About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Sunday, September 22, 2013

Bila Lama Tak Bertemu Kengkawan :)

Assalamualaikum

Semalam pergi wedding geng 1 kepala masa study kat Perak dulu.
Nama die Hazimah, kami panggil Ajie je..

Weddingnya buat kat dewan koperasi polis kat area Batu Caves.
Jumaat malam tu, si Datin dah wasap aku tanya pegi tak wedding Ajie, aku kata In Shaa Allah pegi.
Dia kata rindu nak jumpa aku, huhu....ku merinduimu juaaaa...

Aku memang dah inform suami awal2 dah kata nak gi wedding Ajie ni.
Suami memang kenal la Ajie pun, jadi biasanya kalo wedding kawan2 kami masa study memang jarang sangatlah dihampakan permintaannya oleh si suami....hihi

Jadi, pagi Sabtu, bangun je terus la kemas rumah dan basuh baju segala.
Yang paling penting baju suami la sebab ari ni (Ahad) dia dah nak balik IKWAS, Kluang.
Dah tamat dah 2 minggu suami studi kat INTAN Bukit Kiara.
3 minggu lagi baru balik rumah semula...huhu..
Tak pe, aku dah steady dah..hoho..

Dalam pukul 12 tengah hari tu, kami pun gerak la.
Semalam si Datin kata dia gerak pukul 1 kot sebab tunggu si Bapak balik kerja dulu, maklumlah kerja separuh hari.

Kami ni masa study dulu ada nama gelaran masing2 tau
Meh nak singkap kenangan lama...sejarah nama datin dan bapak...hihi..

Si datin ni, nama dia Herina Herry....sedap kan nama dia
Dapat nama datin sebab dia kalau pi kelas kan, pakai baju cam mak pengantin, merelip merelap pastu accessories penuh di tangan.

Datin ni ratu silver tau, rantai silver, cincin silver, gelang silver, habis ngan rantai2 kaki pun silver. Tapi bukan silver hat cepat karat tu, silver elok punya la.

Jadi, dari semester 1 lagi, dia kalo pergi kelas mesti pakai jubah yang ada cutting tu, yang kiri kanan baju die belah, orang panggil masa tu baju punjabi kan, pakai dengan seluar slack hitam, baju bermanik segala, tak pun baju kebaya aau baju kurung yang berbatu kilauan emas kata ko!!

Lepas tu sangkut handbag ala2 furla tu, tapi zaman kami tu tak de la furla2 segala....bentuk handbag serupa tu la...

Lepas tu gelang tangan 5 6 urat, cincin 1 jari 3 bentuk, pakai kat 3 jari, jari hantu sampai jari kelingking..cincin aje 9 bentuk...rantai kaki siap berloceng...kencing kencing kalo jalan depan orang kan, nasib baik orangnya bertudung, kalo free hair memang nampak la subangnya 2 3 bentuk tergantung kat telinga tu kan..

Kasut plak memang bertutup tapi exclusive wehhhh...dah macam peguam pencen pun ada...memang bergaya orangnya...

Jadi, masa semester 1 kan, bila masuk kelas, mana la kite kenal orang sangat kan, melainkan roomate kite je la...jadi ada la sorang boy dalam kelas datin ni panggil dia Mak Datin sebab penampilan beliau yang vogue ittteww..
Terus la lekat nama datin tu...tapi kadang2 aku panggil naa je...:)

Si bapak tu pula, namanya sungguh la sedapppp
Nadwatul Khairiyyah....ala2 arab gitu kan
Tapi dipanggil bapak sebab sifat prihatin beliau seperti seorang bapak iaitu tegas!!
Kisahnya bermula begini...

Masa tu Jumaat, jadi kebiasaannya deme2 ni akan balik ke rumah masing2 la, sebab weekend kan.
Tapi masing2 duk terlikir-pikir la nak balik ke tak, nak balik ke tak...ada yang risau nak tinggal roomate sengsorang, ada yang rasa cam xnak balik la...macam2 la

Jadi, si bapak melihat suasana kelam kelibut, terus la sound...
Nak balik, balik je la...yang penting nak jumpa keluarga...tak yah pikir2 hal lain, balikkkkkk jeeeee...
Begitu berterus terang dan tegas sekali arahan si bapak.
Senyap terus bebudak ni...haha...
Abis je cakap, si bapak terus buat hal sendiri...hahaha

Start hari tu la, kami panggil die bapak...die jenis steady, jarang bukak mulut, tapi sekali dia bercakap sunggu berilmu ayat2 beliau....gitu lah bapak...

Bapak ni junior kami, kami dah semester 6 - akhir, deme baru semester 3. 
Deme duduk depan bilik di datin berdua dengan ajie, aku dan zana  duduk bilik tingkat 1 blok yang sama.

Sejarah nama aku si panjang plak gini kisahnya...
Roomate si datin masa semester 1 dan 2, nama norliza, kami panggil yok je...sebab yok tu panggilan dalam jawa, famili dia pangil dia yok...aku tak tahu la apa maksud yok tu, tak pernah tanya pun..haha
Bila dengar deme2 ni panggil yok, aku follow je la..

Masa semester 1, kami semua ni duduk blok horror sikit, blok paling lama, dan di hujung padang..belakang hutan banat...haha...redha la je..jadi junior kene terima segalanyaaaa...hoho

Seminggu selepas daftar tu, kami masih belum kenal jiran2 kat area bilik kami, jiran sebelah pun tak kenal apatah lagi jiran wing lain kan...
Aku duk berempat sebelah tangga, datin dan roomate dia tinggal wing kanan bilik hujung nun..ada la kene lalu 5 bilik baru sampai bilik dia.

Jadinya, aku baru keluar bilik air, si yok ni lalu nak basuh cawan, dia nampak aku pegang sabun, dia panggil aku.
Panjang, pinjam sabun nak basuh cawan...
Yang aku ni pusing belakang aku, kot belakang aku de orang lain, sebab aku memang tak kenal pun yok ni.

Sekali dia kata, ko la panjang, aku tak tahu nama ko, tapi nak cepat panggil je la panjang...nak gi kelas ni tapi nak basuh cawan dulu..
Nampak tak bahasa jawanya tu...ko aku ajewww..

Lorhhhh....nasib aku bukan jenis sentap ke jenis amik kisah....aku bagi je la sabun tu aku cakap petang nanti la bagi...sebab aku pun nak gi kelas..

Petang tu, masa balik kelas, terserempak dengan yok dan ajie ni, si yok ni stok kelam kabut sikit, terus jerit2 panggil aku...panjang...panjang...selamba je depan jiran2 yang lain...ada tengah jemur kain, de tengah nyembang2 kat luar, de yang baru balik kelas kan....

Aku ni terus la toleh...haha..
Dia kata kejap lagi aku datang bilik ko anta sabun pinggan...
Tu je nak kabo...hahahahahahahahha

Masa tu datin, ajie ngan zana ada sekali, so dieorang dengar la si yok ni panggil aku panjang...terus la lekat nama panjang tu sampai la skang.

Ada masa deme panggil panjang, kadang2 jang, kadang janjang....haha..tapi roomate aku tak panggil la...roomate datin je panggil..huhu

Banyak betul kenanagan aku dengan kawan2 masa study dulu...best betul la :)

Ok...back to wedding story yaaa..

Sampia dalam jam 2, aku tercari2 gak deme2 ni, tapi tak ketemu lak.
Mungkin datin ngan bapak belum sampai la..

Ajie plak tengah sesi makan beradap...malas nak kacau, kami makan dulu la
Dah amik nasi tu, tengah nak duduk kat meja, aku nampak datin ngan bapak kat meja tengah, baru duduk..

Nasib suami layan Alauddin, aku gi kejap kat datin...rupenya mek ngan Atiq dah sampai dulu, deme sampai masa pengantin masuk dewan...kira lagi awal dari kami la..

Dah berjumpa tu punya la seronok kan...berkissing bagai...lepas rindu kejap..hoho
Lepas tu sampai plak zura aziz dan zura rosman. Nama lebih kurang beza nama bapak je..

Aku, zura aziz dan zura rosman ada anak sorang, datin dah kahwin tapi masih belum sampai rezeki, atiq, mek dan bapak masih bujang tapi tak lama dah la tuu..huhu...doa2 kan lah ye :)

Tapi aku gi kat meja aku balik, settle makan dulu la, sebab amsing2 baru sampai kan...
Nanti2 bole sembang lagi..

Tengah2 makan tu, jumpa daria plak...tapi tak sempat snap pic dengan daria...sbb daria nak cepat masuk kerja...die lari sat datang wedding ajie...huhu..

Tak pe...tahun depan majlis kahwin daria plak...boleh la jumpa lagi..In shaa Allah..:)

Layan pic la plak ye


Mama dan Aluddin..huhu
Ramai kata aku kurus gilerrr...
Kalah zaman study dulu...hewhewhew..
Kembang semangkuk dah aku rasa time tu...hahahahhaa





Dari kiri : Zura Aziz / Mek / Atiq / Datin  / Aku / Bapak



Datin yang suka menyakat dan melayan Alauddin...hohoho..
Datin, antara sahabat baik aku...dengan dia aku kenal erti sahabat, teman, kawan dan mereka yang biasa2 sahaja
Sahabat yang sentiasa dalam susah senang, penyimpan rahsia yang boleh dipercayai dan pendengar yang cukup setia...




Freestyle!!!!



Ajie dan Dyat - si pengantin



Ex-roomate 
Sorang lagi Ida, tak datang sebab tengah sarat mengandung, dah 36 weeks, so tak larat nak gerak mana2..
Kami berempat roomate bersama selama 2 tahun..
Semester 5 dan akhir aku duduk dengan Zana, bilik berdua je





Atiq...minta izin copy gambar dari fb u ya...huhu..thanks :)


Pelamin ajie cantik sangat, warna pink dan biru turqoise.
Pengantin plak pakai persalinan warna biru turqoise, dan door gift semua warna pink dan biru...
Sweet sangat :) :) :)

Kami bersembang2 sampai la pukul 3 cam tu...masing2 ada hal kan, cukuplah masa yang ada tu untuk melepaskan rindu di hati..Alhamdulilah..

Datin gerak dengan bapak 1 kete, atiq ngan mek gerak 1 kete...jadi kami berpisah pada waktu yang sama...seronok jumpa walaupun sekejap je.

Kami laki bini ke IKEA plak lepas tu, saje jenjalan...suami kata nak cari alas kaki...hahahaha...alasan je nak cari alas kaki tu...padahal nak berjalan...maklumlah ahad dah kene kemas2 barang suami pulak kan..

Entry lain la plak aku story pasal aku gi IKEA tu ye...tak de la shopping beria pun...tapi ada la mende yang nak di share...hoho..

Jadi, cerita hari in pula, bangun pagi terus buat vadei...saje nak bagi suami rasa sebab aku tak pernah lagi buat vadei...baru amik resipi dengan maria....my best fren juga..hoho..

Tapi suami nak makan nasi plak...dia makan gak vadie tapi nak makan nasi jugak
Jadi, aku masak nasi lebih sebab petang nanti suami nak balik IKWAS, dia nak bekal nasi goreng.

Pukul 1 suami ajak potong rambut Alauddin kebetulan dia pun nak potong rambut dia.
Mula2 selesaikan suami dulu, awal2 masa kawin aku kekok nak guna mesin potong rambut tu, menggeletar pun ada..haha

Skang dah pro dah...siap mesin rambut cukur plak...trimmed kasi cantik bahagian belakang dan sideburn tu..

Lepas tu baru giliran Alauddin....jadi deme 2 beranak ni memang akan sama2 membotak la setiap 3 minggu sekali...tak de la botak pun tapi mesin guna hat paling pendek la...cam orang masuk askar pun ada...haha..

Tadi berwasap kejap dah lepas hentian ayer keroh, tak lama lagi sampai la IKWAS tu.
Alhamdulillah...jalan tak sibuk, kira smooth je la...no rushing2..

Masa suami keluar rumah tadi, Alauddin tido. 
Suami lebih tenang kalo masa dia keluar tu Alauddin tido, sebab dia kata kurang sikit sedih dia plus dia tak nampak la Alauddin lambai tangan kat dia..

Ni kes bapak lagi touching dari anak...hahaha..
Dia kata kalau Alauddin lambai dia rasa cam Alauddin tak kisah abah dia nak pergi jauh...
Padahal Alauddin tu budak..budak ni manjang hepi, orang babai dia babai la..
Tapi bapaknya dah pikir jauh bebeno..sabo je la bapaknyeee..

Suami balik lagi 3 minggu, time nak raya haji.
In shaa Allah dia kata boleh balik kot raya haji, walaupun ada ura2 kata ada program kat rumah pengasih kat area seremban masa minggu raya haji tapi mungkin sebelum atau semasa atau selepas raya haji la.

Asalnya program korban nak buat masa raya haji dan lokasi dipilih oleh pelajar, jadi group suami pilih kuala selangor la, tapi tak jadi plak, tenaga pengajar pulak yang decided program apa nak buat dan lokasi kat mana untuk setiap group...jadi redha je deme2 ni...huuhu

Tak pe la...ada lagi 10 minggu je lagi nak tamat DPA...
Aku pun dah terikut suami duk updated manjang minggu dia nak abis...hahaha..

Ok la...nak ngadap biz plak...layan2 pm, sms, wasap, email segala sambil rehat2 bersama Alauddin tercayangggg...:)

As-salam







No comments:

Post a Comment