About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, August 30, 2013

Restoran Hannoon Nasi Arab, Setia Alam.

Assalamualaikum

Isnin baru ni masa duk layan comments orang kat blog kan, ada dapat 1 comment dari owner restoran nasi arab, En. Jaafar. Dia inform pasal restoran nasi arab die kat Setia Alam, dan tinggalkan link fb dia.

Jadi sebagai menghargai kesudian En. Jaafar meninggalkan komennya di blog tiada apa ini, aku pun search la page restorannya. 

Korang taip je Restoran Hannoon Al-Arab Setia Alam, akan keluar la pagenya. Lepas tu, aku survey la page tu kan. Ada menu beserta harga, ada gambar makanan, ada promosi dan bole request voucher juga.
Korang boleh la survey page restoran tu kat fb ye :)

Dalam duk survey2 tu kan, aku terperasan deme ni ada buat delivery jugekkkkk....
Lepas tu cari la kot2 ada buat delivery sampai Kuala Selangor kan...mana la tahu ada plak kan :) :) :)

Tapi banyak area KL je dieorang promote kat page dieorang. Lepas tu ada no phone, aku pun wasap la, asal nak tanya pasal voucher tu, konon nak makan kat restoran je la nanti kan.

Sekali owner restorant sorang lagi, Puan Qis, dia yang reply wasap tu.
Lepas tu aku terus la tanya, ada buat delivery ke Pekan Baru Kuala Selangor tak.

Sekali dia jawab...ada buat cik.....perghhhh....mak esah suka sangat!!!
Tapi minimun order mestilah RM80 dan delivery charge rm30.
Ok sangat la tu kan, Setia Alam ngan Kuala Selangor bukan dekat juga ya..

Aku pun survey la segala menu yang ada, konon nak buat pilihan.
Setelah berwasap dengan penuh kemesraan seperti kawan2 gayanya, aku pun telah siapkan senarai yang aku nak order dari mereka.

Aku minta untuk delivery pada hari Selasa, waktu lunch, dalam jam 12 tengah hari la kan.
Yang best tu boleh bayar secara online je, memang senang keje mak esah kan.
Orang tak suka pegang cash banyak kat tangan cam aku ni, memang sesuaiiiii sangat la.
Hahahaha..

Selasa tu pagi2 rasa agak rileks je sebab makanan untuk seharian dah ada, hanya mengemas rumah dan basuh baju je la kerja aku kan...gila heaven rasa...hahaha..

Tepat jam 11.50 pagi, segala order aku sampai, sedang cantik dan elok je dengan waktu makan tengah hari kan.
Memang service terbaikkkkkk la..
Janji ditepati gitewww..

Apa yang aku order ye......jeng..jeng..jeng..




Ni main course - siap order untuk makan tengah hari dan malam..
Seharian punya makanan kata ko!!



Chicken Mandy - RM16



Lamb Kabsah - RM18


Arabic Salad -RM8
Aku order 2 set



Lamb Kebab - RM15



Shish Tawook - RM13


Chicken Shawarma - RM7



Lamb Kabsah tu memang banyak betul nasi dia. Sepenuh-penuhnya la bekas tu dia letak.
Aku siap makan 2 kali, makan lunch sepinggan, dinner sepinggan.
Daging kambing pun banyak, besar2 daging dia.
Puas hati dari segi rasa dan daging kambing juga lembut, sedap dan yang penting tak de rasa hanyir la.

Nak kata rasa keARABan tu, memang ada, then aku memang order untuk tambah pedas, so rasa pedas boleh tahan la, tapi kalau lagi pedas lagi kick...haha

Chicken Mandy nasi dia kalau untuk aku memang sekali makan je la...dah habis..hahaha..
Aku makan Chicken Mandy masa petang, konon makan petang la
Gila berat makan petang aku,

Ayam mandy die ok la rasanya, sedap juga, cuma aku pernah makan yang lagi sedap dan kulit ayamnya rangup.
Nasi dia sedap, ayam pun sedap. Yang penting abis la aku makan..haha

Sambal lada dia sedap, masam2 cuma tak pedas la..kome nak pedas potong la cili api tau...terangkat rasa ko!!

Sup pun sedappp....aku tak letak dalam nasi, tapi makan nasi sambil hirup sup...lagi sedap wehh..huhu

Arabis salad plak, boleh la tahan, cuma kurang rasa arabic la...masam dia tak de, sebab biasa makan kat restoran arab salad dia masam2 kan. Tapi aku suka ratah salad tu..sedap la.

Lamb kebab memang superbbb..!! Sedap sangat. Patut aku order 2...hahaha..
Kebab arab kan tak guna sos cam kebab kita ni, tapi guna totally mayonis je...sedap sangat sebab mayonis dia tak masam cam mayo biasa kita guna tu...langsung tak rasa masam...sedappppp
Sayur pun banyak, daging kambing pun sedap.

Aku ni memang suka kambing, jadi bila makan daging kambing yang dimasak dengan sedap...memang aku puji habis la...:) :)

Shish Tawook ni aku rasa daging lembu kot, lepas tu daging die bersalut atau berbungkus dengan herba2 arab kot...kalau yang jenis suka makan makanan berherba ni sesuai la sangat.

Kuat juga rasa herba tu, kalau yang tak biasa, rasa die cam pahit2 sikit, mungkin tak sesuai untuk anda la, seperti juga aku, tapi habis juga la makan...haha
Nak ilang rasa herba tu, colek dengan mayonis...sedap sangat.

Chicken Shawarma sangat sedap...rasa satey versi ayam ketul2..haha
Dia rasa cam ayam percik juga, maybe sebab dia juz bakar je kot ayam tu kan, dah perap segala bahan2 then bakar.

Restorant ni rasanya memang totally melayu punya la aku rasa.
Sebab biasanya kalau kita pergi makan mana2 restorant nasi arab, dari owner sampai la pekerja semua muka Arab kan.
Jadi, kalau teringin nak rasa melayu masak makanan arab boleh la cuba.

Pada aku masakan mereka ada rasa tersendiri.
Aku rasa makanan mereka sedap dan suka juga kalau sesekali nak ubah selera makan kita kan.

Tapi kalau kata nak compare dengan restoran nasi arab original dari pak arab sendiri lain sikit la. 
Rindu lak nak makan kat Restaurant Hammurabi kat Cyberjaya nun...huhu

Kalau korang rasa nak makan nasi arab kat rumah je, boleh la try restoran Hannoon nasi arab ni ya.
Boleh contact 012 343 0706, Puan Qis.
Puan Qis layan whatsapp tau, lebih mudah berurusan dengan wasap ni dari call kan.

Aku dah terasa nak order lagi kat Hannoon Nasi Arab ni..hahaha..

As-salam :) :) :)



Wednesday, August 28, 2013

PRE ORDER BEAN BAG DIBUKA SEHINGGA 9.9.2013

Assalamualaikum

Pre order untuk BEAN BAG dibuka dari sekarang sehingga Isnin, 9.9.2013 .
Akan mula pos pada 10.9.2013 secara berperingkat.

Harga BEAN BAG RM120 siap pos dalam SEMENANJUNG.
Aku hanya buat pengeposan dalam semenanjung sahaja.
Sabah dan Sarawak aku tak buat pengeposan ye.
Begitu juga pos luar Malaysia, Singapore ke, Brunei ke, Indonesia ke, aku tak de pos luar Malaysia.

Aku hanya ambil order PADA YANG SANGGUP DAN SABAR MENUNGGU SAHAJA YA
Yang jenis nak cepat atau tak boleh bersabar, sila jangan order sebab anda boleh menggangu konsentrasi aku nak berbisnes. Harap ambil maklum ya.

Setiap order PERLU BUAT BAYARAN PENUH YA,
 BUKAN BAYAR SEPARUH ATAU BAYAR DEPOSIT ATAU BAYAR SELEPAS DAPAT BARANG.

Hanya BAYARAN PENUH SAHAJA aku akan submit order pada supplier.
Selain itu, order anda dianggap tidak sah.

Bean bag ni, bahagian atas tu berzip tau, kiranya boleh dibuka zip dan dibasuh la lapisan atas tu.
Lepas tu, bahagian atas tu diberi 2 helai.
Bila yang sehelai dah basuh, boleh la guna yang baru, senang kan gilir2.
Yang penting boleh basuh dengan washing machine.


Antara design bean bag yang ada kat supplier seperti di bawah ni



116 - BLUE POLKDOT PINK




114 - BLUE POLKADOT WHITE




115 - BLUE MARINE




102 - GREEN POLKADOT 



112 - GREEN STRIPES





124 - LIME GREEN POLKADOT



125 - PINK - SOLD OUT
126 - BLUE PLAIN - AVAILABLE


133 - PINK PLAIN





119 - RED CARS





PINK STRIPES




106 - RED POLKADOT





YELLOW POLKADOT




BLUE CARS




107 - GREEN POLKADOT WHITE




105 - PINK POLKADOT




In shaa Allah, design2 kat atas ni masih ada kat supplier.
Tapi lebih mudah sebelum order, tanya aku dulu, then aku akan tanya direct kat supplier ye.

Meh la aku share serba sikit apa yang anak aku buat dengan BEAN BAG dia ya

Biasanya, time makan, Alauddin akan guna sebagai tempat duduk dia.
Kami makan atas meja jepun je, bukan kat meja makan.
Aku tak berani lagi nak ajar dia makan kat meja makan.
Risau jatuh wehhhh...minta jauh la bab2 jatuh ni...seriau betul aku.

Selain tu, Alauddin guna bean bag ni masa berehat2 dan tengok tv.
Ada masanya bean ni jadi bahan mainan dia je.
Berdiri dan melompat2 atas bean bag itu perkara biasa dia buat hari2.

Meh nak bagi pics Alauddin dengan bean bagnya..:)


Lompat lagi...lompat tinggi2...yeayyy!!



Tengah makan



The Real Boss!!

Tu la meja jepun tempat Alauddin makan.
Dan macam tu juga lah gaya dia makan dan layan tab dia.

Ok, pada sesiapa yang nak order, boleh leave comment korang kat post ni beserta email korang, nanti aku reply ye, in shaa Allah.

Boleh juga email kat aku directly kat syatogethernas@gmail.com

Atau lawat FB PAGE sya&nas kiddies store, inbox aku kat page.

Atau sms / whatsapp 0134314741












Tuesday, August 27, 2013

Kisah Raya 2013

Assalamualaikum..

**Entry ni ditaip pada 13 Syawal tau...huhu...**


SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRTI 
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Semangat raya masih membara kan :)
Sama la aku pun, masih lagi sambut raya walaupun dah balik ke Kuala Selangor.

Terima kasih la suamiku sebab bagi peluang spend 7 hari 6 malam kat Manjung, memang rasa seronok sangat. Nak kata puas sangat tu tak de la, sebab manusia ni memang tak pernah puas kan..
tapi bersyukur sangat sebab ada juga masa diluangkan untuk famili sendiri kan :)

Kami balik Selasa 2 hari sebelum raya ke Manjung, bergerak dalam pukul 4 petang macam tu, jalan sedang elok, tak de la tempuh jammed yang bukan2 :)

Sampai rumah ngam2 dalam 15 minit sebelum waktu berbuka.
Abah dan mak memang dah mula cuti berniaga Selasa tu.
Abah siap mesej pesan tak yah singgah mana2 beli makanan berbuka sebab abah dah siapkan semua dah...huhu..

Yang kelakar tu, suami suruh aku taip mesej minta abah belikan makanan yang die nak makan, baru nak send tetibe masuk mesej dari abah.

Suami request roti boom 5 keping, kebab 2 ketul, ayam golek, dan murtabak daging sekeping.
Abah mesej abah dah beli 4 keping roti boom, 5 ketul kebab, ayam golek sekor, murtabak daging 2 keping.

Memang terbaik la instict menantu dengan pak mertua ni...selera sama2 rupenye....tapi abah memang dah paham sangat dah selera menantu dia yang sorang ni, terutama roti boom tu...memang cam nasi dah kat suami aku... :)


Alauddin tengah makan kuih tart nenas


Soal jawab dengan atok


Main cok cok canggung...


Lepas tu tergolek sambil tepuk tangan...yeayyyyy!!!



Cerita hari rabu pulak, wan, adik2 aku dan mak aku dari Kuantan bertolak selepas pagi tu, deme sewa apartment kat Lumut untuk 7 hari 6 malam.

Wan sampai petang dalam pukul 4 petang, terus check in kat apartment, malam tu baru dia datang dengan adik2 ke rumah abah.

Pagi tu juga, abah dan mak ke kampung Bekor, untuk buat lemang.
Tahun ni abah tak buat bisnes lemang, tapi abah buat lemang untuk makan sendiri je, dalam 12 batang abah buat.

Mak Teh ada di kampung, memang dah siap kayu api segala, mudah la urusan membuat lemang tu.
Petang tu abah terus balik rumah, sampai ngam2 je pukul 7 petang.

Makanan berbuka ari tu aku masak nasi putih lauk asam pedas ikan kembong dan sayur sawi goreng. Sambal belacan tunggu mak balik nanti mak buat la..hahaha..

Pukul 6 petang tu, aku dan suami keluar ke bazar saje meround tengok apa yang ada. Banyak orang dah tak niaga dah....lain suasana dari tahun lepas...

Ingat lagi, tahun lepas, walaupun last ramadhan, meriah lagi bazar kat pasar tu,tahun ni lengang sangat...aku beli kuih muih je, adik2 aku beli murtabak dan air, suami pulak beli nasi beriani lauk daging, lepas tu terus balik rumah.

Tahun ni rasa lebh seronok sebab wan dan adik2 balik sekali dengan mak. 
Jadi, aku rasa semua ada tahun ni.
Rasa lengkap sangat :)

Malam raya tu, siapkan segala masakan untuk makan pagi raya.
Tahun ni mak masak banyak menu yang aku suka :)

Mak masak kuah kacang, memang feveret aku, lama rasa tak makan kuah kacang mak.
Ada juga rendang ayam, daging hiris masak merah, serunding ikan dan nasi impit.
Kuih raya pun masuk siap dalam balang.

Pagi Raya lepas solat raya macam biasa, sesi maaf bermaafan.
Tahun ni juga abah rasa nak rakam video pulak masa sesi bermaafan tu, then Akmal jadi videographernya :)

Rasa penuh rumah sebab 10 orang anak abah berkumpul kat situ.
Tahun ni juga aku menawarkan diri pada suami nak bagi duit raya pada adik2 aku dan adik2 sebelah suami, serta anak sedara segala..

Aku rasa nak kongsi rezeki yang aku dapat sepanjang setahun lebih berniaga atas izin suami ni dengan keluarga dan mereka2 di sekeliling aku.

Suami hanya sediakan duit minyak je....kehkehkeh...:)

Lepas tu kami ke kampung Bekor, melawat kubur arwah Opah dan melawat Mak Teh.
Lama sangat tak makan rendang ayam Mak Teh buat, memang aku makan sungguh2 la.

Sebab rendang Mak Teh lain sikit rasa die, mak teh tak blend cili bawang segala, semua mak teh tumbuk je...memang klasik la cara buat dia....sedappp..



Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir dan Batin
Dari kami 3 beranak ye :)










Lepas tu kami ke Raban, lawat Ayah Lop pulak.
Rumah Ayah Lop memang destinasi utama pada raya pertama, sebab ayah lop ni abang sulung abah, jadi rumah dia jadi tempat berkumpul adik beradik abah la.

Masa kami sampai ayah uda sekeluarga ada, cuma abang hisham dan famili je tak de, sebab abang hisham baru lepas operate tonsil, so kene banyak berehat plus suara pun tak de, dan makan pun tak boleh.

Kelima lima anak ayah lop semua balik beraya di Raban tahun ni, memang rasa ramai orang kat rumahnya.
Menu ari tu adalah lontong kak za wife abang shafi masak, kak za orang johor.
Kuah kacang pun kak za yang masak.

Then laksa abang gee yang masak, wife dia dah sarat mengandung, tengah tunggu hari je, jadi lebih banyak berehat, plus selalu mild contraction dan beberapa kali kuar masuk hospital tapi false alarm je....sedang menunggu anak kedua :)

Ayah lop imam masjid situ, pagi raya orang kampung ada masak ramai2 nasi jagung makan dengan rendang ayam, jadi menu utama ari tu adalah nasi jagung...sedap nasinya.
2 pinggan juga aku makan :)

Masa nak balik tu, ada pulak sesi tangkap gambar beramai-ramai, alang2 dah berkumpul tu kan, gunakanlah peluang yang ada.
Lepas sesi bergambar tu, abah nak ke Sungai Siput dengan Ayah Uda sekeluarga, nak ziarah kubur arwah atok pula.


Keluarga besar Pandak Abdul Rahman



Kami pula ke Pengkalan, rumah mak cu, mak sedara suami, sebab dah janji nak datang sana petang raya.
Malam tu juga kami tido di Ipoh, suami ada book hotel kat sana. 
Check in pun dah jam 6 petang, rehat2 kejap setelah penat berjalan.

Janji dengan mak cu pukul 9 malam kami datang.
Mak cu jamu mee hailam. Tapi lain sikit mak cu buat, saje ubah2 resipi katanya...tapi memang sedap :)

Dalam pukul 11 malam, kami gerak balik hotel.
Pastu mama pulak call kata deme balik pagi raya kedua ke rumah mak cu.


Ready nak ke rumah Mak Cu


Depan lobi hotel



Jadinya, lepas check out esok, kami ke rumah mak cu balik sebab nak jumpa mama pulak.
Tapi mak cu tak de la sebab mak cu ke Grik pula, ada urusan nikah kawin kat sana, sedara sebelah pak cu.

Pagi raya kedua, kami berjalan sekitar Ipoh mencari makanan la kan. Asalnya nak beli dominos je, sekali dominos terdekat tak amik order pagi tu, start amik order pukul 2 petang sebab deme ada order banyak untuk rumah terbuka.

Kedai makan memang banyak lagi tak buka la...kata raya ko...
Yang bukak kedai mamak je la
Jalan sampai ke Silibin, jumpa nasi vanggey, kira jadi la...
Suami tapau 3 keping roti canai kuah dal, aku makan nasi putih lauk ikan kari dan 2 ekor sotong, settle bab makan :)

Dalam pukul 3 lebih gerak ke rumah Mak Cu balik, kebetulan mama pun baru je sampai dalam 15 minit sebelum tu.
Tak de buat apa pun, sebab Mak Cu pun tak de pergi kenduri kahwin anak sedara pakcu kat Grik, jadi kami duk berehat je la.
Alauddin plak tak berapa nak baik mood ari tu, macam rimas je gaya dia, bila orang duk kerumun kat dia, sudahnya aku dan suami gilir2 melayan dia.

Masa nak balik ke Manjung petang tu, Opah Ani duk sebelah rumah mak cu panggil aku dan suami beraya ke rumahnya.
Kami memang nak beraya cadangnya, tapi sebab tengok tak putus2 sedara mara Opah Ani datang, rasa segan pula nak beraya..huhu
Tapi bila Opah Ani panggil, apalagi, mama pun join sekali la, alang2 kan.
Menu kat rumah Opah Ani mee bandung....orang tua masak simple2 je tapi rasa memang sedap :)

Dalam pukul 6 petang, kami gerak balik ke Manjung.
Aku cakap kat suami nak singgah rumah kawan masa sekolah menengah, Dibah kat Seri Iskandar, dia baru dapat baby, aku datang tu dia dah 21 hari bersalin.
Mak dibah jamu Laksa guna spageti

Lama tak jumpa, tahu je la gelagatnya kan.
Alauddin plak diam je...sebab baru bangun tido, wat nohin je orang tegur dia..
Bila tengok baby, rasa nak ada baby tu membuak2 je....adoiii
Sabar mak esah.....lagi 3 bulan boleh la on....huhu...In Shaa Allah :) :) :)

Sampai Manjung dalam pukul 8 malam. Mak abah pulak tak de, sebab petang tu deme ke Chemor ikut Ayah Lang ziarah kampung isterinya, Mak Yang.
Abah sampai rumah dalam pukul 10 lebih.

Raya ketiga pula, ada kenduri kawin anak sedara tiri sebelah abah kat Titi Gantung.
Jumpa la sedara mara abah yang memang teramat la ramainya, sebab arwah atok kawin 2, jadi susur jalurnya sangat la panjang dan ramai.
Yang tua2 memang la aku tak kenal apatah lagi yang muda2 baya2 aku pun tak berapa kenal juga.

Bila tanya abah, rupenya sampai piut miut dah keturunan abah ni, sampaikan aku pun dah dapat pangkat nenek, ada cucu tiri kata ko!!
Redha je la orang lagi tua dari aku, tapi panggil aku Opah...hohoho...Pangkat tu penting ye :)



7 anak perempuan Encik Mohd Yusof




Alauddin masa ni mula rimas...muka kene paksa tangkap gambar...hoho


Petang tu mama sekeluarga nak datang beraya ke Manjung.
Jadi mak buat Nasi Ayam untuk jamu mama plus adik2 aku semua request nasi ayam.

Mama sampai dalam pukul 4 lebih..
Mama memang dah biasa sangat dengan famili aku, meriah rasa ramai2 cam tu.

Mama siap bawak anak pokok pisang tanduk untuk mak aku, katanya mak aku pernah cakap nak anak pokok pisang tu, mama amik kat kantin mama bagi kat mak.
Suka sangat la mak aku kan, maklumlah depan rumah ada mini gardennya...
Tercapai la impian mak nak ada garden sendiri...mak aku hantu bunga....nasib abah pun sama naik je ngan mak...kira penyokong kuat mak aku la :) :)

Malam raya ketiga tu kan ada bola Malaysia lawan Barcelona....layan bola la abah ngan suami.
Aku ngan mak layankan je la...padahal kalo kat rumah Kuala ni tak pernah pun suami aku layan bola...
Agaknya sebab aku tak suka bola...dia pun tak de minat nak tengok kan
Bila kat Manjung, abah plak memang hantu bola, kira ada geng la..
Tapi suami jenis tengok bola senyap je, goal baru dengar suara
Abah plak jenis bercakap2, cam pengulas bola pun ada....bila goal bergegar jap rumah dengar suara abah....hahahaha
Adik2 aku semua ikut si wan berjalan2 kat Marina tu...apa yang best aku pun tak tahu la...hahaha..

Raya keempat, aku nak spend dengan mak kandung aku pulak.
Aku ajak ma je AEON, dalam pukul 10 aku gerak, wan tunggu kat AEON la.
Sampai terus ajak ma makan nasi ayam kat food court situ.

Lepas tu kami jalan2 je la.
Ma bawak si Ayish, kira adik tiri aku la, baya si Jannah.
Kami lepak kat playland situ, bayar RM16 untuk 2 orang budak, aku dan ma masuk sekali la.
Sambil tengok2 Alauddin main dengan Ayish, aku sembang2 dengan ma.

Banyak kami bualkan, suka tengok ma rancak bercerita, semua mende ma nak cerita...:)
Ayish memang pandai main dengan Alauddin, semua dia layankan.
Suami pula jalan2 dalam AEON ni, bagi peluang aku habiskan masa dengan ma.
Terima kasih abang :) :)

Dalam sejam juga sembang dalam tu, kami pun keluar la then jalan2.
Lepas tu wan kata nak beli KFC bucket wat makan2 kat apartment nanti.
Time ni la pulak suami kata nak beli set yang dapat termos tu...memang gila botol air laki aku ni.
Dapat la dia termos hitam, aku minat termos merah dan pink, tapi tinggal warna hitam je...huhu..beli 1 set je la cam tu.

Dalam pukul 1 macam tu, wan pun balik ke apartment dia.
Peluk cium ma puas2....:)








Alauddin dan Pak Su Ayish


Sepanjang Wan, ma dan adik2 kat Lumut, makanan semua wan bawak untuk deme.
Mak aku akan masak sekali untuk adik2 dan ma aku.
Kadang2 wan akan makan kat rumah Manjung, Syuhada dan Farah akan gilir2 tinggal dengan ma.

Macam malam raya ketiga, wan, ayish dan farah tido kat rumah abah, syuhada tido ngan ma kat apartment.
Malam raya keempat, wan, ayish dan syuhada tido rumah abah. Farah dengan ma pula.
Seronok bila semua mudah bertolak ansur dan paham dengan situasi sekeliling.

Tapi biasalah, bila kita bahagia, akan ada juga la seorang dua yang kurang senang, walaupun mereka itu dari kalangan saudara mara dan darah daging kita sendiri.
Tak pe la, mungkin ni hikmahnya bila ada yang dengki dan iri hati, pintu kebahagian tu semakin terbuka luas...Alhamdulillah :) :) :)

Hari Isnin, raya kelima, kami laki bini bersiap nak balik ke Kuala Selangor pula.
Lepas sarapan tu, kami bergerak lah.
Suami ada assignment yang nak disiapkan.

Walaupun ada cuti lagi seminggu, tapi aku kene la realistik juga.
Suami dah bagi bahagian aku dan aku kene fikir bahagian dia juga.

Lagipun, aku memang nak spend time dengan suami pula, nak ada masa laki bini orang kata :)

As-salam :) :) :)




Monday, August 26, 2013

1 Tahun 9 Bulan :) :) :)

Assalamualaikum

Lama tak cerita pasaL perkembangan Alauddin kan.
Hari ni nak cita pasal hero mama la.

Alauddin dah 1 tahun 9 bulan.
Lagi 3 bulan dah 2 tahun anak mama.
Boleh la harap jadi abang long ye :) :)

Dari segi pertuturan, Alauddin masih belum boleh bercakap dalam ayat yang penuh.
Tapi ada juga beberapa perkataan yang dia boleh sebut dengan jelas.
Percakapan lain semua bunyi cam lidah bergulung...hahaha...

Alauddin seorang yang suka bercakap, setiap hari, masa dan ketika dia akan bercakap, membebel dan mengomel tanpa henti.
Apa sahaja yang dia pegang, yang dia tengok, yang dia suka, yang dia nak, yang dia rasa, dia akan bercakap walaupun aku yang dengor ni rasa cam idok ke tergigit lidah bercakap laju berbelit-belit tu Alauddin oiiii...

Tok, Tok Wan, Atuk, Opah, Tok2 sedara dan Mak2 sedara Alauddin semua kata budak ni kuat bercakap, dan peramah dengan orang.

Tapi peramah Alauddin macam mama dia kot. Alauddin kalau ke rumah orang yang dia kenal cam tok nenek dan mak2 sedara dia, dia memang peramah abis la.
Dia yang banyak tanya dan sembang dengan orang.
Tak dan orang nak tanya dia, dia pulak soal siasat orang dulu.

Tapi kalau aku bertandang rumah kawan2 ke, pegi event ikut suami ke, kenduri kahwin ke, dia akan jadi seorang yang pendiam.
Serupa la macam aku pun, aku peramah dengan orang yang aku kenal sahaja.
Yang aku tak kenal atau baru nak kenal, aku lebih suka diam dan bersembang bila perlu sahaja.
Kalau serasi dengan aku, boleh la jadi kawan.
Kalau tak serasi, sampai di situ sahaja lah perkenalan kami.

Panjang lak kisah mak ko Alauddin......!!

Apa sahaja yang orang tanya, Alauddin akan jawab dengan panjang lebonya walaupun orang cuma tanya Alauddin dah makan ke belum??
Jawapannya dah je...tapi dapat kat Alauddin dia bantai jawab
Nanamakababababtapatataabababaahakagamamama
Sambil angguk kepala berkali-kali tanda SUDAH MAKAN....

Biasa sebut ma na ba meme...ulang2 la mende tu jadi 1 ayat yang panjang.....berdengung aku nak terima masuk telinga ni..hahahaha

Antara yang Alauddin boleh sebut,
DAH
NAK
NOM (MINUM)
SKUT (BISKUT)
SHUUU (SUSU)
CAK (CICAK)
SHH..SHH...SHH..(TANDA HALAU LALAT ATAU CICAK)
NAK TAK (NAK TAB)
YEYYYY (TANDA PANDAI SAMBIL TEPUK TANGAN)
BAI (BABAI)
TUT (KENTUT)
NENEN
MEN (ULTRAMAN)
ANNAK (TAK NAK)

Ni mende biasa die sebut seharian la.
Kalau jumpa kucing, dia tak sebut meow ke apa...tapi dii buat bunyi kita panggil kucing tu...
Bila aku cakap, Alauddin, miau la...miau..miau...
Dia akan kuarkan bunyi kita panggil kucing tu.

Sebelum ni, Alauddin kalau nampak cicak kan, dia akan datang kat aku, sorok muka belakang aku.
Lepas tu mana aku gerak, dia akan ikut je.
Kalau cicak tu gerak, dia akan cakap kat aku...
ma..ma..cak..cak..annak...annak..
Sambil geleng2 kepala tanda tak nak...huhu

Pastu aku pula, pernah la 2 kali kejar cicak nak bunuh...dalam takut2 geli, de hati nak tamatkan riwayat cicak tu..
Biasa aku sembur dengan penyembur lipas tu, bagi cicak tu mabuk kejap...nanti die jatuh la...lepas tu aku ketuk la sehabis daya...cicak kan payah nak mati kan...memang sungguh2 la aku ketuk..

Alauddin tengok je la...bila aku pandang muka dia, dia bantai gelak pulak.
Sejak tu la dia tak takut cicak.

Asal nampak cicak je, dia tak de sorok2 dah, tapi die berdiri tegak je la...lepas tu dia cakap shhh...shhh..konon halau cicak la.
Then dia akan menjerit dengan kuat, hiyyyahh...hiyyahhh...sambil tangan dia buat aksi seperti memukul ke arah cicak tu.
Kalau ada mainan dekat2 dia, dia baling mainan tu, konon sampai la kene cicak tu kan...padahal tak kuat mana pun balingnya..

Haaa....gitu la perihal cicak ye..

Dari segi pemakanan plak, Alauddin dah makan macam2 dah..Cuma yang aku perasan Alauddin suka makan nasi pada waktu malam.
Waktu siang dia makan nasi sikit je, dalam 10 suap macam tu je.

Biasanya, aku sebelum masuk tido, aku akan makan nasi lagi, sebab aku cepat lapar. Maklum la menyusukan anak kan.

Biasa dinner jam 7 lebih cam tu, bila dah pukul 10 lebih tu, lapar la perut. Time ni kalau aku makan nasi, memang banyak Alauddin makan.
1 senduk penuh nasi memang habis la dia makan.

Alauddin suka makan berkuah, tak kira la sup atau masak lemak.
Cuma Alauddin ada 1 perangai suka simpan nasi penuh2 dalam mulut...kunyah2 juga tapi ada simpan sikit dalam mulut, aku ni ingat dah kosong la dalam mulut tu, suap la, lepas tu suap lagi...sekali nampak dia macam nak muntah pulak, tapi tak la muntah, terus aku stop suap.

Urut2 belakang suruh dia telan abis.
Lepas tu baru sambung suap balik.
Sekarang ni dah tahu dia macam tu, aku memang akan periksa mulut dia betul2, dah kosong baru suap.

Kadang2 aku buatkan kuih muih atau kudapan untuk Alauddin. Budak ni jenis sua apa pun makan, seronok aku nak buat, walaupun mendenye sikit je.

Ada masanya aku buat pisang goreng, cekodok pisang, cucur bilis, cucur udang, kuih kasui, vadei, wedges, dan roti bakar.

Tapi pasta atau cous cous dia tak suka, tak nak langsung...haha..

Alauddin suka melompat dan berlari. Pantang lepas dia kat padang, laju gilerrrr berlari....sudahnya dengan aku2 sekali berlari la jawabnya..nasib mak ko kurus nak...hahaha

Lagi 1, anak2 kecil ni belajar dari perlakuan orang dewasa kan. Itu la yang Alauddin dapat dan lakukan, kebanyakkan hasil dari pemerhatian dia.

Lepas makan kan, Alauddin akan bawak pinggan die letak atas meja makan. Kalau aku ada kat dapur, dia akan panggil aku dan hulur pinggan kat aku sambil kata annakkk...
Lepas tu hulur tangan nak basuh tangan pulak...
Aku tak de pula ajar dia bawak pinggan ke dapur, tapi mungkin sebab dia tengok kami lepas makan terus bawak pinggan ke dapur.

Ada sekali tu kan, aku buang kertas kecik2 yang dah konyok kat beranda depan ni. Memang masa aku buang tu diperhatikan oleh Alauddin la...
Banyak kali juga aku buang sampah2 kecik kat beranda rumah, tempat tu kami letak pasu2 dan biasa hujung minggu suami akan basuh beranda tu.

Lepas tu, masa suami ada kat rumah, dia nampak Alauddin buang plastik biskut kat beranda. Lepas tu suami cakap, ni mesti dia tengok mama yang buang sampah ni.

Aku pun rasa cam alamakkk....nanti terbiasa pula Alauddin buang kat sini, mesti dia ingat ni tempat buang sampah kan. Nanti bersepah la beranda tu kalo dah semua mende nak buang kat situ kan.

Jadinya, aku pun mengambil inisiatif dengan meletakkan 1 kotak kecik yang khas untuk Alauddin buang sampah. Tong sampah yang betulnya kat beranda belakang. Jauh la pula kalau si kecik ni nak buang sampah kan.

Skang Alauddin akan buang kertas atau palstik dalam kotak yang disediakan. Tapi bile aku cek kotak tu, bukan sampah yang banyak pun, mainan dia pula yang banyak...orang suruh buang sampah, dia buang mainan.....pengsan mak ko kutip mainan hari2 kan.

Lepas tu, masa mandikan dia, aku selalu bukak air paip, biar die main air tu.
Tiap kali nak solat aku akan mandi la, dan tiap kali tu jugak Alauddin akan masuk bilik air main air.
Bila aku dah nak amik wudhuk, Alauddin pun ready sekali la kat air paip dia tu.

Aku biasa amik kat sinki bilik air tu.
Mula2 tak pasan pun dia ikut je semua gerak geri aku tau.
Sekali jeling kat dia, tengok apa dia buat, nampak dia duk tadah air kat tangan kecik dia, bawak ke mulut konon kumur la, padahal xde pun airnyee.

Lepas tu terus basuh muka, basuh tangan, sapu rambut...
Pas tu cebuk air jirus kat kaki dia...gigih nak angkat cebuk penuh air...hahahaha

Bila orang solat, kalau terlupa bawa sekali sejadah dia, jenuh la dia tarik telekung aku bagi tahu sejadah dia dalam bilik, tolong amik.
Memang kene solat 2 kali la aku kalau terlupa sejadah dia, sebab dia akan tarik la telekung aku tu sampai ke sudah.

Bila solat dia tak de kacau ke hapa...paling kurang pun dia akan sujud kat tempat aku sujud walaupun dia ada sejadah dia sendiri....jenuh aku kesot tiap kali nak sujud kan.
Lepas tu kalo boring nunggu aku siap solat, dia amik la buku dia, nanti die duduk sebelah aku, dia start la baca buku dia.
Suami cakap bunyi macam mengaji Quran je....mungkin sebab dia tengok aku mengaji kot.
Sambil aku solat tu sambil tu la dia alunkan suaranya tu.....

Memang betul la kan, budak kecik ni hijabnya tak de, dan dosa pun tak de...mudah je nak terima perkara2 baik ni. Orang kata terang hati..
Tu yang orang beso cam kita ni, bila terima atau belajar sesuatu ilmu, macam payah beno nak paham, nak hadam, nak terima kan, salah satunya banyak dosa la tu...huhu...
Sama la macam aku punnn..

Tapi Alauddin ni senang ditegur dan diberitahu.
Contoh kan, bila cakap, Alauddin, tak mau buang mainan ye, simpan mainan, sayang mainan, paham...paham tak mama cakap...
Nanti dia angguk la..sambil cakap haa..haa...
Memang lepas tu dia tak buang dah....mak ngan mama pun kata Alauddin tak nampak degil pun, angguk je orang cakap, pastu kalau kata tak mau ke tak nak buat macam tu, dia tak buat lah..

Doa aku, harap2 memang tak degil la anak aku ni, seperti doa2 orang sekeliling Alauddin la ye...aminn..

Makan pun nak suap sendiri. Tapi kene makan sekali la. Kalau dia makan sorang memang takdenya...Makan pakai sudu pun dah pandai, biasa sup dengan nasi, boleh la dia suap elok masuk mulut.
Lepas tu dah jarang tumpah2 makanan...sepah sikit2 nasi atas meja tu biasa la...tapi yang aku seronok banyak la yang masuk mulut dari jatuh atas meja.

Air dah pandai minum sendiri tanpa tersedak ke batuk ke...sebab memang tak ajar die botol, jadi dari umur die 8 9 bulan dia dah pandai pegang cawan sendiri.

Cuma kebelakangan ni dia dah lulus untuk minum sendiri dan kawal air masa tonggang cawan tu.
Jadi tak de la aku risau dah kalau nak bagi dia minum sendiri.

Kalau orang minta dia salam, dia payah nak salam.
Dia akan salam bila orang tu keluar atau nak pergi mana2.

Mungkin terbiasa dengan abah dia,, setiap kali pergi keje atau abah dia keluar, akan salam dan cakap bai..
Jadi bila orang saje2 nak hulur tangan then salam, memang tak dapat lah. Macam tu la nenek ngan atuk dia...kalau time nak balik tu la dia yang hulur tangan nak salam.
Siap cakap bai segala.

Alauddin suka menulis. Tak kisah la menconteng pun, tapi bila aku bagi pen dan buku, dia akan mula menconteng. Tapi yang seronok pergerakan Alauddin banyak menggunakan tangan kanan, kiranya anak aku bukan kidal la.

Dia pegang pen pun guna tanagn kanan, dan menconteng pun dengan tangan kanan, Kalau dia pegang pen tangan kiri, cepat je dia tukar tangan kanan sebelum mula menconteng. Cadang nak beli board untuk dia, tapi belum jumpa yang aku berkenan.

Mungkin aktiviti harian aku adalah menulis kan, maklumlah bukak buku bil, catat perbelanjaan, segala mende aku nak tulis, dia tengok je la semua tu...sampai timbul minat dia nak menulis juga.

Tapi yang aku perasan kan, setiap kali Alauddin menconteng kan, dia akan picit2 kalkulator, lepas tu die tulis sikit, lepas tu picit kalkulator....hahahahahhaha....tiru aku sebijik sejibot la si kecik ni...selalu bikin mama gelak beso kannn

Pastu dia paham je bila nampak aku cam tercari2 sesuatu kan, biasa aku cari kalkulator la...selalu jadi barang mainan dia, buat handphone la, main tekan2 la, letak dalam seat basikal la...

Bila nampak aku mencari2 tu, tak pun tanya dia, mana kalkulator mama Alauddin, tolong cari jap...nanti dia cari la, lepas tu laju je bagi...memang tu je pun yang selalu hilang..

Bila anak dah besar ni, rasa seronok plak, sebab jadi lawan dan kawan. Dah bole bawak bersembang, dah ada kawan nak menyahut apa yang kita cakap walaupun 10 baris dia jawab 2 baris je mama paham...hahahaha...tak pe nak...ko dalam proses belajar ye...teruskan usaha mu ya nak..:)

Ehemmm....ehemmm...suami pulak dah bagi kata semangat nak bagi Alauddin geng, tahun depan Alauddin 3 tahun, kira sedang elok la tu kan.
Dia juga suruh aku stop makan perancang bulan 11 nanti....ikut aku sekarang juga aku stop dah...hahahaa...

Merdeka suami tak balik sebab ada kurus BTN plak, lepas merdeka la baru dia balik, tapi dapat cuti panjang sikit...6 hari di rumah...Selasa sampai Ahad depan....weeehhuuuuu...

Katanya cuti tu nak bawak gi holiday...ok la juga...kami pun lama dah tak berholiday bertiga sejak suami berkursus...biasa tu sebulan sekali mesti holiday....
Kita enjoyyyy...:)

Ok la...panjang kan story aku...semua post aku panjang2...sebabnya aku sangat suka baca balik apa yang aku dah post di kala aku sedang bersendirian....
Bila aku baca balik post2 aku kan, akan terimbau kembali kenangan, kejadian, moment dan perjalanan peristiwa tu di ingatan dan terbayang di ruang mata aku...
Aku suka dengan kenangan...
Dan aku tak nak kenangan dalam hidup aku luput begitu sahaja...
Melainkan nikmat akal dikembalikan kepada yang HAQ..
Tu sebab aku suka mengimbau ia kembali....


Layan pic la sebelum mengundur diri ye :)















As-salam :) :) :)