About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Monday, July 30, 2012

Cerita Anak Mama

Assalamualaikum

Sudah seminggu lebih kita berpuasa ye kawan-kawan. Diharapkan amalan ibadat kita semua diterima oleh Allah S.W.T hendaknya ye. Nak update pasal apa ye. Nak cerita hal Alauddin la. Rabu baru ni pegi klinik kesihatan untuk check up 8 bulan.  Udoh nak masuk 8 bulan dah anak teman ni, Cepatnya la masa tu berlalu ye. Bila teman tersentuh parut czer tu, rasa macam baru semalam je teman bertarung sehari setengah kat hospital nun nak bersalinkan Alauddin..

Alhamdulillah, Alauddin membesar dengan baik dan seorang anak yang senang untuk dijaga. Syukur kerana dikurniakan oleh Allah seorang anak yang sihat dan tidak banyak meragam. Ragam biasa budak kecik tu normal lah kan. Timbang berat Alauddin tak naik banyak seperti selalu, naik 500 gram je anak mama ni. Bulan lepas 7 kg, bulan ni 7.5 kg. Tapi tinggi Alauddin naik tinggi sikit daripada biasa, naik 6 cm. Nak meninggi rupenya anak mama ni tu yang berat tak naik sangat ye. Baka abah mama la ni kan. Teringat gurauan abah Udin masa Udin umur sebulan, "Udin kalau pendek abah tak tahu la anak sapa ye..sebab abah ngan mama tinggi"..haha..ganas gurau banggggg..udoh naik lembik teman bertarung nyawa katanya bukan anak teman pulak.. Abah Alauddin kata Udin nampak kecik sikit dari biasa. Alauddin memang nampak kecik tapi dia sangat padat. Bila orang dukung, orang akan tahu Alauddin memang semangat. Orang tua kata badan kemas.

Bila dah 8 bulan ni, makinlah cerdiknya ngalahkan mama dengan abahnya. Panjang pulak tu akalnya. Alauddin dah pandai berlagak dan suka menunjuk-nunjuk bila dapat buat sesuatu aksi yang pada mama merbahaya..bila abah baring depan Alauddin, dia akan merangkak dengan lajunya, then panjat perut abah, bila dapat berdiri dengan jayanya, terus lepas tangan dan terkepak-kepak la tangan tu tanda berjaya dan....tepuk semua!! konon lah kan..mama akan menjerit kengerian dan abah akan menjerit keterperanjatan...lagi kuat kami menjerit lgi galak la Alauddin menjerit kononnya kami keseronokan bersama-sama..ko memang cenggitu anakku!!

Alauddin sangat suka dengan semua barang-barang yang ada di sekelilingnya tak kira lah mende tu boleh dibuat main atau tak kan. Budak bukan tahu apa kan. So, mama memang dah menyusun atur semula ruang tamu untuk mengelakkan Alauddin mencapai barang-barang yang bahaya. Abis semua barang-barang yang mama rasa boleh memberi kemudaratan kepada Alauddin mama simpan dalam container khas. Lepas tu jenuh la mama dengan abah nak ingat balik mana lah menatang alah ni mama simpankan..itu la masalah selepas kejadian tersebut. Alauddin seorang yang cepat bosan. Mungkin diwarisi dari mama kot..haha..abah pun cakap macam tu. Bila bagi sesuatu mainan, adalah dalam 15 minit je dia ngadap, lepas tu dia akan buang sejauh mungkin. Bila mama @ abah kutip then bagi balik pada Alauddin, dia akan buang lagi dengan sekuat hati..bila bagi lagi dia akan buang juga dengan lebih kuat lag sebagai tanda protes kerana mama dan abah bagi jugak sambil mengeluarkan suara kerasnya ARRRGGGHHHH!! Suara Alauddin sangat lah kuat dan nyaring ye..bingit telinga mama dengar..haha..rasa nak tampo laju-laju pun ada..tampo-tampo manja la kome..

Alauddin juga mudah tertarik dengan muzik. Lagu yang paling menarik perhatian Alauddin lagu TV3 tu. Kan setiap kali nak mula cerita baru, mesti ada lagu tema TV3 tu kan. Haaa..lagu tu la..kalau tengah menangis, asal keluar je lagu tu boleh senyap terlopong mulut badan keras kejung sampai la lagu tu abis tengok muka mama sambung balik menangis tadi..Kalau tengah asyik menenen pun boleh berenti sejenak bersama lagu tv3 then sambung nenen balik.Jadinya abah mendapat idea dengan mendownload lagu tersebut di youtube dan letak di tab. Asal menangis je abah akan pasang lagu tu sampai la Alauddin lupa akan kesedihan dan kemarahannya sebentar tadi..memang letih la ko nak!!!

Alauddin juga pandai menari sekarang..jangan jeles ye kawan-kawan semua..kata Alauddin dengan bangganya..Bila dengar lagu yang rancak bajet catchy je, mesti kedua-dua tangan Alauddin akan terkepak-kepak sambil badan terhenjut-henjut mengikut irama lagu tu. Sambil tu tersengih-sengih la kan, diiringi dengan bunyi-bunyi dari mulut dia yang hanya orang dari planet Zuhal je paham sampai la lagu tu abis. Kalau mama dengan abah ada sekali Alauddin akan menjerit panggil Abaaahhhhhhhhhhh...maaaaammmaaaaa....selang seli la dengan lagu tu..memang gegak gempita rumah teman kejap..orang lain anak 2 3 tapi senyap sunyi je tapi teman ni anak sorang je baru tapi macam anak 5 kan. Redha kan je la..

Sejak Alauddin hampir nak ke usia 6 bulan, teman dah mula sikit-sikit menyuap makanan yang lembik dan halus dan Alauddin memang menerima semua yang disuap dengan begitu gembira sekali..siap nak lagi sambil merengek-rengek..bila dah genap 6 bulan teman pun cuba lah bagi makanan siap brand Heinz. Berbotol-botol teman borong kat Tesco nun buat stok untuk Alauddin. Rupanya Alauddin sangat lah sukakan makanan Heinz ni. Sebotol yang kecik tu hanya boleh sehari makan sebab separuh teman suap pagi separuh lagi teman suap petang. Perisa kegemaran Alauddin carrot dan keledek. Bila Alauddin dah 7 bulan teman buatkan dia bubur nasi yang betul-betul hancur sebab teman memang takut beno takut Aluddin tercekik walaupun bubur tu memang dah lembik pun. Mak teman ngajor masa bubur dah nak siap tu, lenyek nasi tu atas tapis nanti hancur semua elok la suap kat Alauddin sebab dah hancur kan. Semangkuk kecik tu memang habis la sekali makan. Aktiviti paling teman suka sekarang ni suap si Alauddin makan la sebab semua mende dia makan. Semangat je maknya hari-hari nak bagi anak makan kan...Phewwww

Pastu teman try pula biskut Heinz juga perisa coklat yang bentuknya panjang tu...sekali makan 3 keping kome!! Terperanjat kami laki bini, maklumlah mende manis sedap gitu ye nakk..memang ko suka la kan. Pastu beli pula biskut farley heinz yang bulat tu yang rendam dalam air tu kan, beli yang plain dengan oren..yang tu pun 3 keping sekali makan. Semalam teman shopping sungguh-sungguh barang Heinz ni, beli makanan botol yang besar perisa carrrot, keledek dan couscous, beli berry juice untuk campur dalam bubur atau makanan siap Heinz tu, beli biskut farley oren kotak besar, beli jugak biskut jejari heinz perisa coklat dan apple...memang teman buat stok la kiranya sebab kejap beno abisnya. Teman suka selang seli kan makanan Alauddin bagi dia rasa lain-lain setiap kali dia makan. Pagi dalam pukul 9 teman akan bagi dia makanan siap Heinz tu, teman letak la sikit juice kan bagi rasa manis sayup-sayup gitu. Tengah hari teman bagi bubur atau kentang kukus atau pun carrot kukus. Pukul 3 teman bagi la biskut pulak. Kang malam pukul 8 cam tu teman bagi biskut farley. Sekarang ni kan bulan puasa, time kami berbuka, Alauddin pun berbuka sama, teman letak dia dalam walker, bila dapat sesuap, laju je dia berlari entah ke mana, tak pun ralit dengor tv tu, teman suap makanan kat mulut teman, datang balik si puding ni, teman suap die, lari balik dia entah ke mana, teman pun makan, sampai la siap semuanya..begitulah hari-hari...melainkan Alauddin tidur time kami berbuka, dapat berdating dengan abahnya sampai kenyang masing-masing..huhu

Sekarang teman semakin sibuk la melayan kerenah budak sedang membesar dan nak belajar ni. Tidur siang pun dah sekejap je, tak macam dulu sebab hati tu nak main je kejenye kan..pastu nak nyiapkan kerja rumah lagi, memasak dan macam-macam lagi. Siapa kata surirumah duduk rileks tengok tv, boleh bangun pagi lambat, makan lepas tu tidur balik? Lain keluarga lain situasi ye. Lepas tu dah berbisnes ni, nak siapkan barang yang customer order, packing apa semua kan. Sampai lah baru ni teman saja naikkan kaki teman atas mesin timbang berat yang dah berbulan duk bawah penyidai tuala tu...umang aiiiii..turun 2 kilo udoh kome!! Girang tak terkata la teman kan sebab lama tak menimbang disebabkan tensen tiap kali naik timbang je, angkanya kat situ jekkk..Tu yang teman campak je menatang tu bawah penyidai tuala..suami teman balik terus teman kabo kan..seronok beno..petang tu berbuka la nasi beriani ayam, kepak ayam madu 2 ketul, ayam spicy uncle bob!! Memang dasar kan..ko memang rupe tu esah, baru turun 3 kilo udoh bantai makan macam ko pelanggan tetap slim world aje gayanye!!! (teran sore macam Sheila Rusly dalam cite Tain). Udoh ler tu, teman beransor la dulu ye..:)



No comments:

Post a Comment