About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, February 22, 2013

Buat Stok

Assalamualaikum

Masa zaman belajar dulukan, aku suka buat stok barang2 keperluan aku. Contoh kan cam shower cream, shampoo, sabun kain, exam pad, stationery...banyak lagi la...termasuk la teman baik wanita setiap bulan..eheemmmm...

Bila kenal en suami aku ni, rupenye kami pun memiliki perangai yang sama dalam bab buat stok ni. Kira ngam la kan...

Tu yang sampai la sekarang, dah kawin ni pun perangai suka buat stok masih berterusan malah lebih extreme...hahaha

Masa study dulu, botol shower cream kami simpan, bawak dari 1 sem ke 1 sem...So juz beli refill je la...

Biasalah kannn...yang pompuan akan guna shower cream, tapi yang lelaki guna sabun buku..laki den feveret dia dettol dan protex...skang guna lifebouy..

Kalau ubat gigi style aku jenis suka beli paling besar la..lama la sikit gunanya..kadang2 bawak sampai sem depan pun ada..Aku suka Colgate jadi bapak Colgate la aku beli..:)

Tapi laki den suka beli yang paling kecik sebab suka pelbagai rasa dan jenis...tapi suka Darlie la..apa je keluaran Darlie yang baru abis dicubanya...

Kalau tak sedap pada mulut dia...aku la mangsa penyerahan ubat gigi tak sedap tu...tapi aku terima dengan hati yang redha...*_________*

Masuk bab exam pad, kami selalu berbalah..haha..

Jenis aku suka brand standard student guna...Tapi laki den suka yang janji boleh tulis sudehhhhh...
Cukup tak gemor la aku rupe itu..

Aku suka guna exam pad CP tu sebab aku jenis tulis sambil menekan, jadi kertas dari CP sesuai la dengan aku. Tapi laki den tak suka sebab katanya mahal la, pakai buang je pun, sebab selalu exam pad ni banyak guna nak wat latihan je, bukan nak guna pekse pun...

Hokkayyyy...

So, dia beli die punye aku beli aku punye..Yang ni memang kami tak de share punye..hahaha

Lagi 1, highlighter....kami selalu beli yang de 4 set tu...warna wajib kuning, hijau, pink dan biru la...Aku 2 warna laki den 2 warna..Beli sepeket tu tahan la 2 sem cam tu...

Tapi selalu aku punye cepat kering...Biasalah...aku kan pompuan berseni...nak berhighlight je manjang...laki den sikit2 je gunanya...dia kata NAMA PUN HIGHLIGHTER!! hahaha....aku suka kan., de masalah ke??

Kami memang banyak beli barang keperluan secara pukal dengan cara perkongsian duit sama rata untuk kegunaan sepanjang semester.

Sampai la belajar degree pun kami teruskan habit tu...Nasib masing2 dapat tempat yang serupe..hoho

Kata student kan, harus de konsep berjimat cermat...sebab kami berdua hanya bergantung dengan PTPTN sahaja...tak gamak nak minta kat mak ayah...hoho

Dah abis belajar pun kami masih teruskan juga habit ni. Walaupun sorang duk Putrajaya sorang duk Puchong, tapi bila barang2 aku habis, tapi suami punye de lagi, dia akan bagi masa kami berjumpa nanti.

So, aku memang tak de tebiat membeli dengan kerap barang2 keperluan ni. Berus gigi borong 10 batang terus, 5 batang aku, 5 batang dia.

Ubat gigi beli 4 kotak besar, aku 2 dia 2

Sabun basuh baju pun sama, beli yang dalam botol 2, yang refill 4 pek, so bahagi sama rata.

Kawan baik orang pompuan tu aku suka beli yang de 40 keping siappppp....5 bulan aku tak yah pikir nak beli..haha

Dannn...banyak lagi la punnn...tu belum kawin..:)

Jadi bila dah kawin ni, habit masih diteruskan tapi lain sikit. Sebab duk sebumbung, banyak yang dah boleh jimat.

Ye la, basuh baju sekali, makan sekali, semua lah sekali..
Kalau dulu kene beli untuk 2 orang kan..skang beli untuk gunasama...gitttewwww

Selalu beli time sale la...Suami den ni memang setiap hari tengok online catalog, mydin ke, carrefour ke, giant ke, tesco ke, tapi banyakknye TESCO la..haha..

Jadi bila ada sales sesuatu barang, kami akan membeli barang yang sales itu...

Lagi 1, suami den juga sangat hafal dan tahu harga kebanyakkan barang2 keperluan harian kami ni.

Dia selalu banding harga sebelum beli. Kalau nak beli shampoo Dove kan, dia memang tahu harga biasa kat Tesco, kalau dia tengak harga mahal sikit dari biasa, dia akan usha Speedmart pula.

Cam aku, harga ni aku tak reti nak letak mahal murah..haha..

Cam shampoo tadi kan, kalau rm10 sebotol aku tak rasa mahal pun sebab aku tengok nilai rm10 je, ok la tu...

Tapi suami den dia tengok berapa berat, kalau de beza sikit je ngan botol besar, dia amik besar, lagi jimat katanya, pastu kalau berat shampoo tu tak logik dengan harga pada hemat dia, dia akan cari kat tempat lain..

Hahaha...memang penuh berhemah suami den bershopping...

Tu sebab bab2 shopping bukan barang dapur, memang aku serah 100% kat suami den.
Aku akan berlari ke bahagian basah dan sayur sahaja..
Nanti kami jumpa la di mana2 simpang dalam pasaraya tu untuk sesi membayar pula
huahuahua....

Ada kelebihan tau beli banyak2 wat stok ni...

Cam kat umah ni kan, memang de 1 container khas menempatkan barang2 pukal ni dan 1 tempat untuk simpan sabun.

Disebabkan suami den pengkaji harga barang, jadi bila ada sales, memang dia akan beli banyak2 la.

Kat umah ni dah de 6 pek sabun basuh FAB yang 3kg tu. Jadi 3 bulan la tak yah beli sabun kain.

Sabun lifebouy suami den rajin beli kat Mydin sebab paling murah la setakat ni..

Sekali beli 12 ketul...tapi memang tak pernah kering sebab manjang belinye...

Berus gigi dan ubat gigi pun dah berlambak..pun beli kat Mydin..

Ubat nyamuk elekrtik tu pun pantang de sales kat tesco, beli 2 percuma 1 tu, mesti dibelinye...6 bulan punye stok siap dah..

Minyak rambut pun sama..selalu beli kat speedmart...

Pampers Alauddin pun dah siap buat stok. Beli kat Tesco 5 pek Petpet, kat Mydin 5 pek Drypers...mandian dia pun beli refill je sebab botol dah de...siap dah untuk si kecik ni


Barang makanan kering macam sardin, susu, kicap, gula, garam, ajinomoto, kekacang dalam tin, tepung, sos, dan segala yang kering dan boleh disimpan dalam gobok je kami beli dalam kuantiti yang banyak.

Sardin 4 tin, selalu tesco buat 2 tin rm8 kan untuk cap King Cup dan rm10 untuk Ayam Brand. 

Kicap beli kat Mydin atau Speedmart 3 botol..biasa beli cap Jalen...Tak de kicap Jalen tak sedap laaaa...gituuuu

Tepung gandum 2 paket..selalu guna nak mencucur dan wat goreng pisang dan cempedak je...

Gula 5 paket..garam guna garam bukit dah ready 4 paket, beli kat Mydin atau kedai runcit India kat tempat aku, Ajinomoto guna cap tesco sebab rasa tak kuat cam ajiomoto cam ajinomoto tu, beli paket bapak beso tu..

Sabun cuci pinggan cap labour, beli kat tesco, jarang sales labour ni, tapi sekali sales memang murah, bawah rm3 sebotol, bau pun wangi, aku rembat dalam 5 botol sekali harung.

Tisu dapur beli yang 6 gulung 1 paket tu, beli 2 paket, kat Mydin juga. Tahan berbulan2 la sebab selalu guna nak lapik makanan berminyak cam keropok ke, cucur ke kan..

Kekacang beli yang sekilo siap..cam dhal ke, kacang hijau ke, sagu ke, senang time nak guna dah de..

Biasanya stok aku buat ni memang tahan paling kurang 2 bulan setengah. Kat sini la kelebihan dia. Kami boleh jimat 2 bulan tak beli barang2 tersebut dan hanya beli barang basah sahaja. Biasa beli kat tesco je..semua lengkap..

 Lepas tu boleh fokus mende lain, dan kalau tak de pe nak beli dalam bulan tu cam baju seluar ke kan, siap de balance duit gaji laki den dan duit aku kadang2 tak berluak. Sebabnya tak de mende dah nak beli. Semua dah de dan lengkap.

 Aku pulak jenis bukan manjang shopping pakaian ke aksesori2 wanita ni...ikut mood dan minat aku juga... Tapi semua aku beli online je..huahuahua..lama gile dah aku tak membeli kat mall.

 Tapi lain orang lain cara kan. Terpulang ikut keselesaaan masing2... Kami ni sebab dah biasa begini sejak bujang lagi...so rasa mudah dan praktikal pada kami..huhu

 Yang penting kami tak perlu memanjang nak membeli je. Memang boleh jimat berbulan2 la bila barang dah penuh kat rumah.

Tekak aku ni rasa nak makan sardin letak sohun ngan pucuk tu, lama gile tak makan...memang lama betul....

Mak aku selalu masak sebba adik2 aku gila sardin sejak deme kecik lagi sampai la ke beso ni haa..

Ikan perkasam sepat ada, mak datang minggu lepas bawak untuk aku. Kira layan la makan sardin dengan ikan perkasam kan, buat sambal belacan perah limau kasturi...perghhhhh!!!

Ok...layan drama tv3, baru masak..hoho
Suami den tak balik lunch sebab de program..
Tak de rushing bebeno nak masak....:)

As-salam

















Tuesday, February 19, 2013

TAKBUR

Assalamualaikum

Aku baru lah tahu pasal berita maid dera budak 4 bulan tu. Minggu ni balik Manjung, memang tak nengok berita la sebab duk sibuk bergelumang dengan adik2...deme pun bukan nengok....astro warna je kejenye..

Fb pun aku jarang nak jenguk wall...manjang layan page aku je..Malam tadi baru la bukak tv3 kata de maid direman sebab lambung baby 4 bulan...

Aku tak nak sentuh pasal video atau baby tu, tak sanggup pun nak tengok semua tu..Mampu berdoa je la semoga anak kecil tu tak de kecederaan yang serius dan sentiasa dalam lindungan Allah Taala..

Yang aku nak kabo adalah pasal beberapa post kat fb susulan dari kes tersebut. 

Ada beberapa post yang lebih kurang cam ni la ye maksud die..

"Nasiblah aku ni fulltime housewife, kalau kerja, kene anta anak kat orang suh jaga, lepas tu tak tahu apa orang tu buat kat anak, rupe2nye di lambung2nye anak tu..eeiii...xnak la.."

"Tu la..kan elok sendiri yang jaga anak, suruh orang jaga buat apa, dah orang buat macam2 kat anak sendiri, baru nak menyesal....nasib la aku jaga anak2 sendiri, semua aku buat untuk anak, anak membesar depan mata...hati pun tenang"

Ok............bawak bertenang ye semua :)

Alhamdulillah, ada yang mampu dan diberikan peluang untuk besarkan anak sendiri sedari lahir sampai besar. Allah kurniakan rezeki untuk si suami mencari nafkah di luar sementara isteri menjaga hal ehwal di rumah. Tapi Alhamdulillah, rezeki cukup untuk seisi keluarga.

Tapi.....tak semua kaum wanita diberi kelebihan itu...pada yang sedang melaluinya...bersyukurlah...

Ada masanya kita tak boleh terlalu takbur dalam berkata-kata sampai tak pikir kata-kata tu boleh beri kesan pada orang lain.

Kalau yang baca tu ibu yang bekerjaya, apa perasaan dia??

Ingat dia suka hati nak hantar anak dia pada orang? Ingat dia kerja hati tu tenang ke???
Ingat dia ke hulu ke hilir kursus seminar tak pikir anak ke??

Cakap jangan sebarang cakap...
Takut 1 masa nanti Allah tarik nikmat "surirumah tangga sepenuh masa" kamu tu....apa kamu nak buat??

Time tu kamu pula yang terhegeh2 nak mencari kerja sebab nak menanggung anak yang masih bersekolah, nak tanggung bil2 rumah, nak tanggung makan minum segala bagai...

Masa tu bukan kamu kene berharap pada orang lain untuk bantu kamu??

Kalau masa tu ada mak ayah yang masih panjang umur, boleh la menagih pertolongan...Mak ayah redha dalam menjaga cucu2nya

Tapi kalau keluarga sendiri pun tak berapa nak ada, bukan kamu berharap pada orang luar yang bukan dari keluarga kamu sendiri???

Kalau masa tu kamu masih beranak kecil, bukan kamu kene hantar anak kamu pada orang untuk dijaga sementara kamu keluar mencari rezeki???

Jangan cakap terlalu tinggi....

Memang ada wanita yang umur 30 lebih  kene cari kerja sebab suami kurang berkemampuan, ditimpa kecelakaan, kemalangan sampai kurang upaya atau cacat kekal...

Time tu masih ada anak kecil yang perlukan perhatian khusus, masa tu kamu nak pikir apa??

Bila ada kes macam ni, bukan salah ibu bekerja, tapi sikap seseorang tu dalam menjaga amanah orang lain.

Sebagai ibu, memang nak anak dijaga elok dan sangat risau nak tinggalkan anak pada orang lain...hatta pada mak sendiri...sebab takut rindu pada anak....tak boleh tido ingatkan anak...
Kepala duk pikir apa jadi pada anak...

Tapi bila melibatkan keluarga, ada perkara yang perlu dikorbankan untuk kebaikan di masa hadapan.

Aku memang percaya, semua ibu yang bekerjaya sebelum berpaling meninggalkan anak pada pengasuh, dalam hati tu doa memang tak putus2 la semoga anak selamat dan terpelihara dari perkara yang tidak diingini...memang tak putus-putus doa tu kan..

Tapi perkara macam ni memang di luar kemampuan kita sebagai manusia. Apa2 pun kita memang kene berserah pada Allah.

Jadi, tolonglah bila bercakap pandang ke bawah dan bukan mendongak tak sudah2....takut nanti jatuh tertiarap apa pun tak tinggal untuk kita, semua Allah kaut balik tanpa tinggal sisa....

Masa tu baru kita akan kata

"Kalaulah aku tak cakap macam tu............."
"Kalaulah aku paham keadaan mereka................"
"Kalaulah aku bersyukur ketika senang..........................."

Aku pesan lebih pada diri aku sendiri...

As-salam



Friday, February 15, 2013

Pulang Balik

Assalamualaikum

Perbualan suatu ketika dahulu dengan kawan kat universiti. Aku sedang bercinta, begitu juga dirinya...

Kawan: Apa yang ko pandang kat mamat hitam tu cah?
Aku: pandang??? Nape? Tak ok ke?
Kawan: Sorang putih sangat sorang hitam sangat...dah macam kapel ngan nigeria dah ko...
Aku: Aku tengok ok je...tak baik kata dia nigeria..pio melayu wehhh...
Kawan: Cari la yang ada rupe sikit...macam tak de taste la ko
Aku: Ok la tu...aku memang suka yang hitam manis...laki cerah aku tak berkenan la...
Kawan: Ni bukan hitam manis..hitam rentung dah...
Aku: Tak pe la...dia baik tau..ko je tak kenal dia..
Kawan: Aku kan memang memilih tau nak buat laki..aku memang cepat tertarik dengan lelaki hensem...ko tengok la pakwe aku..hensem kan..

Perbualan beberapa bulan yang lalu bersama kawan yang sama ketika di universiti dahulu

Kawan: Cah, ni la suami aku..
Aku: Ohhh...bila tukar taste ni?
Kawan: Ala....hitam ke putih ke janji hati baik cah...boleh jaga kita elok2 kan..cukuplah tu..rupe tak penting...

Alhamdulillah..dah terima hidayah dah kawan aku ni ha..

Memang betul sesangat la kata orang tua2, kalau meludah ke langit, mana mau sangkut di pokok, kompom landing kat muka sendiri...

Kuang...kuang...kuang...

Semoga berbahagia kawanku bersama pasangan hidupmu....

As salam

Thursday, February 14, 2013

Tak Semenggah!!

Assalamualaikum

Petang semalam brader yang pick up parcel Poslaju datang pick up barang aku. Pagi tu dah datang tapi anta bil untuk bulan Jan.  Sebelum beredar tu, brader tu tanya de barang nak pick up ari ni kak?? Aku cakap ade...:)

Petang tu brader yang sama datang pagi tadi pick up barang aku. Apa yang aku perasan mata brader ni merah cam orang tak cukup tido plus penat.

Aku tanya, ni last pick up ke? Brader tu cakap aah kak..last la ni...adoiii...

Tapi mana boleh rehat pun kak..ni balik ofis nak asingkan parcel, cek parcel kot de yang sealed tak elok, tak rapat, kalau de yang plastik tak elok, kami ganti yang elok.

De pula tu pos kotak bodo2 je terkontang kanting tak masuk sampul, kami la masukkan dalam sampul kak, sebab risau hilang kak...nanti salahkan poslaju kak

Kalau pos dalam plastik keselamatan barang terjamin kak..Tapi kalau bungkus dalam kotak je pastu kecik je, risiko nak hilang tu tinggi kak..

Poslaju banyak hub nak berenti kak, nak tukar barang, amik barang lain, ikut destinasi la...tu sebab dari pejabat asal lagi kami dah check semua ni...

Saya ni kak 2 hari dah kerja 24 jam kak..mana de rehat...lelap mata sekejap je la sementara nak tunggu barang masuk...

Saya la delivery, sayalah pick up, sayalah kumpul barang, sayalah sealed....

Aku tanya, tak de staff lain ke?

Ada kak...tapi kami masing2 de kerja kan dan biasanya memang staff kat poslaju ni bukanlah ramai mana. Minta la staff lebih pun, tapi biasalah kak...susah bab2 ni

Kadang2 kerani yang keje kat kaunter pun keje lebih masa kak, tolong kami ni...

Kadang2 barang masuk terlalu banyak kak...Ada dari company besar2 cam Tesco, Al-Ikhsan, farmasi dan banyak lagi la yang guna khidmat poslaju ni..

Ulang alik 3 4 kali kak amik kotak2 besar dieorang bawak ke pejabat. Tu yang bila sampai giliran akak, akak perasan kan kami berpeluh2, letih dah kak...hahaha..

Tapi orang tak paham kak...Selalu maki kami lambat...Company besar lagi la dasyat kak...Mentang2 diaorang guna service kita ribu riban, lagi teruk kami kene kak..

Nak cepat je manjang...tapi kene jaga juga dieorang ni kak...

Akak tak de hadap kerenah yang nak cepat ni..? Brader ni pula tanya aku..

Aku jawab...akak senang je...suruh cek sendiri tracking no tu, tengok barang ko kat ne, kalau de kat poslaju kawasan ko, kalau jenis gedik tak leh nak tunggu, ko gi start kete ko gi la collect sendiri kat poslaju, balik umah dah boleh tengok barang ko tu...tapi jangan complaint kene collect sendiri sebab ko yang gedik tak reti sabar...hohoho...*akumemangkejam*

Gelak besar brader tu dengar jawapan aku...Memang itu pun jawapan aku...

Tak pe lah..nak buat cam ne...kerja tetap kene buat kak...redha je la kami kak kene maki pun...orang luar tak paham kak..

Senyum je brader ni sambil bercerita tu...kesian mereka2 yang kerja belakang tabir ni kan....

Aku memang paham mende2 cam ni sebab pernah tengok depan mata dan memang aku bergelumang dengan orang2 yang buat service cam ni kan.

Plus kehidupan aku dari kecik lebih terdedah pada berurusan dengan orang dan tawarkan perkhidmatan jadi asas tu dah paham la sikit2..

Skang ni pula baru lepas cuti panjang kan, jadi tolonglah guna kewarasan akal fikiran dan kekuatan iman yang tak seberapa tu untuk terus bersabar menunggu barang sampai ke tangan kome ye.

Jangan reti nak maki hamun orang je, meroyan gila babeng kat fb, ngamuk sorang2...gile ehhh???

Setengah orang beli barang kan, pos ari ni, nak sampai esok juga...Sampai lusa tu jadi cam dosa besar gila la pada deme2 ni...

Dia ingat rumah die 5 langkah dari poslaju kawasan aku gamaknya...kalau dekat rupe itu, aku baling je dah sampai...

Nasihat aku orang macam ni, kalau tak reti konsep beli online, gi la tarik kaki shopping kat mall ye...pilih barang, bayar dan terus boleh guna menatang kome beli tu

Tapi paling jelik yang jenis dah la beli by booking berminggu2, lepas tu tunggu payment dari sehari ke sehari, dah bayar terus tanya bile pos dan bila boleh dapat barang????

Booking gila lama, bayar pun lambat, tetibe nak sampai cepat...sadis betul...Jenis ni memang aku bagi jawapan terbuka je..

Kalau sampai lambat tu standard la dear...awak nak bayar pun lambat tetibe nak barang sampai cepat...deme tengah buat kerja deme, jadi bersabar la sebagaimana orang lain bersabar menunggu payment awak tu ye :)

Lepas tu memang tak tanya dah...

Ada juga yang tak sangka boleh sampai cepat...Aikkk...cepat la kak...semalam beli dah dapat ari ni...suke3..

Yang ni memang aku sayang lebih sikit..luv u lah!!!

Ada juga yang jenis tak amik port pun pasal ni...Yang deme tahu janji barang sampai, cepat ke lambat ada aku kesah???

Hohoho...ni stok cam aku la...de aku kesah nak sampai esok ke lusa ke, tulat ke????

Yang deme dan aku tahu, seller tu cakap, saya dah pos barang awak sekian2 hari ye...Ok...terima kasih...So..tunggu je la barang sampai dengan tenangnye...Tak perlu meroyan tak sudah..reti??????

Jenis ni aku sayang 2 3 kali ketat...hahaha...sebab kome ohhsemmmmm!!

Hargai lah orang yang kerja di belakang tabir ye...Kita yang tak berada di tempat orang memanglah senang dan lancar je mulut tu nak bercakap ikut suka hati nenek tiri abah kome kan...

Tak rugi pun bersabar....barang tu tetap akan sampai cuma lambat atau cepat je...

Aku pun pembeli online tegar tapi TAK PERNAH sekali pun aku amik port bila nak sampai barang dan TAK PERNAH tercongok depan pintu rumah munggukan barang sampai....*nampakbenotakdekeroje*

Ada yang sampai 4 hari after pos, lebih la orang tu duk area Selangor juga...tapi tak de kejadahnya aku nak meroyan mengatakan....

Poslaju ni bodo lembab kan...pos dalam selangor pun amik masa seminggu ke nak anta??Jauh sangat ke Bangi ngan Kuala Selangor?? Jangan guna POSLAJU la..tukar nama POS LEMBAB la..bodo bangang &#$&^(^$#%^*((....

Gila tak gila la maki hamun orang....banyak post meroyan cam ni aku jumpa kat fb...lebih kurang cam tu la bunyi dia..tuko sikit2 pun tetap de maki hamunnye...

Kesian deme ni, agaknya lepas maki tu barang terbang kat deme landing atas dahi bagi sedar dan bawak mengucap sikit...hahahaha...

Memang tak semenggah orang macam ni *sigh*

Oh ya...ari ni nak makan kering2 style kampung..arwah opah selalu buat masa aku kanak-kanak ribena dulu..

Labu masak air, cicah sambal belacan, ikan mabong goreng garing2 - ni lauk aku la

Lauk suami sohun, sayur pucuk, dan kentang masak kering style jawa...Last sekali masa nak angkat tu masuk kacang tanah goreng. 

De tempe lagi sedap...tapi tempe tak de, kelmarin cari kat pasar malam tak de langsung orang jual sayur...cuti lagi deme ni..

Duk Kuala Selangor, memang senang mencari tempe fresh sebab deme memang pakar buat tempe...kata jawa kan...hohoho

Tak de dah aku beli kat supermarket bungkus dalam plastik tu...

Jenuh juga aku berguru dengan mama nak buatkan lauk feveret kesayangan aku ni...Tapi skang dah hebat la buat...selera dia makan kalau de lauk ni..

Ok..daaa...

As-salam :)












Wednesday, February 13, 2013

Lelaki Terhebat

Assalamualaikum

Dulu kan, masa zaman belum kahwin, aku suka perhatikan lelaki dalam 2 keadaan.

Keadaan pertama masa lelaki pakai baju melayu nak pergi solat Jumaat.

Masa study kat Perak selalu duk bertenggek depan tingkap time nak dekat solat jumaat tu. Bukan aku sorang je ye..memang kebanyakkan gadis2 kat hostel berdekatan kami duk bertenggek depan tingkap  hoho

Bukan nak ngorat ke pe, tapi mostly suka tengok sebab rasa cam baiiikkkk gile ahh lelaki2 ini pakai baju melayu, berkain pelikat, berlebai atau bersongkok, pastu berselipar crit crot crit crot tu..ala...selipar yg biji2 tu, kalo kene air mula la bising je sepanjang jalan tu kan...hoho

Same la cam aku pun..:)

Keadaan kedua bila tengok lelaki berkahwin yang suapkan anak makan kat restoran. Isterinya makan dengan senang lenang dan sesekali main ngan anak.

Aku bile tengok keadaan tu, rasa cam bahagia je isteri dia sebab suami yang suapkan anak makan. Mungkin isteri dah penat melayan anak di rumah, bila makan di luar suami pula take over tugas suap anak makan kan..

Nampak ke'gentle'an seorang bapa di situ :)

Aku selalu berangan.....kan best kalau suami aku nanti cam tu..hoho...

Ok....baru nak mula cerita sebenarnye..haha

Sabtu lepas gi makan kat Klang, kat 1 food court tu la. Kami makan nasi campur. Kebiasaannya suami yang akan ambil makanan dulu, aku cari tempat, duduk tunggu suami selesai.

Lepas tu suami letak nasi dia, then gi basuh tangan, duduk, amik Alauddin, barulah giliran aku ambil makanan pula. Maknya makan lauk pelbagai so amik masa sikit la...huahuahua

Aku sampai je kat meja, tengok suami tengah suapkan Alauddin makan nasi lauk telur goreng. Aku tanya, ok ke? Bak sini Alauddin tu..

Suami kata, tak de pe la..makan la..boleh je makan ni..

Aku sambil suap nasi sambil tanya suami ok ke tak..mana tahu susah nak makan sambil pegang anak kan...Tapi dia kata ok, dia boleh makan.

Cuma bertuahnya Alauddin ni dia bukan jenis meragam budaknya...Jenis behave je kalau mama abahnya tengah makan...memang senang la..

Cuma memang perangai aku, setiap kali makan aku yang pegang Alauddin sebab takut suami susah atau tak biaa nak makan pegang budak.

Acap kali suami nak pegang Alauddin, tapi aku mesti kata tak pe la, boleh ni...Kalau Alauddin tengah tido lagi la suami duk tanya banyak kali sebab takut aku lenguh pegang Alauddin lama.

Jarang kami pegang Alauddin sambil makan. Selalu letak dalam kerusi budak je. Tapi kedai kami gi makan ni tak de pula kerusi budak tu.

Bila tengok suami makan sambil suap Alauddin teringat ngan apa yang aku pernah berangan dulu...time aku gadis muda remaja lagi..

Dalam cerita ni bukan nak kata suami aku gentleman ke, baik ke, mithali ke apa...Cuma aku tak sangka aku masih boleh lihat situasi yang lebih kurang sama cam aku lihat dulu tu...skang jadi pula kat aku...so sweet...:)

Sampai suami perasan aku ralit tengok dia, dia tanya kenapa tengok cam tu...aku senyum je la...

Dah la suami aku tu stok muka serius je manjang, sampai kawan2 aku pernah kata takut nak tegur aku depan suami, takut suami marah..hahaha..sampai ke situ pikiran deme..

Jadi bila lihat sifat kebapaan dia masa suap makan Alauddin, aku rasa cam terhibur dan seronok sangat tengok situasi tu....

Kat rumah, memang Alauddin suka tumpang sepinggan dengan abah dia time makan. Memang pesen dia cam tu, walaupun aku baru lepas suap dia makan.

Ajenye suke bebeno ngaco abahnya makan...Abahnye jenis melayan...tapi bila suap semua nganga je..hoho

Tapi aku paling salute kat kaum suami yang datang KK bawah check up anak tanpa isteri di sisi...perghhh!!!

Memang penuh kejantanan walaupun semua mende nak tanya nurse. Hahaha....Tak pe la..janji ada usaha untuk tolong isteri kan...Anak sama2 kan :)

Ada 1 kisah masa aku mengandungkan Alauddin ari tu, de seorang lelaki India, dia datang KK tempat aku ni sambil dukung anak.

Anak dia masih balut dengan blanket lagi...Ada kakak tu tanya, anak berapa bulan..Lelaki India ni kata baru sebulan kakak..sambil senyum..

Maknanya anak dia masih dalam pantang la kan. Dia kata nak bawak anak cucuk 1 bulan.

Muka lelaki ni naif sangat....sambil sebelah dukung anak, sebelah bahu sangkut beg barang anak, sebelah tangan tepuk punggung anak sebab anak duk merengek-rengek...

Kebetulan pula kat KK masa tu dia sorang je lelaki...Ada beberapa akak sembang2 ngan dia...sampai la akak sebelah aku bukak mulut cerita..

Kesian dia...bini dia lari lepas bersalin. Tak nak jaga anak...Sebab bini dia cinta pakwe lama. Nak ikut jantan tu la..nak kawin ngan pakwe dia...

Ohhhh...kata aku..(kusyukkk)

Dia ni sayang kat anak, tu yang dia jaga anak dia...sorang2 dia la sebab mak ayah dia jauh...
Kalau kerja dia tinggal kat jiran melayu kat kawasan rumah dia...
Kesian kan dia...tapi baik dia...jaga anak sendiri...
Susah nak jumpa lelaki cam tu sekarang ni

Gitu la cerita nya....

Anaknya merengek, disuapnya susu, nyenyak budak tu tido, dapatlah dia berehat kejap sebab anaknya banyak merengek...

Nurse yang prihatin, panggil lelaki tu untuk cepatkan urusan dia. Anaknya menangis time kene cucuk lepas tu..kuat tapi lelaki ni senyum je masa lalu depan kami....kaum ibu :)

Selesai la dah urusan lelaki tu untuk hari tu...Lepas tu tak jumpa dah aku ngan lelaki ni sampai la skang..

Ramai sebenarnya lelaki hebat kat dunia ni..
cuma sama ada kita bertuah atau tak je untuk bertemu dengan mereka

Yang penting BERSYUKUR dengan apa yang Allah dah bagi kat kita
Walau ada SEDIKIT kurang,
TAPI  sebenarnya BANYAK yang lebih pada suami kita...
Cuma perasan dengan tak je

As-salam :)










Tuesday, February 12, 2013

Apa Dibuat Cuti 4 Hari????

Assalamualaikum

Cuti raya cina ni ke mana kome weh?? Aku duk rumah je sebab keluarga mertua berkampung kat rumah aku. Jadinya kami hanya berjalan-jalan kat kawasan sekitar je la..

Pagi Sabtu kami berjalan ke Mydin USJ. Seronok berjalan rasanya sebab tak ramai orang. Mungkin orang sekitar situ ramai yang balik kampung jadinya Mydin tak berapa sesak..

Sebab Mydin ni kat mana2 penuh manjang orangnye...Tak pernah tak penuh...Masa kami datang tu pun memang la parking penuh sampai ke belakang nun...

Tapi bagi kami yang memang gemar ke Mydin, suasana ramai orang tapi senang nak tolak troli tu adalah tak ramai orang la pada hemat kami...hihi

Apa yang dibeli pun kat Mydin tu?? Suami beli kasut kulit bertali, nak bawa kursus katanya. Kasut suami aku dari mula kerja sampai la dah 3 tahun ni semua beli kat Mydin je..

Brand Albertini...tak de yang murah hanya kat Mydin je la punnn...Pilihan banyak kat Mydin Klang dan Mydin USJ.

Bukan mahai mana pun...dalam 50 60 hinggit je...Beli kasut murah katanya tak riso kalau cepat haus atau rosak sebab nature keje dia masuk keluar hutan...redah lecak la..masuk kawasan tanah merah la, tanah liat la, redah banjir la...

Sudahnya tak de nye pak cik sorang ni nak berabis beratus beli kasut mahai2 semata-mata nak harung selut...tak de maknenye...katanyeeee..

Kasut mahai letak dalam kete wat pegi perasmian ke, majlis APC ke..yang penting time nak iring MB...tu je la fungsinye punnn...

Dalam pukul 6 petang dah sampai rumah..rehat2 sementara kemas rumah apanya sebab mama kata nak datang malam tu tapi tak tahu bila geraknya.  

Sampai Kapar mama call kata deme dah dekat Kapar. Sempat lagi la aku pesan satay barang 20 30 cucuk sebab rasa nak makan bebeno satay ni..

Abah kan orang Jawa Klang, dan memang sedara mara cucu piut semua meniaga satay, resipi turun temurun katanya.

Kat Kapar tu de 1 gerai sedara abah nya..Tak silap aku pangkat anak sedara ke cucu sedara dengan abah, lupa dah aku. 

Memang sedap gila la satay deme ni. Tu yang setiap kali mama datang aku ngoder satay..Kalau famili sebelah aku berkampung sekali, mama memang order satay la sebab tahu abah aku suka satay Kapar tu.

Kuah, ngan satay sama sedap...cukup semua rasa la...Jarang nak jumpa satay yang cukup rasa dari daging, ayam dan kuah yang sama2 sedap...memang payah la...Haji Samuri pun tak dapat celen pada tekak aku..huhu..

Esoknya ari ahad semua melepek depan tv...berehat2 je la..Mama masa cuti memang dipenuhi dengan aktiviti men top up tido yang tak cukup sebab sibuk dengan urusan di kantin sekolah.

Memang penat weh keje kat kantin. Selagi tak petang memang tak siap la segala mak neneknya...Tapi mama ni memang jenis wanita tenaga kuat...

Orang yang biasa kerja kuat dari muda, jenis bertenaga je manjang..Umur mama skang dah 53 tahun tapi masih bertenaga buat kerja dengan laju dan cepat je siapnye..

Cuma mama skang rajin makan collagen Avon tu, katanya badan tak penat, lepas tu muka nampak tak pucat...Dan itu memang diakui la..tu yang aku sibuk nak try...lagipun bukan la mahai macam collagen lain yang aku jumpe..

Yang penting sumber dia adalah dari hidupan laut...bukan dari binatang. Mama kata collagen Avon dari ikan salmon...nanti nak try la beli tengok cam ne kan :)

Mama kalau ke mana-mana, orang2 muda remaja mana panggil makcik, akak deme panggil kat mama ni..ada juga yang kata betul ke laki aku ni anak mama sebab tak nampak macam wanita ada anak laki yang umur dah 30 tahun pun....

Suami pula time cuti la dia nak ngemas kete la, nak cuci kete la...semua berkaitan kereta beliau la..dari pagi keluar sampai kul 1 petang baru balik.

Petang tu baru keluar berjalan ke AEON Anggun, Rawang. Aku kalo ke Jusco, tak de mende aku beli selain pakaian kecik molek aku dan pakaian Alauddin.

Tengok banyak juga sale baju budak, sambar la 4 pasang baju. Babi Kiko sepasang, Cuddles 2 pasang, Tom n Jerry sepasang...cukuplah tu :)

Suami pula borong seluar slack pakai keja 4 pasang, ngan boxer 2 kotak...tu je la pun..dalam kata tak de mende nak nyopping tu, boleh tahan juga ye..

Dinner tu suami ajak singgah makan kat Nasi Ayam Gemas, kat Kuala Selangor de dah cawangan dia. Suami kata biasa dia makan kat Shah Alam.

Nasi Ayam Gemas ni antara yang popular la ditempah time ada program jabatan area Shah Alam ni. Pada aku boleh la tahan rasa dia tapi nak kata sedap gile tu bukanlah..sedang2 je la macam nasi ayam lain tu..

Tapi perasa makanan dia guna dalam nasi dan sup boleh tahan kuat la..Kalau yang de penyakit darah tinggi tak elok la makan sebab boleh kasi pening lepas makan tu..hoho...

Isnin kami melepak lagi depan tv...masing baring je sampai berapa kali terlelap entahnya..Asal lepas makan je mata nak layu panggil bantal kan...

Tapi aku cam biasa la...sibuk dengan urusan rumah la..walaupun ada mama ngan abah ke, kerja rumah tetap berjalan macam biasa..:)

Deme nak berehat tak pe la...kerja penat seminggu non stop..bila dapat berehat memang la 1 nikmat yang tak dapat nak tolak kan...Suami pun serupa itu la juga...Tak pe la..nak berehat apa salahnya kan

Tengah hari tu mama ke Tesco Kuala Selangor..Adik2 ajak berjalan..deme boring duk rumah je tak ke mana-mana...Ye la..bebudak remaja mana nak duduk je diam2 kan..mesti nak berjalan je..

Aku dan suami tak ngikut la..tapi aku ngirim cheese cake kat mama..sedap juga cheese cake Tesco tu. Tapi mama beli 2 jenis...blueberry cheese cake ngan cheese cake plain je...

Lepas tu mama kata tak de barang basah kat Tesco..orang cuti lagi tu yang barang2 sayur ngan ikan segala tak de langsung kat Tesco sini...

Balik dari Tesco, mama berehat kejap, melelap mata barang sejam 2 jam kan...Pukul 6 cam tu bersiap nak balik ke Puchong la...

Masa mama nak balik tu, Alauddin memang nampak sedih beno mak cu nye nak balik dah. Mana tak nya...3 hari ni duk main dengan mak cu je..

Aku pun amik kesempatan la nak berdua dengan abah dalam bilik kan...hoho...time tido ngan nenen je cari  aku..lepas tu sibuk bukak pintu cari mak cu dia...

Sampai ke malam la muka Alauddin monyok je... Cadangnye lepas maghrib nak ke Tesco tapi sebab mama dah kabo tak de barang apa kat Tesco, tak jadilah...

Aktiviti malam kami laki bini melayan movie Men In Black 3...dah beli kemain lama tapi tak nengok2 pun...Alauddin pukul 10 malam dah tido..kira cantek la nak melayan bersama2 kan..

Pagi ni suami de program pula kat Kawasan Kelip-Kelip Kg. Kuantan nun..Pukul 8.30 pagi dah keluar rumah. Cadangnya pagi nak ke Econsave Puncak Alam sebab malam tadi mama singgah Econsave Kapar...

Mama kata barang banyak kat Econsave..Jadinya planning nak beli barang bertukar ke Econsave la..tapi kami ke Puncak Alam la sebab lagi besar dari kat Kapar tu dan barang pun lebih banyak..

Sekali program suami abis tengah hari..so waktu asal dah injak ke petang la..
Petang ni baru nak ke Econsave

Tetiba suami ajak pegi waktu ni pula

Ok..mari bersiap ke Econsave...nak mencari Udang ngan sayur sikit2 je pun...Yang lebihnya nak berjalan je..huahuahua..

Hari ni memang rileks..masak pun simple je..spageti dengan sos cendawan dan grill salmon black pepper....lantaklah tonggang langgang word aku...hoho..janji maksudnya sampai ye :)

Petang ni ada pasar malam pula..lagi la berehat aku dari masak memasak kan...sonotnye la kalau gini je selalu kannn..:)

Moh berjalan kome sementara tengah cuti lagi ni...hoho :)

As-salam 








Friday, February 8, 2013

Borak Dengan Orang Tua :)

Assalamualaikum

Betul ke orang tua kata anak sulung kahwin anak sulung rumahtangga panas???

Ada opah ni, dia memang menjaga mak aku masa dalam pantang dari adik aku no 6 sampai la no 9 yang bongsu. 

Jadi opah ni memang dah jadi sebahagian dari keluarga kami dah. Tapi skang dah makin tua opah ni.

Tapi rajin sangat beribadat...Mulut dia tak berhenti berzikir..Kalau jumpa opah tengah jalan kaki, mesti perasan mulut dia terkumat kamit berzikir..

Opah ni ke kedai jalan kaki je sendiri..Dia kata orang tua pun kene exercise tapi simple2 cukuplah..

Tu yang masa aku bersalin ingat nak panggil opah jaga aku dalam pantang, tapi masa tu opah dah tua mak kata, tak kuat dah kot nak mengurut dan nak jaga orang dalam pantang ni..

Ye la..last mak aku berpantang 6 tahun lepas..dah tentu la usia opah makin bertambah dan kudrat makin kurang la..

Tapi nasib jumpa opah lain yang kenal juga dengan opah ngurut mak aku ni,...service pun lebih kurang sama...aku suka orang tua...hihi..sebab banyak nasihat :)

Tu yang mengurut ke sengkak ke aku pergi umah opah ni je...mak pun dah guna khidmat opah ni kalau badan sakit2 urat ke kan...

Masa aku tengah dalam tempoh bertunang dulu, opah de mari rumah aku...saje la sebab abah terserempak opah kat kedai, abah ajak ke rumah.

Opah pula kata rindu kat cucu2nya..ye la..semua adik2 aku opah yang jaga dari lahir kan. Lama tak jumpa katanya..

Masa tu la opah borak2 ngan aku. Arwah opah dah xde, jadinya opah ni kira pengganti opah aku la..Aku rajin kongsi cerita dengan arwah opah dulu..tu sebab aku suka melayan orang tua..:)

Opah tanya tunang orang mana..mula2 yang basic la..Lepas tu opah tanya anak no berapa tunang kamu? 
Yang ni mak aku yang jawab...2 2 sulung makcik

Lama opah tu renung aku..hoho...pelik la aku...ngape opah..tanya aku..

Opah kabo...ngape cari yang anak sulung...orang tua kata panas rumah tangga nanti...

Ngape pula panas opah???

Katanya anak sulung ni panas, ego sikit...kalau 2 2 sulung duk dalam 1 rumah, bila ada hal bertikam lidah ke, tak puas hati ke, boleh jadi gaduh besar sebab masing2 tak nak beralah..

Masing-masing nak menang kata opah.

Aku tanya balik..eloknye cari bakal suami anak no berapa opah??

Opah kabo cari la bawah dari kita..cam kita sulung cari yang no 2 atau no 3 tapi bukan yang bongsu..

Udoh bongsu pula tak boleh?? Ngapenye??

Sebab opah kata sulung ngan bongsu pening yang sulong nak melayan kerenah nanti..manja pun terlebih..lepas tu susah kita orang perempuan nak bergantung hidup nanti...Jenis tak kuat semangat katanya...

Ohhhhh...rupe itu la aku nak mahamkan teori opah ni...

Kalau kawin ngan laki no 2 ke 3 ni apa dapatnya opah???
Dapat orang suka lawan labon cam aku ni memang menjadi2 la kan :)

Opah kata kalau yang bawah kita ni, senang nak tegur salah silap..Lepas tu deme senang nak dengor cakap kita..

Maknanya kita boleh control deme la..tak de la nak dengor cakap deme je...

Nanti kamu nak buat apa2, nak balik rumah mak kamu pun deme tak bagi...suruh balik rumah deme je...nak kamu je dengor cakap deme....

Gitulahhh pulak opahnye punnnn

Peh tu aku tanya lagi...Kalau kita pompuan ni anak bawah2 cam ne pulak opah?? 

Opah kata cari la yang bawah kamu lagi...

Udoh kalo kume ni anak no 7, jenuh ka kume nak cari laki anak no 8, 9, 10 opah wehhh...mana nak dapatkannn???

Bukan ramai beno pun keluarga yang de anak sampai 15 orang ni...kot ramai boleh la dipilih awal...dibuatnya anak ramai tapi semua perempuan, tak jenuh nak mencarinye????

Pas tu opah bagi contoh adik aku si Wan ni haa..

Kabonya Wan nanti nak cari bini cari yang tengah2...Maknanya wan kene cari yang no. 4 ke 5 ke..lagi tinggi lagi bagus la katanya..tapi bukanlah bongsu dengan sulung,,,pulokkk

Sebab kalo dapat bongsu nanti mengada-ngada..semua nak laki buat, laki sediakan...

Kalau yang sulung pula..kene Queen Control...nanti laki senang dengor  cakap bini...gitu pula kekdahnyeee..

Opah kabo kat aku, suruh cari laki yang bawah2 sebab kita boleh control laki kite...

Bila cakap kat wan suruh cari yang bawah2 juga sebab jangan kene control kene bini...

Macam2 la opah ku ini..huhu

Tapi kami semua sekadar dengar je la teori opah ni....Saje layan borak orang tua tak de la salahnya kan...seronok juga

Tapi nak percaya tu tak de lah...tu semua nasib kehidupan masing2 la kan

De orang memang kene lalui pahit rumah tangga, de orang bahagia je rumah tangganya..

Tapi ada juga orang yang macam ombak pantai...kejap kang damai je rasanya kejap kang tinggi sikit ombaknya...de juga terus ribut tsunami kan...lepas tu damai balik...tenang je macam tak de pe yang berlaku....gitulahhhh

Lama dah tak jumpa opah aku tu...apa la kabo dia kan...kesian kalo dengor cerita opah ni pasal anak2 nya

Ada anak perempuan kawin dengan orang senang, dah dapat dato pun menantu lakinya, tapi haram tak ngajak opah ni duk sekali..

Opah ni duk 1 taman dengan anak perempuannya, tapi rumah lain2 la..dibelinya opah ni rumah lain, duduk la sorang opah ni..

Kata anaknya...rimas la orang datang nak mengurut ke rumah, bau minyak urut...kecik hati maknye..udoh memang dari muda itu kerja sumber rezekinya...apa yang nak dimarahkan..

Kata anaknya suaminya tak suka..pastu suaminya orang dikenali..jadi tak sesuai la gamaknya opah ni duk sekali ngan anak perempuannya...

Opah tak kesah pun tak duk sekali..sebab opah kata tenang juga rasa duk sendiri..boleh tumpu pada ibadat..opah ni rajin tau bangun solat tahajjud...tua pun rajin..

Cuma yang buat terkilan tu rumah dekat pun anak-anak tak datang menjenguk...berbulan2 katanya anak menantu tak de jenguk..kesian kalo dengor cerita opah ni..

Yang rajin menjeguk cucu lelaki dari anak perempuan opah yang sulung tu..kadang2 duk ngan opah time cuti sebab cucunya navy.

Balik cuti berkursus, dia duk ngan opah abiskan cuti dia..tu yang sayang bebeno opah ke cucunya sorang tu..

Tapi kasih mak tu sampai syurga kan...cara opah cerita tak nampak dia ngata anak dia..tapi kita paham dia terasa dengan anak2 nya...

Sempat opah kata anak2nya sibuk kot urusan rumah tangga dan hal2 lain...rezeki tengah masuk la tu Allah nak bagi...tak pe la..rezeki anak2...

Nampak tak??? Sempat opah doakan untuk anak2nya walaupun ada rasa kecik hati..

Teringat Dr. Fadzilah Kamsah cakap...jangan bagi mak ayah rasa kecik hati walaupun hal yang kecik sebab takut2 kita jatuh anak derhaka sebab kecikkan hati mak ayah kita...

Bila terdetik sikit rasa terkilan mak ayah, bole jatuh derhaka dalam diam..contoh cam lama tak call mak ayah...boleh jadi mak ayah kecik hati sebab anak2 lama tak tanya khabar...

Aku yang de 3 mak dan 2 ayah ni pun selalu duk ingat sebab takut lama tak tanya kabar nanti apa kata deme kan..

Khilaf, salah silap, cuai, lalai ada kat mana2 kan..cume kene cepat sedar diri dan balik ke tempat sepatutnya..

In Shaa Allah...

As-salam





Thursday, February 7, 2013

Bantal Bushuk Bertukar Tangan

Assalamualaikum

Sebenarnye aku tak de pun bantal busuk sepanjang hidup aku. Sama ada memang mak abah tak ngajo atau aku yang memang tak suka nak berbantal-bantal busuk sangat nih..tak tahu la aku..

Bukan aku je..adik2 aku semua tak de pun bantal busuk ke hape ke..

Cumanye...time bercinta dulu, suami aku ni de la kasi hadiah kat aku sebiji bantal peluk kecik. 
Bantalnye warna merah, kat hujung de kepala pooh warna kuning...

Asalnye bukan la hadiah sebab besday ke hape...asalnye pakcik sorang ni berjalan-jalan ngan kawan2nye kemudian nampak bantal peluk ni, teringat la kat aku..kononnyeeee...beli la nak bagi aku...gitu le permulaan kesahnye..

Jadinye sepanjang 8 tahun la bantal peluk ni aku kelek ke sana ke mari, jadi peneman tido aku..

Dari hostel bawak ke rumah famili kendian bawak ke rumah sewa...kini tetaplah dengan aku kat rumah sendiri...gitu la...

Memang suka sangatlah suami aku ni sebab kondisi bantal peluk pemberiannya masih berada dalam keadaan elok, warna mengancam lagi..tak pudar walaupun dah berapa kali kene pulas dalam mesin nun..dan yang penting masih gebu cam dulu..

Tengok la sapa jaga kan..aku mengaku aku jenis sayang barang dan cermat dalam jaga barang...

Abah pun selalu cakap, aku sorang2nye anak yang tak payah nak beli satu2 barang banyak kali..beli sekali brtahun gunanya selagi tak koyak, tak rosak, tak hancur...haaa...

Tapi skang service bertukar tangan la sudahnye...Aku buat bantal peluk ni sebagai bantal peluk tido Alauddin. Bila dia tido, aku selit lah bantal peluk ni kat celah kaki dia..

Alauddin jenis tido mengiring sebab sebelum tu nenen dulu kan, so senang la nak selitkan bantal peluk tu kat celah kaki dia kan.

Alauddin jenis suka mencium anak patung atau menatang ala2 bear ni. Macam tu la juga dia buat kat bantal peluk ni.

Nampak je kepala pooh ni..diciumnye..urrmmmm...bunyi gitu kalo cium...hahaha

Suka sangat la suami aku kan sebab bantal pemberian dia boleh guna turun temurun..hahaha..bajet je ayat aku kan...huhu

Ni la rupe bantal peluk aku tu haaa..


Tapi sorry sikit ye..bantal peluk aku tak de serdak air liur basi ke, peta exotic ke...tak de ye...hoho...bersih gitu :)

Ok..daaa :)



Wednesday, February 6, 2013

Makanan Exotic

Assalamualaikum

Duk Kuala Selangor ni senang nak cari hasil laut. Kadang tu yang pelik2 yang jarang nak ada kat tempat lain tapi ada kat Kuala Selangor ni.

Walaupun baru 2 tahun duk Kuala Selangor ni, tapi aku memang dah jatuh cinta babeng la ngan tempat ni. Serba serbi ada, yang paling penting kos sara hidup yang menjimatkan :)

Kalau bab harga makanan, tak jauh beza ngan Manjung nun. Nasi lemak masih bole dapat RM1 lengkap telur, ikan bilis goreng, timun ngan kacang...

Sup, laksa jenis mee berkuah semua harga tak mahal mana,,dalam RM2.50 - RM3.00 sebungkus je....tapi selambak la...memang kenyang..

Tapi nak kenyang sampai esok pagi makanlah Nasi Ambang...hoho..memang kenyang sampai esok pagi la jawabnye...

Sebab segala mende mak nenek deme letak dalam sebungkus nasi tu..dengan mee nye, lauk tempe tu, sayur sohun manis tu, kelapa goreng, ayam seketul bapak beso..

De setengah tu letak sayur kacang goreng..macam2 lauk sekali harung...Tapi paling syok nasi dia 2 cawan beso..memang kene makan 2 orang..hoho

Harga?????? Memang kalah la nasi berlauk dengan Nasi Ambang ni kan...sebungkus baru RM6 je...makan sampai muntat la kata orang perak kannnn...

Asalnya nak cerita pasal makanan laut kat Kuala Selangor ni ha...dah merepek meraban ke Nasi Ambang ape ke hei nye...sambung semula ye

Disebabkan Kuala Selangor ni letaknya berhampiran pantai..memang banyak la bebeno hasil laut yang unik yang kita bole dapat.

Ada mentarang, kupang, lala, kepah, remis, kerang dari sebeso-beso saiz sampai la sehalus-halusnya..kepah pun cam tu..dari yang lawa gile cam intan berlian sampai yang buruk huduh serupa apa ntahnye...

Siput sedut pun serupe lerr..dari kecik sampai opah siput sedut pun ada..ketam, sotong putih, merah, kelabu, hitam, kuning...udang macam2 pesen..yang kulit putih keras cam kala jengking tu, udang harimau, udang galah, udang halus, wat tumis sayur tu dan udang biasa yang selalu duk jual kat Tesco tu...

Lepas tu de ketam...cucu cicit piat segala ketam semua ada la...pendek kata macam2 rupe, bentuk dan saiz hasil laut yang kome boleh nengok di pantai Kuala Selangor.

Tahu pantai apa yang top nye pun?? Pantai Jeram nun haaa....segala mak nenek hasil laut ada kat situ...Cuma kome jenis makan dan tak makan je.

Cam laki aku memang terperuk la dalam kete nunggu aku ulang alik mencari kerang siput kepah ketam segala bagai..sebab aku sorang je pun yang makan mende2 ni...dia jenis tak makan seafood.

Bila dah aku sorang, memang aku balun baiiikkkk punye la kan...kata makan sorang :)

Laki aku walaupun tak makan semua makanan, tapi bukan jenis suka kondem atau kutuk apa yang orang lain suka makan...malah dia tak kisah pun aku nak makan mende yang dia tak makan.

Bukan cam setengah orang, dah la dia tak makan makanan orang makan tu kan, lepas tu kutuk lak apa yang orang tu makan...what the hell???????

Janji halal, suci dan bersih...ye dakkkk!!

Ok...aku nak cerita pasal mentarang yang aku beli ari tu...rupenye ramai yang tak tahu rupe mentarang...kira bertuah la aku kan dapat kenai mentarang ni..huahuahua

Ni la rupe mentarang tu kalo nak nengok

sumber google

Ni rupe mentarang yang belum dicuci..berselut bagai la

sumber google

Lepas cuci ni la warna sebenar kulit dia. Putih kome,,

Mentarang ni rasa dia manis...Lagi manis dari isi kerang...pada tekak aku la..

Sepanjang jalan kat Sekinchan tu..berderet orang meniaga mentarang bakar...memang ramai orang makan...sedap bakar mentarang ni. Cicah cili kicap tu...pergghhh!!
Tapi bakar dia tak leh lama la, sebab boleh ilang manis dia tu :)

Cam aku ari tu, masak sambal mentarang...cam masak sambal kerang tu..
Tapi aku campak daun limau purut wat rasa ala2 tomyam...konon!!

Boleh juga masak sekali kulit wat cam kepah tu untuk masak sambal...cam gambo bawah ni

sumber google


 Tapi aku rebus dulu, kemudian amik isi baru masak.

Jadi la rupe ini


Mentarang masak sambal versi aku la
Lupa nak letak serai..kalo letak lagi la sedappppp :)

Lepas tu kebetulan masa aku beli mentarang tu, musim ketam naik. Pakcik tu kabo ketam ni baru punye...segar lagi..pagi tadi baru amik...ketam bunga katanya

Nampak gemuk je...aku pun beli la 3 ekor...kata makan sorang cukup la 3 ekor tu kan sebab sebesar tapak tangan ni haaaa

Jadinya berketam lemak cili api la jawabnye aku semalam...

Sarapan pagi tadi pun makan nasi dengan ketam lemak cili api juga...
Ada balance semalam, goreng telur mata kerbau, yang kuning kasi cair, curah kicap...
lawan dengan kuah lemak dan isi ketam...
Nikmatnye la

Alauddin makan bertambah la..suke bebeno isi ketam tu
Bila ketamnya beso, isi penuh, nak kopek korek isi pun senang...


Dah selesai dah mengkhatamkan ketam ni :)

Ok..perut masih kenyang sebab pagi2 dah balun nasi bersama ketam kan, suami pula tak balik lunch sebab ada kursus.....

Alauddin tengah tido lena...tak menguit pun...
Kerja semua dah settle
Dah tu aku nak buat apa????
Aiiihhhh
Banyak masa pun payah juga ye..
Hohohoho...

Ok,,,bye :)




  

Monday, February 4, 2013

GURAUAN MEMBAWA BAHAGIA :)

Assalamualaikum

"Hensem tak abang pakai spek itam ni?"
"Hensemmmmmm"
Lebar senyum nye....dekat sejam tak ilang lagi senyumnye..*sigh*

"Abang, tudung ni matching tak?"
"Ok je...lawa je pakai mana2 pun"
Tersipu-sipu je jalan....sampai terklepat kaki kat tikar!!

"Ok tak baju ni abang pakai"
"Perghhhhh....bapak lawa sehhhh!!"
Jalan pun tinggi je dada ke depan...
"Abang gi keje dulu ye"

"Mana dapat resipi ni?"
"Tu nama resipi bantai je...ikut suka campak bahan apa yang ada...sedap tak???"
"Sedap giler ahhhhh...Errkkkk"
Perli kasaqqqq ni

"Apa bau sedap wangi ni"
"Wangi eh?? Ayang kentut baru tadi..."
"Wangi gile!!"
Padahal jiran sebelah tumis kari semerbak je bau die kannn

Kadang-kadang perbualan yang ringkas dengan usikan ringan boleh menceriakan suasana tenang suami isteri kan..:)

Tak kira la time bangun pagi ke, suami tengah bersiap nak pergi kerja ke, tengah prepare makanan ke tak pun tengah bersantai tengok tv...

Nikmatilah masa tenang dan ceria dengan keluarga kecil anda selagi diberi masa dan kelapangan oleh Allah S.W.T...syukur Alhamdulillah :)

As-salam