About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, June 1, 2012

My Lill Prince Sudah 6 Bulan woooo..

Assalamualaikum

Puuhh..puuhh..puuhh..bersawang dah blog mama udin ni weh..menaipnye bagai nak rak, pastu terperuk la dalam draft tu kan menunggu giliran nak dipostkan kononnya..sudahnya ke laut la jawabnya..Skang mama udin bukan nak cerita pasal angka giliran ke, laut bergelora ke apa kan..cuma nak kasi tahu udin skang sudah genap 6 bulan..ye..6 bulan!!

Rasa macam sekejap je masa tu berjalan..bila tersentuh tempat jahitan di perut, terus akan pandang muka udin..yang pantang direnung mesti tersengih galak..otomatik lah teringat peristiwa melahirkan udin..segar je semua tu..:)

Syukur pada Allah setinggi-tingginya sebab masih dikurniakan rezeki untuk terus menyusukan udin dan sentiasa berdoa semoga rezeki ini berterusan sehingga udin berusia 2 tahun, seperti yang digalakkan dalam agama Islam. InsyaAllah..

Apa rekod kemajuan udin skang?? Soklan dah macam rasa pegi sekolah nak amik report card udin aiihhh..Si udin ni dah banyak akalnya..Antaranya, kalau mama duduk depan udin, dia akan main tak ingat dunia, macam mama tak de depan mata, tapi...bila mama bangun je pegi dapur nak masak kan, sepantas kilat die memusing badan dan mengejar mama..konon dapat kejar la..terngesot-ngesot dah rupenye..laju pulak tu..disertai dengan menangis mengada-ngada..minta simpati sebab ditinggalkan sendirian..padahal dari dapur tu bukan jauh pun dengan ruang tamu..ajenye ngade!! So, bila nak masak, kene la time udin tidur selepas mandi pagi..sepantas mungkin sebelum udin bangun ajak berkepit..suka sangat!!

Style udin masa kini....baring mengiring dengan kaki sebelah terjungkit..????..cam ne tu ghupenye?? mai nak tunjuk skit...


Nak pinjam enset udin?? Nah!!




Udoh rupa pelakon hindustan nak oii..

Dalam tempoh nak ke 6 bulan, udin dah pandai angkat badan macam merangkak, cuma tercegat je la kat situ, tak bergerak-gerak..sudahnya landai balik badannya ke bawah..kalau bergerak pun bergoyang-goyang la badan tu ke depan ke belakang sampai ke sudah!! Tak pa udin, tak lama lagi abis satu rumah kamu round ye..basah la ketiak mama nak ngejor!!

Makin ligat ni, makin la susah mama nak tinggal kejap untuk buat hal lain..mama nak mandi pun kene tunggu udin tidur atau pun ralit bermain. Sebabnya kalau letak atas tilam takut jatuh pulak, tilamnya tinggi nauzubillah..kang terjerombam pulak muka tu atas lantai, udoh kurang sikit hensemnya..kalau dulu, mama sendal dengan bantal memang confirm tak lepas la udin nak merayap kan, mama pun boleh la nak nyetel sikit2 keje umah kan. Dah meraung dengan penuh sadis baru mama datang kat udin kan, pujuk2 kasi sejuk hati..haha..mama udin agak kejam sikit ye..kalau tak memang tak siap la keje-keje tu..tapi sekarang tidak lagi..sudah boleh panjat bantal!!! Tensen mak

Konon sendal 2 bantal


Cubaan pertama - Bila kepala lebih tinggi dari bantal

ok..usaha hampir membuahkan hasil..
Sudahnya tersengih-sengih pandang mama yang baru ingat nak amik tuala terus tak jadi sebab hanya beberapa minit sahaja sudah tercongok cantik mengiring kan..cancel lagi planning mama..:(

Aktiviti paling digemari udin

Menyelit kat celah ketiak mama sambil menghisap ibu jari

suke sangat!!

Mulut juga semakin bising. Tambah - tambah pula sambil letak tangan kat mulut sambil berbunyi, ntah apa yang dicakapkan hanya udin sahaja yang tahu..sangat lah suka menjerit..sampai abah udin kata kalo balik umah tengah hari atau petang, naik je tangga mesti dengar suara udin menjerit..galak sangat!!

Kadang-kadang terlampau aktif sampaikan letih abah dan mama melayan aksi ligat udin..tapi udin tak suka bila abah peluk udin kuat-kuat, tekap udin kat badan abah sebab abah geram udin tak reti duk diam..punya la mengamuk nak lepaskan diri sampai merah abis muka, telinga bagai kan..tapi bila ngan mama..terkebil-kebil mata tu kan..hihi..mama syuke!! Nak main lasak-lasak, pegi kat abah ye..nak gentel-gentel, manja-manja...come..datang kat mama..hihi..

Ok, last but not least..:)

Tabiat dari lahir..:)

Orang tua kata budak baik...InsyaAllah ye sayang..:)

Nite all!!

 

No comments:

Post a Comment