About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Monday, August 27, 2012

Cerita Raya Aku - Part 1

Assalamualaikum
 
Masih belum terlambat kan untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin pada korang semua ye..Raya kan sebulan..muahahaha..
 
Camne sambutan Hari Raya kome semua? Mesti meriah kan..Alhamdulillah..Aku saja la nak berkongsi sambutan Hari Raya aku bersama keluarga tersayang ye. Aku cerita ikut kronologi je la..senang sikit aku rasa. Enjoy reading yea :)
 
18 Ogos 2012
 
Famili aku bertolak dari Manjung selepas bersahur pada hari terakhir berpuasa tu, sampai Kuala Selangor pukul 9 pagi. Abah nak berehat, nak lelapkan mata sekejap, maklumlah dah berumur ni bawak kereta cepat letih. Call mak mertua katanya barang-barang, baju semua dah siap letak depan pintu, tunggu nak nyusun dalam kereta ja. Sambil cakap dalam telepon tu tengah merendang daging dengan ayam kat dapur. Lagi sikit nak siap masak katanya..ok mama..:)
 
Pukul 10.30 pagi kami bergerak dari Kuala Selangor dan keluarga mertua bergerak dari Puchong. InsyaAllah planningnya berjumpa di hentian Genting Sempah.
 
Dari Kuala Selangor hingga ke sebelum susur naik Genting tu, Alhamdulillah, trafik lancar sesangat. Perkara yang merisaukan kami adalah condition van abah. Kadang-kadang bila jalan jauh, enjin cepat panas. Suami memang sentiasa alert kot-kot abah bagi emergency signal untuk berhenti seketika menyejukkan enjinnya. Cuaca juga sangat membantu dan perjalanan kami lancar.
 
Sehingga la kami sudah naik Genting. Jalan sudah mula jammed dan kereta bergerak serupa siput sedut dan kadang-kadang tak bergerak langsung. Ujian kesabaran di bulan Ramadhan sudah bermula. Pada ketika ini van abah di depan sebab menyelit ke kiri ke kanan sudahnya abah dahulu dari kami. Call mama katanya dia pun sedang melalui jalan yang sama cumanya deme ke belakang sikit sebab sangkut nak masuk susur ke Genting tadi.
 
Tetiba suami terperasan macam van abah yang berhenti di bahu jalan. Kami juga turut berhenti. Temparature van naik mendadak, biasalah jalan jammed tak bergerak-gerak, van tua abah pun semput juga. Tunggu enjin sejuk untuk tuang air, maybe kering kot, suspect bocor sebab abah sudah isi air penuh. Tak lama lepas tu mama lalu, berhenti di depan. Ketika berehat ini juga terlihat perangai manusia baghal yang ikut suka hati mak pak dia potong line ikut kiri, macam orang tak de hati perut tengok orang lain pun duk beratur sekali. Tak pasal-pasal nyaris seorang mat motor bertembung dengan kereta wira baghal yang tetiba keluar dari line potong ikut kiri. Mamat motor tu jerit B*** dengan jelas sekali..marah bebeno la maknenye tu!!
 
Disebabkan dalam Exora mama ada tok yang sudah uzur, suami meminta mama meneruskan perjalanan sehingga ke hentian Genting Sempah yang dah tak berapa jauh tu sebab takut tok rasa pening-pening ke, nak muntah ke berhenti lama-lama ni kan. Setengah jam selepas itu, kami pun bergerak. Perjalanan lancar walaupun perlahan.
 
Disebabkan dah berhenti tadi, so kami teruskan je lah perjalanan tanpa berhenti di hentian rehat Genting Sempah. Suami pun call mama maklum teruskan perjalanan dan akan berhenti lagi di hentian Temerloh.
 
Sebelum nak sampai hentian Temerloh, jalan jammed teruk, tapi masih bergerak dalam keadaan hujan yang renyai-renyai. Kami laki bini suspect kemalangan sebab jalan tu lurus je tak mungkin jammed tetibe, bukan de susur pun. Dan tekaan kami tepat, ada kemalangan antara 2 buah kereta di tengah-tengah jalan, dan sebelah jalan ditutup, tu yang menyebabkan jammed. Dalam 5km je pun nak sampai hentian Temerloh.
 
Sambil menunggu mama yang masih sangkut akibat kemalangan tersebut, sebab mama lambat sikit bergerak dari hentian tadi, abah sempat la cek kondisi van sambil betul urat pinggang. Perjalanan pun tak juah dah, ada lagi sejam je pun nak sampai ke Gambang, Kuantan. Sempat jugaklah mak aku membeli 3 jenis kuih raya, dari rumah aku duk cakap 1 jenis kuih raya pun tak sempat membeli lagi ni, tak rasa cam raya pun sebab tak de kuih raya. Tu yang dibelinya kat hentian tu. Dapatlah kuih kapit sebungkus, kuih bangkit sebungkus dengan kuih putu kacang sebungkus, 3 bungkus RM20 ye kome.
 
Mama sampai hentian Temerloh, abah keluar kejap buang air, perjalanan diteruskan selepas itu. Alhamdulillah, perjalanan sangatlah lancarnya sehinggalah kami keluar ikut susur Setia Jaya sebab nak terus ke Homestay Idaman at Gambang Water Park.
 
Pukul 3.30 petang, sampai je kat homestay tu, tuan tanah dah menunggu ketibaan kami sekeluarga. Tengok je keadaan rumah, masuk dalam rumah, bau semerbak harum, hilang terus penat berjalan tadi. Selesai urusan dengan tuan tanah, turunkan barang semua, pilih bilik masing-masing..terus terbaring..sedapnya lah dapat landing selepas berejam duduk je dalam kereta kan. Paling seronoknya Alauddin la sebabnya dapat bebas ke sana ke sini, panjat sana panjat sini..galak sungguh la.
 
Keadaan rumah sungguh puas hati. Persekitarannya bersih, dalam rumah pun bersih, wangi, bilik air bersih, barangan dapur juga hampir lengkap seperti rumah sendiri je lagaknya. Harga semalam hanya RM200 sahaja dan kami menyewa 2 malam, dengan 3 bilik tidur yang selesa, master bedroom beraircond dan 2 bilik air yang besar. Mesin basuh disediakan dan ruang menyidai pakaian juga amatlah luas dan selesa. Memang berbaloi menyewa homestay ni. Sampaikan suami kata lain kali kita ke Kuantan kita sewa je homestay abang ni..Oh ya, tuan tanah iaitu En. Hatim juga sangatlah peramah dan baik hati melayan sebarang pertanyaan kami semua..TERBAEEKKKK la..
 
Makanan memang mama dah siap prepare dari rumah, so makanan berbuka hari ini mudah sahaja. Memang request dari mak dan mama nak kan homestay yang boleh memasak. So menu berbuka adalah nasi putih bersama pelbagai lauk pauk antaranya rendang ayam , rendang daging, sardin, ikan masin, sambal belacan, terung goreng berlada, teh o ais dan nescafe ais.
 
Malam hari adalah sesi berehat-rehat depan tv sambil menunggu giliran menggosok baju raya untuk esok hari. Malam ni sesi famili aku, dulu aku la tukang iron baju semua orang, tapi kini si Ila yang amik tugas mengiron baju. Subuh nanti keluarga mama pula, deme tak ramai pun pastu de anak laki sorang, anak perempuan sorang..hihi..kejap je nak siapnya pun.

Sambil menunggu pengumuman raya, padahal confirm raya pun kan, mama bukak bekas  biskut raya yang dibawanya dari rumah, Biskut raya ni beli dengan jiran kat rumah mama, memang sedap sangat biskut dia. Tahun ni tahun kedua mama order biskut dari dia. Biskut nestum, biskut suji dengan biskut cornflakes. Semua jenis cair dalam mulut.

 
 Malam tu semua melepek je la, sambil menunggu 1 Syawal esoknya kan. So, aku tempek la pic rumah homestay yang pada aku memang selesa dan berbaloi menyewa ni, mana tahu ada yang terasa nak menyewa juga kalau berjalan ke Kuantan atau Gambang kan..:)
 
 
 
Padangan sisi halaman rumah. Siap ada gazebo dan peralatan BBQ set. Parking yang boleh memuatkan 1 van, 1 exora dan 1 saga

 
Pandangan hadapan halaman rumah. Lapang tau laman rumah ni

 
Ruang tamu yang luas dan selesa. Cuma kipas siling yang terlalu tinggi, tak rasa angin kipas pun. Tapi kawasan rumah tak panas, nasib baik :)

 
Ruang makan yang juga luas dan selesa untuk 3 buah keluarga yang agak besar.

 
Ruang memasak dan dapur. Standard dapur 2 tungku dan sebuah peti ais 2 pintu. Bersih peti aisnya dan tidak berbau.

 
Master bedroom yang lebar, ada bilik air dalamnya, katil queen size dan sebuah katil lipat di tepi dinding, bawah aircond. Ni bilik famili mama sebab luas dan selesa untuk tok.

 
Bilik kedua, katil queen size dan sebuah almari pakaian. Ni bilik aku dan suami.

 
Bilik ketiga, katil queen size dan sebuah almari pakaian. Ni bilik mak abah aku.
 
 
Aku tempah homestay ni kat www.iBilik.my je, senang berurusan dan feedback juga dalam 24 jam je dieorang akan reply sama ada homestay yang kita nak booking tu masih kosong atau sudah ada yang booking.  Banyak juga pilihan homestay lain dan ada juga ulasan dari mereka yang pernah menyewa. Tapi boleh juga berurusan terus dengan tuan tanah, En. Hatim. InsyaAllah boleh dapat harga discount lagi, call je no ni Encik Hatim 019-9884778.
 
 
Next entry baru aku kongsikan cerita dan pics sambutan 1 Syawal kami sekeluarga ye..daa..:)
 
 

 
 

No comments:

Post a Comment