About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Saturday, June 22, 2013

Bila Berdua Dengan Anak :)

Assalamualaikum

Weekend kembali lagi......tapi hanya menghabiskan masa bersama hero kecik sebab hero besar tak dapat balik minggu ni, sebab ada latihan bomba selama seminggu kat Pusat Latihan Bomba Kuala Kubu Baru.

Kira minggu depan baru la hero besar dapat balik ke pangkuan keluarga kejap.
Tapi minggu depan dapat balik 2 malam, sebab dia balik Jumaat malam tu ke Kuala then ahad petang baru balik IKWAS....

Lama la sikit kat rumah kan
Kalau tak tu, sampai Kuala tengah hari Sabtu, ahad petang dah balik IKWAS kan.

Semalam suami call bagi tahu, ari ni (sabtu) depa dapat pelepasan waktu, outing la budak2 student cakap kan, dari pukul 10 pagi sampai 10 malam.

Dia kata nak balik la jap ke Kuala.
Tapi kene balik semula ke IKWAS pukul 7 sebab last outing pukul 10 malam.

Aku kata cam penat je, sampai rumah pukul 2, pastu duk tot tet tot tet pukul 7 dah kene balik sana plak.
Pastu Ahad pagi dah nak kene gi latihan bomba plak.
Nanti badan tak fit, susah plak.

Dia pun pikir mende yang sama.
Lagipun ari ni depa kene wat check up kesihatan sebelum pegi latihan bomba tu, so aku kata tak pe la, standby badan tu untuk latihan bomba la.

Bukan lama pun, minggu depan dah dapat balik lama sikit, baru puas nak rehat apanya kan.
Pastu dia kata ok la.....

Pejam celik pejam celik minggu depan dah sebulan en. suami ni berkursus dan sebulan juga lah kami 2 beranak tinggal berdua...huhuhu

Nak kata terasa sangat "kehilangan" tu, tak de la pun sebabnya manjang whatsapp je ngan en. suami cuma jauh kat dasar hati mestilah rindu kan sebab berjauhan dengan suami sendiri.

Memang boleh kongsi cerita thru whatsapp tu kan, dah cam zaman bercinta dulu plak, tapi tetap tak sama cam kita boleh bercakap face to face....lebih real la orang kata.

Tapi tak pe, cabaran sebulan berjauhan kami dah dapat tempuhinya dengan jayanya...hoho...
Tinggal lagi 5 bulan 10 hari je lagi.

Excited nak tunggu bulan puasa sebab suami kata, bulan puasa dapat balik tiap2 minggu.
Ok la tu kan, walaupun hujung minggu je dapat jumpa, tapi still ada family time sebab hujung minggu suami tak de keje. ngadap anak bini je la.

Dari hujung minggu ada suami tapi suami kene keje plak...huhu...same je rasa
cam masa die belum pergi kursus tu la, ada program la, lawat kampung la, kes banjir la, parit sumbat la....aiiihhhhh....
Rasa hari sabtu ngan ahad sama je cam ari Isnin ngan selasa....gitu laaaaa

Kalau bulan puasa lak, masa die belum pergi kursus, banyak ikut program berbuka puasa, minggu pertama puasa je la dapat berbuka sama2 kat rumah pun.

Tapi tahun ni sebab suami berkursus, jadi dia tak terikat dengan urusan di pejabat so takkan ada orang akan panggil dia untuk attend program...hoho...

Khamis baru ni Wan datang dengan syikin, deme ke manjung ari selasa.
Tujuannya nak amik dapur murtabak ngan khemah sebab wan nak naiga 2 tapak masa bulan puasa nanti.

Jadi khamis deme nak balik kuantan tu, balik singgah kuala la.
Mudahkan rumah kat tengah2 perjalanan ni, boleh pakat singgah jap sebelum sembung perjalanan.

Asal deme nak balik petang khamis tu juga ke kuantan
Aku cakap tido semalam la, balik jumaat.

Jadi malam khamis tu, syikin nak makan satay plak, aku ajak pegi satay hut kat Tanjung Karang tu.
Memang popular satay ni, sedap gile....kuah ngan satay dia sama sedap
Tapi dia jual satay ayam je la, daging tak jual.

Satay die besar2, jual 70 sen dengan rm1.30.
Asalnya aku ajak tapau je, beli satay makan kat umah.

Lepas tu dalam perjalanan Alauddin tido plak
Aku cakap kita makn sini la, tapi bukan satay, makan nasi

Satay kita bungkus sikit, makan sini sikit.
Ok....semua set

Aku makan nasi goreng kampung,, wan makan nasi putih dengan sup tulang, syikin makan mihun tomyam.

Rasa masakan, biasa je la, rasa standard kedai makan, tapi bukanlah sedap gile...huhu
Orang kata boleh masuk tekak la rasa masakan dia tu.

Lepas tu order satay 30 cucuk untuk makan situ, then 40 cucuk untuk bungkus bawak balik rumah.
Beli yang 70 sen tu je, tu pun dah besar.
Deme bagi 3 cucuk satay rm1.30 sebagai kudap2an lepas makan nasi tu.

Makan yang besar tu memang puas la...gemuk gile
Itu 10 cucuk pun dah cukup kenyang kot

Balik rumah tu, masing2 dah kenyang sangat.
Apalagi, bentang tilam, semua pakat tido je kat depan tv tu, layan plak raja lawak 7 ulangan...

Sambil nyembang tak abis2, dari datang sampai esok nak balik, bising je rumah aku.
Alauddin suka sangat dengan ayah lang dia.

Alauddin lebih suka dan tertarik dengan orang lelaki berbanding perempuan.
Dia lebih suka main dan tegur atok manjung, atok puchong, opah dengan tok wan dia kurang mesra tapi dia kenal la.

Bila dengan ayah lang, dia yang ajak main, usik, ajak sembang, padahal tak berbutir pun.
Ayah lang jenis melayan....suka sangat la.

Ngan mak ngah ok juga, tapi bila ada ayah lang, dia pilih ayah lang...hohoho...

Kiranya, dengan kedatangan deme berdua ni, Alauddin tak rasa sunyi la.
Ada kawan nak main.

Tapi sebab minggu ni tak de sape datang rumah aku, mama pun sibuk ada order dari cikgu untuk 100 orang makan, ada kenduri doa selamat, malam ni makannya.
Jadi tak dapat la datang.

Biasa masa suami tak kursus, kalau tak de hal amik stok ke apa kan, mesti keluar berjalan jugak, walaupun tak de apa nak dicari.

Sebab time hujung minggu la nak cuti memasak, nak makan luar, nak berjalannye pun kan.
Tapi skang dah tak boleh plak...nak berjalan tunggu minggu depan...kuikui..

Biasa sabtu ahad kalau berdua je dengan Alauddin, aku banyak melepak je ngan dia
Layan dia main, ajak sembang, memang masa kat dia 100%

Aku melayan biz pun guna phone je, tak de ngadap laptop melainkan die tido.
Dan keutamaan aku pada Alauddin la...

Sebabnya sabtu aku memang tak de wat pengeposan, ahad plak memang cuti, jadi aku tak de la kelam kabut nak packing apanya kan.

Juz bukak bil untuk yang dah bayar lepas tu isnin pagi nanti baru aku start packing.
Jadi masa aku banyak untuk layan Alauddin je la....best2 :)

Alauddin plak memang suka kalau dapat memerap....baring kat sebelah sambil kaki sebelah panggung aku pastu layan tv...

Aku kalau sabtu ahad ni layan masterchef marathon la jawabnye....tengok la ulangan tu...nasib tak de jemu...hoho

Malam tadi dah order cerita Oh Mak Ko kat Astro First konon nak layan ari ni ngan esok la, kene tengok movie kelakar baru best.

Ari ni puasa, jadi tak de sesi memasak la...
Duk sorang nak masak apa pun tak  reti sebab tekak aku je nak jaga pun.

Alauddin dengan makanan dia la
Tapi ari ni nak masak dia macaroni cream, tak pernah bagi makan so nak try tengok dia nak ke tak.

Hari ni plak ada pasar malam, so aku memang cuti memasak terus la, sampai esok
Makan berbuka dah tentu beli pastu aku memang suka beli makanan lebih simpan dalam peti then ahad nanti nak makan panaskan je la...
hahahahahahahahaha...

Kata makan sorang, apa de kesah
Aku selalu beli makanan berkuah la, cam laksa, mihun sup, mee udang ke
Jagung rebus memang wajib beli selasa ngan sabtu, tu stok kudapan
Kadang tu cucur meneram...makan time tengok tv

Pastu gi pasar malam biasa nak top up apa yang dah abis, selalunya cili api je la pun...yang lain tak bergerak pun sejak beli minggu lepas, nasib baik tak layu lagi sebab simpan dalam plastik elok kan.

Jadi, selamatlah berhujung minggu ye....
Semoga hujung minggu kome semua bermanfaat hendaknya :)

As-salam














No comments:

Post a Comment