About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, September 19, 2013

Happy 9th Years!!!

Assalamualaikum

Semalam 18.9...date kami start serius berkenalan dulu..ececece...

Masuk tahun ni dah 9 tahun la kami saling kenal mengenali dan lagi 2 bulan genap la 3 tahun usia perkahwinan.

Saje la nak menyingkap tabir perkenalan 9 tahun yang lepas....chewahhh..

Kenal suami masa bulan 6 2004..masa tu semester 3 kat UiTM Seri Iskandar...terjumpa pun sebab teman roomate dating ngan pakwenya..
Kejadian berlaku pada hari Jumaat malam.

Roomate aku sorang ni pemalu sungguh...pakwenya ajak kuar saje makan2 kat gerai dalam u tu..kami roomate ber4..asalnya nak angkut semua sekali bawak gi dating...tapi yang sorang tu malas plak nak ngikut sebab nak tido...kuat tido pun dienye..asal ada masa tido aje la kejenye..

Jadi aku dan roomate sorang lagi teman roomate yang nak dating ni..bertiga la jadinya kami ni..terus la dikabo ke pakwenya die datang bertiga..then disuruh pakwenya angkut kawan juga takut nanti tak balance pastu kang malu2 alah plak kumbang je sekor kat situ kan...hewhewhew..

Jadinya pakwe dienya bawak la si nasrul laki aku ni haa...sorang je la bawak pun..jadilah kami ber5 bermakan2 di situ..
Tapi nasrul ni stok memang berat mulut a.k.a pendiam...sampai2 juz say hi je..tu pun lepas pakwe roomate introduced dia kat kami la..then terus duduk sangkut buku lima kat bawah dagu...bajet serius la teww

Kami pun banyak berborak berempat je..nasrul tu senyap je..sekali sekala je dia senyum atau aah atau angguk..tu je reaksi die...serius dan pendiam...1st impression aku la..haha..

Tetiba selepas makanan semua dah abis makan, si nasrul ni nak makan keropok twisties plak..tempat makan kami ni ala2 medan selera...ada banyak gerai..gerai 1st tu jual jajan segala..

Dalam senyap2 tu tetibe plak bole cakap kat aku tolong belanja dia keropok twisties tu..nak yang cheese tau..

Terkelip2 la mata aku ni..apa ke hal mamat ni tetibe suh aku belanja lak...tengah tak abis kelip tu dia kata dia tak de duit lebih..bawak cukup2 nak beli limau ice je..

Bawak rm1.00 je kuar gi makan????? Gamble sungguh!!

Tapi aku kan tarak kisah punye orang...dan2 tu pulak roomate yang sorang lagi nak makan keropok gak..jadi aku pun membeli la 2 jenis keropok..dan makan di situ bersama2..

So, aktiviti makan malam tu abis kat situ je la..tak de sesi tukar2 no phone segala..juz hi hi bye bye je..

Esok tu sabtu kami keluar outing ke Ipoh, sekali la dengan pakwe roomate dan masih lagi diangkutnya si nasrul tu.

Sampai bus station Ipoh tu, kami naik bas lompat2 ke Jusco Ipoh. Tambang dia 60 sen.
Tapi si nasrul ni suruh aku bayar tambang dia pulak.
Sekali lagi mamat ni pau aku kan!!

Dalam duk jalan2 tu, kami singgah Popular jap nak beli stationaries...masa aku tengah beratur nak bayar tu, datang plak si nasrul ni minta tolong bayarkan pen die 2 batang, aku cakap mana duitnya, dia kata guna duit aku dulu, nanti dia bagi...
Dalam hati aku, sekali lagi mamat ni nak suh aku belanja kan!!

Ada 1 adegan aku tak lupa, masa kami lunch kat food court JJ tu, nasrul makan sizzling mee dan aku ngan roomate aku makan nasi ayam. Roomate sorang lagi duk ngan pakwe dia la kan...haha

Lepas tu kami bertiga ni duk 1 meja la....aku berdepan dengan nasrul. Then tengah dia duk cucuk isi ayam tu, terpatah la plak sudu plastik tu...
Aku ngan roomate aku terkejut jap, nak bantai gelak pun ada, tapi lepas dia bangun gi amik sudu lain baru kami gelak...kahkahkahkah..

Tapi si nasrul seposen je muka dia...tak de reaksi langsung cam malu2 alah ke, gelabah ke...ye la...patah sudu depan pompuan kan....de setengah lelaki merah dah muka..haha...kot orang kata makan ganas kan..tapi nasrul ni haram tak de reaksi...ambil sudu lain terus sambung makan...memang rileks la..

Masa ni nasrul ni dah mula ringan mulut la nak sembang, nak gurau2, berani dah nak usik2 aku kan, sampai terlalu obvious la plak die nak ngorat aku kan...roomate aku 2 orang memang kata confirm nasrul tu suka ko cahh!!

Petang tu kami balik, masa dalam bas lompat2 tu, nasrul bayar tambang untuk aku 60 sen, then bayar duit pen dia 2 batang tu....kira settle la kan...hahaha..

Tapi ada 1 adegan memang aku wat bahan sampai skang kat laki aku, masa kami naik bas tu, nasrul ni naik dulu la dari kami. Belah belakang banyak kosong.

Lepas tu nampak la si nasrul ni duduk tapi belah luar, bukan belah dalam tepi tingkap tu.
Pastu aku ni duduk dengan roomate aku, roomate sorang lagi duk dengan pakwe die la kan, jadinya nasrul ni sengsorang la.

Lepas tu si pakwe roomate ni tanya la, nas, apsal ko duk tepi..masuk dalam la...
Selamba je dia cakap, aku ingat budak baju merah nak duduk dengan aku...perghhh!!
Aku la tu sebab aku sorang je pakai baju merah pun.
Hahahaha...pengharapan yang tak berbalas la kononnya..

Yang roomate aku tak abis2 la duk kata si nasrul tu asyik duk tengok aku je...ye la, aku ni duk depan 1 seat dari nasrul tapi die seberang sana aku seberang sini...jadi dia nampak sisi aku la kan..yang aku ni memang la tak nampak dia sebab aku duk depan, takkan nak toleh2 belakang tengok betul ke tak die tengok aku...haaa...gitewww la..

Masa ni tak de sesi tuka no phone segala pun. Habis sembang kat situ je la.
Aku masa ni tak pakai handphone pun. Orang lain masuk semester 1 dah ada nokia 3310...aku je berharap dengan public phone..huhu..

Habis kejadian di Ipoh tu, memang tak de berjumpa dah dengan si nasrul ni..memang abis kisah kat situ je la..

Seminggu lepas tu aku keluar gi Ayer Tawar dengan classmate aku, nak mencari handphone la...jenuh aku menyimpan sampai 3 semester nak beli handphone...kihkihkih...gigih duit simpanan sendiri hokeyyy..

Ni la handphone pertama aku beli hasil dari titik peluh aku berusaha..hoho


NOKIA 3610 
Ehsan : GOOGLE


Masa beli harga dia RM300, beli sim kad maxis RM60, total RM360. Masa tu rasa gila banyak duit aku terbang nak beli handphone je...memang jaga dan pakai lama la handphone ni...4 tahun aku setia bersamanya. 

Tapi kan yang pelik bin ajaib tu, si nasrul ni bole plak tahu no phone aku, padahal die tak tahu pun aku baru beli handphone atau tak pernah ada handphone pun sebelum ni.

Aku beli handphone hari Selasa. Esok tu, aku ke fakulti boleh pulak terserempak dengan si nasrul ni kat tangga, kami 1 fakulti tapi tak pernah la 3 semester tu aku jumpa mamat ni, tak pernah langsung. 
Dia tegur aku siap sengih lagi, lepas tu terus blah gitu je...tak sempat aku nak balas teguran dia.

Abis kelas ari tu, aku ke pejabat hal ehwal pelajar, masuk je pejabat tu terserempak lagi muka si nasrul ni, duk isi borang subjek tambahan. Aku nak anta borang subjek.

Sembang la kejap 2 3 minit, lepas tu aku terus la balik hostel.
Jumaat tengah hari minggu yang sama, kawan aku ajak balik rumah die, jadi peneman dia naik bas la...aku follow je..berjalan KL la orang kata.

Pukul 7 lebih, nak maghrib masa tu, kami dah sampai Pudu, kene naik bas lompat la nak ke Kampung Melayu Subang.  Kawan ajak singgah Mydin jap, jenjalan sebab bas lambat lagi masa tu.

Dalam duk jenjalan tu, dapat la sms dari nombor yang tak dikenali.
Mesej tu panjang gile siap ada kata2 merajuk dari seseorang.

"Kenapa ko tak cakap ko ikut datin balik KL?? kalau aku tahu ko balik KL, aku ikut la tadi, leh kita jalan KL sama2..tadi Iwan kata esok dia nak jalan Ipoh dnegan ida, aku tanya ko ikut sekali tak, iwan kata ko balik rumah datin so iwan pergi ngan ida je la..takkan aku nak kacau orang dating kot...apa la ko..bukan nak cakap ngan aku...kalau tak kita dah kat kl dah sama2..."

Haaa...gitu la ayatnya...jenuh la aku baca nak hadam sapa la yang anta mesej ni, silap anto ke hape tapi nama2 dalam mesej tu semua nama orang yang aku kenal...iwan tu pakwe roomate aku, ida roomate aku, datin panggilan pada kawan yang aku ikut balik rumah tu.

Datin pun ulang kali la baca mesej tu...katanya..jang, orang ni merajuk ngan ko jang...
Jang tu nama panggilan aku ngan deme2 ni...sebab aku paling tinggi dalam geng2 kami, panggil Jang a.k.a panjang.

Aku pun jenuh la pikir sape pulak nak merajuk ngan aku ni...pelik sungguh la kan...
Dalam geng2 aku ni...semua dah tahu dah pasal si nasrul ni, lepas je kes kami keluar ke Ipoh tu, roomate aku duk bahan aku je ngan si nasrul...kenen2 kan aku ngan dia...

Jadi datin ni kata..ntah2 nasrul kot jang..jap aku cek no phone dia...datin ni sekelas dengan nasrul jadi dia ada la no phone nasrul ni...sekali cek sungguh la pakcik ni la yang merajuknya pun....alahaiii..

Aku pun mesej la balik, mana dapat no phone aku, haram dia tak kabo pun...yang duk ulang2 tanya ngape tak ajak dia gi KL sekali..sebab rumah dia kat Puchong, boleh naik bas sekali...
Haru sungguh la merajuknyaaaa pun..

Tapi dalam merajuk2 tu, sempat lagi selit order suruh aku beli Double A A4 paper nak buat print assignment katanya...murah kat Mydin...memang haru la dia ni..

Start dari waktu itulah sehinggalah ke pukul 3 pagi, duk main call 2 second tak berenti2...dulu kan maxis ada call 2 second...layankan je la...haha..

Disitulah bermula episod perkenalan kami....tanggal 18.9.2004 dia ajak serius la, kata nak kawan sungguh2...kira aku dah tak leh test market ngan lelaki lain la kan..dah kene cop..hahahahhaa..

Kisah declare konon2 nya tu aku dah pernah cite dah dalam entry sebelum2 ni...kira ni kejadian paling awal la kan...bagaimana perkenalan tu bermula..

Jadi, semalam tak de la sambutan apa2 pun...saje2 aku wish dia happy 9th years kat wasap...
Dia pun terlupa juga, tapi terkejut dah 9 tahun eh kata dia..lama dah rupanya..hoho..
Alhamdulillah...doa tak putus2 semoga semakin panjang la rasa cinta dan sayang kami ni hingga ke Jannah...amiiin..

Cuma malam tadi kami keluar ke Giant, kami nak buat spek mata, siap order semua, singgah la kejap kat secret resipi...tetibe suami cakap kita makan kek nak...huhu...aku layanzzz je

Aku pun beli la 1 slice je, chocolate fudge sebab aku suka coklat je..lain2 kurang minat...cukup la sepotong je sebab 2 2 bukan hantu kek...makan sepotong tu pun duk bertolak2 suruh habiskan...sudahnya aku yang perabihkan...maklumlah 2 2 tak suka mende manis2 sangat.

Gitu je la citenye....
Asalnya entry ni nak cite pasal sepupu kawin minggu lepas, tapi teringat plak date penting ni, postponed next entry la pasal nikah kawin tu ye..hahaha

Ok la..nak packing barang dah ni...lain kali bersiarannya ye :)

As-salam :) :) :)













No comments:

Post a Comment