About Me

My Photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, July 31, 2012

Kuih Muih Popular Time Ramadhan

Assalamualaikum


Hari ni dah 11 hari kita berpuasa ye. Harap semua amal ibadat kita diterima oleh Allah S.W.T. hendaknya..Bulan pose ni kalau tak bercerita pasal makanan memang la tak sah ye kome. Walaupun tengah nyembang tu air liur nyaris nak terkeluar, tapi tetap nak nyembang pasal makanan kan..kamu la tu esah oiii!!
Teman ni jarang la ke Bazar Ramadhan sebabnya masa hari pertama teman ke bazar kat pasar basah Manjung tu, teman peratikan rata-rata jual makanan yang lebih kurang sama antara satu sama lain. Lepaih tu, ada juga makanan yang dijual yang memang selalu beno teman makan time pasar malam kat tempat teman. Jenis teman ni, time bulan pose , teman suka mencari sesuatu yang lain atau pun yang time bulan pose je kita boleh jumpa makanan tu, tak kira la kuih muih ke, ayor minum ke, hatta lauk pauk. Masa kat bazar Manjung tu, teman tengok biasa-biasa je la..cumanya yang menarik perhatian teman jus buah segar sorang abang ni jual. Brader ni memang teman kenal lama dah sebab dia meniaga time bulan pose je..memang adik-adik teman serbu gerai abang ni je sebab jusnye sedap-sedap dan semua buah boleh dibuat jus oleh deme ni.
Adik-adik teman ni punye lah ramai, jadi masing-masing akan beli jus pilihan sendiri sebagai minuman utama ketika berbuka pose nanti. Kat rumah ada air buat juga, cam air teh o, yang tu air wajib keluarga teman dari teman lahir sebabnya memang orang perak ni air teh o tu paling sedap la kiranya. Yang lain air beli-beli ni la..disebabkan keluarga teman keluarga yang beso dan orang-orangnya pun beso-beso belaka, maka abah teman akan buka 1 meja liat khas untuk jag air yang berderet-deret tu. Memang setiap hari lebih dari 5 jenis air yang akan dihidangkan..belum termasuk yang sendirian berhad punye jus tu..tapi yang pastinya memang la habis lincin semua air tu sebabnya kami ni berniaga jadinya dahaga lebih terasa daripada lapar..tu sebab abah teman tak marah kalau anak-anaknya membeli makanan atau minuman janji semua mesti LINCIN sebelum bersahur esoknya..hahaha..kalau abah teman dapat tahu ada pembuangan, memang kamu jangan harap la lepas ni nak makan lagi..huh!! begitu sekali tegasnya abah teman terhadap pembuangan makanan di bulan puasa ni..:)
Lagi 1 makanan yang sedap dimakan time bulan puasa ni ayam golek..perghhh..memang terangkat la..nak-nak pulak makan ramai-ramai..kalau beli time bukan bulan pose, tengok pun teman tak rasa nak sangat la, teman lagi suka ayam goreng uncle bob..hohoho..ayam golek pulak jenis yang tak potong punya, lagi la nikmat, sama-sama sekeluarga sorang tarik peha, sorang tarik kepak, sorang lagi tarik peha 1 lagi sampa togel la ayam tu..tapi seronok makan ramai-ramai la kan, kalau makan laki bini berdua je kurang sikit nikmat sebab teman yang selalu abiskan..tensen teman!! (konon la tensen)

MEMANG TENSEN TEMAN NENGOKNYE!!

Kuih muih pun sama..time bulan pose ni kadang-kadang kita akan jumpa kuih yang hanya time bulan pose je orang jual, abis bulan pose memang payah beno la nak jumpa, kalau nak pun tunggu pose tahun depan pulok, itu pun berdoa la semoga Allah panjangkan umur kita sehingga Ramadhan akan datang..Tapi teman rasa bersyukur la sebab mak mertua teman ni pembuat tegar kuih muih tradisi kita. Memang la sedap rasa kuih-kuihnya sampaikan ada customer mak teman ni yang time pose mesti dia akan muncul beli kuih kegemaran deme. Jumpa sebulan setahun je la..mak mertua teman tahun ni berniaga bazar kat Putrajaya. Moh kita tengok antara kuih feveret teman dan pelanggan tetap mak mertua teman..moh!!




Pulut Serunding
Memang feveret teman ni, kalau sedap serunding kome buat, memang sedap la pulut serunding kome



Kuih Seri Muka
Mak mertua aku sekali buat kuih ni 5 loyang besar perisa pandan, 5 loyang yang coklat tu..paling laris di pasaran ni. Teman kalau teringin nak makan kuih ni, memang teman tak beli kat orang lain sebab tak pernahnya sedap pun..mak mertua teman juga yang paling sedap..hoho





Kuih Badak Berendam
Kuih ni pun antara yang popular yang memang dicari ketika bulan Ramadhan ni. Tapi mak teman tak buat lah dalam daun pisang ni, mak bungkus dalam plastik aje 5 ketul RM2 :)

 


Kuih Kole Kacang
Lagi banyak tahi minyak atas kuih tu, lagi la sedap kan. Selalu kan pelanggan mama yang last sekali beli kuih ni mesti akan suruh sapu licin loyang tu sebab nakkan serdak tahi minyak tu...layankan je la, tak luak pun kan :)

 


Puding Tembikai
Masa teman sekolah rendah dulu, selalu la jumpa kuih ni kat bazar, biasanya orang kelantan yang jual dan semestinya lah manis sungguh rasanya..tapi dah bertahun dah teman tak jumpa kuih ni kat bazar-bazar teman pergi sekarang ni



Kuih Tepung Pelita
Orang perak panggil kuih limas (limaih). Kat kampung teman kat Manong tu memang ada sorang je opah ni buat sangatlah sedapnya..cukup lemak manisnya..orang lama buat kann mesti la sedap..sekarang ni nak jumpa yang sedap gitu-gitu pun payah ni kan pula nak cari yang sedap sungguh kan. Pada teman kuih tepung pelita ni teman rasa kuih feveret rakyat malaysia la sebabnya kalau kome perasan la kan, dalam tv tu, asal de orang tanya kuih kegemaran bulan pose apa dia, mesti ramai yang jawab tepung pelita ni haa..kan..kan..kan..



Kuih Cara Berlauk
Yang ni pun salah satu kuih kegemaran teman jugak..nak tahu 1 rahsia pasal kuih cara berlauk ni dak? mak mertua aku cakap, kalau nak tahu peniaga tu jenis kedekut ke tak, tengok kuih cara berlauk die, kalau intinye cenoet je atau pun jelas tak jelas je intinya tu, tandanya peniaga tu kedekut alam la, tapi kalau cara berlauknya penuh je inti keliling bulat tu kan, tandanya deme tu pemurah la..insyaAllah..:)

 


Kuih Bakar
Ni pula kuih kegemaran laki teman..kalau meround bazar tu, asal nampak je orang jual kuih bakar mesti teringin dan-dan tu jugak. Yang teman geram tu bukannya dia nak beli kat orang yang jual tu, dia nak teman jugak yang membakor kuih tu..maknanya dia nak kuih bakar air tangan teman lah kan..kalau die buat nak sangat makan tu, lagi 15 minit nak berbuka pun boleh disuruh juga buat kuih bakar dia..alahaiii..nasib la teman ni seorang yang kuat jugak sabo nye kan..layankan je la..selagi dia nak makan air tangan kita kan, kang dah jemu haru pulak jadinya. Tapi laki teman punya suka dengan kuih ni sampaikan sebiji kuih ni dia sorang hadapnya time bersahur, boleh kenyang pula tu..heran..heran..


 Udoh-udoh la senarai kuih feveret teman dan kome-kome yang seangkatan dengan teman. Ni lah antara kuih muih yang menarik selera teman time bulan pose dan antara kuih yang laris di gerai mak mertua teman..siap ada yang request untuk next year puasa..sabo je la kome..tapi semua tu bergantung pada rezeki Allah Taala juga kan..:)

No comments:

Post a Comment