About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, February 6, 2013

Makanan Exotic

Assalamualaikum

Duk Kuala Selangor ni senang nak cari hasil laut. Kadang tu yang pelik2 yang jarang nak ada kat tempat lain tapi ada kat Kuala Selangor ni.

Walaupun baru 2 tahun duk Kuala Selangor ni, tapi aku memang dah jatuh cinta babeng la ngan tempat ni. Serba serbi ada, yang paling penting kos sara hidup yang menjimatkan :)

Kalau bab harga makanan, tak jauh beza ngan Manjung nun. Nasi lemak masih bole dapat RM1 lengkap telur, ikan bilis goreng, timun ngan kacang...

Sup, laksa jenis mee berkuah semua harga tak mahal mana,,dalam RM2.50 - RM3.00 sebungkus je....tapi selambak la...memang kenyang..

Tapi nak kenyang sampai esok pagi makanlah Nasi Ambang...hoho..memang kenyang sampai esok pagi la jawabnye...

Sebab segala mende mak nenek deme letak dalam sebungkus nasi tu..dengan mee nye, lauk tempe tu, sayur sohun manis tu, kelapa goreng, ayam seketul bapak beso..

De setengah tu letak sayur kacang goreng..macam2 lauk sekali harung...Tapi paling syok nasi dia 2 cawan beso..memang kene makan 2 orang..hoho

Harga?????? Memang kalah la nasi berlauk dengan Nasi Ambang ni kan...sebungkus baru RM6 je...makan sampai muntat la kata orang perak kannnn...

Asalnya nak cerita pasal makanan laut kat Kuala Selangor ni ha...dah merepek meraban ke Nasi Ambang ape ke hei nye...sambung semula ye

Disebabkan Kuala Selangor ni letaknya berhampiran pantai..memang banyak la bebeno hasil laut yang unik yang kita bole dapat.

Ada mentarang, kupang, lala, kepah, remis, kerang dari sebeso-beso saiz sampai la sehalus-halusnya..kepah pun cam tu..dari yang lawa gile cam intan berlian sampai yang buruk huduh serupa apa ntahnye...

Siput sedut pun serupe lerr..dari kecik sampai opah siput sedut pun ada..ketam, sotong putih, merah, kelabu, hitam, kuning...udang macam2 pesen..yang kulit putih keras cam kala jengking tu, udang harimau, udang galah, udang halus, wat tumis sayur tu dan udang biasa yang selalu duk jual kat Tesco tu...

Lepas tu de ketam...cucu cicit piat segala ketam semua ada la...pendek kata macam2 rupe, bentuk dan saiz hasil laut yang kome boleh nengok di pantai Kuala Selangor.

Tahu pantai apa yang top nye pun?? Pantai Jeram nun haaa....segala mak nenek hasil laut ada kat situ...Cuma kome jenis makan dan tak makan je.

Cam laki aku memang terperuk la dalam kete nunggu aku ulang alik mencari kerang siput kepah ketam segala bagai..sebab aku sorang je pun yang makan mende2 ni...dia jenis tak makan seafood.

Bila dah aku sorang, memang aku balun baiiikkkk punye la kan...kata makan sorang :)

Laki aku walaupun tak makan semua makanan, tapi bukan jenis suka kondem atau kutuk apa yang orang lain suka makan...malah dia tak kisah pun aku nak makan mende yang dia tak makan.

Bukan cam setengah orang, dah la dia tak makan makanan orang makan tu kan, lepas tu kutuk lak apa yang orang tu makan...what the hell???????

Janji halal, suci dan bersih...ye dakkkk!!

Ok...aku nak cerita pasal mentarang yang aku beli ari tu...rupenye ramai yang tak tahu rupe mentarang...kira bertuah la aku kan dapat kenai mentarang ni..huahuahua

Ni la rupe mentarang tu kalo nak nengok

sumber google

Ni rupe mentarang yang belum dicuci..berselut bagai la

sumber google

Lepas cuci ni la warna sebenar kulit dia. Putih kome,,

Mentarang ni rasa dia manis...Lagi manis dari isi kerang...pada tekak aku la..

Sepanjang jalan kat Sekinchan tu..berderet orang meniaga mentarang bakar...memang ramai orang makan...sedap bakar mentarang ni. Cicah cili kicap tu...pergghhh!!
Tapi bakar dia tak leh lama la, sebab boleh ilang manis dia tu :)

Cam aku ari tu, masak sambal mentarang...cam masak sambal kerang tu..
Tapi aku campak daun limau purut wat rasa ala2 tomyam...konon!!

Boleh juga masak sekali kulit wat cam kepah tu untuk masak sambal...cam gambo bawah ni

sumber google


 Tapi aku rebus dulu, kemudian amik isi baru masak.

Jadi la rupe ini


Mentarang masak sambal versi aku la
Lupa nak letak serai..kalo letak lagi la sedappppp :)

Lepas tu kebetulan masa aku beli mentarang tu, musim ketam naik. Pakcik tu kabo ketam ni baru punye...segar lagi..pagi tadi baru amik...ketam bunga katanya

Nampak gemuk je...aku pun beli la 3 ekor...kata makan sorang cukup la 3 ekor tu kan sebab sebesar tapak tangan ni haaaa

Jadinya berketam lemak cili api la jawabnye aku semalam...

Sarapan pagi tadi pun makan nasi dengan ketam lemak cili api juga...
Ada balance semalam, goreng telur mata kerbau, yang kuning kasi cair, curah kicap...
lawan dengan kuah lemak dan isi ketam...
Nikmatnye la

Alauddin makan bertambah la..suke bebeno isi ketam tu
Bila ketamnya beso, isi penuh, nak kopek korek isi pun senang...


Dah selesai dah mengkhatamkan ketam ni :)

Ok..perut masih kenyang sebab pagi2 dah balun nasi bersama ketam kan, suami pula tak balik lunch sebab ada kursus.....

Alauddin tengah tido lena...tak menguit pun...
Kerja semua dah settle
Dah tu aku nak buat apa????
Aiiihhhh
Banyak masa pun payah juga ye..
Hohohoho...

Ok,,,bye :)




  

5 comments:

  1. Salam kak,
    Nak tanya macam mana akak basuh mentarang tu smp jadi putih.. Selalunya bila saya basuh kaler die xberubah pon.. And bila masak skali kulit die akan ada rasa macam lumpur dlm isi die.. Tq :-)

    ReplyDelete
  2. Salam kak,
    Nak tanya macam mana akak basuh mentarang tu smp jadi putih.. Selalunya bila saya basuh kaler die xberubah pon.. And bila masak skali kulit die akan ada rasa macam lumpur dlm isi die.. Tq :-)

    ReplyDelete
  3. Salam kak,
    Nak tanya macam mana akak basuh mentarang tu smp jadi putih.. Selalunya bila saya basuh kaler die xberubah pon.. And bila masak skali kulit die akan ada rasa macam lumpur dlm isi die.. Tq :-)

    ReplyDelete
  4. Salam kak,
    Nak tanya macam mana akak basuh mentarang tu smp jadi putih.. Selalunya bila saya basuh kaler die xberubah pon.. And bila masak skali kulit die akan ada rasa macam lumpur dlm isi die.. Tq :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..selalu akak basuh memang putih melepak...cuci guna span basuh pinggan sambil tu alirkn air. Memang putih la lepas tu..
      Kalo masak sekali kulit mmg de rasa pasir sikit tu sbb akak rebus dulu, amik isi baru masak wat lauk..ms kopek isi tu buang mende hitam kt tengah mentarang tu, byk pasir kt kawasan tengah tu..kalo pandai ms tengah cuci mentarang tu kopek sikit kulit kt bahagian tengah cuci pasir siap2 tp akak xpandai takut hancur lak mentarangnye..haha..

      Delete