About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Sunday, July 7, 2013

Rindu Nak Masak Untuk Suami

Assalamualaikum

Sabtu malam saje keluar makan malam dengan mama dan abah, deme berdua je. Mama pun rindu sangat kat Alauddin. Kami makan kat food court Mydin USJ, sebab mama shopping barang basah untuk kantin kat situ, banyak pilihan. 

Sambil makan kami bersembang la kan. Tapi air muka mama cam risau je. Mungkin fikir hal nak gi umrah Khamis depan.

Mama kata visa masih belum dapat, risaunya hati kata mama. Sampai sekarang masih belum ada jawapan.

Sempat aku pesan jaga diri dan kesihatan kat sana. Sebab kudrat orang tua kan, harap dipermudahkan Allah S.W.T.  selamat pergi dan balik didoakan.

Sebelum kami berpisah untuk pulang, seakan tak lepas pelukan mama kat cucu die yang sorang ni...puas diciumnya...

Alauddin pula seperti memahami, senyum je bila tok dan tok wan die gomol.

Mama kata bau Alauddin buat bekalan bila rindu nanti..berminggu la mama dan abah tak jumpa Alauddin.

Suami lak lain ceritanya. Sepanjang kursus duk makan nasi je manjang, bila dapat balik, memang tak nak sentuh nasi dah la.

Jadinye...minggu dia balik kami makan luar je la...lagipun kami memang keluar amik barang. 

Malam tu suami teringin sangat nak makan roti canai...lama sangat dia tak makan katanya...3 keping jugalah dia balun untuk dinner malam tu.

Ahad tengah hari ke Tesco plak, nak penuhkan barang dapur. Barang kering masih banyak, cuma barang basah je la.

Kan rabu depan dah mula Ramadhan, jadi dah standby la barang basah apanya..

Suami kata Johor tiap tahun bila 1 Ramadhan memang cuti, jadi kalau dia boleh balik petang selasa, dia balik la...bole sahur sama2..

Seronok rasa bila suami cakap cam tu..harap dapat la sambut 1 Ramadhan bertiga kan.

Suami balik petang tadi, siap bawak bekal. Kan die tak nak makan nasi, jadi aku cadang nak masak spageti je...terus dia setuju...sebab lama tak makan...

Dia makan kat rumah pun memang selera abis la...licin sampai...seronok gile sebab lama tak masak untuk suami.

Ye la...biasa memang suami makan kat rumah je...time lunch gigih balik sebab nak makan bini masak...kadang2  pukul 10 pagi sms bagi tahu suh masak apa

Balik kerja pun tak de singgah makan luar ngan kawan2, walaupun pernah kene perli sayang bini sangat la....takut bini la...
Tapi die jenis tak layan....orang kata tak lut la kat hati dia. 

Pernah keluar sekali la makan2 ngan kawan2 tu pun sebab sorang kawan dia dah berenti keja..dapat kerja kat kl.

Tu pun dia mesej bagi tahu aku dia tak makan, tapi minum je...hat tu pun kene perli gak sebab nak kuar minum pun sms bini....sabo je la

Kadang2 aku terpikir, mungkin suami aku ni jadi perhatian kawan2 dia kot...kot wat idola ke...kahkahkah

Jadi bila suami berkursus, perkara pertama yang aku rindu adalah nak masak untuk suami. Memang rindu sangat2...

Tu yang sampai skang nak masak rasa malas je sebab makan sendiri kan....walaupun masa ada suami kene masak lauk lain2 kadang2 tu sebab selera tak sama...tapi semangat nak masak tetap ada.

Jadi bila aku masak ari ni dia makan bertambah, siap bawa bekal ke sana....hilang kejap rasa rindu aku tu...

Biasa dia sampai Johor dalam pukul 11 malam...malas dah nak singgah makan, nak plak die sorang je lagi la dia tak rasa nak singgah makan.

Jadi bila ada bekal tu, aku tahu la die tak lapar malam ni. Dewan makan beroperasi seperti biasa esok pagi. 

Alauddin pula banyak berdukung dengan abahnya...dengan mama dia jual mahal...
Abah melayan je semua perangai dia.
Sampai kebas bahu abah dukung die je

Dah la sengal bahu angkut hiking bag masa panjat 3 bukit kat pangkor baru ni tak ilang...kene pulak dukung anak kan...

Tapi abah layankan je..sebab tu je masa yang abah ada nak melayan hero kami ni kan.

Tak pe....gunakan masa yang ada sebaik-baiknya...

As-salam :)





No comments:

Post a Comment