About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, March 1, 2013

Warna dan Baby

Assalamualaikum

Setengah orang pompuan memang aku akui ada yang cerewet tahap cipan dalam membeli barangan termasuklah pakaian untuk anak2 deme kan.

Kalau cerewet dengan material tu biasalah...aku pun cerewet sebab anak aku jenis kuat berpeluh so memang aku akan beli yang lembut dan serap peluh.

Tapi bila cerewet bab warna.....yang ni aku letih nak melayan...hahahaha...

Ada yang de anak gegirl kan...lebih cerewet dari yang de anak boboi....nak2 kalau maknye hantu pink...anaknye hape pun tak tahu...tapi mak yang over!!...hadoooiiii....

Cerewet camne tu ye?

Kalau membeli kan, dress tu corak polkadot pink putih, mesti gila berharap akan ada scarf atau hairband yang warna pink juga...tak leh warna putih ke, krim ke, hitam ke...
TAK BOLEH!!
Mesti pink jugak nak disauk kat kepala anak daranya...haaaa...gitu...

Aku selalu tengok peel ni time nak membeli baju bebudak kan..
Ada tu dah tawaf 1 tempat baju budak, udoh lengkap semua dah...
Jeans dah jumpa, baju dah ngam, kasut dah elok matching, sepender dah sama kaler, tali pinggang udoh lawo terletak...
TETIBE..
tak jumpa scarf yang berkenan di hati atau warna yang nak tu abis dan tak de stok dah...
Boleh la pulak letak balik semua baju seluar kasut sepender yang dia angkut ke hulu ke hilir tadi
ke tempat asalnye....
Ape ke bende lerrrr..
Boleh bayang tak muka laki dia cam ne????
Memang patut la orang laki tensen nak neman bininye shopping kalau rupe ni..
hahahaha
Lagi 1, kalau yang de anak boboi kan
Tak leh langsung la kat baju tu de warna pink ke, oren2 sweet ke, kuning terang ke..
pendek kata warna2 sweet comel ni tak leh langsung la
Alasan nanti nampak gegurl...

Kesian aku nengok kan..
De peranan beso juga ye warna ni dalam menentukan jantina si anak ye..
Kalau dah baby, pakai hitam legam pun tetap lawa ye dokkk

Aku memang suka membeli berwarna warni
Bukan la beli baju colourful
Maksud aku, beli apa2 warna janji berkenan kat mata aku.

Ada je baju Alauddin warna pink, tapi bukan lah full pink
De coklat campur pink, pink biru
De warna kuning terang, de warna oren..
Tapi aku suka yang style singlet dan suar pendek
Nampak encem je kalau baby boy pakai kan :)

Lagi 1 rompers...memang gila rompers la aku ni
Baju harian Alauddin adalah romper dan seluar pendek atau panjang
Seluar ni aku rajin beli time de jualan gudang
Kan banyak jual seluar saje la, baju saje la..
Seluar asing tu la aku guna wat matching ngan rompers
Sampai de yang tanya, rompers ni 1 set ke??
Hihihi....tak la...mix and match je :)

Tu yang kalau de customer tanya bab warna untuk anak2 deme, memang aku surrender awal2
Hahahahha..
Aku cakap pada aku semua warna sesuai untuk baby boy or girl
So terpulang la pada empunya badan nak buat pilihan
Kalau suruh aku buat pilihan memang tak lah
Sebab yang nak pakai anak deme, jadi mata deme la yang elok menghakiminya

Lainlah kalau dress ke, gaun ke, skirt ke, memang la untuk girl kan
Tapi bile masuk bab rompers ke, sleepsuits ke, aku memang tak nak bagi pandangan

Selalu deme tanya, anak saya boy, sesuai tak pakai warna ni????
Aku jawab, kalau anak saya sesuai je, tapi anak awak, saya tak sure sebab awak maknya, mungkin lain2 mata yang melihatnya..

Haaa...senang kan jawapan aku.
Sebab bila aku jawab sesuai....
Kang deme kata lak
Isshhh....anak saya boy, tak sesuai kot pakai pinkish2 ni..

Bila aku kata tak sesuai
Kang deme kata
Ala.....cantik la baju ni..geram rasa tengok..tak pe la anak boy pakai, pink tak semestinya untuk boy kan..
Pulak dah

Sudahnya....
Biarlah kome sebagai maknya yang buat pilihan ye...
Aku memang tak reti buat pilihan untuk anak dan orang lain
Untuk anak aku, aku retilah..
hohoho

Kalau yang anak gegurl kan
Mesti tanya cam ni
Sesuai tak anak saya girl pakai rompers bola ni??
Tak pun kan
Nampak ganas tak kalau anak girl saya pakai baju motor ni???
Adooiiii

Tapi aku paham la de setengah ibu ni perasaan keibuan tu excited semacam sampai kan bab2 pakaian anak pun excited semacam juga..
Nak2 kalau anak pertama kan...
Tak pe la.....aku paham
Hahahaha..

Aku kan, dalam banyak2 pakaian dan aksesori budak2 ni, aku paling geram kasut budak laki.
Tak tahu la ngape
Tapi bila tengok kasut budak laki, ralit aku belek2
Memang macho dan penuh bergaya la kasut2 baby boy ni
Mula la selipar, sandal, kasut aku nak beli kat si bujang aku ni

Ahad ni planning nak gi Genting
Tak dirancang pun sebenarnye
Suami bukak Agoda, First World Hotel Genting wat promotion lak
Tetibe ajak gi Genting
Mak Esah jom ajeeee

Dulu bawa Alauddin masa umur 3 4 bulan, hape pun tak reti
Ni dah setahun 3 bulan, hope seronok la anak bujang mama ye

Pergi pun bukan nak main outdoor, juz nak layan indoor je
Suami aku ni excited nak bawak Alauddin mandi kat hot pool tu je
Pehtu kata nak masuk snow world tu..
Tengok la cam ne
Dah sampai sama baru tahu la ye...
Hohoho

Ok la..mak esah nak berundur dulu
Nanti sambung borak ye

As-salam :)










No comments:

Post a Comment