About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, September 18, 2012

RUMAH MAMA KENE PECAH!!

Assalamualaikum

Selasa minggu lepas, pukul 8 malam macam tu dapat call dari mama (my MIL). Mama cakap rumahnya kene masuk pencuri sebab ada tanda bilik, laci semua cam kene geledah. Tapi mama cakap tak de barang berharga yang hilang pun. Alhamdulillah...
 
Mama cakap mereka sekeluarga semua memang asalnya tak balik ke rumah ari tu, sebabnya esok (rabu) sekolah kebangsaan ada buat jamuan hari raya, so sekolah order makanan kat kantin la. Mama biasanya akan tidur di kantin aje kalau esoknya ada order banyak.
 
Nak jadi kisah TERbalik ke rumah bila abah kata IC nye tertinggal kat rumah, abahnya nak daftar apa ntah yang memerlukan ic nya..tu yang sampai je rumah, tengok kat pagar rumah, kunci mangga tu dah terpotong dua..Rasa tak sedap hati dah katanya. Sampai kat pagar depan sliding door, rupenye penyamun ni potong pagar..kecik je pun..tapi maybe penyamunnya kurus keding, muat la dia lepas masuk kan..

Memang tak dinafikan kawasan perumahan mama ni semua orang bekerja dan bila siang hari memang sunyi je..ye la..tak de orang..semua kerja kan. Mungkin sebab tu la penyamun tu siap sempat memotong mangga, pagar bagainya kan. Kalau ada pun kereta je la duk lalu lalang depan rumah, tapi mana lah deme tahu itu penyamun kan, bajet tuan rumah ke kan.

Masuk dalam rumah, periksa semua ada juga la yang deme ambil tapi bukan barang berharga la. Yang mama bantai gelaknya rantai seurat dan gelang seurat diambil dek penyamum tu tapi ZHULIAN rupenye...memang haru la kan. Ye la, mama aku ni zaman mudanya dulu ejen zhulian, so berurat-urat la rantai gelang bagainya. Nasib baik zhulian, kalo emas bole sebak jugak lah jadinya kan..Tanya juga cam ne penyamun tu bole jumpa rantai zhulian tu? Mama cakap malam tadi cabut yang mama punya dengan adik letak la atas meja makan tu, lepas tu mandi terus lah tidur, terlupa langsung..sudahnya leboh..hahaha..bukan main gelak mama cerita kan..:)

Aku tanya barang kemas letak di mana..katanya ada di badan ada seurat rantai dan seurat gelang, yang lain-lain diletaknya kat dapur celah almari tempat simpan maggi, instant bagai...haaa..situ tempat nyimpannye punnnn..meati penyamun tu tak sangka tuan rumah ni simpan barang kemas kat dapur kan..hohoho..Teringat arwah opah aku dulu, kalau nyimpan barang berharga, dalam periuk tinggi yang orang masak sup tu disimpannya pastu langgat la dengan macam-macam periuk kecik-kecik tu..lepas tu baru la keluar pegi bandar Manong tu naik sampan..huhu

Tapi yang mendebarkan mama bila tengok rumah kene pecah adalah hasil keringat mama selama seminggu memenuhi tempahan order makanan sempena rumah terbuka..DUIT yang dibayar oleh mereka yang mengorder telah DICAMPAK oleh mama ke TEPI HUJUNG KATIL si nayli kat BILIK ATAS.

Alkisahnya, malam sebelum kejadian tu, mama masukkan duit orang bayar tu dalam plastik bungkus biasa warna pink tu, yang kedai runcit selalu duk guna tu kan. Mama ni memang pesen bukan jenis membawa handbag ke, dompet ke, beg duit besar gabak ke mana-mana, plastik belacan tu la di kelek ke hulu ke hilir. Walaupun plastik bungkus belacan je, tapi nilai dalam tu memang kalah la orang yang usung handbag MEWAH ke hulu ke hilir kan..sumbat je dalam poket seluar, poket seluar pula semua jenis labuh ke bawah je...sapa pun tak tahu dalam poket tu ada beribu riban kan..

Lepas masuk duit orang bayar tu, tetiba ada orang datang katanya, nak jumpa mama, mama masa tu kat tingkat atas, malas nak campak duit tu dalam bilik sendiri, dicampaknya dalam bilik nayli, bajet nak campak atas katil, tercampak kuat sampai hujung katil tepi dinding..terselit la kiranya..

Yang membuatkan mama lebih bersyukur tu atas katil si nayli ada banyak baju yang sudah kering tunggu nak gantung masuk almari je. Memang penyamun tu dah sepahkan baju-baju atas katil tu, siap terbalik kan cadar, bantal semua abis dicampaknya ke bawah, tapi Allah memang nak lindungi hasil keringat halal hamba-Nya yang berusaha kan, penyamun tu tak nampak bungkusan plastik duit tu. Mama cerita masa masuk bilik tu, depan pintu dah nampak plastik pink terselit celah katil tu..Alhamdulillah..syukur sangat-sangat :) Mama cakap Allah hargai penat lelah hambaNya..

Kami laki bini memang suspect mat dadah la tu sebab intention die pada barang kemas dan duit aje..barang-barang lain tak de pulak diangkutnya..usik pun tidak..mungkinlah mat dadah dah..so sabtu baru ni balik rumah mama, mama dah ganti pagar yang dipotong tu lepas tu ganti tempat kunci sliding door..sabar je lah kan..zaman sekarang ni macam-macam kes la..

Aku pun selalu duk pesan kat mak abah aku, selalu la kunci pintu grill tu kalo nak bukak pintu papan pun, lepas tu pintu pagar pun selalu kunci takut entah sapa-sapa la masuk nanti kan....jangan caya sangat la cakap pak-pak menteri tu yang kata Malaysia ni negera aman la, selamat la, tak de penjenayah yang bahaya la..depa tak tahu, sebab rumah depa beribu orang depa dah kerah suh jaga..apa nak heran..

Ok..selamat :)


 

No comments:

Post a Comment