About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, July 10, 2013

Tiba Sudah Ramadhan :)

Assalamualaikum

Salam Ramadhan semua

Ketika entry ini ditaip aku sedang menunggu kepulangan suami. Alhamdulillah...suami dapat balik untuk sambut 1 Ramadhan bersama.

Suami bergerak lepas solat maghrib tadi..in shaa Allah akan tiba dalam pukul 11 lebih macam tu. Alauddin pun harap tak ngantuk lagi masa abah dia sampai....:)

Semalam suami cakap bulan puasa ni dieorang dapat pelepasan untuk balik setiap minggu sebab takde aktiviti luar. Balik jumaat selepas solat tu...lama la sikit dapat balik...Alhamdulillah....bersama hujung minggu pun dah bersyukur sebab ada ramai lagi yang berpisah jauh dengan keluarga dan belum berkesempatan nak berjumpa...

Tapi esok petang suami dah balik semula..mungkin tak sempat nak berbuka bersama sebab waktu akhir untuk masuk hostel jam 12 tengah malam. Tak pe la, Jumaat ni boleh berbuka sama2...:)

Hari ni ada pasar malam. Suami kata nak sahur murtabak 2 keping, tu je...tapi aku beli roti john kot tak cukup lak kang..hahaha..

Aku plak makan nasi la as usual..petang tadi wat kerabu taugeh letak udang...goreng ikan je la wat sahur....selera dah tu.

Tahun ni berpuasa sebagai bf mom juga bezanya Alauddin dah setahun 7 bulan, dah banyak mende boleh makan, jadi susu ibu bukanlah keutamaan dia walaupun aktiviti bergayut tu sama je...tak berubah pun...hoho

Jadi bila Alauddin dah pandai makan, waktu menyusu pun tak la kerap sangat. Asal die kenyang kuranglah dia nak nyusu tu.

Oh ye...aku tak amalkan susu tepung untuk Alauddin tapi aku bagi Alauddin susu kotak fresh milk tu. Then aku jumpa alternative lain sebagai susu iaitu almond milk atau susu badam. Aku dah beli badam cuma belum buat lagi airnya.

In shaa Allah esok aku nak buatlah, nak bagi Alauddin biasa minum susu badam. Badam antara makanan yang sangat tinggi khasiat dan kandungan nutriennya...malah orang panggil badam sebagai makanan orang bijak.

Sape2 yang anak tak boleh terima susu tepung boleh cuba susu badam ni ye...bukan budak je sesuai, orang dewasa pun boleh minum terutama preggy dan bf mom..aku baru nak cuba badam ni sebagai persediaan bulan Ramadhan tahun ni. Semoga dipermudahkan.

Rezeki abah dan adik2 masih ada. Abah dapat 2 tapak niaga kat bazar Ramadhan tahun ni. 1 kat stadium 1 lagi kat pasar basah manjung tu. Abah ngan kawan ila kat pasar, mak dan ila kat stadium.

Memang rezeki abah nak dapat 2 tapak tu..Asalnya abah nyaris2 tak dapat sebab masa tarikh nak bayar tapak abah terlupa..memang lupa sungguh2...abah teringat masa hari nak bayar tu tapi dah tengah malam..dalam pukul 1 pagi cam tu..kira terlepas hari nak bayar tapak la kan.

Pastu majlis perbandaran plak kalo kita tak bayar duit tapak pada hari yang ditetapkan kira kita tersingkir la dalam senarai nama untuk tapak bazar ramadhan tu.

Esok pagi abah pegi untuk tanya boleh tak bayar hari ni sebab abah terlupa sungguh...lepas cakap2 semua tu dieorang terima...Alhamdulillah...dapat juga tapak untuk tahun ni.

Wan pulak mungkin pertama kali nak berniaga bazar kat Kuantan, jadi agak susah nak dapat tapak bazar la. Sebab majlis prrbandaran sana ada senarai nama ahli sebelum ni dan ada sesi temuduga. Jadi wan tak terpilih la.

Tapi die berniaga kat pasar malam sekitar Kuantan jugak...Masih ada rezeki lagi la...rezeki Allah tu luas kan....asal berusaha mesti dapat :)

Selamat datang Ramadhan yang dinanti, yang dirindui....semoga kehadiranmu membawa rahmat yang melimpah untuk semua umat Islam seluruh dunia. 

In shaa Allah....

No comments:

Post a Comment