About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, July 5, 2013

Nak Kongsi Sikit :)

Assalamualaikum

Isnin baru ni Alauddin genap setahun 7 bulan. Macam2 perangai dan perkara baru yang aku perasan kat Alauddin. Alhamdulillah...semua dalam keadaan yang baik.

Masa bawa check up kt KK untuk setahun 6 bulan, nurse tu ada buat test untuk kenalpasti anak kita normal dan perkembangan otak die seiring dengan tumbesaran die. Ujiannya simple je pun tapi aku rasa seronok plak.

Mula2 nurse kata nak panggil nama guna nama panggilan di rumah. Kat rumah kami memang panggil Alauddin, cuma tok nenek dia je panggil udin..udin...huhu

Masa panggil nama dia tu, dia pandang je muka nurse tu, lepas tu tersenyum meliuk lintuk cam kene ngorat ngan makwe lak....hoho..lepas tu nurse ajak borak plak.

Nurse tanya dah makan ke belum je punnnn...tapi jawabnya panjang bebeno...bebel apa tak tahu la sebab bahasa tu Alauddin sorang je paham...hahaha..

Lepas tu nurse bagi pen, dia amik then nurse minta balik dia bagi tapi tak bagi betul2 pun, bila nak sampai kat tangan nurse, dia tarik balik....ngusik la tuh kan!!

Lepas tu nurse gerakkan pen lain depan mata Alauddin, ke kiri ke kanan, nak tengok mata dia mengikut seiring tak dengan pergerakan objek. Alhamdulillah....mata hitam die bergerak seiring dengan pergerakan pen tu...selesai ujian mata.

Kemudian, nurse buat ujian pendengaran plak. Nurse tolak something kat sebelah die yang deperbuat dari besi, bunyi agak kuat gak la, Alauddin buat reaksi terkejut tapi dia tak takut la. 

Nurse tanya, kalau ada bunyi motor kuat lalu ke, bunyi blender ke, atau mesin drilled tu, vacuum ke, Alauddin ada tutup telinga tak?

Aku cakap tak de, cuma dia terkejut je la, cam blender dan vacuum tu memang dia tak takut la, siap menjerti sekali bunyi blender tu ada laaaa....

Nurse kata, ok...tu je nak test.

Aku tanya nurse, apa relevan test ni...aku cakap nak tahu tanda2 Autisme ke?

Nurse senyum dan angguk je...
Aku pun...ohhh..ok :)

Aku memang suka perhatikan apa sahaja berkaitan pembesaran dan perkembangan Alauddin. Walaupun mende remeh je, tapi aku tetap amik noted.

Suami pun selalu pesan perhatikan jika ada perubahan dari segi emosi atau tindakan Alauddin, sebab bila kita perasan dari awal kot ada yang berlainan dari kanak2 seusia dia yang lain, kita boleh rujuk pada yang lebih pakar dan minta pandangan dan nasihat untuk melalui perkara tersebut.

Aku memang ada baca pasal Autisme ni dan active join group Autisme kat fb. Banyak info yang boleh buat kita memahami apa yang dikatakan Autisme.

Tapi aku tak la arif pun, cume paham la sikit2 pasal Autisme ni.

Dari apa yang aku paham, autisme ni bukan kecacatan tapi lebih kepada ketidakupayaan sistem dalam otak untuk memberi signal kepada tubuh badan serta reaksi tindakbalas yang normal atau natural seperti kanak-kanak seusia mereka yang lain.

Kanak-kanak Autisme dikatakan mempunyai dunia mereka sendiri. Mereka sering dilihat seperti tidak menghiraukan suasana sekeliling dan hanya bermain seorang diri.

Kanak2 autisme juga tidak mempunyai perbezaan dengan kanak2 seusia mereka yang lain. Dari segi rupa dan tingkah laku tiada yang berbeza. 

Tidak seperti kanak2 sindrom down yang mempunyai iras muka yang sama dan serupa, yang kita boleh kenalpasti, atau kanak2 kurang upaya yang kita boleh lihat ketidakupayaan mereka, tapi kanak2 autisme ni kita boleh kenalpasti melalui tindakan dan perlakuan mereka.

Kebanyakkan bahan bacaan aku, biasanya, kanak2 autisme ni dikenalpasti pada usia 3 tahun dan ke atas.  Hanya ada beberapa kes sahaja kanak2 autisme dapat dikenalpasti pada usia bawah 3 tahun.

Penting ke untuk mengetahui sama ada anak2 kita ada tanda2 autisme ni?
Pada aku penting la, sebab bila kita dapat tahu awal, tindakan awal boleh diambil, boleh rujuk pada pakar, dan sebagai ibu bapa, kita akan cuba bagi yang terbaik untuk anak-anak kita.

Autisme ni juga bukan penyakit keturunan tapi dari apa yang aku paham, autisme boleh terjadi akibat dari udara sekeliling yang tercemar. 

Bila ibu mengandung kerap terdedah kepada kualiti udara yang tidak bersih, atau terdedah secara kerap dengan bahan radioaktif, ianya boleh mengganggu sel-sel tumbesaran janin dalam kandungan.

Aku ingat lagi, cikgu sains aku, Puan Rutiffah pernah cakap, kalau masa mengandung selalu hidu udara yang tak bersih, ada kemungkinan untuk melahirkan anak yang kurang upaya.

Tapi ada juga kajian yang dilakukan oleh barat mengatakan, suntikan vaksin juga menyumbang kepada terjadinya autisme di kalangan kanak-kanak. Perkara ini juga masih dikaji oleh kebanyakkan pakar2 dunia tak tinggal Malaysia juga.

Bab suntikan vaksin, aku tak pakar sangat, sebab sedang menggali ilmu sebanyak mungkin. Jadi tak tahu nak komen pasal kaitan vaksin dengan autisme.

Ok, cam ne nak tahu tanda2 autisme??

Ni apa yang biasa aku baca la, tak kisah la dalam surat khabar, majalah, internet, tanda2 yang ni selalu dinyatakan.

Kita as parent boleh lihat, pantau dan tengok apa2 perubahan pada anak-anak kita melalui tanda2 asas ni.

1. Kanak-kanak autisme agak lambat dalam percakapan. Ada yang langsung tak boleh menyebut suku kata. Biasa doktor akan tanya kita, apa yang anak boleh sebut pada usia setahun kan.
Sebab bila anak sudah mengjangkau usia 2 tahun tapi masih belum boleh menyebut suku kata, doktor akan minta kita buat pemeriksaan lebih lanjut.

2. Kanak-kanak autisme agak kurang untuk bergaul dengan kanak-kanak seusia mereka yang lain. Apabila diletakkan mereka di dalam kawasan yang ada kanak-kanak lain, mereka cenderung untuk duduk di satu sudut dan bermain seorang diri.
Pakar mengatakan mereka kurang atau tiada langsung minat untuk berinteraksi atau berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka.

3. Kanak2 autisme sangat terganggu dengan bunyi yang kuat. Mereka akan menutup telinga mereka dengan kedua-dua belah tangan dan mata akan terpejam rapat, dengan reaksi yang sangat terganggu dengan bunyi bising tersebut.

4. Kanak2 autisme juga agak sukar untuk memberi tumpuan secara total dalam setiap perkara yang dilakukan. Maksudnya sukar untuk focus. Apabila mereka melakukan sesuatu, mereka tidak konsisten malah akan berubah-ubah moodnya.
Ketika sedang melakukan sesuatu, mereka akan berubah kepada perkara lain dalam sekelip mata.

5. Kanak2 autisme juga suka melakukan sesuatu perkara secara kerap seperi mengibas tangan mereka, berkali-kali, atau berlari secara bulatan berkali-kali.
Atau suka sesuatu yang bergerak dengan laju, seperti kipas.
Mereka akan melihat apa yang mereka suka dalam tempoh masa yang lama.

6. Lagi 1, kanak2 autisme suka menyusun sesuatu seperti blok bangunan, atau kereta kecil sama ada secara memanjang atau menegak ke atas.
Dan mereka akan bermain aktiviti menyusun dalam tempoh yang lama.
Jika kita mengganggu, mereka akan marah atau memberontak seperti tidak suka dengan tindakan kita mengganggu permainan mereka.


Tu je la tanda yang aku selalu jumpa dalam bahan bacaan aku. Ada beberapa tanda lain yang jumpa kat sesetengah article yang tak de dalam article lain.

Ada yang mengatakan, kanak2 autisme suka memaut lengan orang dewasa lelaki, seperti ayah mereka. 

Ada juga yang mengatakan, kanak2 autisme ni sukar untuk memberi ekspresi dalam menyatakan sesuatu, mereka cenderung untuk menjerit dan mempunyai tantrum sama ada peringkat sederhana atau yang tertinggi.

Ada juga yang sukar untuk dikawal apabila berada di public, kerana kanak2 autisme lebih mudah berasa takut dan tidak selamat apabila berada di luar. Kanak2 autisme lebih suka berada bersama dengan orang yang terdekat dengan mereka, seperti ibu atau ayah.

Yang lain mungkin korang lebih tahu atau ada parents yang mempunyai anak istimewa ini, lebih arif dan pakar dalam mengenalpasti kanak2 autisme.

Jadi, apa yang aku tahu dan baca, aku praktikkan pada Alauddin, aku perhatikan setiap perkembangan Alauddin.

Aku bukan takut atau paranoid dengan autisme, tapi lebih kepada cara aku dalam mengenalpasti atau memahami setiap tindakan atau perubahan Alauddin.

Seperti yang aku kata tadi, bila kita dapat kesan awal, in shaa Allah, kita boleh bawa anak kita jumpa pakar dan bertanyakan apa yang sepatutnya kita perlu lakukan di samping bagaimana menjaga anak2 autisme.

Aku suka dan bangga untuk kongsi luahan hati beberapa ibu yang mempunyai anak2 autisme, mengatakan walaupun  orang luar mengatakan anak2 mereka cacat tapi sebenarnye mereka bukan cacat, tapi mereka tetap menerima anak2 seadanya, malah menganggap anak2 itu sebagai lubuk pahala untuk ibu dan bapanya. 
Mereka juga mengatakan bukan semua ibu bapa diberi anak2 autisme, hanya yang terpilih je yang Allah nak bagi dan merekalah yang terpilih itu.

Alhamdulillah.......sesungguhnya bahagian untuk ibu bapa ini hanya Allah sahaja lah yang tahu.
Mereka insan terpilih untuk diuji.
Bahagian kita sendiri pun tak tahu kan di kemudian hari.


In shaa Allah, anak2 kita semua adalah lubuk pahala dan jalan untuk kita ke syurga.

As-salam :)



No comments:

Post a Comment