About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, July 24, 2013

Borak2

Assalamualaikum

Aku pernah terdengar perbualan antara makcik jual murtabak dengan pelanggan dia.
Makcik ni jual bersama suami dia. Suami buat murtabak, isteri buat roti john.

Pakcik makcik ni romantik tau.
Makcik ni muda dalam 40-an kot, pakciknya plak tua banyak dari isteri, 50 lebih dekat 60 juga la.

Mungkin sebab umur mereka jauh beza, pakcik ni suka ngusik bininya, termasuklah depan pelanggannya.
Tapi usik2 manja je la...panggil isteri pun yayangggg...comel sangat.

Ada sekali tu aku nak beli roti john, makcik ni tengah potong2 barang kat belakang van, kira membelakangkan aku lah kan.
Pakcik ni panggil..yayangggg...adik ni nak roti john, tolong bungkuskan...

Makcik ni pusing, cakap minta maaf dik....acik tak pasan...
Pakcik ni cakap, makcik ko kalau buat kerja kusyukkk...tu pakcik kene panggil tu...

Makcik ni jawab....abang ni....mana saya perasan, kalau perasan saya layan adik ni dulu...
Pakcik ni jawab lagi...tak pe...abang kan ada...abang boleh perasankan yayanggg..

Beberapa pelanggan memang dah paham..ada juga beberapa pasangan muda cakap romantiknya pakcik makcik ni....:)

Gelagat mereka kita tengok tak rasa menyampah macam gelagat laki bini yang muda2 ni...memang sopan dan comel je...
Sambi mengusik tu tangan laju je buat kerja...tak perlu nak meliuk lintuk menggeletis depan orang kot nak bermesra pun kan...

Pastu ada la sorang pelanggan tanya bulan puasa nanti berniaga juga ke.
Makcik ni cakap berniaga la....ni punca rezeki :)

Pelanggan tu tanye lagi, berbuka puasa kat rumah ke kat sini je?

Makcik tu jawab...biasa berbuka kat bazar je la, sebab abis ngam2 waktu  je
Anak2 la sedih berbuka kat rumah je, mak ayah kat bazar
Kadang2 anak2 bising cakap bila nak berbuka sama2
Kesian pula kat anak2

Pelanggan tanya lagi, anak2 belajar ke?

Makcik ni jawab, aah, anak2 ramai belajar lagi, ada sorang je dah kawin, minggu depan balik la tu kata nak berpuasa kat rumah mak ayah kat sini.
Yang belajar minggu ni balik la, de 3 orang.

Pelanggan tu tanya lagi, tak pe la, nanti amik cuti sehari dua makan berbuka bersama anak2...

Pakcik tu yang jawab, in shaa Allah, kita yang uruskan masa sendiri sebab bekerja sendiri, mudah nak adjust la...ada la masa nanti nak berbuka dengan anak2....
Sambil tersenyum pakcik tu jawab.

Aku ada je kat situ sepanjang perbualan tu berlangsung.
Teringat kat abah dan mak aku yang juga berniaga tahun ni kat bazar Ramadhan.

Setiap tahun, abah memang amik tapak bazar, biasa 2 tapak la.
Sama la macm tahun ni pun.

Tapi mak akan memasak juga time berbuka nanti selepas mak abis berniaga.
Abah memang akan bajet untuk buat murtabak mini abis ngam2 sebelum pukul 7 petang tu.

Hari pertama dan kedua, abah akan buat sebagai ukuran berapa biji murtabak untuk hari2 seterusnya.
Biasanya memang ngam2 la kiraan yang abah buat tu.

Biasa, memang abah dan mak abis dalam pukul 6.30 - 6.45 petang.

Macam masa aku, syikin dan wan masih belajar lagi, mak tak pernah ikut berniaga la
Mak duk umah je, jadi memang mak akan masak juadah berbuka puasa dan kami memang setiap hari akan berbuka puasa di rumah.

Sekarang, bila aku dan wan dah ada kehidupan sendiri, adik2 kami yang bawah2 la amik alih tugas kakak dan abang deme.

Adik2 aku ramai yang dah besar dan boleh harap.
Cuma Ila je la yang berniaga kat bazar dengan mak, yang lagi 3 orang duduk rumah je la kemas rumah segala.

Mak mula berniaga lama dah, 4 tahun dah aku rasa..
Masa Jannah umur 3 tahun mak bawak sekali dengan Iqah, wat penenam Jannah.
Bila dah boleh tinggal rumah dengan kakak2 dan abang dia, lebih mudah la mak nak berniaga.

Macam tahun ni, mak masih sempat memasak untuk juadah berbuka walaupun lauk yang simple je.
Abah jenis suka makan yang mak masak, lagi pula abah rasa tak puas makan beli ni.

Biasanya, mak siap balut murtabak dalam pukul 3 petang macam tu.
Tengah hari mak dah bawak kuar bahan mentah cam ikan daging ayam segala, nak ready untuk masak petang balik niaga nanti.

Lepas siap balut, mak siapkan barang2 nak masak.
Mana nak blend, mak blend siap2, potong hiris segala.
Nanti petang juz hidup api nak masak je.

Pesan kat Iqah, masak nasi pukul 6, nanti mak balik dalam pukul 6 lebih tu dah elok la masak nasinye.
Masak guna periuk nasi elektrik bukan susah pun, melainkan mak pak deme memang tak ajar anak2 masak nasi memang la dia tak reti...haha

Tapi mak dan abah ada juga beli makanan lain kat bazar cam ayam percik, air wat minum time berbuka, kuih muih...kadang2 tu adik2 nak makan nasi tomato la, nasi ayam la...

Tapi nikmat berbuka bersama tu tetap ada....abah memang nak elak berbuka kat bazar.
Walaupun ada pelanggan kata, pakcik, buat la lebih sikit, abis awal la...ada masa lagi ni nak berniaga...
Tak pun deme kata...awal la pakcik abis...rugi pakcik leh dapat duit lagi ni...

Abah aku cuma jawab, awak nak berbuka di rumah, anak2 tunggu kt rumah, nanti buat banyak abis dekat waktu berbuka kene berbuka kat sini pulak..
Lebih dari cukup apa yang dapat hari ni....

Abah biasa melawak dengan pelanggan dia...jadi ayat2 macam tu deme tak de rasa apa...deme paham...

Tapi ada juga ketikanya murtabak tu lambat juga abis.
Kadang2 7.15 baru abis.

Baisa abah kalau pukul 7 tak abis, abah dah siap kemas dah.
Tak pun abah sedekah je

Lepas tu abah amik tabung duit, simpan takung dalam van, terus start enjin, balik rumah.
Sampai rumah, ngam2 je masuk rumah, azan pun berkumandang,

Kami memang dah ready kat meja makan, jadi sua abah kurma dan air segelas, terus la berbuka.

Ada juga sekali abah tak sempat balik ke rumah.
Abah berbuka air je, terus start van, balik rumah baru makan nasi segala.

Tadi pun baru lepas call mak, tanya apa masak ari ni
Mak kata masak bubur kacang je abah teringin nak makan bubur kacang.

Tak de masak lain sebab ari ni adik2 semua nak makan nasi tomato sedap kat tempat mak berniaga tu.
Abah pula nak makan nasi dan lauk makcik yang masak masa kahwin aku ari tu, Acik Nor.

Acik Nor ni ada katering, tapi bulan pose die amik tapak kat bazar la niaga lauk pauk.
Memang berpuluh jenis lauk pauk die jual dan yang penting memang sedap giler dia masak walaupun bulan pose.

Aku kalau balik Manjung, nak beli lauk wat tambah lauk sedia ada, aku beli kat Acik Nor ni je.
Suami pun suka tempe masak sambal acik ni, sama je rasa macam masa makan beradap dulu...huhu

Ok la..borak2 petang je sementara nak tunggu time masak ni
Rasa nak masak ikan tenggiri masak lemak @ kari
Sayur tak pikir lagi...haha

Jom memasak!! :)

As-salam






No comments:

Post a Comment