About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, November 28, 2012

Baru 2 Tahun :)

Assalamualaikum
 
Genap dah 2 tahun hidup serumah, sebilik, sekatil, dan macam-macam se lagi..Baru 2 tahun haa..tapi rasa macam tak puas kenal lagi.
 
Bercintanya punya la lama, 6 tahun, termasuk bertunang setahun, pun sampai sekarang belum paham betul-betul kerenah masing-masing.
 
Tapi suami aku boleh agak dan bole baca perangai aku. Dia tahu apa tindakan aku selanjutnya bila kami ada perselisihan paham..Adatlah kan suami isteri..tapi bukanlah gaduh pun :)
 
Suami jenis payah nak tunjuk marah, cuma intonasi dan word dia menunjukkan dia marah. Tapi syukur Alhamdulillah, dia bukan jenis suara tinggi, menengking tak  tentu hala, panas baran, campak barang bila marah, memang bukanlah.
 
Suami jenis suka berbincang dan slow talk. Tapi pesen aku bila angin kus kus mari, nak bawak berbincang udah jadi bawak bercincang pula. Tapi tak de lah aku maki hamun suami sendiri, uissshhh...memang takkan buat la..berdosa sangat aku rasa!!
 
Tapi bila bawak berbincang, masa hati tengah panas, mulut jadi berat nak bercakap, telinga tak nak dengar hujah orang, pastu muka nak mencerut rupa orang sembelit teran taik tak kuar2 7 jam..adoiiii
 
Suami aku memang paham bebeno peel aku yang 1 ni. Dia akan suruh aku bertenang, dia bawak bergurau sikit, kadang-kadang dia ajuk aku bercakap la, ajuk aku membebel la, bila dia tengok aku start sengih, senyum sebab nak gelakkan dia, dia start la bawak berbincang dia.
 
Tapi memang aku ingat selalu la pesan mak aku, arwah opah dan arwah tok aku, pasal bila bergaduh ni, mesti isteri kene diam, jangan melawan sepatah pun. Kita simpan dalam hati dulu, bagi suami cakap apa dia nak cakap, lepas tu kita tenangkan hati kita, bila dah cool, baru bawak bincang balik.
 
Isteri bagitahu kenapa macam ni, kenapa macam tu. Sebab arwah opah cakap suami ni jenis sombong dalam bahasa sekarang ego la. Dia memang pantang isteri melawan ke, menjawab ke walaupun dia memang jenis baik punya suami. Mesti akan terkesan kat hati dia bila kita menjawab.
 
Arwah opah kata, bila kita diam, tak menjawab, mesti suami akan rasa satu perasaan bersalah, menyesal, rasa macam tak hargai isteri, sebab isteri diam je tak melawan, timbul kesian orang kata. Nanti dia tengok kita diam, dia mari la pujuk, silap hari bulan dia yang minta maaf..kan seronok tu..huhu..Hilang baran yang dipendam dalam hati kan..:)
 
Tapi sepanjang kenal suami, memang rasa bersyukur sangat sebab dipertemukan dengan dia. Banyak sangat budi baik dia kat aku, kat famili aku. Memang tak da beza la layanan dia terhadap mak abah aku dengan mak abah dia. Tu sebab aku sayang mak mertua sangat-sangat sebab mama layan aku macam anak dia sendiri.
 
Cuma, suami sejak kecil kurang kasih sayang seorang bapa. Aku ni masa berkawan dulu memang la tak tahu, sampai la dia sms cakap dia rasa sedih setiap kali aku cerita pasal abah aku kat dia.
 
Ye lah, dulu time belajar kat uitm seri iskandar, abah la mari hantar, nak balik manjung pun abah amik, abah datang hujung minggu bawak makanan, memang aku tak pernah la ulang alik naik bas balik rumah atau datang kampus. Semua abah buat.
 
Jadinya bila dia tengok hubungan aku dengan abah macam tu, dia rasa sedih sikit la, tapi jenis payah nak tunjuk emosi orangnya. Aku pun terkedu la lepas dia cerita kisah hidup dia kan. Manalah aku tahu kisah hidup dia begitu kan.
 
Jadinya, dia tak de lelaki untuk dijadikan contoh dalam hidup dia, macam kita kan nak suami yang baik macam abah kita, nak suami yang penyayang macam abah kita, tapi suami aku dia tak dapat nak bayang, rasa, tengok cam ne nilai seorang bapa.
 
Tu sebab dia ada sikap sangat tegas pada sesuatu perkara, sampai ada kawan2 aku kata, macam kene control je, padahal dia ada sifat inferior dalam diri dia, takut kehilangan, terlalu sayang, sikap possessive yang kuat, macam tu la.
 
Tapi sifat tu kalau pandang pada sudut positif, kita akan rasa dia dekat dengan kita, dia sentiasa ingat kita, dia akan buat sehabis baik untuk kita, orang yang dia sayang. Itu yang aku lalui sepanjang kenal suami sampai la dah jadi isteri ni. Perangai sama je...:)
 
Teringat masa bercinta dulu, bercinta masa sama-sama belajar. Memang la kami ni contra alam dari segi kulit, sorang gelap sorang cerah, kalau bergambo tu memang ketara beno la, nak buat cam ne..tapi mende tu la yang menjadi bahan masa kat u dulu..
 
Aku tak kena la, tapi kene kat suami. Memang kene bahan kaw kaw la. Sampai suami sedih orang keliling duk kutuk dia ade hati nak awek putih melepak padahal hitam cam tayar kete..perghhhhh!! Kene hat yang hati comel lote, teroyak situ jugak lah!!
 
Tapi suami jenis kental jiwa dan raga..ceh!! Dia jenis kebal lepas tu wat tak reti je..Tapi dia suka simpan dalam hati. Tu sebab masa kami kahwin, punya la semangat dia menjemput kawan-kawan masa kat u dulu, nak tunjuk la kami ni jadi kahwin, walau duk kene ngata je, tapi akhirnya kuat jodoh sampai kahwin.
 
Ada juga yang sound kat aku, kata mata aku buta la, tak de taste la, banyak lagi orang hensem la..macam-macam la..siap ada yang dan-dan tu la luahkan perasaan cinta, kata dah lama duk berkenan, usha2..bila tahu dah ada yang punya, baru la kalut nak luah..pe mende neyyy!!
 
Tapi memang standard la bila bercinta kat u ni, nak-nak yang bercinta bertahun-tahun kan cam aku, setiap kali bukak semester baru, mesti orang akan pastikan couple mana yang masih bertahan dan couple mana yang dah break. Cuti semester kan sebulan lebih, yang jenis duk tak sama tempat atau negeri, time ni la cintamu diuji ye dok!!
 
Time ni la duk jumpa kekasih lama la, jumpa kawan sekolah la, wat reunion la, ada camping la. ajak turun negeri salah sorang, bagi alasan macam-macam, gaduh lepas tu break..Bukak sem baru, dah de marka baru..tu biasa dunia student bercinta. Belum lagi yang duk compared awek lama dengan awek baru...perghhhh!!
 
Sama lah macam kami pun...tak terkecuali. Kami popular bukan sebab apa pun, salah satu sebab depa panggil couple pelik, ye la, warna lain-lain, de group lain panggil beauty and the beast, mcm la aku ni puteri kayangannye pun nak ngata suami aku tak layak nak kapel ngan aku, sebab kulit cerah je jadi isunya...Kopi susu la, taik cicak la..macam-macam la..adoiii

Tapi ada budak-budak lain cakap, kami takkan putus punya, memang sampai ke jinjang pelamin la..sebab apa nak tahu..depa kata sebab laki aku memang takkan cari lain dah sebab dah dapat aku..pe mende la..

Memang roomate dia pun de cakap, lain la pakwe ko sejak kapel ngan ko, abis no phone pompuan dia buang, pastu tak de dah chatting2 kat tenet tu, asyik sebut ko je, pastu apa-apa dulukan ko..apa barang ko semua dia simpan elok-elok, siap kunci pintu almari takut kami ni tengok ke, hilang ke..memang salute la..PULAK DAH!!!

Tapi tu la..moment bercinta memang segar sangat dalam fikiran kami. Selalu sangat suami duk ulang tayang perbualan kami, apa yang kelakar masa bercinta dulu, cerita pasal tempat dating, bila lalu kat seri iskandar nak ke lahad pegi umah mak cu, duk cerita la apa yang berlaku, tempat singgah kami, gi kedai beli barang, tempat gaduh, tempat pujuk, semua tu ada cerita dia...hahaha..

Bila duk ungkit balik memang jadi bahan la..ada juga aku rasa cam bodoh je time tu..ye la..belum cerdik mana pun lagi kan. Nak pula aku ni baru la first time bercinta nye punnnn..feel lain macam la sikit..haha

Tup tup sekarang dah ada anak sorang dah..dah nak setahun pun beberapa hari lagi ni..Status hidup pun dah berubah :)

Bila teringat balik, suami mesti tanya, si polan yang ngata kita tu dah kawin ke? Aku jawab, belum lagi, baru break kan ari tu. Pastu dia tanya lagi yang sorang lagi tu, yang kata abang hitam tu, aku cakap tak de pakwe lagi katanya..dengar cerita cam tu la..Suami mesti cakap, Alhamdulillah, rezeki kita kahwin juga kan, walaupun asyik kene kutuk je..tapi yang kutuk kita, kata dieorang lagi hensem la, lagi lawa la, tak kahwin lagi..Aku senyum je..

Aku selalu cakap rezeki orang lain-lain abang..de yang tak diduga, tak terjangkau, tak terpikir pun..tapi tu rezeki dia sebab Allah dah tentukan.

Tapi ayat suami aku yang suka nak buat aku geram tapi malu-malu alah, "Tapi abang untung kahwin ngan ayang, lawo, kulit putih pulak tu..sapa la abang yang hitam ni nak berangan kahwin ngan ayang..tapi abang dapat kahwin kan..rezeki.."

Mula la dah macam siput sedut yang disedut dengan vacuum tapi tak mau jugak keluarnya rupe aku ni ha!!!!

Sapa tak malu, segan sendut bila suami sendiri puji menggunung melaut kan..haha..padahal muka lawa sikit je dari ekzos moto!! Adoiiiinyeeepunn alahaiiiiii..
 
Walaupun suami tak romantik, tapi ada gentlemannya,
Walaupun dia tak janji kekayaan dan kemewah, tapi usaha sentiasa ada, 
Walaupun rupanya sesedap mata aku memandang, manisnya tetap ada,
Walaupun kulitnya gelap, tapi hatinya sangat ikhlas,
Walaupun dia serius orangnya, kelakarnya hanya aku yang rasa,
Walau banyak dugaan dan cabaran dalam hidupku, dia tetap pendukung setia,
Walaupun memang banyak yang dia lakukan untuk aku, tak pernah minta dibalas,
Syukur Alhamdulillah untuk nikmat ini Ya Allah

Hepi 2nd anniversary sya&nas :)

Sayang sampai syurga
In Shaa Allah :)
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment