About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, February 14, 2013

Tak Semenggah!!

Assalamualaikum

Petang semalam brader yang pick up parcel Poslaju datang pick up barang aku. Pagi tu dah datang tapi anta bil untuk bulan Jan.  Sebelum beredar tu, brader tu tanya de barang nak pick up ari ni kak?? Aku cakap ade...:)

Petang tu brader yang sama datang pagi tadi pick up barang aku. Apa yang aku perasan mata brader ni merah cam orang tak cukup tido plus penat.

Aku tanya, ni last pick up ke? Brader tu cakap aah kak..last la ni...adoiii...

Tapi mana boleh rehat pun kak..ni balik ofis nak asingkan parcel, cek parcel kot de yang sealed tak elok, tak rapat, kalau de yang plastik tak elok, kami ganti yang elok.

De pula tu pos kotak bodo2 je terkontang kanting tak masuk sampul, kami la masukkan dalam sampul kak, sebab risau hilang kak...nanti salahkan poslaju kak

Kalau pos dalam plastik keselamatan barang terjamin kak..Tapi kalau bungkus dalam kotak je pastu kecik je, risiko nak hilang tu tinggi kak..

Poslaju banyak hub nak berenti kak, nak tukar barang, amik barang lain, ikut destinasi la...tu sebab dari pejabat asal lagi kami dah check semua ni...

Saya ni kak 2 hari dah kerja 24 jam kak..mana de rehat...lelap mata sekejap je la sementara nak tunggu barang masuk...

Saya la delivery, sayalah pick up, sayalah kumpul barang, sayalah sealed....

Aku tanya, tak de staff lain ke?

Ada kak...tapi kami masing2 de kerja kan dan biasanya memang staff kat poslaju ni bukanlah ramai mana. Minta la staff lebih pun, tapi biasalah kak...susah bab2 ni

Kadang2 kerani yang keje kat kaunter pun keje lebih masa kak, tolong kami ni...

Kadang2 barang masuk terlalu banyak kak...Ada dari company besar2 cam Tesco, Al-Ikhsan, farmasi dan banyak lagi la yang guna khidmat poslaju ni..

Ulang alik 3 4 kali kak amik kotak2 besar dieorang bawak ke pejabat. Tu yang bila sampai giliran akak, akak perasan kan kami berpeluh2, letih dah kak...hahaha..

Tapi orang tak paham kak...Selalu maki kami lambat...Company besar lagi la dasyat kak...Mentang2 diaorang guna service kita ribu riban, lagi teruk kami kene kak..

Nak cepat je manjang...tapi kene jaga juga dieorang ni kak...

Akak tak de hadap kerenah yang nak cepat ni..? Brader ni pula tanya aku..

Aku jawab...akak senang je...suruh cek sendiri tracking no tu, tengok barang ko kat ne, kalau de kat poslaju kawasan ko, kalau jenis gedik tak leh nak tunggu, ko gi start kete ko gi la collect sendiri kat poslaju, balik umah dah boleh tengok barang ko tu...tapi jangan complaint kene collect sendiri sebab ko yang gedik tak reti sabar...hohoho...*akumemangkejam*

Gelak besar brader tu dengar jawapan aku...Memang itu pun jawapan aku...

Tak pe lah..nak buat cam ne...kerja tetap kene buat kak...redha je la kami kak kene maki pun...orang luar tak paham kak..

Senyum je brader ni sambil bercerita tu...kesian mereka2 yang kerja belakang tabir ni kan....

Aku memang paham mende2 cam ni sebab pernah tengok depan mata dan memang aku bergelumang dengan orang2 yang buat service cam ni kan.

Plus kehidupan aku dari kecik lebih terdedah pada berurusan dengan orang dan tawarkan perkhidmatan jadi asas tu dah paham la sikit2..

Skang ni pula baru lepas cuti panjang kan, jadi tolonglah guna kewarasan akal fikiran dan kekuatan iman yang tak seberapa tu untuk terus bersabar menunggu barang sampai ke tangan kome ye.

Jangan reti nak maki hamun orang je, meroyan gila babeng kat fb, ngamuk sorang2...gile ehhh???

Setengah orang beli barang kan, pos ari ni, nak sampai esok juga...Sampai lusa tu jadi cam dosa besar gila la pada deme2 ni...

Dia ingat rumah die 5 langkah dari poslaju kawasan aku gamaknya...kalau dekat rupe itu, aku baling je dah sampai...

Nasihat aku orang macam ni, kalau tak reti konsep beli online, gi la tarik kaki shopping kat mall ye...pilih barang, bayar dan terus boleh guna menatang kome beli tu

Tapi paling jelik yang jenis dah la beli by booking berminggu2, lepas tu tunggu payment dari sehari ke sehari, dah bayar terus tanya bile pos dan bila boleh dapat barang????

Booking gila lama, bayar pun lambat, tetibe nak sampai cepat...sadis betul...Jenis ni memang aku bagi jawapan terbuka je..

Kalau sampai lambat tu standard la dear...awak nak bayar pun lambat tetibe nak barang sampai cepat...deme tengah buat kerja deme, jadi bersabar la sebagaimana orang lain bersabar menunggu payment awak tu ye :)

Lepas tu memang tak tanya dah...

Ada juga yang tak sangka boleh sampai cepat...Aikkk...cepat la kak...semalam beli dah dapat ari ni...suke3..

Yang ni memang aku sayang lebih sikit..luv u lah!!!

Ada juga yang jenis tak amik port pun pasal ni...Yang deme tahu janji barang sampai, cepat ke lambat ada aku kesah???

Hohoho...ni stok cam aku la...de aku kesah nak sampai esok ke lusa ke, tulat ke????

Yang deme dan aku tahu, seller tu cakap, saya dah pos barang awak sekian2 hari ye...Ok...terima kasih...So..tunggu je la barang sampai dengan tenangnye...Tak perlu meroyan tak sudah..reti??????

Jenis ni aku sayang 2 3 kali ketat...hahaha...sebab kome ohhsemmmmm!!

Hargai lah orang yang kerja di belakang tabir ye...Kita yang tak berada di tempat orang memanglah senang dan lancar je mulut tu nak bercakap ikut suka hati nenek tiri abah kome kan...

Tak rugi pun bersabar....barang tu tetap akan sampai cuma lambat atau cepat je...

Aku pun pembeli online tegar tapi TAK PERNAH sekali pun aku amik port bila nak sampai barang dan TAK PERNAH tercongok depan pintu rumah munggukan barang sampai....*nampakbenotakdekeroje*

Ada yang sampai 4 hari after pos, lebih la orang tu duk area Selangor juga...tapi tak de kejadahnya aku nak meroyan mengatakan....

Poslaju ni bodo lembab kan...pos dalam selangor pun amik masa seminggu ke nak anta??Jauh sangat ke Bangi ngan Kuala Selangor?? Jangan guna POSLAJU la..tukar nama POS LEMBAB la..bodo bangang &#$&^(^$#%^*((....

Gila tak gila la maki hamun orang....banyak post meroyan cam ni aku jumpa kat fb...lebih kurang cam tu la bunyi dia..tuko sikit2 pun tetap de maki hamunnye...

Kesian deme ni, agaknya lepas maki tu barang terbang kat deme landing atas dahi bagi sedar dan bawak mengucap sikit...hahahaha...

Memang tak semenggah orang macam ni *sigh*

Oh ya...ari ni nak makan kering2 style kampung..arwah opah selalu buat masa aku kanak-kanak ribena dulu..

Labu masak air, cicah sambal belacan, ikan mabong goreng garing2 - ni lauk aku la

Lauk suami sohun, sayur pucuk, dan kentang masak kering style jawa...Last sekali masa nak angkat tu masuk kacang tanah goreng. 

De tempe lagi sedap...tapi tempe tak de, kelmarin cari kat pasar malam tak de langsung orang jual sayur...cuti lagi deme ni..

Duk Kuala Selangor, memang senang mencari tempe fresh sebab deme memang pakar buat tempe...kata jawa kan...hohoho

Tak de dah aku beli kat supermarket bungkus dalam plastik tu...

Jenuh juga aku berguru dengan mama nak buatkan lauk feveret kesayangan aku ni...Tapi skang dah hebat la buat...selera dia makan kalau de lauk ni..

Ok..daaa...

As-salam :)












No comments:

Post a Comment