About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, July 17, 2012

Love Penang So Much!!!

Assalamualaikum

Hujung bulan 6 ari tu kami sekeluarga berholiday kat penang. Apa yang korang bayangkan kalau teringat Penang tu? Ha? Kenangan putus cinta?? Aiyooo...memori sedih la pulok..tapi bagi aku, Penang tu adalah Syurga Makanan yang sedap-sedap yang agak susah nak jumpa kat mana-mana negeri. Bila suami cakap nak holiday lagi kat Penang, menyengih je la aku sebab kat mata ni duk terbayangkan pasembur, rojak sotong kangkung, char kuey tiau, laksa penang, nasi kandar line clear!!!!!

Khamis selepas maghrib kami bergerak la balik ke manjung dulu, tidur semalam rumah mak abah aku. Jumaat dalam pukul 12 kami gerak lah ke penang. Perjalanan ke Penang berjalan dengan lancar dan biasanya kalau pegi hari Jumaat kan, akan berenti la seketika ye dak..selepas tu perjalanan diteruskan. Dalam pukul 3.30 petang, kami sampai la kasawan hotel yang akan kami menginap nanti. Urusan check in pun bermula. Berkobar-kobar semangat aku bila dah jejakkan kaki kat penang ni..huhu

Dah masuk penang!!!


Tunggu abah check in jap :)
Masuk je bilik hotel terus terlentang la aku kan..berehat setelah melalui perjalanan lebih kurang 4 jam. Kami decide nak berjalan petang sikit la..layan gambar dulu ok (^^,)





Pukul 6 petang tu, kami bersiap la nak keluar meronda penang kan. Tahun lepas jalan Penang sambil bawak udin dalam perut, tapi time tu aku masih ada loya-loya lagi. So, tak berapa nak makan sangat. Aku cuma makan laksa penang je yang langsung tak kene dengan selera aku sebab tawar hebeh!! Time tu kami makan kat medan selera pe nama ntah, dekat tengah bandar. Kali ni, bila dah tahu jalan sekitar, laju je la berjalannya kan. Tempat pertama kami singgah adalah MYDIN..hoho..laki aku ni memang suka sangat la dengan MYDIN, walau di mana sahaja beliau berada, kalau terserempak dengan MYDIN @ TESCO mesti akan singgah punya..Kat MYDIN beli la sepeket dua makanan nak ngunyah kat bilik nanti kan, mesti kene ada stok makanan sebab masing-masing suka sangat mengunyah :)

Lepas tu kami terus laju je ke Padang Kota. Tahun lepas tak pegi sebab tengok macam tak ada apa pun kat Padang Kota tu, padahal orang kata makanan sedap banyak kat Padang Kota. Kali ni aku memang usha betul-betul..yaaaaa..memang ada la tempat makan kat Padang Kota, dah ubah jadi Medan Selera rupanya pastu tempatnya kat dalam sana nun..melompat-lompat la aku kan sebab apa yang dicari selama ni jumpa sudah. Last makan kat Padang Kota ni masa aku sekolah menengah, konon nak pegi tengok sambutan hari merdeka kat USM tu, sampai je tinggal sampah sarap je kat tengah padang tu..huhuhu..abah pun ajak makan kat Padang Kota, time tu mana ada medan selera, semua peniaga guna motor tak pun lori kecik tu, buka meja lipat, letak kerusi, bersepah je duduk makan situ sambil angin laut bertiup kan..memang heaven la. Aku memang dah lama cari Sotong Kangkung ni..sedap woooo..sambil menaip ni masih terasa lagi nikmat kesedapan Sotong Kangkung tu..alahaiii..nak g Penang lagi la..:)

Suami mengidam nak makan Pasembur..banyak kedai Pasembur kat medan selera ni so kene pandai pilih la ye..biasanya..walaupun Padang Kota ni orang kata syurga makanan, tapi harganya...mak aiii..memang telan air liur juga..tapi untuk makan, tak pe..:) Harga pasembur yang suami beli dengan hanya 4 ketul cucur biasa, 1 keping tempe, 2 kentang, 1 keping tauhu dan 1 cucuk isi ketam bersayur adalah RM22..terbaikkkkk harganya kan..kalau beli rojak berkat kat pasar malam giant kat manjung tu, baru RM8..haha..jauh beno harganya..nak promote jap..sedap gile rojak berkat kat pasar malam giant manjung tu weh..dari zaman aku sekolah menengah, bawak ke zaman belajar kat seri iskandar sampai la dah beranak ni, tu je la aku hadap asal balik umah mak aku...laki aku peminat kipas susah mati rojak berkat ni!!!

Aku makan apa?? Malam tu ingat nak order Char Kuey Tiau Udang dengan Sotong Kangkung..tapi sebagai seorang suami yang sangat memahami kehendak dan TEKAK isterinya, suami cakap aku mesti akan lapar balik sebelum sempat tidur malam nanti, pastu suami cakap macam tak kenyang je makanan yang masuk perut aku tu..hahahaha..jahat tau pakcik ni!! So, suami cadangkan aku order Tomyam Campur dan Daging Masak Merah makan dengan nasi..suami cakap aku ni hantu nasi, so mesti makan nasi pastu nak top up dengan makanan sampingan lain silakan..suka sangat la aku kan orang offer tanpa had ni.. Aku pun order la seperti yang dicadangkan. Oh ye..pasembur yang suami beli pun banyak juga sebab semuanya beso2 belaka, bila dah dipotong tu, punya lah banyak kan..memang bole 3 kali round makan ni..so suami cadangkan lagi esok pula kita makan sotong kangkung dan sebagainya itu. Semua makanan tu kami tapau je makan kat bilik sebab kami memang jarang dan agak kurang suka nak makan kat luar dan tempat yang ramai orang sebab rasa tak puas dan tak feeling la..Selesai semua tu apalagi..kasi round la 1 Padang Kota








Pasembur tu walaupun memang mahal tapi rasanya sengatlah sedap dan pedas. Kan aku dah kata memang banyak, sampai sarapan pagi hari Sabtu tu adalah baki pasembur yang ada..sapa yang abiskan semua tu?? Aku la kan..suami kasi can sebab memahami aku yang menyusukan anak ni..So, hari ke-2 ni kami memang dan plan nak makan nasi kandar line clear..tak kira nak juga..so kami keluar la berjalan dalam pukul 11 pagi..Penang ni memang la sentiasa sibuk tak kira pagi, petang, malam ataupun tengah malam..manjang sibuk dengan kereta bersimpang siurnye..Restorant Kasi Kandar Line Clear ni terletak kat depan MYDIN yang kami pegi semalam. Tapi disebabkan aku mengulang semula keinginan aku nak makan sotong kangkung, kami ke Medan Selera Padang Kota lagi sekali untuk beli sotong kangkung. Sepinggan untuk seorang makan adalah RM6 je dan boleh tahan banyak juga..juga aku bungkus..hihi..pastu suami tanya Char Kuey Tiau nye mana??? Aku cakap tak mau la..suami pujuk juga suruh beli sebab dia tahu aku kalau tak dapat yang teringin tu aku akan sebut je sampai 2 3 hari cam nyesal pula tak ambil ari tu..konon la..sampai je dalam kereta aku cakap kat suami aku tak nak sebab orang yang masak Cahr Kuey Tiau tu selit rokok kat celah jari dia..geli arrrr..haha..bukan sorang je tau..de jugak pakcik2 lain cam tu, menggoreng tapi hisap rokok..kalau aku memang tak boleh terima la..sorry

Terus ke Nasi Kandar Line Clear..suami order roti canai 4 keping dengan kuah dal je..orang tua ni senang je makanannya..makan roti canai pun boleh kenyang sampai malam..so aku denga berianya melihat semua lauk yang tersusun depan mata..style mamak kan pantas lagi efficient kan..aku yang duk tercongok-congok memilih lauk ni suruh la dia layan orang lain yang duk beratur tak putus-putus tapi tak panjang sebab service nya yang laju itu..aku pun pilih nasi beriani, lauk ikan bawal kari dan seketul udang galah besar bapak!!! nak sama saiz dah dengan pinggan makan tu!! Nasi Kandar ni yang menjadi kesedapannya adalah rempah ratus dalam masakan dan juga campuran pelbagai kuah kat atas nasi tu kan..aku tapau juga nasi beriani tu, so ikan bawal kari tu si mamak ni letak kuah macam-macam, kari la, dalca la, kuah daging kicap abis semua sekali harung...so total nasi beriani aku RM20 jugak...puas hati ke??? Lepas makan memang jilat jari la..sedappppp bangat..tak sama dengan restorant nasi kandar lain..hahaha..pastu malam tu sebelum tidur, aku lapar balik..suami aku memang dah paham sangat kan, so dia kata roti canai de lagi 2 keping, pe lagi kan..licin la aku bantai..lepas tu terus la tidur dengan nyenyaknya..:)

Sotong Kangkung yang Superb!!!!!
Esok tu lepas check out, aku cakap kat suami nak tapau sotong kangkung lagi la..suami pun turutkan la..rupanya deme ni bukan time petang hingga ke tengah malam..tak dapat la aku nak merasa sotong kangkung kali kedua..tak la sedih sangat sebab dah makan malam tadi kan..lain kali aki beli borong pula!!!

Sebelum balik snap la sekeping 2 pic kan wat kenangan kononnya,,:)







Sebelum meninggalkan Padang Kota, suami sempat suruh aku snap pic ni katanya jom lah kita berdating atas kapal naik Cruise..kononnya..InsyaAllah..kalo diizikan Allah ye my Laling..:)

Nak balik tu kami naik feri sebab pergi dah lalu Jambatan Pulau Pinang kan..teruja sungguh udin masa atas feri tu..:) Angin laut pula sedapp je cuma agak panas sikit.





TERUJA KAN1!!!!
Apa habuan lepas balik dari Penang?????? Ninnnn dia.......................



Si Puding ni demam la pulok!! terkejut kot sebab perubahan suhu mungkin ataupun penat berjalan..sejuk panas sejuk panas kan..:)


Pagi Selasa tu bangun tidur si puding mama terus tersenyum as usual....:) Yeay!!!!


Ok..babai..:)

No comments:

Post a Comment