About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Sunday, July 22, 2012

Baru Nak Mencube...

Salam Ramadhan,

Petang Khamis ari tu, en. suami terlibat dengan program melihat anak bulan yang memang setiap tahun lokasinya kat Bukit Melawati sebab situ la pun tempat nak melihatnya pun. Teman sempat la memesan kat en. suami supaya inform teman segera kalo dah nampak anak bulan, boleh le teman jadi orang pertama yang tahu sabtu nak puasa kan. Sampai je rumah lepas Maghrib tu, en suami kabo anak bulan tak nampak pun sebab awan tebal, tapi aku kabokan Penyimpan Mohor Raja tu udah cakap pun sabtu mula puasa..Alhamdulillah

Semalam bermula la 1 Ramadhan, semua umat Islam berpuasa. Teman balik ke manjung, berpuasa bersama keluarga. Plan asal nak balik ke kuala sabtu (semalam) lepas berbuka, tapi demi sayangkan bini, balik lepas sahur pagi tadi..konon la..ahadnya ada program lain pulok..

Kalau tahun lepas teman bepuasa sebagai ibu mengandung, bawak udin masa tu dalam 5 @ 6 bulan..Alhamdulillah dapat berpuasa penuh tanpa ada masalah besar..cumanya masa hari pertama puasa teman termuntah masa tengah mandi, tu pun lagi sejam nak berbuka, selain tu hari-hari lain berjalan dengan baik sekali..

Tapi tahun ni teman berpuasa sebagai ibu yang menyusukan anak pula. Cantik je perjalanan hidup yang ditentukan oleh Allah, setiap tahun memberi pengalaman yang berbeza untuk teman merasai nikmat yang dikurniakan oleh-Nya..Teman idok ler risokan diri teman berpuasa nanti, tapi teman memikiokan keberhasilan produk susu yang boleh dihasilkan oleh teman untuk anak teman ni. Alauddin ni memang la kuat menyusu di samping kuat makan juga. Walaupun baru lepas suap makan, penutup acara mesti susu mamanya. Alauddin menolak sekeras-kerasnya susu tepung aka susu formula, yang kesudahannya teman yang akan menghabiskan susu formula berikut dengan mencampurkan susu teman sekali. Memang tobat la abah kamu nak beli susu formula selepas ini ye Alauddin sebab luaknya sesudu aje!!

Jadinya, sebulan sebelum nak tiba Ramadhan al-Mubarak ini, teman merisik la maklumat berkaitan penghasilan susu ibu ketika berpuasa dan cam ne nak berpuasa tanpa mengganggu menjejaskan pengeluaran susu ibu. Teman interiew kawan-kawan teman, teman nyembang dengan orang yang menjual produk berkaitan dengan susu ibu ni, kesimpulannya teman nak mencuba produk Shaklee. Memang la popular mende Shaklee ni dan ramai sungguh kawan-kawan teman yang mengsuggestkannya. Teman pun rasa macam nak mencuba lah kan.

Yang sebeno nye, sepanjang usia Alauddin nak genap 8 bulan lagi seminggu ni, teman idok ler menghadapi masalah kekurangan susu ibu, penghasilannya masih sama seperti masa hari pertama Alauddin merasakan kenikmatan susu ibunya ni. Ahamdulillah, bersyukur sangat teman dapat nyusukan Alauddin hingga sekarang. Cumanya teman memikiokan untuk teman kekal cergas di bulan puasa dan mengelakkan teman lesu, letih dan takut kekurangan air dalam badan, dehydrate kata canggihnya, teman rasa perlulah teman mengambil sesuatu untuk diri teman ni. Teman idok ler mencuba set Shaklee yang berlambak-lambak tu, tapi teman pilih yang teman rasa perlu je untuk teman.

Produk Shaklee yang teman gunakan ketika berpuasa ni Performance Drink, antara kelebihannya mengelakkan dehydrate ketika berpuasa bagi si ibu dan mengekalkan kandungan air dalam badan, jadinya bila kandungan air dalam badan tidak terjejas makanya penghasilan susu pun tisdaklah terganggu katanya..Lepas tu aku ada order juga Lecithin, katanya untuk mengelakkan lemak-lemak berkumpul dengan banyaknya dalam badan akibat pengambilan makanan yang tidak terkawal. Teman sebenornye memang duk aim lama dah lecithin ni..hihi...lepas diconsult oleh kawan teman, teman rasa yakin ler nak menerainya..tak cuba tak tahu ye dak..nasib ler barang kamu ni tak mahai biha oiii..kalo beratus memang tak de masa la aku nak melayannye kan..lepas tu teman tambah pula vitalea, katanya mengandungi multivitamin yang bagus untuk menghasilkan susu ibu ke tahap yang lebih optimum prime..mengarut betui la kamu esah!!

Lepas dah buat pilihan tu, teman pun buat la proposal untuk dibentangkan kepada cik abang teman ni, maklumlah minta izin walaupun akaun teman yang mentransfernye kan. Baru 2 3 baris ayat pembuka kata, udoh cik abangnya kata, beli la...kalau katanya baik..suke beno la rasanya..tapi kan..tapi kan..udoh puasa 2 hari tapi teman belum lagi mencuba produk ni sebabnya performance drinknye belum sampai stok dan katanya 1 malaysia abis stock..hebak sungguh natang ni!! Katanya minggu ni sampai, teman tunggu je la pakcik posmen nganto kat teman.

Tapi syukur Alhamdulillah, 2 hari ni teman berpuasa dengan badan yang idok la letih beno, biasa-biasa saja, seperti orang berpuasa yang lain. Alauddin juga boleh menyusu dari celik mata lepas subuh tadi sampailah lagi beberapa minit nak berbuka, kuat beno bergayutnya...susu masih ada untuk anak mama..semoga hari-hari mendatang, ianya berterusan dan tidak memberi masalah pada teman.

Udoh le tu, mata ni udoh berat beno, sebabnya malam tadi Alauddin tidur sambil membebel..maklumlah mak su dengan mak tehnya melayan main, bergalak sakan, padahnya malam-malam tidur mulut membebel..

Selamat malam...Jangan lupa bangan sahur..terlepas sebab tak sedar tak pa..jangan sedar tapi malas bangun sahur, rugi tak dapat pahala bersahur kome..bukan selalu..

Wassalam

No comments:

Post a Comment