About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, January 29, 2013

Lepas Dah Rindu :)

Assalamualaikum

Minggu lepas suami ada urusan kerja kat Kuantan. Kami menginap kat salah 1 hotel kat Cherating, 3 hari 2 malam. 

So suami kata kita singgah rumah mak kat Kuantan. Bertolak selepas subuh, dalam kul 6.30 pagi cam tu, dalam pukul 10 lebih sampai rumah mak.

Call wan masa sampai kat Jaya Gading, minta wan tunjuk jalan sebab deme baru pindah rumah lain. 
Sampai je mak tengah tunggu kami depan pintu...berseri-seri mukanya :)

Salam mak terus kene gomol, rindu sangat kan. Alauddin pun pandai dia, ajak nenek dia belabun, dia je yang paham nye pun..

Mak siap masak nasi minyak style orang pahang la...masa call mak sebelum ni, mak kata nak masak nasi minyak...

Sebelum ni mak dah masak nasi dagang, memang sedap ikan tongkol masak lemak tu. Orang pantai timur panggil ikan aye..huhu..

Nasi minyak mak memang sedap..mabeles la..siap tapau bawak balik hotel..huahua..air tangan original dari pantai timur mana nak lawan kan...

Bezanya mak tak masak manis cam aku biasa makan orang Kelantan masak..mak masak elok semua rasa..

Alauddin memang suka sangat la main dengan ayish, adik bongsu sebaya ngan Jannah. Tapi tua jannah 2 bulan je. Tu sebab Alauddin ada 2 mak su dan sorang pak su..huhu...

Mak asyik duk meriba Alauddin, geram sangat katanya. Tapi Alauddin dah berlari mana maunye nak duduk meriba..huhu..duk berlari sana sini...

Nenek bawak tengok kucing, gelak sakan mak bila Alauddin buat bunyi panggil kucing tu, mak kata pandai dia buat bunyi tapi perlahan je..haha..

Kami laki bini pun tak tahu bile dia tahu dan sapa ngajo dia panggil kucing tu..adoiii..

Aku rasa seronok sangat tengok mak ngan adik2 aku elok je wan jaga. Rumah selesa, ada lengkap bilik untuk adik perempuan dan adik lelaki, bilik mak, dapur luas, siap ada bilik khas untuk wan buat bisnes murtabak dia...

Syukur Alhamdulillah...Allah mudahkan kehidupan mereka..

Kiranya berguna lah juga ilmu kehidupan yang abah ajar kami anak beranak, sampai wan boleh berdiri atas kaki sendiri jaga mak dan 3 orang adik-adik..

Abah pun risau kot2 wan tak cukup duit sebab abah paham sangat adat orang berniaga pasar malam. Tapi Alhamdulillah, wan kata rezeki masih cukup abah, janganlah risau :)

Wan abis sekolah memang tak betah kerja makan gaji. Pernah 6 bulan je dia bekerja dengan orang, dapat gaji cukup bulan la, tapi lebih banyak culasnya.

Dia ngadu kat abah, runsing keje ngan orang ni, lepas tu duit pula hujung bulan baru merasa tu pun banyak cekadak nye, potong itu ininya...

Bukan apa, wan biasa dari kecik terdedah dengan suasana berniaga jadi dia nekad untuk jadikan perniagaan itu punca rezeki dia even dah berkahwin nanti.

Abah pun pesan kalo niat macam tu, kenelah cari pompuan yang suka berniaga juga, yang sanggup susah untuk berniaga, kalau yang jenis renyeh tu tak payah la...

Tapi rezeki wan ni mudah gamaknya Allah nak bagi kan..Elok je pindah Kuantan, orang dah bagi tapak niaga...rezeki la tu

Lepas tu, berniaga kejap pun orang dah mula kenal, dah ada kepercayaan orang pada dia. Jadi mudah nak dapat pelanggan tetap tu.

Dari kecik dah rupe itu. Kalau berniaga 2 tempat, wan mesti abis dulu, baik pasar malam atau bazar ramadhan. Dan selalunya kat tempat wan la banyak sikit jualan dari abah.

Wan banyak orang muda beli dan ada sesetengah orang tua suka beli ngan wan sebab ramah katanya, sampai ada 4 5 orang mak cik suke bebeno la kat wan sebab katanya wan senyum manis, mata sepet..gitu..:)

Wan pun jenis tak reti berkira. Kalau ada yang bawak tak cukup duit ke, ataupun tak tahu harga berapa lepas tu sebut nak beli berapa, bila wan sebut harga semua, tak cukup pula duitnye, wan kira bagi je yang lebih tu...

Part tu la yang mahal sikit kat wan yang payah nak jumpe kat anak muda lain, ade la pakcik2 yang cakap macam tu...

Pakcik2 ni sampai suka kat wan, siap angkat tangan doakan bisnes wan maju sampai bila2..aminnn...

Lagi 1 beza wan ngan abah kata deme ni, abah style orang lama, lembut dan sopan. Pastu jenis jaga etika dengan customer. Kalau murtabak masih bergoreng, abah melayan deme yang menunggu dengan kata-kata manis...minta tunggu sekejap..

Lepas tu abah jenis proper sikit la, murtabak kene lapik tisu, plastik kene jaga jangan bagi kene minyak panas yang jatuh dari bucu murtabak tu, takut koyak..

Kalau ada yang terjatuh, abah ganti baru, dengan bersungguh2 abah nak ganti, walaupun berlaku adegan tolak menolak dengan customer..huhu

Murtabak abah jenis panas dan fresh sebab abah jenis goreng sambil berniaga. Tu sebab baju abah lebih basah dari baju wan..haha..sebab abah jenis goreng non stop..

Kalau wan pula jenis kurang bercakap tapi suka senyum...pakcik. tunggu kejap ye..lepas tu senyum lebih dari bercakap...

Style wan goreng tanpa henti, dari mula bukak payung sampai abis goreng, tak kira la orang dah beli ke belum. Wan jenis suka standby sebab dia memang dah tahu orang sekali serbu jenis nak cepat la..

Wan pun tak gemar orang nunggu dia masak...lagi 1 style abah goreng murtabak masuk 1 1 dalam kuali, tapi jenis wan, tangan beso la katakan, sekali 6 amik, susun terus dalam kuali, buat bintang besar..

Part bintang besar deme kata wan je pandai buat..haha..abah bukan tak pandai tapi abah kata rumit nak kalih2 sebab 24 keping murtabak atas kuali..

Bab kene minyak panas sampai gelembung lebih besar dari duit 50 sen dah biasa dah kami semua. Paling klimaks bila gelembung tu pecah time tengah goreng....

Boleh bayang tak dengan kulit dah terkopek, duk lalu non stop 3 4 jam atas minyak panas...memang terbaeekkkkk..hahaha

Tapi tu la yang buat kami kebal pun...alah bisa tegal biasa :)

Dapat jumpa mak dan adik-adik boleh la lepas rindu. In shaa Allah wan nak balik Manjung nanti, mak duk rumah aku..Boleh spend masa lebih lama lagi :)

Jom la layan pic Alauddin ngan abahnya kat tepi pantai ye....Mamanye sibuk melayan pm dan komen customer, malas nak join deme..huhu










Ok la..bye :)






No comments:

Post a Comment