About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, March 26, 2013

Sup Campur Sedap

Assalamualaikum

Aku ni gila mihun sup. Lagi gila kalau kuah sup tu dari daging atau tulang. Kalau time raya korban kan, dapat tulang memang bersyukur sangat sebab mak mesti buat mihun sup tulang. 

Skang ni kat pasar malam tempat aku de sorang pakcik ni jual sup tulang. Memang sedap babeng la...Pasar malam tempat aku ni de hari Selasa dan Sabtu. Tapi pakcik ni niaga ari Sabtu je.

Jadi seminggu sekali la aku hadap mihun sup pakcik ni.
Sup dia de banyak bahan tau.

Pakcik ni jual sup campur, sup daging, dan sup perut. Tapi aku selalu beli sup campur la.
Bahan2 asas die kentang, dan cendawan.

Pastu kalau sup campur pakcik ni letak la perut dan daging. 
Semua bahan tu banyak tau dia letak, memang jenis tak kedekut
Pasal tu la rezeki die murah...manjang abis cepat

De sekali tu aku pergi dalam kul 7 cam tu, sekali tengok tengah kemas meja...punye cepat abis
Pakcik ni dah la kenai aku segan lak aku sebab datang muka sedih bila nampak pakcik ni duk lap meja
Pakcik ni pun cebek sekali kat aku....hihi

Tu kalau sabtu memang aku ajak laki aku gi awal2, kul 5 dah sibuk ajak dia gi pasar malam..hoho
Kang abis sedih lagi

Meh nak share la rupe mihun sup sedap babeng tu eh


Nampak tak bahan2 die...
De kentang, cendawan, taugeh banyak, daging berlambak, perut bersepah, daun sup ngan bawang goreng banyak...semua banyak la..

Puas hati la makan
Sambal kicap pedas gile...sedapppp

Harga memang la berbaloi dan murah pada aku
RM5 je pun sebungkus, kuah sup banyak sangat!!
Bole makan 3 bungkus mihun sup la
Kalau tambah mihun pakcik ni cas  50 sen sebungkus

So amik 2 bungkus, sup campur sebungkus, RM6 je pun..dah kenyang sampai malam...

Tapi stok perut cam aku mesti kene de side dish kan...hoho
Selalu makan nasi lemak singgit tu 2 bungkus, popia 4 biji dan jagung manis 2 tongkol

Ni bukan side dish...jadi main course dah esah oiiii

Haa...cite pasal jagung manis, jagung paling sedap aku makan kat Kuala Selangor la pun
Kat pasar malam lain, even Mnajung pun, kata je jagung manis, tapi tak manis apa pun

Abang ni jual memang super manis
Ye la, jagung pun banyak kat area kami ni ha
Sampai Sekinchan nun haaa..

Orang lain biasa beli dari Siam tu...kata jagung manis siam, tapi tak manis mana pun
Abang ni jual 4 tongkol sedang2 tu RM4 je
Yang besar sikit 3 tongkol  RM5

Aku biasa beli 3 tongkol, tapi makan sorang 3 tongkol tu sekali jalan
Gila!!!

Suami aku kurang suka...jadi aku je la hadap sorang
Hahhaha


Abang ni jual sekali kulit...memang manis sungguh jagung die
Ni pun mende yang tetiap minggu aku hadap...

Nasi lemak tu plak sekali hadap memang la 2 bungkus..ala...comey je nasi lemaknye pun...hihi
Kata singgit kan

Yang speselnye makcik ni jual nasi lemak daun pisang...
tapi luarnye dia bungkus dengan kertas katalog tesco tu

Selalu kan laki aku mesti tanya
Nak beli nasi lemak katalog tesco ke?
Hohoho...

Selalu orang bungkus guna kertas coklat tu atau surat kabo kan
Tapi makcik ni advance sikit, sambil shopping angkut katalog tesco bawak balik rumah
Lepas tu bungkus la nasi lemak
Lawa sikit rupenye...bewarna warni gitu....huhu

Tapi yang penting, walaupun singgit, cukup lengkap bahan2 dalamnye
Harga murah tapi superbbb

Ada sambal ikan bilis, bukan sambal kosong ye
De timun, de kacang, de telur reus potong 8
Ok ler tu...
Yang jual harga RM1.50 pun belum tentu cukup bahan tau..


Cam ni la rupe nasi lemak singgit tu
Beza die kertas bungkus tu je makcik ni guna katalog tesco..
Susun atur semua sama....makcik ni susun panjang atas meja die
Memang lawa la tengok dari jauh
Ni gambo dari google...ade pula serupe kan..hihi

Manjang cerita bab makan je kamu esah
Memang dasar pemakan kamu ni

Ok...bye
As-salam






No comments:

Post a Comment