About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Saturday, October 6, 2012

Suami Hilang GAGAH Bila......

Assalamualaikum

Lelaki khususnya SUAMI hilang GAGAH bila :

1. Suami masuk kedai mamak, sambar paper, cari meja, duduk, buka papaer, baca sambil ketuk kunci kereta atas meja...Masuk isteri dukung baby, tangan kiri kelek anak umur 3 4 tahun sambil mulut pot pet pot pet bising tak bagi anak usik sana usik sini...suami duk jeling je peh tu sambung baca paper......

2. Makan kat McD @ KFC tapi suruh isteri pi kat kaunter siap bawak anak atas dukung, bayar keluar duit dari dompet isteri.....wallah!!!

3. Shopping baju anak beranak, tengah duk seronok shopping tetiba anak bantai meragam, suami pula suruh isteri bawak anak keluar sebab meraung 1 mall gegar, peh tu dia duk sambung shooping barang dia...baikkkk punye!!

4. Kat stesen minyak, isteri terkial-kial bawak duit ka dompet ka sambil kelek anak, suami bantai suruh isteri bayar kat kaunter....haru!!

5. Lepas  beli barang ka, shopping ka, suami bawak plastik barang dia takpun plastik hak paling ringan sekali, isteri sambil dukung anak boleh bawak berplastik-palstik, siap pimpin tangan anak melintas jalan lagi...bila isteri tak lepas melintas, suami sedap dah duk dalam kereta, on aircond siap..isteri duk kalut masuk anak dalam kereta, susun barang kat bonet...sadis (-_-")

6. Anak berderet, bawak pi jenjalan taman ka, makan kat restaurant ka, lepas tu bila anak jatuh ka, terterap ka, tersembam ka, suami bantai jerkah kat anak, peh tu siap jerkah isteri sekali sebab tak jaga anak....pulok dah...dah tu mu wat gapo abe?????

7. Time makan, suami pulun suap semua dalam mulut, ratah abis kasi kenyang sungguh, padahal isteri sambil suap mult dia bole suap mulut anak 2 3 orang..kenyang sama-sama. Suami kenyang sendawa, keluar kotak rokok....sedut panjang keluar asap bulat-bulat.....

8. Check anak demam kat klinik, suami boleh baik punye lentok atas kerusi menunggu, isteri duk pulun ngadu kat doc, bila anak meragam, panggil suami sebab isteri lenguh dukung anak, haram tak menyahut...geleng nurse nengoknya...ada nyawa lagi ke dok tu??

9. Suami cemuh isteri badan dah tak cantik, lebih sana lebih sini, muka belang sana belang sini, kulit bintit sana jeragat sini, alignment lari bumper senget, TAPI bila isteri minta nak beli supplement, produk kecantikan, pakaian dalaman yang sesuai, suami cakap....ala..buat sendiri ja ikut petua orang dulu-dulu, buat apa nak bazir duit beli semua tu....haiihhhh....ngomel bukan main tapi nak bagi elok kedekut!!!!

10. Orang tanya apa-apa pasal anak, suka main apa, dah pandai apa, dah berapa bulan, bagi makan apa, dah cucuk ka, bila jumpa doc ka, meragam ka tak, tterkebil-kebil muka suami nak jawab...peh tu tanya isteri "anak pandai pe dah? awak suap dia makan apa? bila last pi klinik? eh, dia jaga malam ka??? Pelik la hang ni...hang ni dah kawin ka perasan bujang lagi??????

Itu antara situasi yang kerap aku tengok dan lihat depan mata aku. Bukan semua suami macam tu, hanya segelintir je. Tapi yang segelintir ni la yang betul-betul buat aku rasa hilang kegagahan dan keheroan seorang suami tu. 

Tapi bila tengok ada suami yang prihatin, baik dan lemah lembut jaga anak isteri dia, rasa seronok pula. Terasa macam hebak arr mu abe..gagoh abe!!!

Tapi aku bersyukur sebab abah aku tiada sikap rupe itu. Habis semua anak abah yang ulang alik bawak melintas jalan, kalau hujan pun, abah yang usung berkali-kali bawak masuk van, maklumlah...anak ramai...kalau shopping abah pimpin, dukung, bawak yang kecik-kecik pi makan eskem sampai mak siap shopping...sekali shopping baju sekolah ka, baju raya ka, semua anak mak beli sekali harung..senang lepas tu tak kuar beli dah...huhuhu

Setakat ni suami pun tak da sindrom-sindrom seperti di atas, dan aku sentiasa la berdoa suami aku tidak ada sikap macam tu. Suami isteri kene saling bantu membantu, tolenrasi, dan belas kasihan. Bak kata pepatah aku " Berat abang pikul, ringan meh ayang jinjing"....Ha....gitu lah..insyaAllah bahagia....:)

No comments:

Post a Comment