About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, May 17, 2013

3 Geraham

Assalamualaikum

Malam tadi masa tengah main dengan Alauddin, baru la terperasan yang gigi geraham hero aku ni dah naik 3 batang.

Tu pun sebab dia gelak punya la luas, kebetulan sambil baring, tu yang nampak jelas je putih kat atas tu Punye la beso gerahamnye...huhu

Suami aku kat luar bilik, terus aku jerit panggil dia...excited mak nak!!

Terus dia tanya, nape???
Aku cakap Alauddin dah tumbuh 3 batang geraham la...tak sedar pun bila tumbuh..

Aku punye la meraba, mengorek mulut Alauddin nak tahu ada berapa ketul yang naik.

Alauddin ni plak dah tahu bila suruh tunjuk gigi, mesti dia katup
Bila abah dia kata, tengok gigi.....dia katup rapat2 sebab dia tahu kami suka kira gigi dia...hahaha
Dah la kira, siap jungkit bibir nak tengok kot ada gigi baru nak tumbuh
Tu yang dia paham sangat sampai tak nak bagi orang tengok gigi dia

Setelah bersilat beberapa minit, dapatlah aku simpulkan bahawa ada 3 batang gigi geraham yang dah tumbuh sempurna.
Punye la tak perasan bila tumbuh gigi gerahamnyeeee

Tapi aku memang musykil la sebab lama beno giginye tak tumbuh selepas 8 gigi yang sedia ada tu.
Aku ingat naik kat sebelah yang dah tumbuh ke atas ke

Rupenya naik geraham
Belah kiri atas bawah dan belah kanan kat bawah je
Yang atas aku raba gusi cam bengkak sikit, coming soon la tu

Tapi gigi depan belah bawah, nampak cam nak naik lagi 2 batang, kira 3 lagi sedang menuju puncak la nampaknya

Alhamdulillah, tak de demam apa pun
Mungkin sebab tu la aku tak pasan gigi gerahamnya tumbuh

Aku rasa mungkin serentak tumbuhnya atau dekat2 waktunya sebab sama beso je 3 3 gigi tu
Syukur tak demam, ada kawan2 aku pesan anak nak tumbuh geraham boleh demam, nak pulak kalau naik 2 3 serentak

Sebab mereka ada yang melaluinya terlebih dahulu kan, jadi aku jadikan panduan la.

Alauddin dah berlari, laju sungguh
Aku kalau tengok dia berlari, kaki brsilang2 nak cepat, udoh rupe nak terbang pun ada :)

Beli basikal baru untuk dia, sebab ingat nak bawak dia jalan2 petang2 tu kan
Basikal tu ada tempat kayuh, ada tempat tolak kat belakang, ada tempat letak kaki, ada bakul dan paling penting ada bunyi, macam2 bunyi
Kira puas hati la membelinya

Punya la lama survey mende alah ni
Aku jumpa kat fb Adinda Boutique 
Dia jual murah gile dari yang aku survey
RM120 aje!!!
Kos pos rm16, so RM136 semuanya

Aku jumpa paling murah RM180 je tu pun kat Jusco.
Nyaris dah nak beli, tapi suami kata nanti dulu, cari kat online plak

Sekali memang rezeki Alauddin la kan
Hari tu jumpa ari tu juga aku bayar, terus pos...hohoho

Skang pagi2 aku buang sampai dalam pukul 10 cam tu
Aku heret la sekali basikal dia ni

Sambil angkut sampah tu, aku tolak la basikal dia
Tak berat basikalnya, mudah je tolak

Dia nak kayuh jauh, tak sampai lagi, cecah hujung jari je
Tapi tempat letak kaki tu boleh cabut, nanti besar sikit, boleh la ajar kayuh basikal plak

Sambil nak sampai ke tempat buang sampah tu, sepanjang jalan la macam2 bunyi dia tekan.
Bunyi siren la, bunyi hon la, bunyi binatang la...adoiii

Tak pe, jangan riso ye Alauddin
Mak ko bukan stok pemalu tak bertempat ye nakkk
Mak ko tak kesah punye orang

Bukan ko main mercun pong pang pong pang....itu memang memekak...
HAHAHAHAHA

Bunyi pun tak kuat mana sebenarnye 
Kalau dalam rumah memang la kuat sebab ruang yang terhad...gitu :)


Kuning warnenyeeeee
Weeee


Sekarang Alauddin bila layan Upin Ipin, sudah pandai menghayati dengan penuh perasaan.
Ada scene Upin menangis, dengan dia sekali menangis

Kadang aku tengah sibuk kat dapur, dia datang nangis2 sambil tarik tangan aku tunjuk cite upin ipin tu.
Jenuh la aku nak mujuk, tapi nangis tak beria la, cuma nak pujuk bagi dia sambung layan cite tu je

Kadang2 bila upin ipin tu kene marah dengan opah ke kak ros kan, dengan dia2 sekali tersentap
Merajuk konon, cebek je muka tu

Bila aku panggil nama dia, mula la terlentok la, mulut mengomel cam mengadu la konon
Punye la menghayati citenye pun

Pastu kalau upin ipin dengan kawan2 nye gelak ke, lompat ke, main ke, sakan lak dia gelak
Sampai terbaring2 dia layan gelak deme2 tu

Kadang2 dia jerit2 suka..abis galak la tu
Banyak ragam dah skang :)

Alauddin suka letak mainan dia dalam box basikal kecik dia
Kadang2 barang2 aku pun dia letak sekali dalam box

Kalkulator la, pen la, buku note la, handphone la, cawan la, tupperware la, macam2 la mende yang die bole angkut buat main.

Tapi bila aku duk mencari, dia tahu plak tu
Bila die tengok aku tercari-cari barang kan, laju je dia pegi kat box basikal dia, 
pastu dia panggil aku tunjuk la segala mende tu

Semua ada dalam tu....adoiii
Tapi paham plak tu mak nye sedang mencari barang...hahahaha
Sabar je la :)

Ok la...nak masak laksa la petang ni
Tengok bunga kantan ngan daun kesum dalam peti, laju je aku nak buat laksa
Hihihi


As-salam :)








No comments:

Post a Comment