About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Monday, March 25, 2013

Bergedil Resipi Mama

Assalamualaikum

Aku kenal bergedil masa aku tingkatan 5. Time tu ikut abah berniaga kat Taman Dindings, Ayer Tawar. Kawasan kami niaga ni kawasan taman. Pengetua sekolah aku tinggal taman ni la. Jadinya memang tetiap rabu la die membeli murtabak kat aku..huhu..

Balik cite bergedil. Pakcik depan aku meniaga jual kuih muih, memang banyak jenis kuih die jual termasuk la bergedil. Pakcik ni orang johor, jadi mesti la biasa ngan bergedil ni kan.

Aku kenal kat pakcik ni la. Aku tanye pakcik ni, kuih apa ni? Tak pernah tengok punnn...pakcik tu cakap ni bergedil...buat dari kentang. Pakcik ni suruh aku makan tengok rasa cam ne.

Bila masuk mulut je...gile sedap aku cakap kat pakcik tu.. Sedo tak sedo 5 ketui aku bantai situ juga..saiz sedang2 je...cicah pula sambal kicap mihun sup tu...memang terangkat la...mana pula dapat sambal kicap??? Sendiri punye la sebab aku meniaga mihun mee sup semua tu...

Start situ tiap rabu la bergedil jadi makanan mingguan aku...sampaikan pakcik ni memang dah buat lebih siap untuk aku...kekadang tu ada juga time pakcik ni tak datang niaga ke ataupun die tak buat bergedil tu..
tak sempat katanya..

Sebab pakcik ni buat kuih sorang je...bini die tak suke meniaga so memang tak amik tahu langsung pasal bisnes kuih2 pakcik ni...hebat kan orang lelaki terer buat kuih muih..

Sampai 1 tahap aku minta pakcik ni ajar cara buat bergedil..aku nak buat kat rumah plak. Pakcik ni kata rebus kentang sampai empuk, pastu masuk bawang goreng, daun sup, lada hitam dan perasa...lepas tu gentel bulat2 leper...dah siap tu salut telur goreng le...

Simple je kan resipi pakcik ni tapi sedapppp...Tu resipi bergedil yang first aku dapat la...aku buat kat rumah ikut resipi tu la...tak de rujuk lain dahh

Mak aku pun tak tahu buat bergedil tu...jadinye tak de sumber rujukan...mungkin sebab kami bukan keturunan jawa gamaknya abis mak abah aku tak tahu...

Sampai la bercinta ngan suami...kenal ngan mak dia..skang mak mertua la kan...aku belajar resipi baru pula yang memang lain sungguh la...

Masa tu aku datang rumah mama, then mama kata nak buat bergedil sebab suami aku suka gile makan bergedil ngan nasi atau ratah gitu je...

Jadi aku memang konfiden la dengan resipi yang aku ada tu untuk menunjukkan bakat memasak aku...bajet x aku???? Hihi

Lepas kopek kentang tu..aku dah tadah la periuk ngan air kata nak rebus..sekali mama kata potong bulat nipis tak nipis nanti senang empuk...ermmmm..betul juga...aku follow je la..

Pastu mama tanye air nak wat pe??? Aku kata nak rebus kentang....mama kata kentang tu goreng lagi sedap sebab manis rasa die...ohhhh...

Masa ni la aku cerita resipi aku dapat tu..mama kata meh nak ajar bergedil lagi sedap dari tu...yang tu simple sangat...semangat babeng la aku kan bakal mak mertua nak ajar masak (time tu bakal la baru...huhu)

Ni baru sampai cerita sebenonye...nak share resipi bergedil mak mertua ajar....hoho...memang confirm sedap la....haha..bajet lagi

Kentang dah goreng tu, masa panas2 tumbuk dengan bontot gelas plastik ke bontot botol ke pun boleh janji lumat....goreng tu kasi kuning cantik....hasil die pun cantik la kan..

Lepas tu potong bawang besar separa halus, lagi banyak bawang lagi sedap, dan lagi manis rasa bergedilnye ye...aku suka bawang banyak..pastu goreng sampai nak garing....dah garing masuk dalam kenteng lenyek tadi...kacau rata ye

Lepas tu goreng plak daging kisar...sampai kering air daging tu, masuk dalam kentang lenyek tadi...kacau rata juga

Lepas tu potong daun sup halus2 sikit...tabur dalam kentang tu...masuk sikit serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, jintan putih, lada sulah dan lada hitam...letak la sikit perasa ye...kacau rata lagi

Part sini aku saje tambah 1 bahan iaitu cili merah potong halus...tabur dalam bancuhan kentang tu...
Saje je nak tambah lawa...de hijau, bintik hitam sikit, merah sikit...hihi...bergedil pun nak cukup kaler gakk..

Cam ni la rupe bahan kentang tu sebelum digentel...




Pastu gentel la ikut saiz kome nak...tapi bergedil ni sedap die sedang2 comel muat masuk mulut ja...kalau beso sangat nampak cam kenyang beno kalo makan tu kan...

Kalau buat saiz comel2 ni rasa cam kudapan di depan tv plak...aku suke hat comel2 la...tapi jenuh nak gentel dan lama sikit la nak siap kalau buat banyak tu kan...

Dah siap tu masuk peti ais barang setengah jam nak kasi die padat dan tak pecah la masa goreng nanti..
Bole je nak goreng terus lepas gentel tu tapi takut relai la masuk kuali nanti...so masuk kejap pun tak pe..

Elok dalam 20 minit tu, nak goreng bole la dah...mama ajar guna kuning telur katanya lebih cantik dan lebih rangup...i follow...hihi

Hasil dia memang tak mengecewakan setakat aku buat ni la...bila kata suami suka..memang di pulun la makan tu...
Dekat 2 kilo kentang die punye sorang je duk hadap. Tak pe la..janji bahagia ye....suka tengok dia makan selera cam tu...



Ni rupe bergedil dah siap gentel nak masuk dalam peti ais. Nampak tak warna dia?? Cantik kan....hihi


Aku buat sekali untuk Alauddin....just letak bawang digoreng, daun sup dan lada hitam sikit.

Dah siap goreng cam ni la rupe dia. Tapi yang Alauddin punye la..



Aku de lauk lain makan ngan nasi
Ni kira lauk suami la
Aku makan ratah je :)

Ok..tu je la nak share ye

As-salam



6 comments:

  1. syg...try aura white syg...bf dgn peknen pun bole mnum...baik utk mami dan baby...

    ReplyDelete
  2. kak xd sukatan kew?

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2 je dik non :)
      sebab akak pun main campak2 je

      Delete
  3. From the good and bad points of your respective convection microwave, it's always your decision to figure out if this sounds good appliance just for you. They are safe and is a good time to wear. Conservative those that smoke start using solid or even smokey barbecue grilling to produce a flame as well light up. Your kitchen can be another great spot by space-saving schemes. is actually performed continually not to mention uniformly.

    my blog post; breville microwave oven bmo200 review

    ReplyDelete
  4. Tq ahkak... hehe... kite pn suka bergedil walau dr pantai timur.. sedap kotttt.. hehe... ada resepi pakai roti kan kak?..lenyek roti...

    ReplyDelete