About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Sunday, September 22, 2013

Bila Lama Tak Bertemu Kengkawan :)

Assalamualaikum

Semalam pergi wedding geng 1 kepala masa study kat Perak dulu.
Nama die Hazimah, kami panggil Ajie je..

Weddingnya buat kat dewan koperasi polis kat area Batu Caves.
Jumaat malam tu, si Datin dah wasap aku tanya pegi tak wedding Ajie, aku kata In Shaa Allah pegi.
Dia kata rindu nak jumpa aku, huhu....ku merinduimu juaaaa...

Aku memang dah inform suami awal2 dah kata nak gi wedding Ajie ni.
Suami memang kenal la Ajie pun, jadi biasanya kalo wedding kawan2 kami masa study memang jarang sangatlah dihampakan permintaannya oleh si suami....hihi

Jadi, pagi Sabtu, bangun je terus la kemas rumah dan basuh baju segala.
Yang paling penting baju suami la sebab ari ni (Ahad) dia dah nak balik IKWAS, Kluang.
Dah tamat dah 2 minggu suami studi kat INTAN Bukit Kiara.
3 minggu lagi baru balik rumah semula...huhu..
Tak pe, aku dah steady dah..hoho..

Dalam pukul 12 tengah hari tu, kami pun gerak la.
Semalam si Datin kata dia gerak pukul 1 kot sebab tunggu si Bapak balik kerja dulu, maklumlah kerja separuh hari.

Kami ni masa study dulu ada nama gelaran masing2 tau
Meh nak singkap kenangan lama...sejarah nama datin dan bapak...hihi..

Si datin ni, nama dia Herina Herry....sedap kan nama dia
Dapat nama datin sebab dia kalau pi kelas kan, pakai baju cam mak pengantin, merelip merelap pastu accessories penuh di tangan.

Datin ni ratu silver tau, rantai silver, cincin silver, gelang silver, habis ngan rantai2 kaki pun silver. Tapi bukan silver hat cepat karat tu, silver elok punya la.

Jadi, dari semester 1 lagi, dia kalo pergi kelas mesti pakai jubah yang ada cutting tu, yang kiri kanan baju die belah, orang panggil masa tu baju punjabi kan, pakai dengan seluar slack hitam, baju bermanik segala, tak pun baju kebaya aau baju kurung yang berbatu kilauan emas kata ko!!

Lepas tu sangkut handbag ala2 furla tu, tapi zaman kami tu tak de la furla2 segala....bentuk handbag serupa tu la...

Lepas tu gelang tangan 5 6 urat, cincin 1 jari 3 bentuk, pakai kat 3 jari, jari hantu sampai jari kelingking..cincin aje 9 bentuk...rantai kaki siap berloceng...kencing kencing kalo jalan depan orang kan, nasib baik orangnya bertudung, kalo free hair memang nampak la subangnya 2 3 bentuk tergantung kat telinga tu kan..

Kasut plak memang bertutup tapi exclusive wehhhh...dah macam peguam pencen pun ada...memang bergaya orangnya...

Jadi, masa semester 1 kan, bila masuk kelas, mana la kite kenal orang sangat kan, melainkan roomate kite je la...jadi ada la sorang boy dalam kelas datin ni panggil dia Mak Datin sebab penampilan beliau yang vogue ittteww..
Terus la lekat nama datin tu...tapi kadang2 aku panggil naa je...:)

Si bapak tu pula, namanya sungguh la sedapppp
Nadwatul Khairiyyah....ala2 arab gitu kan
Tapi dipanggil bapak sebab sifat prihatin beliau seperti seorang bapak iaitu tegas!!
Kisahnya bermula begini...

Masa tu Jumaat, jadi kebiasaannya deme2 ni akan balik ke rumah masing2 la, sebab weekend kan.
Tapi masing2 duk terlikir-pikir la nak balik ke tak, nak balik ke tak...ada yang risau nak tinggal roomate sengsorang, ada yang rasa cam xnak balik la...macam2 la

Jadi, si bapak melihat suasana kelam kelibut, terus la sound...
Nak balik, balik je la...yang penting nak jumpa keluarga...tak yah pikir2 hal lain, balikkkkkk jeeeee...
Begitu berterus terang dan tegas sekali arahan si bapak.
Senyap terus bebudak ni...haha...
Abis je cakap, si bapak terus buat hal sendiri...hahaha

Start hari tu la, kami panggil die bapak...die jenis steady, jarang bukak mulut, tapi sekali dia bercakap sunggu berilmu ayat2 beliau....gitu lah bapak...

Bapak ni junior kami, kami dah semester 6 - akhir, deme baru semester 3. 
Deme duduk depan bilik di datin berdua dengan ajie, aku dan zana  duduk bilik tingkat 1 blok yang sama.

Sejarah nama aku si panjang plak gini kisahnya...
Roomate si datin masa semester 1 dan 2, nama norliza, kami panggil yok je...sebab yok tu panggilan dalam jawa, famili dia pangil dia yok...aku tak tahu la apa maksud yok tu, tak pernah tanya pun..haha
Bila dengar deme2 ni panggil yok, aku follow je la..

Masa semester 1, kami semua ni duduk blok horror sikit, blok paling lama, dan di hujung padang..belakang hutan banat...haha...redha la je..jadi junior kene terima segalanyaaaa...hoho

Seminggu selepas daftar tu, kami masih belum kenal jiran2 kat area bilik kami, jiran sebelah pun tak kenal apatah lagi jiran wing lain kan...
Aku duk berempat sebelah tangga, datin dan roomate dia tinggal wing kanan bilik hujung nun..ada la kene lalu 5 bilik baru sampai bilik dia.

Jadinya, aku baru keluar bilik air, si yok ni lalu nak basuh cawan, dia nampak aku pegang sabun, dia panggil aku.
Panjang, pinjam sabun nak basuh cawan...
Yang aku ni pusing belakang aku, kot belakang aku de orang lain, sebab aku memang tak kenal pun yok ni.

Sekali dia kata, ko la panjang, aku tak tahu nama ko, tapi nak cepat panggil je la panjang...nak gi kelas ni tapi nak basuh cawan dulu..
Nampak tak bahasa jawanya tu...ko aku ajewww..

Lorhhhh....nasib aku bukan jenis sentap ke jenis amik kisah....aku bagi je la sabun tu aku cakap petang nanti la bagi...sebab aku pun nak gi kelas..

Petang tu, masa balik kelas, terserempak dengan yok dan ajie ni, si yok ni stok kelam kabut sikit, terus jerit2 panggil aku...panjang...panjang...selamba je depan jiran2 yang lain...ada tengah jemur kain, de tengah nyembang2 kat luar, de yang baru balik kelas kan....

Aku ni terus la toleh...haha..
Dia kata kejap lagi aku datang bilik ko anta sabun pinggan...
Tu je nak kabo...hahahahahahahahha

Masa tu datin, ajie ngan zana ada sekali, so dieorang dengar la si yok ni panggil aku panjang...terus la lekat nama panjang tu sampai la skang.

Ada masa deme panggil panjang, kadang2 jang, kadang janjang....haha..tapi roomate aku tak panggil la...roomate datin je panggil..huhu

Banyak betul kenanagan aku dengan kawan2 masa study dulu...best betul la :)

Ok...back to wedding story yaaa..

Sampia dalam jam 2, aku tercari2 gak deme2 ni, tapi tak ketemu lak.
Mungkin datin ngan bapak belum sampai la..

Ajie plak tengah sesi makan beradap...malas nak kacau, kami makan dulu la
Dah amik nasi tu, tengah nak duduk kat meja, aku nampak datin ngan bapak kat meja tengah, baru duduk..

Nasib suami layan Alauddin, aku gi kejap kat datin...rupenya mek ngan Atiq dah sampai dulu, deme sampai masa pengantin masuk dewan...kira lagi awal dari kami la..

Dah berjumpa tu punya la seronok kan...berkissing bagai...lepas rindu kejap..hoho
Lepas tu sampai plak zura aziz dan zura rosman. Nama lebih kurang beza nama bapak je..

Aku, zura aziz dan zura rosman ada anak sorang, datin dah kahwin tapi masih belum sampai rezeki, atiq, mek dan bapak masih bujang tapi tak lama dah la tuu..huhu...doa2 kan lah ye :)

Tapi aku gi kat meja aku balik, settle makan dulu la, sebab amsing2 baru sampai kan...
Nanti2 bole sembang lagi..

Tengah2 makan tu, jumpa daria plak...tapi tak sempat snap pic dengan daria...sbb daria nak cepat masuk kerja...die lari sat datang wedding ajie...huhu..

Tak pe...tahun depan majlis kahwin daria plak...boleh la jumpa lagi..In shaa Allah..:)

Layan pic la plak ye


Mama dan Aluddin..huhu
Ramai kata aku kurus gilerrr...
Kalah zaman study dulu...hewhewhew..
Kembang semangkuk dah aku rasa time tu...hahahahhaa





Dari kiri : Zura Aziz / Mek / Atiq / Datin  / Aku / Bapak



Datin yang suka menyakat dan melayan Alauddin...hohoho..
Datin, antara sahabat baik aku...dengan dia aku kenal erti sahabat, teman, kawan dan mereka yang biasa2 sahaja
Sahabat yang sentiasa dalam susah senang, penyimpan rahsia yang boleh dipercayai dan pendengar yang cukup setia...




Freestyle!!!!



Ajie dan Dyat - si pengantin



Ex-roomate 
Sorang lagi Ida, tak datang sebab tengah sarat mengandung, dah 36 weeks, so tak larat nak gerak mana2..
Kami berempat roomate bersama selama 2 tahun..
Semester 5 dan akhir aku duduk dengan Zana, bilik berdua je





Atiq...minta izin copy gambar dari fb u ya...huhu..thanks :)


Pelamin ajie cantik sangat, warna pink dan biru turqoise.
Pengantin plak pakai persalinan warna biru turqoise, dan door gift semua warna pink dan biru...
Sweet sangat :) :) :)

Kami bersembang2 sampai la pukul 3 cam tu...masing2 ada hal kan, cukuplah masa yang ada tu untuk melepaskan rindu di hati..Alhamdulilah..

Datin gerak dengan bapak 1 kete, atiq ngan mek gerak 1 kete...jadi kami berpisah pada waktu yang sama...seronok jumpa walaupun sekejap je.

Kami laki bini ke IKEA plak lepas tu, saje jenjalan...suami kata nak cari alas kaki...hahahaha...alasan je nak cari alas kaki tu...padahal nak berjalan...maklumlah ahad dah kene kemas2 barang suami pulak kan..

Entry lain la plak aku story pasal aku gi IKEA tu ye...tak de la shopping beria pun...tapi ada la mende yang nak di share...hoho..

Jadi, cerita hari in pula, bangun pagi terus buat vadei...saje nak bagi suami rasa sebab aku tak pernah lagi buat vadei...baru amik resipi dengan maria....my best fren juga..hoho..

Tapi suami nak makan nasi plak...dia makan gak vadie tapi nak makan nasi jugak
Jadi, aku masak nasi lebih sebab petang nanti suami nak balik IKWAS, dia nak bekal nasi goreng.

Pukul 1 suami ajak potong rambut Alauddin kebetulan dia pun nak potong rambut dia.
Mula2 selesaikan suami dulu, awal2 masa kawin aku kekok nak guna mesin potong rambut tu, menggeletar pun ada..haha

Skang dah pro dah...siap mesin rambut cukur plak...trimmed kasi cantik bahagian belakang dan sideburn tu..

Lepas tu baru giliran Alauddin....jadi deme 2 beranak ni memang akan sama2 membotak la setiap 3 minggu sekali...tak de la botak pun tapi mesin guna hat paling pendek la...cam orang masuk askar pun ada...haha..

Tadi berwasap kejap dah lepas hentian ayer keroh, tak lama lagi sampai la IKWAS tu.
Alhamdulillah...jalan tak sibuk, kira smooth je la...no rushing2..

Masa suami keluar rumah tadi, Alauddin tido. 
Suami lebih tenang kalo masa dia keluar tu Alauddin tido, sebab dia kata kurang sikit sedih dia plus dia tak nampak la Alauddin lambai tangan kat dia..

Ni kes bapak lagi touching dari anak...hahaha..
Dia kata kalau Alauddin lambai dia rasa cam Alauddin tak kisah abah dia nak pergi jauh...
Padahal Alauddin tu budak..budak ni manjang hepi, orang babai dia babai la..
Tapi bapaknya dah pikir jauh bebeno..sabo je la bapaknyeee..

Suami balik lagi 3 minggu, time nak raya haji.
In shaa Allah dia kata boleh balik kot raya haji, walaupun ada ura2 kata ada program kat rumah pengasih kat area seremban masa minggu raya haji tapi mungkin sebelum atau semasa atau selepas raya haji la.

Asalnya program korban nak buat masa raya haji dan lokasi dipilih oleh pelajar, jadi group suami pilih kuala selangor la, tapi tak jadi plak, tenaga pengajar pulak yang decided program apa nak buat dan lokasi kat mana untuk setiap group...jadi redha je deme2 ni...huuhu

Tak pe la...ada lagi 10 minggu je lagi nak tamat DPA...
Aku pun dah terikut suami duk updated manjang minggu dia nak abis...hahaha..

Ok la...nak ngadap biz plak...layan2 pm, sms, wasap, email segala sambil rehat2 bersama Alauddin tercayangggg...:)

As-salam







Friday, September 20, 2013

Kisah Kahwin Sepupu Sebelah Suami

Assalamualaikum

Minggu lepas gi kenduri kahwin sepupu sebelah suami. 
Akad nikah dah buat pada Jumaat 16.8.2013 kat Sarawak, sebab belah pompuan orang Sibu, Sarawak.

Jadi, minggu lepas juz kenduri sambut menantu, kira belah lelaki la kan.
Majlis berlangsung pada 15.9 kat Dewan Serbaguna IUKL, Bangi.

Kami balik Puchong sabtu tengah hari, sampai rumah mama pukul 3 petang cam tu.
Kenduri ni adik mama yang no, 2 punye anak, kami panggil Mak Na.

Petang tu mama kata Mak Na ajak ke dewan untuk buat persiapan esok hari. Nak packing goodies, buat bunga manggar, hias dewan segala la.

Pukul 6 kami sampai ke dewan. Tapi barang2 nya pulak tak sampai2 lagi, kepas tu bila dah sampai silap barang plak. Mak Na pesan kat anak2nya bawak goodies yang belum dipacking tapi anak2nya bawak yang siap masuk kotak goodies pula..jadinya apa keroje nak dibuat kalau yang sampai tu udoh siap kan..
Sudahnya kami duduk melangut je la tunggu barang2 lain sampai pula.

Meh layan apa dibuat si Alauddin ni


Gong untuk acara cak lempong
Tapi Alauddin dah rasmi dulu


Mak Na guru besar sekolah rendah saujana impian, kajang
Sekolah mak na memang selalu masuk petandingan cak lempong ni
Jadi tak yah susah2 nak upah orang bagai, amik sekolah sendiri punye je...


Merasmikan pelamin sebelum pengantin dulu,
Ni selepas siap, terus Alauddin datang nak duduk situ...sabo je la
Letih la tok dia melayan dia kan
Nampak tak tangan tu memeluk tubuh, tak bagi tok pegang dia
Orang risau kot jatuh, tapi dia apa pun tak boleh!!





Malam tu suami ajak tengok bunga api kat Putrajaya. Malam tu negara China punya persembahan, memang suami nak tengok yang China punye

Jadi sebab tunggu lama sangat barang2 goodiesnya tak sampai2, kami 3 beranak gerak terus la ke Putrajaya.
Singgah jap kat pasar malam Bangi, beli makanan nak ngunyah2 sambil tunggu bunga api tu.

Sampai sana dalam pukul 8.30 malam, dah penuh dah sekeliling tasik tu...
Sekeliling kawasan bunga api tu dah penuh..
Putrajaya ni ada aktiviti rupe ni je baru nampak makhluk yang duduk situ, kalau tak rupe pekan koboi je...lengang gile jalan biasanya..
Suami parking atas divider sudahnya sebab tu je ada kosong...haha..kalo tak memang kene tengok bunga api dari jauh je la jawabnya.

Start bunga api jam 10 malam, jadi melepak la sementara tu.
Sempat la layan keropok lekor ngan jagung rebus setongkol...haha...
Aku sorang je..laki aku melayan anak..

Tapi bunga api tahun ni rasa lama sikit permainan dia, sampai 30 minit.
Masa kami pergi beberapa tahun lepas, sekejap je dalam 15 minit cam tu.

Kat Putrajaya ni hujan dari petang dah tapi jenis sedang2 je la...kejap renyai2 kejap lebat sikit..
Masa bunga api dah start, hujan ada sikit2 je.

Jadi kami berpayung la sekejap, juz nak jaga Alauddin je. Mak pak dia tak pe kene hujan tu.
Alauddin masa mula2 tengok bunga api pun, dia terkejut sebab kami duk dekat gak, jadi bunyi dia kuat la.
Tapi lepas tu ok la dah...cuma reaksi dia biasa2 je..tak de langsung nampak excited ka, terkinja2 suka ke...diam je atas dukung abah dia.

Kami mak pak plak yang sonok sakan tengok bunga api..hahaha...nasib la kan.
Seronok tengok bunga api sebab macam2 rupe ada...dari sekecik2 bentuk la ke besar2 bentuk..

Biasa bunga api ni kalau nak ending dia main banyak2 sekaligus belemtup belemtam lepas tu die main bunga api bentuk besar2 semua...tu tanda2 dah nak sampai ke penghujung la tu..

Elok je abis semua tu, berterabur orang balik ke kereta masing2 hidup enjin kete terus gerak balik..hahaha..lawak pun ada nengokkan deme..
Tu semua gara2 nak ngelakkan jammed la tu.

Tapi Putrajaya ni bukan KL, jalan die banyak susur, jammed idok la lama beno...10 minit je sangkut lepas tu elok la balik cam tak de apa2,,,sunyi la balik..
Nak plak pak polisi yang jagain...memang smooth je la jalan raya tu..

Meh layan gambo bunga api yang sempat aku snap
De video jugak tapi sebab saiz yang beso malas aku nak tunggu dia upload...haha







Ahad pagi esoknya, kami bergerak ke dewannya jam 10 pagi.
Pergi rumah Mak Na dulu amik tok bawak ke dewan.

Mama dan Mak Cu pagi2 pukul 8 dah sibuk di dapur, Mak Na minta tolong masak bubur jagung, bubur nangka dengan bubur pulut hitam, untuk jamu pencucui mulut kat dewan nanti,

Lepas amik tok, sampai dalam pukul 12, sedang elok tetamu dah ramai.
Tengok menu meriah juga.

Belah kanan menu makanan kampung - nasi putih / ayam sambal / gulai lemak nangka / sambal bilis petai / sambal goreng jawa /  ikan masin / ulam-ulaman / sambal belacan / buah oren / air sirap

Belah kiri menu moden - nasi beriani / daging masak hitam / acar masak / papadom / buah oren / air sirap

Lepas tu ada menu sampingan seperti laksa dan cendol.
3 jenis bubur yang mama masak dihidangkan pada pukul 1, itu pun nasib baik Pak Cu tanya...kalau tak memang tak hidang la..masing2 sibuk sampai terlupa..hoho

Pasangan pengantin tiba pada jam 1 petang.
Berpakaian songket serba hijau zamrud..sangat cantik.

Layan gambar je la ye..


Alauddin dan tok


Alauddin, mama dan Mak Cu



Alauddin dengan Pak Cu Adam dan Mak Cu Nelly




Alauddin dan mama 


Abah, Alauddin dan mama - we look green!!


Pelamin dan penjaganya



Yang ni kerja dia berlari dari depan ke belakang...tu je la...memang kurus la kejap abah ko ngejor anak kan...









Cak Lempong



Pengantin



Alauddin yang ralit tengok cak lempong
Abis je muzik, cakap kat mama...alaaaaaa.....nak..nak..nak..
Nak lagi la tu..haha



Tu je la pun pic yang sempat aku snap.
Selain sibuk bertukar peranan menjaga Alauddin dengan suami, aku juga sibuk bebeno la semasa pengantin mula2 sampai tu.

Tunjukkan tempat makan untuk keluarga sebelah perempuan, pastikan susun atur famili kat meja beradap...ye la..masa kami kahwin, Mak Na antara yang memainkan peranan penting juga dalam memastikan kelancaran majlis sebelah suami.

Jadi, kami kene la saling bantu membantu bila tiba giliran sepupu sepapat yang lain kan.
Tolong menolong membawa berkat kan :) :)

Sedara mara yang datang memang ramai...masa ni la berjumpa nye pun kan
Berlaga-laga pipi segala..
Ada juga yang menjemput kawin anak2 deme pulak...bulan 10 paling terdekat sepupu belah suami kahwin, kat dewan golf bukit kiara pula..

Temanya pun warna hijau juga tapi hijau lembut kot
Kebetulan aku pakai baju hijau lembut gak masa tu, Mak cik Piah, mak sepupu pompuan yang nak kawin tu kata, hijau cam aisyah pakai ni la...tak yah la beli baju dah, pakai yang ni je..

Aku seloroh la...aishhh...orang dah nampak la baju kite ari ni...nanti orang kata recycle..haha..
Kene cari baju baru warna hijau lain plak...kihkihkih..

Dalam pukul 4, Alauddin dah tunjuk signal mengantuk, nak tido la tu
Aku memang ajar Alauddin perlu tido walau hanya sekali dan paling kejap 1 jam, pada siang hari supaya dia tidak terlalu penat berjaga sepanjang hari.

Jadi, bila nampak dia mula diam, dah kurang aktif, lepas tu bila orang tegur dia, dia sandar kepala kat badan aku, tu tanda2 dia nak tido la tu.

Jadi, aku naik tingkat atas dewan, suami amik tikar lipat memang sedia ada dalam kereta tu, bentang, bagi susu, tak lama lepas tu die tido la.

Dalam pukul 5 orang catering dah mula kemas2 kerusi meja segala.
Tapi kalau orang dah lena tambah mengantuk ni, bunyi bising besi segala pun dia tak heran kan...macam tu la Alauddin...lega la aku rasa sebab die tido elok je.

Pukul 6 kami anta tok ke Kajang rumah Mak Na semula. Lepas tu terus balik Puchong la, mama ngan Mak Cu pun memang dah sampai kat rumah.

Malam tu memang semua orang melepek la...tak larat selepas seharian ke sana ke mari kan.
Tapi suami nak balik malam tu juga ke Kuala Selangor.

Plan asal nak tengok bunga api lagi, tapi suami kata malas la dah penat kot..haha..
Pukul 12 tengah malam sampai la rumahku syurgaku ni...Alhamdulillah..

Selamat pengantin baru la sepupu ku ya...juga pada yang melangsungkan perkahwinan pada bulan 9 ni..
Semoga bahagia sampai Jannah...amiin

As - salam :) :) :)







Thursday, September 19, 2013

Apple Learning Quran

Assalamualaikum

Nak promote APPLE LEARNING QURAN ni
Jual murah2 je kome
RM24 sebiji
Postage RM6 sm / RM9 ss

Kalau amik 5 pun kos pos masih RM6 sm / RM9 ss

Size sebesar genggam dewasa
Bateri size AAA 3pcs 

Boleh digantungkan di leher, buaian, stroller ataupun dipegang.

Ada 26 doa harian,16 surah dari Al quran,6 lagu kanak berbahasa arab.Ada lampu yg boleh ditukar2 untuk menarik minat kanak2.Hanya tekan button yg ada seperti mainan lain..



KELEBIHAN APPLE LEARNING QURAN NI : 


26 DOA HARIAN : 
DOA SEBELUM TIDUR
DOA MASUK TANDAS 
DOA KELUAR TANDAS
DOA SEBELUM WUDHU
DOA PAGI HARI
DOA SEBELUM MAKAN
DOA SOLAT JENAZAH
DOA MEMAKAI BAJU 
DOA KELUAR RUMAH
DOA MASUK MASJID
DOA KELUAR MASJID
DOA NAIK KENDERAAN
DOA BERJUMPA SESAMA MUSLIM
DOA MENZIARAH ORG SAKIT
DOA KETIKA BERSIN
DOA KETIKA HUJAN
DOA MELIHAT CERMIN
DOA ZIARAH KUBUR 
DOA BERBUAKA PUASA
DOA SEBELUM TIDUR
DOA PETANG HARI 
DOA MASUK RUMAH
DOA KETIKA MENDAPAT MUSIBAH

16 SURAH PENDEK :

Fatihah 
Adiyat 
Qori'ah
Takathur 
asr 
Humazah 
Fill 
Quraish 
Maun 
Kauthar 
Kafirun 
Nasr 
Massad 
Ikhlas 
Falaq 
An-Nas 
DOA SOLAT:
Kalimat Tauhid ,Syahadat,Adzan ,Takbir awal sampai salam .

NASYID ANAK2
Thanks The parents 
Love Allah and Love messanger 
Ramadhan Is Cominng
The Full Mon Rose 
The Ceed of the oneness Allah 
Alphabet A-Z



Fungsi setiap butang





Ada 3 warna pilihan




OREN




KUNING




HIJAU

Nak order boleh sms / whatsapp 0134314741
Inform nak order warna apa ye.

atau

Lawat page fb aku sya&nas kiddies store
Boleh cuci mata tengok barang2 lain juga :) :) :)


Happy 9th Years!!!

Assalamualaikum

Semalam 18.9...date kami start serius berkenalan dulu..ececece...

Masuk tahun ni dah 9 tahun la kami saling kenal mengenali dan lagi 2 bulan genap la 3 tahun usia perkahwinan.

Saje la nak menyingkap tabir perkenalan 9 tahun yang lepas....chewahhh..

Kenal suami masa bulan 6 2004..masa tu semester 3 kat UiTM Seri Iskandar...terjumpa pun sebab teman roomate dating ngan pakwenya..
Kejadian berlaku pada hari Jumaat malam.

Roomate aku sorang ni pemalu sungguh...pakwenya ajak kuar saje makan2 kat gerai dalam u tu..kami roomate ber4..asalnya nak angkut semua sekali bawak gi dating...tapi yang sorang tu malas plak nak ngikut sebab nak tido...kuat tido pun dienye..asal ada masa tido aje la kejenye..

Jadi aku dan roomate sorang lagi teman roomate yang nak dating ni..bertiga la jadinya kami ni..terus la dikabo ke pakwenya die datang bertiga..then disuruh pakwenya angkut kawan juga takut nanti tak balance pastu kang malu2 alah plak kumbang je sekor kat situ kan...hewhewhew..

Jadinya pakwe dienya bawak la si nasrul laki aku ni haa...sorang je la bawak pun..jadilah kami ber5 bermakan2 di situ..
Tapi nasrul ni stok memang berat mulut a.k.a pendiam...sampai2 juz say hi je..tu pun lepas pakwe roomate introduced dia kat kami la..then terus duduk sangkut buku lima kat bawah dagu...bajet serius la teww

Kami pun banyak berborak berempat je..nasrul tu senyap je..sekali sekala je dia senyum atau aah atau angguk..tu je reaksi die...serius dan pendiam...1st impression aku la..haha..

Tetiba selepas makanan semua dah abis makan, si nasrul ni nak makan keropok twisties plak..tempat makan kami ni ala2 medan selera...ada banyak gerai..gerai 1st tu jual jajan segala..

Dalam senyap2 tu tetibe plak bole cakap kat aku tolong belanja dia keropok twisties tu..nak yang cheese tau..

Terkelip2 la mata aku ni..apa ke hal mamat ni tetibe suh aku belanja lak...tengah tak abis kelip tu dia kata dia tak de duit lebih..bawak cukup2 nak beli limau ice je..

Bawak rm1.00 je kuar gi makan????? Gamble sungguh!!

Tapi aku kan tarak kisah punye orang...dan2 tu pulak roomate yang sorang lagi nak makan keropok gak..jadi aku pun membeli la 2 jenis keropok..dan makan di situ bersama2..

So, aktiviti makan malam tu abis kat situ je la..tak de sesi tukar2 no phone segala..juz hi hi bye bye je..

Esok tu sabtu kami keluar outing ke Ipoh, sekali la dengan pakwe roomate dan masih lagi diangkutnya si nasrul tu.

Sampai bus station Ipoh tu, kami naik bas lompat2 ke Jusco Ipoh. Tambang dia 60 sen.
Tapi si nasrul ni suruh aku bayar tambang dia pulak.
Sekali lagi mamat ni pau aku kan!!

Dalam duk jalan2 tu, kami singgah Popular jap nak beli stationaries...masa aku tengah beratur nak bayar tu, datang plak si nasrul ni minta tolong bayarkan pen die 2 batang, aku cakap mana duitnya, dia kata guna duit aku dulu, nanti dia bagi...
Dalam hati aku, sekali lagi mamat ni nak suh aku belanja kan!!

Ada 1 adegan aku tak lupa, masa kami lunch kat food court JJ tu, nasrul makan sizzling mee dan aku ngan roomate aku makan nasi ayam. Roomate sorang lagi duk ngan pakwe dia la kan...haha

Lepas tu kami bertiga ni duk 1 meja la....aku berdepan dengan nasrul. Then tengah dia duk cucuk isi ayam tu, terpatah la plak sudu plastik tu...
Aku ngan roomate aku terkejut jap, nak bantai gelak pun ada, tapi lepas dia bangun gi amik sudu lain baru kami gelak...kahkahkahkah..

Tapi si nasrul seposen je muka dia...tak de reaksi langsung cam malu2 alah ke, gelabah ke...ye la...patah sudu depan pompuan kan....de setengah lelaki merah dah muka..haha...kot orang kata makan ganas kan..tapi nasrul ni haram tak de reaksi...ambil sudu lain terus sambung makan...memang rileks la..

Masa ni nasrul ni dah mula ringan mulut la nak sembang, nak gurau2, berani dah nak usik2 aku kan, sampai terlalu obvious la plak die nak ngorat aku kan...roomate aku 2 orang memang kata confirm nasrul tu suka ko cahh!!

Petang tu kami balik, masa dalam bas lompat2 tu, nasrul bayar tambang untuk aku 60 sen, then bayar duit pen dia 2 batang tu....kira settle la kan...hahaha..

Tapi ada 1 adegan memang aku wat bahan sampai skang kat laki aku, masa kami naik bas tu, nasrul ni naik dulu la dari kami. Belah belakang banyak kosong.

Lepas tu nampak la si nasrul ni duduk tapi belah luar, bukan belah dalam tepi tingkap tu.
Pastu aku ni duduk dengan roomate aku, roomate sorang lagi duk dengan pakwe die la kan, jadinya nasrul ni sengsorang la.

Lepas tu si pakwe roomate ni tanya la, nas, apsal ko duk tepi..masuk dalam la...
Selamba je dia cakap, aku ingat budak baju merah nak duduk dengan aku...perghhh!!
Aku la tu sebab aku sorang je pakai baju merah pun.
Hahahaha...pengharapan yang tak berbalas la kononnya..

Yang roomate aku tak abis2 la duk kata si nasrul tu asyik duk tengok aku je...ye la, aku ni duk depan 1 seat dari nasrul tapi die seberang sana aku seberang sini...jadi dia nampak sisi aku la kan..yang aku ni memang la tak nampak dia sebab aku duk depan, takkan nak toleh2 belakang tengok betul ke tak die tengok aku...haaa...gitewww la..

Masa ni tak de sesi tuka no phone segala pun. Habis sembang kat situ je la.
Aku masa ni tak pakai handphone pun. Orang lain masuk semester 1 dah ada nokia 3310...aku je berharap dengan public phone..huhu..

Habis kejadian di Ipoh tu, memang tak de berjumpa dah dengan si nasrul ni..memang abis kisah kat situ je la..

Seminggu lepas tu aku keluar gi Ayer Tawar dengan classmate aku, nak mencari handphone la...jenuh aku menyimpan sampai 3 semester nak beli handphone...kihkihkih...gigih duit simpanan sendiri hokeyyy..

Ni la handphone pertama aku beli hasil dari titik peluh aku berusaha..hoho


NOKIA 3610 
Ehsan : GOOGLE


Masa beli harga dia RM300, beli sim kad maxis RM60, total RM360. Masa tu rasa gila banyak duit aku terbang nak beli handphone je...memang jaga dan pakai lama la handphone ni...4 tahun aku setia bersamanya. 

Tapi kan yang pelik bin ajaib tu, si nasrul ni bole plak tahu no phone aku, padahal die tak tahu pun aku baru beli handphone atau tak pernah ada handphone pun sebelum ni.

Aku beli handphone hari Selasa. Esok tu, aku ke fakulti boleh pulak terserempak dengan si nasrul ni kat tangga, kami 1 fakulti tapi tak pernah la 3 semester tu aku jumpa mamat ni, tak pernah langsung. 
Dia tegur aku siap sengih lagi, lepas tu terus blah gitu je...tak sempat aku nak balas teguran dia.

Abis kelas ari tu, aku ke pejabat hal ehwal pelajar, masuk je pejabat tu terserempak lagi muka si nasrul ni, duk isi borang subjek tambahan. Aku nak anta borang subjek.

Sembang la kejap 2 3 minit, lepas tu aku terus la balik hostel.
Jumaat tengah hari minggu yang sama, kawan aku ajak balik rumah die, jadi peneman dia naik bas la...aku follow je..berjalan KL la orang kata.

Pukul 7 lebih, nak maghrib masa tu, kami dah sampai Pudu, kene naik bas lompat la nak ke Kampung Melayu Subang.  Kawan ajak singgah Mydin jap, jenjalan sebab bas lambat lagi masa tu.

Dalam duk jenjalan tu, dapat la sms dari nombor yang tak dikenali.
Mesej tu panjang gile siap ada kata2 merajuk dari seseorang.

"Kenapa ko tak cakap ko ikut datin balik KL?? kalau aku tahu ko balik KL, aku ikut la tadi, leh kita jalan KL sama2..tadi Iwan kata esok dia nak jalan Ipoh dnegan ida, aku tanya ko ikut sekali tak, iwan kata ko balik rumah datin so iwan pergi ngan ida je la..takkan aku nak kacau orang dating kot...apa la ko..bukan nak cakap ngan aku...kalau tak kita dah kat kl dah sama2..."

Haaa...gitu la ayatnya...jenuh la aku baca nak hadam sapa la yang anta mesej ni, silap anto ke hape tapi nama2 dalam mesej tu semua nama orang yang aku kenal...iwan tu pakwe roomate aku, ida roomate aku, datin panggilan pada kawan yang aku ikut balik rumah tu.

Datin pun ulang kali la baca mesej tu...katanya..jang, orang ni merajuk ngan ko jang...
Jang tu nama panggilan aku ngan deme2 ni...sebab aku paling tinggi dalam geng2 kami, panggil Jang a.k.a panjang.

Aku pun jenuh la pikir sape pulak nak merajuk ngan aku ni...pelik sungguh la kan...
Dalam geng2 aku ni...semua dah tahu dah pasal si nasrul ni, lepas je kes kami keluar ke Ipoh tu, roomate aku duk bahan aku je ngan si nasrul...kenen2 kan aku ngan dia...

Jadi datin ni kata..ntah2 nasrul kot jang..jap aku cek no phone dia...datin ni sekelas dengan nasrul jadi dia ada la no phone nasrul ni...sekali cek sungguh la pakcik ni la yang merajuknya pun....alahaiii..

Aku pun mesej la balik, mana dapat no phone aku, haram dia tak kabo pun...yang duk ulang2 tanya ngape tak ajak dia gi KL sekali..sebab rumah dia kat Puchong, boleh naik bas sekali...
Haru sungguh la merajuknyaaaa pun..

Tapi dalam merajuk2 tu, sempat lagi selit order suruh aku beli Double A A4 paper nak buat print assignment katanya...murah kat Mydin...memang haru la dia ni..

Start dari waktu itulah sehinggalah ke pukul 3 pagi, duk main call 2 second tak berenti2...dulu kan maxis ada call 2 second...layankan je la...haha..

Disitulah bermula episod perkenalan kami....tanggal 18.9.2004 dia ajak serius la, kata nak kawan sungguh2...kira aku dah tak leh test market ngan lelaki lain la kan..dah kene cop..hahahahhaa..

Kisah declare konon2 nya tu aku dah pernah cite dah dalam entry sebelum2 ni...kira ni kejadian paling awal la kan...bagaimana perkenalan tu bermula..

Jadi, semalam tak de la sambutan apa2 pun...saje2 aku wish dia happy 9th years kat wasap...
Dia pun terlupa juga, tapi terkejut dah 9 tahun eh kata dia..lama dah rupanya..hoho..
Alhamdulillah...doa tak putus2 semoga semakin panjang la rasa cinta dan sayang kami ni hingga ke Jannah...amiiin..

Cuma malam tadi kami keluar ke Giant, kami nak buat spek mata, siap order semua, singgah la kejap kat secret resipi...tetibe suami cakap kita makan kek nak...huhu...aku layanzzz je

Aku pun beli la 1 slice je, chocolate fudge sebab aku suka coklat je..lain2 kurang minat...cukup la sepotong je sebab 2 2 bukan hantu kek...makan sepotong tu pun duk bertolak2 suruh habiskan...sudahnya aku yang perabihkan...maklumlah 2 2 tak suka mende manis2 sangat.

Gitu je la citenye....
Asalnya entry ni nak cite pasal sepupu kawin minggu lepas, tapi teringat plak date penting ni, postponed next entry la pasal nikah kawin tu ye..hahaha

Ok la..nak packing barang dah ni...lain kali bersiarannya ye :)

As-salam :) :) :)













Monday, September 16, 2013

Jalan - Jalan Cameron Highland

Assalamualaikum

Woohhaaaaa...lamanya mak esah tak bersiaran ye...aduyaiiii...cam sibuk bebeno lagaknya..hahaha

Memula nak cakap terima kasih banyak2 pada yang email dan komen suka dengan blog kusam teman ni, tak de la apa yang best beno cam blog2 fofular tu...sekadar perkongsian apa yang berlaku dalam hidup teman sikit2...lepas tu share la ilmu2  yang teman tahu dan baru belajar..sama2 dapat manfaat kan...itu aje la punn..

Terima kasih banyak2 la ye 
Teman sayang kome :) :) :) 

Ok la...sambung cerita..
Bukan la apa yang berlaku hari ni pun, tapi dah berlaku 2 minggu lepas..haha

Setelah 2 kali Ahad suami tak balik ke rumah,  Isnin selepas merdeka suami dapat cuti sehingga la Ahad Alhamdulillah...

Berita paling gembira sekali, 2 minggu selepas ni suami akan sambung DPA dia kat INTAN Bukit Kiara, kiranya suami ulang alik la dari rumah ke KL.

Dapat la merasa rutin back to normal macam dulu cumanya suami sampai rumah malam la sebab aktiviti dia full kat sana. Lepas 2 minggu tu suami balik semua ke IKWAS Kluang. Tak pe la, 2 minggu pun dah seronok dah :) :)

Jadinya, disebabkan dia stress di Johor selama 2 minggu itu, dia telah booking rumah peranginan persekutuan di Cameron Highlands selama 3 hari 2 malam.

Nasib baik date kami nak gi tu memang kosong, sedang elok je sebab suami memang nak gi rabu hingga jumaat dan kosongnya hanya 3 hari tu je..Alhamdulillah..
Lepas tu suami tetibe ajak makan durian sepuas-puasnya kat Tulai Orchard, Raub..dia kata ada voucher kat Groupon makan durian RM25 plus air kelapa pandan 2 biji seorang. Suami cadang nak makan sebelum naik Cameron, jadi aku booked waktu tengah hari.

Jadi suami juz bagi link website je..aku la settle semua sebab die sibuk ngan aktiviti DPA dia..huhu..ok selesai dah bab tu.

Kami gerak pagi Rabu jam 9 pagi. Kiranya kami naik cameron dari Raub la. Sampai Tulai Orchard sedang elok, ngam2 jam 12 tengah hari.

Jalan nak masuk dusun die perghhhh...mencabar sungguh la..naik 4 wheel drive memang sesuai la..naik MPV sayang la kete beb...haha..sebab jalan die tanah merah..turap ngan batu2 kecik je...sabo je la..

Masa sampai plak memang tak de orang yang
tengah makan, kiranya kami je la.



Dusun durian


Deco yang sangat cantikkkk!!



Owner dia nama Wong, muda baya suami je, anak tauke kebun. Peramah dan sangat fasih berbahasa melayu. Sangat friendly..

Kami disambut dengan baik, kebetulan dia kata baru lepas 1 famili balik, kami sampai. 

Dalam duk borak2 tu, suami tanya pasal jalan napa tak turap elok sebab dia buat promosi makam durian siap masuk groupon, of course sambutan tinggi..sebab masa aku beli voucher pun dah 500 lebih..

Then Wong cerita...sebelum ni kan Ng Yen Yen adun kawasan situ..then ada bagi peruntukan untuk buat jalan tar elok sampai pintu masuk kebun dia. Tapi separuh jalan saja siap. Then tahun ni dia tak bertanding so memang terbengkalai la sampai sudah..huhu...well....

Jadi Wong ni keluarkan modal 4k untuk beli batu2 kecik kasi tabur atas jalan..untuk mudah kereta lalu..sebab kalo tanah merah saja...aiyaa..memang teruk wooo..ujan saja tayar kereta mesti sangkut. Haa...giteww

Bagus anak muda cam Wong ni..dia sendiri usul pada bapak die buat promosi dalam groupon untuk perkenalkan kebun durian as salah 1 tarikan pelancongan then usaha dengan modal sendiri untuk bina kemudahan ke tempat dia. Bijak dia ni..

Ok..sambung cerita durian..haha

1st sekali Wong kasi test D24...errmmm..sedap..rasa manis2 pahit sikit tapi lemak..ulas besar2..memang D24 tu sedap pun kan..tapi bukan pilihan aku la.

Lepas tu dia bagi rasa 101 pula..isi oren..manis gile..ulas die sedang2 je..rasa manis lemak berkrim..haha..ni aku suka..

Then suami tanya musang king ada...dia kata ada tapi buah kecik sikit...tak pe..kasi try la kan..rasa dia manis2 pahit..dan pahit die memang terasa..orang kalo gila durian memang akan cari yang manis2 pahit..tapi tengok selera jugak la kan. 

Tapi kan Wong ni pelik napa orang suka sangat musang king padahal takde la sedap sangat..Wong kata 101 lagi manis dan sedap. Lepas tu musang king harga pun mahal..suami tanya dia u jual mahal tak...dia kata mesti la mahal sebab jual harga pasaran.

Tapi betul la..dia ikut selera orang kan. Ada yang suka manis lemak. Ada suka manis pahit. Ada suka tawar pahit. Ikut tekak la..

Lepas tu dia bagi plak 145. Yang ni pun sedap...cuma isi dia jenis lembik, tak pejal macam 101. Rasa manis tak de pahit..haha..aku cari durian manis2 je..tak suka yang pahit2..

Then aku cerita kat dia..kat kampung abah aku ada pokok durian gak..tapi buah jenis kecik2 dan ulas die pun kecik2 juga..pastu isi die nipis je..rasa manis gile..

Wong kata biasa durian kampung macam tu la..tapi dia bagi la aku  rasa durian kecik tapi ulas die sedang2 dan rasa die pahit lebih sikit dari manisnya..yang tu suami aku pun tak leh masuk sebab pahit.

Sambil layan kami, Wong ajar cara kenal durian..haha..yang aku ingat D24 duri dia kecik2 dan tajam..101 plak buah memanjang sikit cam mangga dan duri tebal sikit dari D24.   Tu je aku ingat..yang lain aku tak ingat..haha

Dalam duk borak2 tu suami tanya apa perancangan akan datang..dia kata mau jadikan kebun ayah dia ni kawasan untuk lawatan sekolah2 dan universiti..kasi kenal pada generasi muda yang tak pernah tengok pokok durian, tak tahu macam mana durian jatuh, nak rasa sendiri kutip buah durian then kopek terus lepas jatuh, jalan2 kat kebun..dia kata nak buat jalan kecik cantik2 dalam kebun
dia untuk mudahkan berjalan masa lawatan tu...pergghh...bernas2..

Lepas die cerita siap tanya apa pandangan suami aku...memang bagus la kan..konsep idea tu lain sikit dari yang lain..plus dalam kebun die memang ada pondok2 kecik kan. Memang elok jadi tempat persinggahan selepas penat berjalan..pastu deco2 die pun lawa cuma perlu diperkemaskan lagi..depan kebun ada reban ayam, itik, ayam belanda, ayam serama, de kolam ikan, de burung...

Last tu dia bagi minum air kelapa pandan...memang sedap sebab tak manis sangat...aku suka..tapi kami larat balun 3 biji je..haha..sebab air die banyak betul dalam sebiji tu. 

Meh layan gambar jap la..














Budak yang sangat suka minum air kelapa..



Dari aspek kebersihan memang bagus..takde sampah bersepah2..kulit durian elok buang dalam tong...meja dan kerusi yang bersih..duduk atas batang kayu..haha..

Dia kopek buah pun guna alas..dan yang aku perasan tak de la terkena jari2 die..ada 1 buah tu isi cam terkoyak sikit die kata sorry bang..ini kene pisau tadi saya ketuk kuat sikit..memang aku nampak yang tu.

Lepas tu buah kelapa yang die kopek pun takde terkena jari dia cam biasa kita tengok orang jual air kelapa tu kan..dah buang kulit atas tu..air memancut2 lepas tu tuang dalam jug then air pun meleleh ikut jari dan telapak tangan die kan..haha..

Yang ni die potong atas tu then tinggalkan sikit lapisan isi yang nipis, juz cucuk ngan straw terus boleh minum..

Aku bab air ni cerewet sikit..tu sebab aku biasa beli air tebu je kalo kat pasar malam then mesti tengok cam ne orang tu mesin dan tapis air tebu...ada tak air menjejeh2 turun ikut jari die..kalo tangan orang tu memang kering tak de leleh2 air baru aku beli..huhu

Air kelapa plak suami biasa beli buah balik rumah kopek sendiri..tapi air2 bancuh lain tu memang tak de la aku beli...rela buat sendiri kat rumah..terjamin dalam segala hal...gitu lerr..

Selesai makan dalam 1 jam cam tu, Wong kasi snap pic buat kenangan kat kebun die then kami meneruskan perjalanan ke Cameron Highlands.







Cuaca sepanjang jalan adalah redup. Dalam 2 jam gitu sampai la kat Rumah Peranginan Persekutuan  itu. 





Masa sampai ada banyak kereta mula masuk, mungkin baru sampai seperti kami. Suami selesai check in kami terus gerak ke bilik di tingkat 1. 

Harga semalam???? Murah je weh...RM25 semalam, amik 2 malam hanyalah RM50 sahaja. 
Tapi kualiti bilik sangat terbaik...besar dan ngalahkan bilik hotel deluxe yang biasanya untuk famili tu kan..then ada 1 katil queen dan 1 katil single..



Rupa dalam bilik



Dia punya luas dan panjang sampai Alauddin duk marathon je dalam bilik tu..memang admin kat Cameron tu jaga elok semua rumah peranginan kat sini..lima bintang aku kasi.

Lokasi rumah ni bersebelahan dengan ladang strawberi...lupa dah nama..haha..

Tapi kami tak gi pun petik2 strawberi sebab tak minat kot nak petik2..walaupun selalu duk dengo orang datang cameron sebab nak petik strawberi then makan situ...tapi kami tak rasa lak nak wat semua tu..hahaha

Cuaca sini sejuk yang amat dan sepanjang jalan dari Tanah Rata ke rumah peranginan ni hujan je..dah la tempat sejuk tambah pulak hujan je manjang memang ngetor la aku jawabnya.

Pukul 5 kuar cari makan plak. Pusing2 kat tengah pekan tu, memula nak makan mamak je sebab rasa tu je ok kot. Lepas tu suami perasan ada medan selera kat sebelah kedai mamak tu.

Elok je turun tangga kat medan tu, punye la ramainya umat manusia macam pesta pulak. Aku cakap kat suami cam jamuan raya je..

Pastu suami tanya pada salah seorang peniaga kat kedai makan tu ada apa ni bang..Brader tu jawab ari ni makan free bang, dari gerai 1 sampai gerai hujung..semua free..abang nak makan apa amik je bang..ari ni  kita kasi free semua..

Wahhhhh...memang langkah kanan la kan..dieorang buat style buffet juga..cuma panjang gile la sepanjang gerai yang ada. 

Antara menu yang sempat kami makan adalah nasi tomato, mihun goreng singapore, mee udang, mihun sup, pulut dan kuah durian.
Alhamdulillah..

Malam tu hujan masih renyai2..memang sejuk
sangat2..Alauddin tak jadi apa..elok je main..aku memang tak tahan sejuk..berbungkus dalam selimut je la.

Pagi esok singgah kedai mamak yang tak jadi malam tadi..haha..makan roti canai sorang 2 keping then sambung berjalan ke pasar nak cari sayur dan strawberi plak.

Suasana skang lain sikit. Dah tak de dah orang jual strawberi cucuk celuo coklat..kalo tak berderet je sepanjang jalan tu orang duk berjual kan..

Skang orang jual strawberi siap coklat dalam bekas kecik ..1 bekas kecik bole makan 2 pek besar strawberi. 

Nak pilih strawberi kemain lamanya..haha..harga mana2 sama je..cume teruja tengok mana yang susun lawa dan nampak banyak buahnya..

2 pek rm15, coklat 1 bekas rm5 total rm20. Settle bab strawberry. Then cari jagung pula...15 tongkol rm10...ok..settle jagung dan berharap pilihan ini adalah yang manis. 

Limau kecik hijau tu tobat tak nak beli dah  sebab 2 kali pergi sana beli kata manis sekali makan kat rumah masam yang amat..bagi tester yang manis la..sekali pilih sendiri sikit je manis banyak yang masam..haha..kot sendiri yang tak pandai pilih tak tahu la kan...huhu

Lepas tu terus balik bilik la. Mende pertama yang dibuat adalah makan strawberry..haha..Alauddin sangat suka..kejap2 nanti datang minta nak lagi.
Buahnya manis tak masam.

Petang tu kami makan nasi masak sendiri..nasi je masak lauk bawak dari rumah. Bestnye rumah peranginan ni adalah boleh memasak..huhu..lepas makan nasi...rebus jagung plak sorang setongkol...Alhamdulillah..2 tongkol tu manis sangat :)

Malamnya kami keluar cari KFC dan sedikit kudap-kudapan plak...hujan masih berterusan dari pagi tadi bawak ke malam..kejap renyai kejap rintik2 kejap lebat..tp hujan memang tak berhenti2 la..

Esok pagi aku rebus jagung 3 tongkol dan ratah strawberry. 

Lepas check out tu, ajak suami beli strawbery bawak balik umah dan nak shopping sayur sikit2..ala beli yg 10 paket rm10 tu pun dah cukup dah...paling sedap kacang buncis cameron..rasa die lain sikit dari kacang buncis biasa kita beli tu.

Habis membeli tu, gerak balik terus la.
Sepanjang jalan kabus tebal sungguh walaupun cuaca panas...sejukkkk je..

Ok la...bersiaran lain kali la plak
Banyak betul yang aku nak story tapi masa nak taip pula semakin suntuk...huk..huk..


As-salam :) :) :)