About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, May 10, 2013

Sembelit

Assalamualaikum

Cakap pasal anak sembelit, Alhamdulillah, aku belum pernah lagi hadapi la.
So far, poo poo Alauddin tak de masalah.

Ada beberapa amalan yang aku buat dalam pastikan Alauddin tak alami sembelit ni.
Antaranya:

1. Yogurt
Alauddin diperkenalkan dengan yogurt since umur dia 8 bulan lagi.
Kalau kita refer carta pemakanan untuk bayi, yogurt sesuai diperkenalkan pada usia 8 bulan dan ke atas.
Penerimaan Alauddin terhadap yogurt sangat bagus, dan yogurt adalah antara makanan kegemaran dia.

Aku suap yogurt setiap hari dengan kuantiti 6 sudu besar untuk sekali makan la.
Biasa bagi pagi dalam pukul 10 lebih macam tu

Yogurt ni melancarkan penghadaman dan pembuangan, bukan bayi je, orang besar pun elok amalkan makan yogurt untuk sistem penghadaman dan pembuangan.

2. Buah-buahan
Pisang dan betik adalah buah wajib ada kat rumah.
Dua buah ni memang diterima dengan baik sekali oleh Alauddin
Biasa aku bagi buah ni time bagi yogurt
Potong dadu campur dengan yogurt

Kadang2 terlupa nak letak buah dalam yogurt, aku bagi la sebelum makan nasi atau lunch.
Tapi buah memang perlu makan sehari sekali juga

3. Sayur-sayuran
Aku kadang2 potong halus tomato tu bagi dia makan.
Tomato amik yang warna merah menyala, tak de la masam sangat
Memang Alauddin ni suka mende masam2 kot
Elok je dia ratah tomato tu

Dalam nasi dia pun memang selalu aku letak sawi tak kira la batang putih, batang hijau, sawi siew pak choi (bantai je eja ni), ala...sawi kontot tu.

Sawi tu aku carik sedang2 je, wat sup telur letak sawi biasanya
Kalau tak de sawi, aku ganti bayam.

Sayur berdaun hijau ni baik untuk kita sebab mengandungi serat yang tinggi ye
Jadi, elok la untuk penghadaman.

Lagi 1 tempe.
Setiap hari aku akan goreng tempe potong panjang2 buat kudap-kudapan untuk Alauddin.
Tempe adalah sumber terbaik prebiotik dan yogurt sumber terbaik probiotik.
Ianya membantu menghasilkan, dan mengekalkan bakteria baik disamping membunuh bakteria jahat untuk kesihatan dalaman.

1 keping tempe sehari.
Duk kuala selangor tempe bukan 1 masalah la :)

4. Air masak
Yang ni paling aku titik beratkan
Air masak atau air putih tu la kan
Alauddin kuat minum air masak

Kalau dia aktif main, lari2 1 rumah
Bila dia penat tu, die akan panggil aku tunjuk tong air masak
Tanda dia dahaga nak air

Aku tak de sukat air masak sebab tak guna botol susu
Jadi biasa guna cawan plastik je
Sekali minum separuh air dalam cawan abis

Sambil minum tu tercungap2
Letih main la tu

Pastu sambung balik
Tapi air masak memang peneman dia sama ada kat rumah atau keluar ke mana2

Semua orang tau kan air masak tu air paling bagus dalam dunia ni termasuk la untuk sistem penghadaman dan pembuangan yang lebih lancar.

Tu je la 4 amalan aku untuk elak Alauddin sembelit atau susah nak buang air besar.
Alauddin jenis membuang setiap hari.
Biasanya dalam tengah hari la

Belum pernah lagi Alauddin tak membuang lebih dari 2 hari.
Kalau hari ni dia tak poo poo, esok pagi mesti die akan poo poo
Jadi, kekerapan dia poo poo adalah setiap hari pada kiraan julat dia

Bab meneran tak de la sampai merah2 muka
Tapi ada la aksi meneran...huhuhu

Aku tak terlalu bergantung dengan supplement atau vitamin untuk kanak2 tapi aku suka amalkan yang nature sahaja sebab kesihatan Alauddin berada dalam keadaan yang baik dan tak memerlukan aku untuk mencari alternative lain selain amalan secara semulajadi.

Setakat ni Alhamdulillah, bila nampak duk bersin kerap je tapi tak selesema aku terus suap yogurt, memang nampak lain la beberapa jam selepas tu
Bersin tak berlarutan, sebab aku risau kot selesema nak datang.

Ilmu semua ni aku dapat hasil join 1 group dalam fb tu yang fokus utama group itu ditubuhkan untuk menggalakkan ibu2 menggunakan sumber semulajadi dan organik yang ada di sekeliling kita.

Memang bagus la group ni, banyak sangat ilmu yang jarang kita nak amik tahu :)
Boleh join kat Laman Kesihatan Ibu Bayi dan Anak-Anak

As-salam :)





No comments:

Post a Comment