About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, March 26, 2013

Sup Campur Sedap

Assalamualaikum

Aku ni gila mihun sup. Lagi gila kalau kuah sup tu dari daging atau tulang. Kalau time raya korban kan, dapat tulang memang bersyukur sangat sebab mak mesti buat mihun sup tulang. 

Skang ni kat pasar malam tempat aku de sorang pakcik ni jual sup tulang. Memang sedap babeng la...Pasar malam tempat aku ni de hari Selasa dan Sabtu. Tapi pakcik ni niaga ari Sabtu je.

Jadi seminggu sekali la aku hadap mihun sup pakcik ni.
Sup dia de banyak bahan tau.

Pakcik ni jual sup campur, sup daging, dan sup perut. Tapi aku selalu beli sup campur la.
Bahan2 asas die kentang, dan cendawan.

Pastu kalau sup campur pakcik ni letak la perut dan daging. 
Semua bahan tu banyak tau dia letak, memang jenis tak kedekut
Pasal tu la rezeki die murah...manjang abis cepat

De sekali tu aku pergi dalam kul 7 cam tu, sekali tengok tengah kemas meja...punye cepat abis
Pakcik ni dah la kenai aku segan lak aku sebab datang muka sedih bila nampak pakcik ni duk lap meja
Pakcik ni pun cebek sekali kat aku....hihi

Tu kalau sabtu memang aku ajak laki aku gi awal2, kul 5 dah sibuk ajak dia gi pasar malam..hoho
Kang abis sedih lagi

Meh nak share la rupe mihun sup sedap babeng tu eh


Nampak tak bahan2 die...
De kentang, cendawan, taugeh banyak, daging berlambak, perut bersepah, daun sup ngan bawang goreng banyak...semua banyak la..

Puas hati la makan
Sambal kicap pedas gile...sedapppp

Harga memang la berbaloi dan murah pada aku
RM5 je pun sebungkus, kuah sup banyak sangat!!
Bole makan 3 bungkus mihun sup la
Kalau tambah mihun pakcik ni cas  50 sen sebungkus

So amik 2 bungkus, sup campur sebungkus, RM6 je pun..dah kenyang sampai malam...

Tapi stok perut cam aku mesti kene de side dish kan...hoho
Selalu makan nasi lemak singgit tu 2 bungkus, popia 4 biji dan jagung manis 2 tongkol

Ni bukan side dish...jadi main course dah esah oiiii

Haa...cite pasal jagung manis, jagung paling sedap aku makan kat Kuala Selangor la pun
Kat pasar malam lain, even Mnajung pun, kata je jagung manis, tapi tak manis apa pun

Abang ni jual memang super manis
Ye la, jagung pun banyak kat area kami ni ha
Sampai Sekinchan nun haaa..

Orang lain biasa beli dari Siam tu...kata jagung manis siam, tapi tak manis mana pun
Abang ni jual 4 tongkol sedang2 tu RM4 je
Yang besar sikit 3 tongkol  RM5

Aku biasa beli 3 tongkol, tapi makan sorang 3 tongkol tu sekali jalan
Gila!!!

Suami aku kurang suka...jadi aku je la hadap sorang
Hahhaha


Abang ni jual sekali kulit...memang manis sungguh jagung die
Ni pun mende yang tetiap minggu aku hadap...

Nasi lemak tu plak sekali hadap memang la 2 bungkus..ala...comey je nasi lemaknye pun...hihi
Kata singgit kan

Yang speselnye makcik ni jual nasi lemak daun pisang...
tapi luarnye dia bungkus dengan kertas katalog tesco tu

Selalu kan laki aku mesti tanya
Nak beli nasi lemak katalog tesco ke?
Hohoho...

Selalu orang bungkus guna kertas coklat tu atau surat kabo kan
Tapi makcik ni advance sikit, sambil shopping angkut katalog tesco bawak balik rumah
Lepas tu bungkus la nasi lemak
Lawa sikit rupenye...bewarna warni gitu....huhu

Tapi yang penting, walaupun singgit, cukup lengkap bahan2 dalamnye
Harga murah tapi superbbb

Ada sambal ikan bilis, bukan sambal kosong ye
De timun, de kacang, de telur reus potong 8
Ok ler tu...
Yang jual harga RM1.50 pun belum tentu cukup bahan tau..


Cam ni la rupe nasi lemak singgit tu
Beza die kertas bungkus tu je makcik ni guna katalog tesco..
Susun atur semua sama....makcik ni susun panjang atas meja die
Memang lawa la tengok dari jauh
Ni gambo dari google...ade pula serupe kan..hihi

Manjang cerita bab makan je kamu esah
Memang dasar pemakan kamu ni

Ok...bye
As-salam






Monday, March 25, 2013

Bergedil Resipi Mama

Assalamualaikum

Aku kenal bergedil masa aku tingkatan 5. Time tu ikut abah berniaga kat Taman Dindings, Ayer Tawar. Kawasan kami niaga ni kawasan taman. Pengetua sekolah aku tinggal taman ni la. Jadinya memang tetiap rabu la die membeli murtabak kat aku..huhu..

Balik cite bergedil. Pakcik depan aku meniaga jual kuih muih, memang banyak jenis kuih die jual termasuk la bergedil. Pakcik ni orang johor, jadi mesti la biasa ngan bergedil ni kan.

Aku kenal kat pakcik ni la. Aku tanye pakcik ni, kuih apa ni? Tak pernah tengok punnn...pakcik tu cakap ni bergedil...buat dari kentang. Pakcik ni suruh aku makan tengok rasa cam ne.

Bila masuk mulut je...gile sedap aku cakap kat pakcik tu.. Sedo tak sedo 5 ketui aku bantai situ juga..saiz sedang2 je...cicah pula sambal kicap mihun sup tu...memang terangkat la...mana pula dapat sambal kicap??? Sendiri punye la sebab aku meniaga mihun mee sup semua tu...

Start situ tiap rabu la bergedil jadi makanan mingguan aku...sampaikan pakcik ni memang dah buat lebih siap untuk aku...kekadang tu ada juga time pakcik ni tak datang niaga ke ataupun die tak buat bergedil tu..
tak sempat katanya..

Sebab pakcik ni buat kuih sorang je...bini die tak suke meniaga so memang tak amik tahu langsung pasal bisnes kuih2 pakcik ni...hebat kan orang lelaki terer buat kuih muih..

Sampai 1 tahap aku minta pakcik ni ajar cara buat bergedil..aku nak buat kat rumah plak. Pakcik ni kata rebus kentang sampai empuk, pastu masuk bawang goreng, daun sup, lada hitam dan perasa...lepas tu gentel bulat2 leper...dah siap tu salut telur goreng le...

Simple je kan resipi pakcik ni tapi sedapppp...Tu resipi bergedil yang first aku dapat la...aku buat kat rumah ikut resipi tu la...tak de rujuk lain dahh

Mak aku pun tak tahu buat bergedil tu...jadinye tak de sumber rujukan...mungkin sebab kami bukan keturunan jawa gamaknya abis mak abah aku tak tahu...

Sampai la bercinta ngan suami...kenal ngan mak dia..skang mak mertua la kan...aku belajar resipi baru pula yang memang lain sungguh la...

Masa tu aku datang rumah mama, then mama kata nak buat bergedil sebab suami aku suka gile makan bergedil ngan nasi atau ratah gitu je...

Jadi aku memang konfiden la dengan resipi yang aku ada tu untuk menunjukkan bakat memasak aku...bajet x aku???? Hihi

Lepas kopek kentang tu..aku dah tadah la periuk ngan air kata nak rebus..sekali mama kata potong bulat nipis tak nipis nanti senang empuk...ermmmm..betul juga...aku follow je la..

Pastu mama tanye air nak wat pe??? Aku kata nak rebus kentang....mama kata kentang tu goreng lagi sedap sebab manis rasa die...ohhhh...

Masa ni la aku cerita resipi aku dapat tu..mama kata meh nak ajar bergedil lagi sedap dari tu...yang tu simple sangat...semangat babeng la aku kan bakal mak mertua nak ajar masak (time tu bakal la baru...huhu)

Ni baru sampai cerita sebenonye...nak share resipi bergedil mak mertua ajar....hoho...memang confirm sedap la....haha..bajet lagi

Kentang dah goreng tu, masa panas2 tumbuk dengan bontot gelas plastik ke bontot botol ke pun boleh janji lumat....goreng tu kasi kuning cantik....hasil die pun cantik la kan..

Lepas tu potong bawang besar separa halus, lagi banyak bawang lagi sedap, dan lagi manis rasa bergedilnye ye...aku suka bawang banyak..pastu goreng sampai nak garing....dah garing masuk dalam kenteng lenyek tadi...kacau rata ye

Lepas tu goreng plak daging kisar...sampai kering air daging tu, masuk dalam kentang lenyek tadi...kacau rata juga

Lepas tu potong daun sup halus2 sikit...tabur dalam kentang tu...masuk sikit serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, jintan putih, lada sulah dan lada hitam...letak la sikit perasa ye...kacau rata lagi

Part sini aku saje tambah 1 bahan iaitu cili merah potong halus...tabur dalam bancuhan kentang tu...
Saje je nak tambah lawa...de hijau, bintik hitam sikit, merah sikit...hihi...bergedil pun nak cukup kaler gakk..

Cam ni la rupe bahan kentang tu sebelum digentel...




Pastu gentel la ikut saiz kome nak...tapi bergedil ni sedap die sedang2 comel muat masuk mulut ja...kalau beso sangat nampak cam kenyang beno kalo makan tu kan...

Kalau buat saiz comel2 ni rasa cam kudapan di depan tv plak...aku suke hat comel2 la...tapi jenuh nak gentel dan lama sikit la nak siap kalau buat banyak tu kan...

Dah siap tu masuk peti ais barang setengah jam nak kasi die padat dan tak pecah la masa goreng nanti..
Bole je nak goreng terus lepas gentel tu tapi takut relai la masuk kuali nanti...so masuk kejap pun tak pe..

Elok dalam 20 minit tu, nak goreng bole la dah...mama ajar guna kuning telur katanya lebih cantik dan lebih rangup...i follow...hihi

Hasil dia memang tak mengecewakan setakat aku buat ni la...bila kata suami suka..memang di pulun la makan tu...
Dekat 2 kilo kentang die punye sorang je duk hadap. Tak pe la..janji bahagia ye....suka tengok dia makan selera cam tu...



Ni rupe bergedil dah siap gentel nak masuk dalam peti ais. Nampak tak warna dia?? Cantik kan....hihi


Aku buat sekali untuk Alauddin....just letak bawang digoreng, daun sup dan lada hitam sikit.

Dah siap goreng cam ni la rupe dia. Tapi yang Alauddin punye la..



Aku de lauk lain makan ngan nasi
Ni kira lauk suami la
Aku makan ratah je :)

Ok..tu je la nak share ye

As-salam



Wednesday, March 20, 2013

Alauddin & Kartun

Assalamualaikum

Skang kan Upin Ipin dah bersiaran setiap hari. Isnin sampai Khamis pagi pukul 8.30 pagi, Jumaat, Sabtu dan Ahad tak de sebab de Nasi Lemak Kopi O.

Tapi siaran petang ada setiap hari. Siaran 15 minit pada jam 5.30 sebelum cerita Indon tu. Sekali lagi selepas cerita Indon tu, jam 6.40 cam tu, sampai pukul 7 petang.

Apa kene mengena cerita Upin Ipin ni mak esah wehh???

Bila dah anak bujang aku peminat tegar Upin Ipin, ngan aku2 sekali jadi ketagih dan suka.
Mau tak nye, kalau udoh pasang setiap hari, memang suke la jadinye.

Kartun Upin Ipin ni memang kartun yang pada aku baik dan sesuai untuk budak2.
Lagi 1 penggunaan bahasa yang sopan dan baik walaupun perbualan sesama budak2

Maksudnya tak de penggunaan bahasa yang agak keras, kasar, atau ntah apa2 bila ada pergaduhan kecil antara dieorang.
Contoh kan cam kepala hotak ko, tak guna punye kawan, pegi mampos la dan seangkatan dengannya.

Kak Ros juga tak de guna pendekatan memaki hamun adik2nya bila deme buat salah. Banyak diberikan nasihat yang tegas dan lemah lembut.

Jadi, nak bagi Alauddin dengar tu rasa lega la. Bukan apa, separuh dari pembelajaran kanak-kanak ni bermula dari pemerhatian dan pendengaran mereka.

Kalau mende yang ditonton setiap hari, lagi la banyak yang mereka belajar kan.

Walaupun de yang kata penggunaan tv secara kerap pada kanak-kanak boleh membawa keburukan, itu semua terletak pada keupayaan ibu bapa mengawal kehendak anak-anak.

Yang kawal anak tu kita, bukan anak yang kawal kita.
Cam aku, bukan semua cerita aku hadapkan kan Alauddin ni.

Hanya cerita kartun yang tertentu je aku akan bukak untuk Alauddin.

Bangun pagi dalam kul 8 cam tu, aku akan bukak tv9 sebab ada cerita Rasul Yang Kata. Kan selalu ada nasyid dan qasidah dalam rancangan tu plus de 2 3 orang kanak-kanak kan.

Sebelum ni kan ada rancangan Pesan Atuk, ni ganti lain pula.

Alauddin suka tengok cerita yang ada kanak-kanak dan ada suara budak gelak, nangis or bercakap.
Pastu suka nasyid2 yang ada bunyi kompang la, budak mengaji ke.
Tu memang dia akan melekat depan tv.

Abis rancangan Rasul Yang Kata, cerita Upin Ipin pula.
Time ni memang senang aku nak buat kerja rumah dan masak makanan dia.

Abis Upin Ipin aku, kalau Isnin kan de ulangan Semanis Kurma dan Selasa ulangan Halaqah, Rabu ulangan Tanyalah Ustazah kan, kalau aku tak tengok masa hari sebenar dia bersiaran, aku tengok ulangan la.

Tapi time iklan aku tukar kejap tv al-hijrah sebab pagi2 selalu de nasyid dan kartun.
Kalau dah tengok, aku teruslah pasang tv al-hijrah je.

Al-hijrah ni yang bagusnya banyak nasyid dan qasidah duk ulang banyak kali.
Kadang2 de terapi zikir si hafiz tu
Ralit je Alauddin tengok 

Nanti pukul 10 cam tu de doa dhuha pula, Alauddin ralit dengar.

Lepas tu adalah crerita kartun lain, cam Pada Zaman Dahulu, ni keluaran baru selepas Upin Ipin, de kartun belajar bahasa arab la, kartun padang pasir la, kartun pasal tokoh Islam la, kartun kisah Nabi, dan kartun Heroes City, ala...pasal kereta moto lori semua tu la.

Ada satu cerita kartun ni tak de sesi bercakap2 pun, juz de bunyi je. Gambar betul2 la, bukan lukis2 punye, cerita pasal life binatang, juz de bunyi lebah la, bunyi pintu tertutup, bunyi haiwan2 lain la...

Memang senyap sikit tapi bila ada bunyi2 tu kan, Alauddin gelak cam kelakar beno. Mengekek-ngekek bunyinye. Apa yang kelakar tak tahu la..hihihi..

Tapi mana yang dia tak minat nak tengok tu, dia layan mainan dia la.

Sampai la tengah hari, time aku nak layan WHI pula..time ni biasanya dia dah mula ngantuk nak tido...so banyak menempek ngan aku la.

Tak de layan tv dah, aku je la layan sengsorang sampai la Alauddin terlelap sambil menyusu tu kan.
Nanti aku mula memasak pula.

Tapi ari Jumaat, memang tak de cerita kartun pagi tu. Sebab semua tv ada cerita berbual2, tv9 nasi lemak kopi o nye, al-hijrah assalamualaikum tu...

Jadi hari Jumaat aku tengok tv3 je la layan drama pukul 10 pagi tu. Alauddin biasa main dengan mainan dia la tapi aku kene ada depan mata walaupun tak dekat dengan dia,

Aku hilang je dia akan panggil aku suruh duk depan...tapi masa ni la aku duk depan lappy pun.
Dia dah tido nanti baru buat urusan kerja rumah semua.

Separuh life Alauddin memang dengan tv tapi bukan melekat depan tv.
Kadang2 dia dengar muzik ke, dia jauh dari tv, tapi dia bantai gojet pulak.

Tapi memang aku pasang cerita2 cam ni je la.
Cerita indon ke, filipina ke aku tak pasang mana, sebab aku pun tak berapa melayan melainkan Alauddin tengah tido.

Bila petang pula, aku bukak la wonderpets tu, sebab Alauddin suka lagu wonderpets tu.
Suka lagu je la..lepas tu dia buat nohen la sampai la datang balik lagu tu lepas wonderpets selesai selamatkan haiwan dalam kesusahan tu....gitu laaaa

Tapi bila mak abah dia layan drama, kami bagi dia layan lagu kanak-kanak kat tab pula...biasa time malam la. Sebab malam tak de rancangan kartun...huhu

Ok la..nak masak laksa jap..barang dah stand by dah...
Puasa nasi ari ni :)

As-salam



Tuesday, March 19, 2013

Untuk Kolestrol Dan Sakit Sendi

Assalamualaikum

Ingat tak aku de cerita pasal abah aku yang hasil ujian tekanan darah abah naik sampai 190 dalam entry yang beberapa lepas?

Aku ada bagi abah Omega Guard Shaklee untuk kawal kolestrol dalam darah abah.
Tu antara kelebihan dia la.



Apa kandungan Omega Guard ni eh??

Omega Guard mengandungi 2 jenis komponen utama asid lemak Omega-3 ialah minyak yg diaktifkan secara biologikal - 
asid eicosopentaenoic (ERA) 
asid docosahexaenoic (DHA)

ERA adalah penting di dalam mengurangkan risiko penyakit-penyakit kardiak dan peredaran.

DHA adalah struktur komponen yang penting untuk sistem saraf manusia dan amat penting untuk perkembangan otak dan mata terutamanya kepada ibu-ibu mengandung dan kanak-kanak.

Kajian telah menunjukkan bahawa DHA membantu meningkatkan kepintaran dan fungsi mental, la amat-amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.

Omega Guard ni sesuai untuk semua lapisan umur dan golongan dari kanak-kanak sampai la orang tua, memang boleh amik Omega Guard ni.

Aku bagi abah aku makan Omega Guard ni sebab abah juga tergolong dalam kumpulan mereka yang perlu ambil Omega Guard ni. 

Seperti di bawah ini:

Mereka yang mengalami masalah berat badan
-          Omega 3 akan meningkat hormon leptine yang mengawal selera makan = kurang makan dan sentiasa kenyang

Mereka yang sering alami masalah kesihatan
-          Sakit sendi, batuk berterusan, selesama berterusan
-          Stroke
-          Kolestrol tinggi


Aku memang nak elakkan abah bergantung dengan ubat hospital untuk 1 tempoh masa yang panjang.

Tekanan darah 190 tu sebenarnya dah masuk peringkat yang perlu brjaga-jaga la dan memang confirm doktor akan bagi ubat untuk turunkan tekanan darah ke paras normal.

Apa risiko dari tekanan darah yang tinggi ni?
Yang paling ditakuti oleh kebanyakkan pesakit darah tinggi adalah STROKE!

Aku pun dah mula pesan kat abah dan mak hati-hati bila berjalan tempat licin, takut terjatuh.
Memang risau sangat kalau jadi apa2 pada abah dan mak.

Lagi pula abah memang ada sejarah stroke dalam keluarga, arwah opah dulu kene stroke lepas jatuh dalam bilik air kat kampung.

Setelah sebulan abah makan Omega Guard tu, semangat mak aku call nak kabo kan kisahnya.

Mak kata, pagi tu abah de appointment ngan doktor untuk cek tekanan darah balik.
Result abah 160.

Doktor puas hati sebab ada penurunan dan perubahan pada bacaan tekanan darah abah.
Ni masa abah makan Omega Guard dalam 2 minggu.

Masa ni ubat abah pun doktor bagi jenis lain pula.
2 jenis je, tak macam masa bacaan 190, ada 4 jenis ubat abah kene telan.
Kesian abah....

2 minggu lepas tu ada lagi appointment untuk cek tekanan darah semula. 
Kali ni bacaan abah 145!!
Alhamdulillah

Mak punya suka la masa cerita kat aku tu
Sampai doktor tanya abah ada makan apa2 ke selain ubat hospital

Abah kata ada, makan minyak ikan anak bagi
Doktor tanya brand apa
Abah kata Shaklee

Doktor angguk2 senyum
Sempat pesan teruskan pengambilan minyak ikan tu

Walaupun bacaan 145 tu bukan paras normal, iaitu antara 110 - 120, tapi penurunan tu yang buat aku suka. 

Memang abah pantang makan dah sekarang.
Makanan yang menyumbang kepada peningkatan tekanan darah macam daging , telur, lemak2 berlebihan  abah dah tak makan beria,

Baru ni balik aku bagi lagi sebotol Omega Guard. Aku memang kalo bole, bila abah dapat result bacaan yang cun, dan doktor pun kata tak perlu makan ubat hospital dah, aku memang nak bagi abah makan set Shaklee ni je.

Ada set untuk men's health dan set untuk sendi, kira orang tua seperti abah sesuai la amalkan.

Aku nak abah amalkan je makan set sendi ni sebab selain dapat melegakan dan menguatkan otot dan sendi, dapat juga kawal kolestrol dalam badan dan menstabilkan tekanan darah dalam badan.

Badan pun cergas sebab tak de sakit sendi, sakit lutut.

Lagi 1, abah selalu kene cramp, biasa orang panggil simpul biawak atau tarik mengkarung tu kan.
Kadang2 time tengah berniaga tu, tengah banyak aktiviti berjalan tu, paling seksa kene time tido...adoiii...senang nak kene tarik mengkarung.

Jadi aku bagi abah makan Ostematrik dari Shaklee juga.
Aku kalau dah cube sesuatu, lepas tu memang hasil terbaik, tak de dah nak pandang lain.



Memang mak kata badan cergas bangun pagi, tak letih2.
Yang best tu, kaki pun tak de bunyi kriuk kriek dah bila bangun tido tu.

Yang best tu abah dah lama tak kene tarik mengkarung tu
Kira abah sesuai la dengan set sendi ni kan

Aku pun memang amik ostematrik dan omega guard ni untuk kesihatan sendi dan kawalan kolestrol aku.

Dah nak masuk 2 bulan dah aku amik.

Dalam set sendi ni ada 3 barang, omega guard, ostematrik dan Advanced Joint Health Tablet (AJHT).
AJHT ni bagus untuk orang tua yang sakit2 tulang dan sendi, otot2, mudah letih selepas buat kerja seharian atau berjalan2.

Lebih2 pada mak2 dan abah2 kita yang suka berjalan ngikut anak bercuti kan.
Memang seronok berjalan, tapi boleh mengganggu mood hepi tu bila sakit sendi menyerang....betul x??

Jadi, boleh amalkan set sendi ni untuk membaiki sendi2 dan otot2 kita yang dah separuh abad digunakan untuk aktiviti seharian.

Kalau ada yang nak juga set sendi ni, boleh la tinggalkan komen dan email korang, nanti aku reply ye.
Kalau yang suka bersms atau whatsapp bole la kita nyembang ye, 0134314741 aisyah

Harga tak la mahal mana pun, harga mampu milik
Tak dapat beli banyak, beli 1 1 pun bole ye, tak sape nak marah pun :)

Harga mahal dari produk lain???
Mahal setanding sengan kualiti apa de hal kan
Untuk kesihatan tak de salahnya melabur lebih sedikit

Semoga pelaburan kita membuahkan hasil yang baik dan bermanfaat pada diri sendiri dan orang tersayang sekeliling kita ya :)

As-salam :)

Monday, March 18, 2013

Kerepek

Assalamualaikum

Nak cerita pasal kerepek la pulak.

Aku rasa semua orang tahu, Tanjung Karang dan Sekinchan adalah antara pusat jualan kerepek popular kat Malaysia ni.

Tiap kali nak raya, mak aku dah tak de membeli kerepek2 ni dah. 
Order kat aku je la
Sebab sedap katanya.

Jadinya, nak kabo la semalam masa balik dari Manjung, singgah kat Sekinchan.
Kami singgah Pusat Jualan Masri ni haa


Tepi jalan je pun..memang senang nak nampak

Memang manjang ada orang kedai ni
Yang speselnye kat depan kedai ni ada syrup ice
hahaha....panas2 sedap la pekena syrup ice kan

Peh tu kedai ni kene bukak kasut ye
Rasa selesa je berjalan tak berkasut tu kan

Susun atur memang kemas dan teratur
Mudah nak cari kerepek

Pastu ada sampel kerepek dan kek
Banyak jenis juga dia buat sampel

Selain tu, deme ada jual produk IKS brand Agromas
Ada pes asam pedas, pecal, nasi berlauk. gulai dan macam-macam lagi la

Lepas tu agromas pun de keluarkan produk makanan segera cam meggi tu 
Ada juga jual tepung kek, tepung rangup, tepung goreng pisang, 
goreng ayam segala mende nak wat masak goreng ni la...
Pakat kata semua ada la

Apa yang kami beli ye?


Suami makan sampel kek gula hangus ni sampai 5 ketul...memang wajib beli la kan
SEDAP gile...
rasa tak manis sangat dan lembut je


Yang ni feveret aku
Rempeyek banyak kacang
Yang banyak ikan bilis pun de tapi suami suka yang kacang
so amik yang ni la



Mini popiah inti serunding ikan bilis
Baru beli semalam, dah licin pagi tadi
Malam tadi suami dah sapu separuh
Dia balik tengah hari tadi nak makan dah abis
Aku lak sapu pagi tadi
Hohoho


Ni mini popiah pedas berbijan
Yang ni tak makan lagi
Tapi suami dah balun separuh
Ganti yang dah abis kat atas tu


Harga setiap kerepek di atas tak de la mahal mana berbanding kat tempat lain
Sepeket RM5 sahaja dan banyak juga dalam paket tu.

Kami ni memang suka mengunyah
Pantang tengok tv, mesti nak kene ada makanan ngunyah2

Tak de kacang, balun kerepek la

Kerepek Masri ni memang popular
Selalu orang kawin memang tempah kerepek bungkus buat bagi tetamu letak dalam beg tu kan

Suami pun cakap, kalau ada program, ada yang bagi beg kan, isi dalam dia mesti kerepek Masri ni la
Kerepek dia semua sedap2
Semua cukup rasa pedas, manis, masin semua la

Mama kan de kantin sekolah, jadinya mama kata pe kata aku paket kerepek jual RM1 kat sekolah
Dah setahun lebih dah aku buat biz kerepek kecik2 ni

Tak de susah pun
Beli mesin seal ngan plastik bungkus

Rezeki tu ada di mana-mana kan
Yang penting ada usahanya

Ok la..nak mandi Alauddin
Kang nak layan Rindu Bertamu di Abu Dhabi 
Separuh cerita dah ala2 Khabi Kushi Khabi Gham

Separuh lagi memang cerita sendiri la kan
Apa lagi....sambil layan drama ngunyah kerepek la ye dokkk??

As-salam














Saturday, March 16, 2013

1 Tahun 4 bulan :)

Assalamualaikum

Cukup bulan ni genap Alauddin 1 tahun 4 bulan.
Minggu lepas dah gi KK untuk check up dia

Berat alhamdulillah...8kg..naik la 200g
Memang dari lahir naiknye tak banyak
500g je setiap bulan dan konsistent pula tu
Cuma sejak setahun tu, naik 200g je pulak

Anak aku ni memang kecik orangnye
Tapi bila gi mana-mana
Orang selalu tanya, anak umur 2 tahun ye?

Tapi BMI dia nurse kata ok, paras normal dan graf pun cantik
Tetap ada peningkatan walaupun sikit
Yang penting nurse cakap berak kencing, makan tido semua ok, tak de batuk demam selesema
dan aktif,  itu sudah memadai.

Apa cerita si bujang aku ni??

Kesihatan Alauddin setakat ni, Alhamdulillah...sepanjang menjaga Alauddin, sekali je dia demam, tu pun sebab kami berjalan ke Penang, berpanas bersejuk, demam, tapi sehari je la demamnye pun. Masa dia 6 ke 7 bulan, cam tu la. 

Selesama teruk tu tak pernah, kalau hidung berair adalah sekali 2. Sekali lepas mandi air terjun kat Ulu Kenas dan sekali lagi masa mandi pool kat mana ntah, lupa dah. Tapi, sehari je la pun hidung berair nye..

Batuk dan lain2 tu Alhamdulillah, tak pernah la lagi. Semoga sentiasa dalam keadaan sihat walafiat ye Alauddin :)

Gigi ada 8 batang dan bakal menyusul lagi 2 batang bahagian atas. Sebab aku nampak gusinya bengkak sikit. Alhamdulillah, tak pernah demam bila tumbuh gigi.
Tapi tak tahu la kalau gigi geraham nanti kan..huhu
Orang tua kata sakit kalau gigi geraham nak tumbuh.

Dah pandai makan sendiri kecuali nasi je la kene bersuap.
Cam biskut ke, roti ke, isi buah dan mende yang dia boleh pegang sendiri, dia akan suap sendiri la.

Pagi-pagi bangun tido, dia akan tunjuk kat atas meja makan, ada biskut panjang kurus tu, nak makan la maknanya...
Bagi sebatang dah suka hati dah...
Nak minta, panggil mama dan tunjuk atas meja lagi...

Minum sendiri tak pandai lagi, aku pun takut nak bagi minum sendiri, takut tersedak.
Tapi minum cawan dah tak tersedak macam dulu dah. 
Elok je la dia minum tu
Dah pandai kawal air la maknanya

Kadang orang tanya anak minum guna botol ke?
Aku memang nak elak ajar dia guna botol
Memang dari 6 bulan ke atas, aku dah start ajar dia minum air masak dalam cawan

Minum air kotak dah pandai sendiri la..tak de tersedak ke tumpah ke...
Cumanya, kalau dia tak nak dah, air yang ada dalam mulut tu dia keluarkan slow2 kat mulut die...meleleh la kat baju...

Air masak memang air kegemaran Alauddin la
Suami pun memang nak elak suap dia air manis selalu
Mesti bawak ke mana-mana botol air untuk Alauddin.

Skang pun dah mula kenalkan dia susu kotak supaya senang bila nak bawak berjalan nanti
Selain nak biasakan dia rasa susu lain, mana tahu lepas dah berenti susu badan, tak de la dia pelik je bila tuka pada susu lain kan.

Bila ajak mandi, tunjuk ke bilik mandi, menonong je jalan.
Bila bukak baju..mama dan abah cakap, angkat tangannnn...sengih je angkat tangan tu..
Malam pula, nak masuk tido, mama dan abah kata..
mana bantal??
Mngenot-ngenot dia angkat bantal kepala dan bantal peluk dia masuk bilik

Dah pandai nyanyi Qasidah Ya Hanana..
ala...yang selalu main kat tv Al-Hijrah tu..
Tapi dia sebut nananana je la..
Yang comel tu nanana dia ada muzik..sebijik cam qasidah tu...

Kalau Alauddin meragam ke, merengek ke, tak kira la dalam kereta ke, time nak tidurkan dia ke, mata nak tido, tapi hati nak main...
Abah akan pasang doa dhuha UNIC tu ngan qasidah ya hanana ni...
Dalam kereta memang diam je dia dengar..
Tak lama lepas tu tertido la..
huhu..

Bersyukurnya aku sebab Alauddin bukan jenis memanjat
Dia ada niat nak memanjat sofa, grill dan kaki kerusi
Tapi tiap kali dia nak mula tu, mulut aku dah start melarang

Lama-lama tak de dah niatnye nak memanjat
Bukan apa, aku ni kan mak penakut
Bising manjang mulut aku ni

Sudahnya Alauddin pun dah paham kot
Kalau aku mandi ke, masak ke, tak de la risau sangat kot memanjat ke apa kan

Sliding door kat beranda memang siangnya sentiasa terbuka
Tapi disebabkan mulut aku bising manjang
Alauddin tak pernah la lagi nak cuba melangkah ke situ

Dia mari dekat tepi sliding je, lepas tu dia patah balik masuk dalam
Laki aku selalu nyembang ngan Alauddin cam ni
"Alauddin, jangan pegi dekat2 ye, nanti jatuh....bila jatuh mama bebel kat abah sampai esok malam pun tak abis2"
hahahahaha

Banyak percakapan mama dan abah dia paham dan bagi respond seiring dengan kata2.
Bila tanya nak ke, dia angguk sambil kata naaakkk
Bila tak nak, dia geleng sambil sebut naknak

Bila panggil nama, nanti bunyi la haa??..
Kalau aku kat dapur ke, bilik ke, dia jenguk kepala,
Sambil panggil ma? ma? ma?
Lebih kurang apa mama? la gitu

Makan setakat ni masih ada selera la
Suka makan buah pisang, anggur, betik, honeydew dan tembikai

Mende masam tak berapa suka
Memang tak kan bukak mulut untuk kali kedua dah la
Melainkan yogurt

Alauddin suka makan yogurt dan minum susu kultur
Aku memang sentiasa sediakan susu kultur cam vitagen dan solivite
Setiap hari sebotol, tapi aku minum suku la..hihi

Since Alauddin dah setahun, aku dah mula kenalkan dia dengan vitamin c untuk sistem imunisasi dan daya tahan badan dia supaya lebih sihat..tu diaaa

Aku bagi dia Shaklee vitamin c chewable tu
Sehari sebiji je, tu pun aku hancur kan sikit, baru suap dalam mulut dia

Memang masam sikit, tapi kene suap semua tak leh sikit2, sebab bila suap kali kedua, terus tak nak dah dan memang tak kan bukak mulut dah la..hoho

Selain tu, aku bagi juga Shaklee omega guard a.k.a minyak ikan untuk perkembangan otak dia, tapi bagi sebiji seminggu je.

Aku picit minyak letak atas sudu, then suap.
Bau memang agak hanyir sikit sebab minyak ikan kan, tapi Alauddin telan selamba je muka dia.

Dari segi variasi makanan Alauddin, aku dah mula buat resipi untuk budak2 makan
Aku buat nasi goreng, meehoon goreng, ketiau sup la
Kadang2 apa aku makan, itu yang aku buat untuk dia tapi style untuk budak umur setahun la

Ikan pun macam2 jenis dah aku suap, setakat ni menerima dengan baik
Cuma ikan salmon Alauddin memang tak nak langsung
Mungkin bau yang agak kuat, dia tak nak kot

Tapi nasi putih lauk telur letak kicap memang dia kurang laju nak makan
Tapi kalau buat nasi goreng ke, laju la dia makan

Mungkin nak makan yang de rasa kot sebab bila buat nasi goreng, aku guma minyak zaitun untuk menumis, letak bawang semua, mix vege lagi, ayam, ada la rasa manis ayam dan bawang tu kan

Jadinya berselera dia makan
Kadang2 tu sama laju la dengan mak dia..hihi

Alauddin memang tak nak duduk dalam stroller
Kalau duduk pun tak lama la

Jadi aku rasa macam nak belikan basikal yang selalu orang bawak anak time jalan2 kat mall tu kan
Yang mak ayah boleh pegang belakang basikal tu

De kawan aku bagi 1 online shop ni jual basikal lebih kurang cam aku pikirkan la
Harga pun sedang cantik je
Design pun lawa
Aku memang tak de jumpa lagi kat kedai atau mall design ni


Ni la rupe basikal tu. Siap de penghadang kat kiri kanan kan,so in shaa Allah risiko anak nak jatuh tu dapat la dikurangkan.

Warna ada 4 jenis, biru, oren, pink dan kuning.
Stylo kot...:)

Tapi suami aku nak beli anaknya kereta mini cam kat bawah ni. 
Sepanjang survey harga ni, kebanyakan around rm300 cam tu

Ehsan: Google

Lawa kan yang ni. Warna putih classic gitu...
Katanya teringin nak tengok Alauddin main kereta ni, jenjalan dalam rumah
Adoiiii

Bila aku cakap nak beli basikal, cam tak berapa nak je
Tapi aku minat basikal tu
Sebab Alauddin memang suka ngan basikal

Kat umah ni kalau dapat naik basikal kaki tu, bukan main suka lagi
Tu sebab aku nak beli basikal untuk bawak dia keluar pulak
Kan best...huhu

Ok la...aku ni memang suka membebel panjang2..
Bukan apa, aku memang suka baca balik semua post aku 

Bila baca akan mengimbau kenangan tu balik....seronok :)

As-salam
















Friday, March 15, 2013

Nasi Arab

Assalamualaikum

Nak cerita pasal makan la pulak
Skang kan trend orang makan nasi arab kan

Lepas tu pak mertua aku memang suka dengan makanan cam ni
Abah memang suka sangat makan nasi beriani kambing la, nasi arab kambing la, kebab kambing la

Jadi, bila balik ke Puchong, memang tak denya nak merasa makan masakan mama kat rumah
Mama kan dah penat memasak kat kantin setiap hari.
Bila cuti sekolah dan hujung minggu memang nak berehat la kan

Ditambah pula orang dah biasa masak ni, tengok masakan sendiri pun tak lalu nak telan
Tu yang mama selalu duk kabo la

Tu yang kalo aku masak simple je pun
Tapi selera sungguh
Mungkin sebab air tangan orang lain la
Jemu dah rasa masakan sendiri

Jadi nak cerita la pasal makan nasi arab ni
Pertama kali abah bawak kami laki bini makan kat Saba Restaurant, Cyberjaya.

Tak jauh pun dari rumah mama, 10 minit dah sampai :)
Seperti yang diwar-warkan orang la kan
Memang Saba restaurant ni manjang penuh je

Abah dan mama dah beberapa kali makan dah
Sampai deme kata dah try abis dah menunye...hoho

Asal lapar je, ke Saba, asal lapar je ke Saba
kalau ke Saba tu lapar la maknenye....:)

Kat Cyberjaya memang ada beberapa restaurant nasi arab
Mungkin sebab ramai student foreigner kat MMU ni kan




So, apa yang kami makan?

Mama makan Mandy Chicken. Yang ayam dia warna merah tu kan
Abah makan Mandy Lamb
Aku dan suami makan Hanneth Chicken, yang ayam bungkus dalam aluminium foil tu kan
Naily makan kebab ayam

Minuman kami order yang dlm botol tu..apa nama tak tau
Tapi de perasa buah-buahan la

Lawan die kuah dalca dan sambal masam2 tapi tak pedas pun, tapi SEDAP!!

Nasi memang banyak gile
Tapi kami semua memang jenis selera besar
Jadinya abis la sorang sepinggan termasuk lah aku
Hahahaha

Rasa ok la..not bad
Ramai kata sedap gile kan
Memang sedap la
Nasik dia yang paling sedap

Ayam dia pada aku biasa je
Rempah pun tak de la rasa sangat
Sedang2 je la

Suami aku pun kata ok je
Bole la....
Senang kata ok la
Tapi kalo kata puas hati gile...belum sampai pada aku...huhu

Pastu minggu lepas abah ajak makan nasi arab lagi
Aku dan suami tak mau dah makan kat Saba
Nak test restaurant lain pulak

Kami makan kat Cyberjaya juga
Restaurant Hammurabi
Nampak cam menarik

Cam Saba, kebanyakan customer adalah melayu
Tapi kat Hammurabi majoriti adalah ala2 pak arab gitu

Pekerja dia pun dari Iraq
Abah siap interview lagi deme2 ni
hohoho

Nak order menu lain lak
Suami makan Mandy Chicken
Mama dan aku makan Kabsah Chicken
Abah makan Pratha daging kambing
Hassanal makan Lamb Grilled
Nayli Roasted Chicken

Air pula abah, hassanal dan nayli order jus strawberry
Suami air botol perisa strawberry
Mama air nescafe ais
Aku lemon tea ice

Nasi arab sini tak de kuah dalca tapi lawan dengan sup kambing
Disebabkan semua orang tak makan kambing, jadi 4 mangkuk sup aku punya sorang la
Hahahaha

Memang sup kambing bau dia kuat, tapi sedap gile!!
Aku keje hirup je

Pastu ada arab salad makan dengan nasi, kira pakej la
Kat Saba tak de, tapi Hammurabi ada

Sumber Google

Nampak tak air dalam botol tu?? Kreatif tak deme ni? Mama kata botol cili jeruk pun orang boleh buat gelas nampak lawa jugakkkk
Nampak tak salad tu?
Sedap ok!!

Pakej nasi deme cam ni la
Ni bukan aku tangkap, amik kat google je
Kalau dah lapo, mana nak tangkap gambarnyeeeee



Ni lauk abah


Ni la sup kambing yang aku suka gile tu
Tapi mama dan suami tak leh bau
hohoho


Mama add on arab salad sebab nak ratah...kata sedap kan

Kalau aku, puas hati kat Hammurabi
Sedap dia lain macam

Semua rempah ratus dia memang menusuk dalam tekak aku
Aku makan ayam mandy suami pun sedapnye
Ayam dia tak terlalu lembut compared mandy chicken Saba

Kat Saba, aku makan mama punye ayam mandy tu, sedap tapi ayam lembut sangat dan tang kulit ilang rangup dia
Tapi yang Hammurabi ni kulit ayam rangup dan manis

Abah punye pratha pun sedap..even makan roti tanpa daging kambing pun
Memang orang arab ni pakar roti kan 

Sambal dia pun sedap dan pedas, salad dia pun sedap
Kira lengkap la makan nasi tu
Ada sup, salad dan lauk ayam or daging la

Macam biasa la, jenis orang selera besar ni,
Tak de share2 makanan nye
Sorang sepinggan memang licin dan cukup kenyang la

Suami aku memang salute la bila tengok selera makan aku
Hahahahha
Katanya tak padan badan yang tak beso mana, tapi makan banyak

Mama selalu kata, tak pe, mak menyusu anak....elok la makan banyak pun
Memang tak lama pun kenyangnye
Sebab anak aku memang kuat menyusu

Jadi kesimpulannya, aku dah kabo kat laki aku nak makan lagi kat Hammurabi ni
Sebab sedap bangat!!
HOHOHOHO

As-salam