About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Monday, October 1, 2012

Keluh Kesah Belanjawan 2013

Assalamualaikum

Macam-macam keluh kesah rakyat Malaysia pelbagai bangsa, jantina dan latar belakang kerja baik kat tv, facebook,twiter, blog dan sebagainya selepas PM selesai membentangkan Belanjawan 2013. Ada yang mengucapkan syukur Alhamdulillah, rezeki untuk keluarga dan anak-anak...Ada yang mengeluh boleh la..ok la..dari tak dapat apa kan..Ada juga yang memperlekehkan ek eleh..itu  je boleh bagi...Ada juga yang merungut kenapa penjawat awam je dapat bonus, kami swasta tak pernah dapat pun....dan macam-macam lagi la...

Tapi yang pada aku memberi impak besar adalah pemberian diskaun kepada peminjam dana PTPTN yang dapat menyelesaikan hutang sebelum September 2013 sebanyak 20% manakala kepada yang konsistent bayar tiap-tiap bulan diskaun sebanyak 10% diberikan. Boleh tahan juga pengurangan tersebut bila dikira semula. Ingatkan nak hapuskan interest PTPTN tu kan...:)

Tapi yang paling sedih bab kakitangan awam dapat bonus sebulan setengah gaji tu. Seperti 2 tahun kebelakangan ini, setiap kali bonus untuk penjawat awam diumumkan, cakap-cakap belakang yang mempertikaikan pemberian itu mesti akan lantang bersuara menegakkan keadilan. Confirm dia bekerja di sektor swasta kan...:)

Lepas tu mesti ada drama yang kata ala...kakitangan swasta tak yah bagi bonus pun tak pe, sebab gaji pun tinggi, lepas tu kalau company umum bonus bukan sebulan ke 2 bulan gaji, bonus setahun gaji pun ada juga!! Tapi tak semua yang bekerja di sektor swasta merasa bonus ye..TAK SEMUA..aku ada juga kawan-kawan yang bekerja dengan swasta, gaji ada yang cukup-cukup makan tapi workload yang sangat banyak, stress dengan persekitaran dan layanan dari top management yang amat menjengkelkan (biasa yang bekerja dengan chinese company), waktu bekerja yang tak fleksibel dengan cuti tahunan yang ciput, minta cuti kedekut taik hidung masin tapi gaji takat tu je lepas tu bonus harammmmm...yang ni memang kesian kan...so mereka inilah yang perlukan perhatian dan sedikit pembelaan dari pihak-pihak yang berkenaan...

Begitulah lumrah manusia kan..termasuklah aku..tapi aku tak de la mengeluh mende pun sebab aku bukan penjawat awam hatta kakitangan swasta pun bukan. Aku duk rumah aje...tapi ingat tadi masa PM sebut pasal wanita kot-kot nak umum elaun untuk surirumah ke kan...mana lah tahu dapat juga kan....kekekeke...

Tapi sektor swasta tak semua bergaji mewah dan berbonus besar. Nak merasa gaji besar kerja la kat bank ke, company nama besar ke, company yang memang gah seantero dunia ke, memang confirm bonus juga besar. Macam sepupu aku kerja bank, sekali dapat bonus setahun gaji..cecah RM40,000 ok!! Dah boleh buat majlis kahwin mewah dah..:)

Kawan aku juga kerja dengan Islamic Bank, baru kerja kebetulan bank umum bonus, merasa juga 6 bulan gaji, terus settle bahagian hantaran dengan pelamin bagai kan..kerlasss ko maria...huhu..Dulu masa aku bekerja di sektor swasta tak pernah la merasa bonus pun..lagipun den sodar la company den bukan bosar mano punnn...tapi selesa la dengan gaji yang diberi sebab den bolum kawin laiee masa tu..merasa lah nikmat shopping, buat simpanan sikit-sikit, bagi famili, adik-adik bagainya...

Lepas tu aku kerja denga  kerajaan pula. Time tu Pak Lah jadi PM...permulaan bonus diperkenalkan RM500 tu...merasa la juga walaupun separuh dari bonus sebabnya aku baru bekerja tak cukup setahun so deme kira ikut berapa bulan aku kerja sebab aku kerja sebagai pekerja kontrak sahaja...tapi tetap la bersyukur sebab aku memang bajet pekerja kontrak tak dapat kot bonus tu...rupanya tak terpinggir la juga..Merasalah 2 kali bonus sepanjang bekerja sebagai kakitangan kerajaan yang berstatus kontrak...lepas kahwin jadi PA je la kat rumah..hohoho..:)

Jadi apa yang telah dibentangkan dalam Budget 2013 tu rasanya dah merangkumi semua pihak kot walaupun ada juga bahagian lain yang tidak disentuh oleh PM. Tapi biasa lah cakap-cakap belakang yang tidak puas hati tu..mana-mana pun ada situasi macam ni. Kenduri kawin orang pun kita boleh komplen itu ini inikan pula Belanjawan kannnnnn...

Jadi yang keje gomen belajar la bersyukur dan pandang la kepada insan-insan yang bekerja di sektor swasta yang cukup-cukup makan ni je, yang TAK PERNAH merasa langsung nikmat BONUS tu ye. Manakala yang kerja swasta yang merasa gaji besor dari pegawai gomen tu tambah pula bonus berbulan-bulan gaji sekali dapat tak payah la nak mengepost status yang kome dengki bebeno dengan bonus sebulan setengah gaji tu yang orang gomen dapat (bayo 3 kali kome siap potong KWSP lagi ye) sebabnya time kome dapat bonus tak de sape yang nak bising, time orang kome pulok bisingnye punnnnn...

Bawak-bawak ler beristighfar dan bertafakur kejap..renung balik apa nikmat yang Allah dah bagi selama hidup atas dunia ni...bonus tu ganjaran duniawi je....(pesan kat diri sendiri)..:)



 

No comments:

Post a Comment