About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, October 24, 2013

Saje Nak Membebel...HaHaHaHa..

Assalamualaikum

Banyak mende nak story sebab lama tak updated kan..dengan kisah raya hajinya, kisah balik kampungnya..kisah bisnesnya..tapi tak pe..ari ni mak esah nak cite pasal bisnes la..haha

Bukan la directly pasal bisnes mak esah pun...tapi ianya berkaitan dengan bisnes la jugak
Lebih setengah tahun juga mak esah open dropship untuk mengembangkan lagi bisnes mak esah di samping kita sama2 mencari pendapatan sampingan dan membantu menampung apa yang perlu ditampung...haaa..gitteww

Kebanyakkan yang join dropship ngan mak esah bukan hanya suri rumah sahaja, yang makan gaji pun ramai juga. 

Ada yang bukak butik or saloon sendiri then selitkan jualan barangan baby dan kanak2 ni kan.

Ada juga yang makan gaji tak kira gomen atau swasta. Nak cari pendapatan sampingan apa salahnya kan.
Cumanya sesetengah dari deme ni ada yang tak bole online masa waktu pejabat sebab fb kene block, atau memang deme sibuk di ofis..jadi masa untuk berbisnes time kat rumah, malam2 tu kan..kadang2 ada yang sampai tengah malam berwasap berpm ngan mak esah kan..

Mak esah kalo memang ada masa memang akan melayan semua order dan pertanyaan kome2 ni...tapi ada masanya bila dah makin larut malam, batas waktu makin kurang la walaupun ada 4 5  orang ejen mak esah aktif bebeno seperti disiang hari lagaknya...mak esah akan kabo la esok ye mak esah tengok then mak esah reply...ataupun mak esah suruh deme cek kat page mak esah je kalo yang order rompers ke sleepsuits ke jumper ke...tak de sold tu in shaa Allah masih ada la...nanti esok mak esah confirmkan balik...haaaa..gitu lah kekdahnyeeee..

Mak esah memang paham ada sesetengah yang bekerja di ofis waktu deme agak terbatas untuk view page, nak reply pm customer deme, pastu internet ofis plak slow..kat rumah baru laju jadi deme lewat la nak reply kat customer deme..macam2 deme mengadu kerunsingan dan kegalauan hati deme.

Mak esah bukan saja pembekal dan tukang pos barang tau..mak esah siap jadi pakar motivasi, pemujuk di kala rawan dan penyejuk di kala baran...haaaa...pakej namanya tu...padahal mak esah sendiri kalo ada masalah lari golek2 kat suami mak esah...ala2 hindustan la kononnyaaa..kene juga orang lain untuk redakan masalah kita kan

Ada 1 kes ejen mak esah..customernya beli rocker pos alamat sekolah. Lepas tu ejen mak esah bagi la tracking no tu kan..customernya cek la dalam sistem kabonya udah send dan collected. Tapi customer ni kabo die tak dapat lagi.

Ejen mak esah udoh risau la jadinya..mak esah pun cek la alamat customernye. Laaa...alamat sekolah, jadi mak esah memang tak heran dan tak risau la. Kalau sekolah, biasanya courier ni akan anta direct kat pejabat admin atau kat guard tu. Ada setengah sekolah courier tak boleh masuk sekolah, jadi pak guard la yang akan menerima dan bawak masuk ke sekolah.

Serupa la juga alamat pejabat pun. Setiap pejabat ada tempat menerima barang2 pos ni, jadi apa nak dirisaukan pun. Jadi mak esah kabo kat ejen mak esah, suruhlah customer tu tanya admin atau pak guard deme, mesti ada punye. 

Mana mau hilangnya kalau dalam sistem kabo dah collected kan, siap ada cop sekolah lagi kat slip pos tu kan. Melainkan pihak yang bertugas tu angkut barang orang lain bawak ke rumah die, itu jadi kes lain la pulak yeee...

Jadi, hilang la rasa risau di hati ejen mak esah tu.

1 cerita lagi, pasal penawaran harga. Ni stok orang yang jenis barang dah murah nak murah lagi...haaaa...ini la dianya..

Ejen mak esah ngadu kat mak esah, customer die beli 3 barang, lepas tu tawar harga gile kentang punya...merayu2 nak ejen mak esah ikut harga die nak tu. Ejen mak esah ni dah lah baru dalam berniaga, kene pulak dugaan customer rupe ini. Dia dah kabo harga tu dah abis murah dah.

Tapi customer tu nak harga dia juga. Sudahnya dia bank in kat ejen mak esah sebanyak yang dia nak. Dari untung yang sepatutnya dia dapat rm40, dia hanya dapat rm10 je...Allah...kesian beno mak esah kat dia masa die ngadu tu.

Barang dibeli bukan kecik, rocker dan beberapa barang2 lain, beratus juga la totalnya tu. Udahlah menekan penjual, dia suka hati je bayar ikut harga yang dia nak. Atas redha penjual atau tidak rasa2 kome??

Meh nak share sikit ilmu muamalat. Masa ni la nak apply segala yang belajar dulu kan...hihi

PENGERTIAN JUAL BELI
Jual Beli bisa didefinisikan sebagai: Suatu transaksi pemindahan pemilikan suatu barang dari satu pihak (penjual) ke pihak lain (pembeli) dengan imbalan suatu barang lain atau uang.
Atau dengan kata lain, jual beli itu adalah ijab dan qabul,yaitu suatu proses penyerahan dan penerimaan dalam transaksi barang atau jasa.
Islam mensyaratkan adanya saling rela antara kedua belah pihak yang bertransaksi. Hadits riwayat Ibnu Hibban dan Ibnu Majah menjelaskan hal tersebut:
إِنَّمَا الْبَيْعُ عَنْ تَرَاضٍ
“Sesungguhnya Jual Beli itu haruslah dengan saling suka sama suka.”
Oleh karena kerelaan adalah perkara yang tersembunyi, maka ketergantungan hukum sah tidaknya jual beli itu dilihat dari cara-cara yang nampak (dhahir) yang menunjukkan suka sama suka, seperti adanya ucapan penyerahan dan penerimaan.

Mak esah nak highlight saling rela antara kedua belah pihak yang berinteraksi. Kalau yang seorang rela yang seorang terpaksa, apa jadi pada  transaksi tu?

Ok la...mak esah mampu bagi kata-kata semangat je kat dia. Sebab mende tu dah terjadi pun dan die terpaksa rela la juga sebab customer dia nak juga barang tu.  Cuma mak esah bagi dia tips sikit la cam ne nak berdepan dengan orang macam ni di kemudian hari. 

Jadi peniaga ada ketika memang kene tegas...bukan garang atau herdik customer, tapi tegas dengan apa yang kita jual, barang dan harga yang kita tawarkan.
Ada barang boleh tawar harga tapi ada barang sudah murah tak yah tawar sangat, nampak kesian plak kat yang tawar harga tu. 

Mak esah sendiri beli barang secara online atau real, tak pernah la tawar harga pun. Bayar je la berapa penjual tu dah bagi, melainkan penjual tu sendiri yang bagi diskaun kat mak esah. Suka tak??? Mestilah suka sebab orang bagi ikhlas kat kita, bukan kita paksa dia bagi kat kita...gitewwww

Kalau rasa mahal atau tak berbaloi beli dengan harga yang penjual letak, tak yah la beli. Wat pe paksa2 orang ikut kehendak sendiri sedangkan memang tak berbaloi pada sebelah pihak sana??? Ni kes nak puaskan kehedak sendiri la tu kan.

Kita sendiri yang tentukan nak beli ke tak kan...ramai lagi kot orang jual mende yang kita nak tu...cari la penjual lain..Mak esah rupe tu la...kalau mahal harganya dan mak esah rasa mak esah boleh dapat harga lebih murah kat tempat lain mak esah memang tak beli pun.

Tapi jangan pula keluar dari kedai tu duk cebek2 kat penjual tu. Tak nak beli sudah, jangan ngata2 orang...tak baik...hahaha...tu yang senyum2 tu mesti pernah buatkan..hahaha..

Mak esah pun kadang2 rupe tu gak...tapi suami mak esah jenis sound tepek kat mak esah...tak nak beli sudah, bukan tauke kedai tu amik duit awok punnn...haaaa...kan dah kene bak kata  mia chumel itteww..

Tak boleh bertawar harga ke??? Boleh aje...tak de salah pun. Dalam Islam pun kata tak salah kalau pembeli buat penawaran harga murah sikit dari penjual jual, tapi kalau sehingga menekan penjual dan menyebabkan penjual rugi, itu yang menjadi kesalahan. 

Biasa tak kita tengok orang jual kain berlambak2, pakain berderet2...semua kat bangunan tu jual pakaian je...kat situ ada perlawanan harga...betul tak? Kita pergi ke kedai 1, dia bagi rm80 paling murah, kita tawar lagi, dia kata rm72 boleh bagi, kita cakap rm70 la cik...dia kata dah murah dikkk...sambil senyum...

Kita pergi kedai 2, dia bagi rm75 paling murah, kita tawar rm70 la cik...dia kata rm72 la dik...murah2 dah ni...tak pe...kita gi kedai 3 plak..

Kedai 3 pun sama lebih kurang, kita tawar juga macam kedai 1 dan 2...sekali dia kata...bole la dik rm70...akak bagi spesel kat adik...jadi kita beli...

Kita ada aniaya penjual? Kita ada susahkan penjual? Kita ada tekan harga kat penjual???
Tak de kan...begitu adab sepatutnya jika betul2 kita nak tawar harga atau ikhlas nak buat penawaran harga. Kita pun dapat beli barang pada harga yang murah sikit dan penjual lain jual dan penjual pun dapat jual barang dan untung jualan pada hari itu. 

Ni ada setengah orang, bila penjual tak bagi harga yang dia nak, dia mari kata macam2, kalau hat jenis suka maki hamun, abis dah kuar perkataan tak senonoh tu...penjual itu la, penjual ini la...main sedap mulut je nak balun kat orang kan..

Tak pikir plak apa yang penjual tu nak kene tanggung kalau die tak dapat jualan pada sekian2 jumlahnya...dia pun nak kene pusing modal, nak kene bayar hutang, nak kene beli barang lain, nak meneruskan kehidupan dia...

Mak esah biasa berurusan dengan kedai2 yang jenis berderet jual mende lebih kurang sama je.  Barang jual sama, tapi harga sedikit beza sebab beberapa faktor. 

Ada orang kene bayar sewa tapak...ada mahal sikit ada murah sikit, tengok keluasan tapak beso mana, ada yang dapat barang dari supplier yang jual harga cantik, boleh tolak ansur dalam bab harga borong, ada yang dapat dari supplier yang strict, kene amik sekian2 jumlah baru dapat murah.

Kalau yang jenis baru nak mula berniaga, mana nak beli sekali banyak beribu2 cam tu?? Kalau yang jenis tak banyak modal, hanya bersandarkan pada modal yang minima, mesti berkira-kira nak amik banyak mana, pastu barang yang amik juga perlu yang betul2 boleh jual.

Tu sebab harga setiap penjual berbeza-beza walaupun depa jual mende yang sama. Macam supplier barang juga. Depa jerung mesti lagi hebat dan beso bisnesnya dari kami yang ikan termenung je ni...tapi mereka juga ada masalah mereka yang tersendiri. 

Jadinya, mana2 ejen mak esah yang mengadu masalah dan saja2 nak bertukar2 pengalaman, mak esah tak kesah. Mak esah suka melayan sambil2 kita share2 ilmu ye...mak esah dapat ilmu dari kome, kome pun sama2 dapat ilmu dari mak esah...haaa,,gitula...kata sharing is caring kan...:)
Tapi.....ada tapinya...mak esah sangat suka dan seronok berurusan dengan ejen yang pandai berdikari. Ada sesetengah ejen, mak esah tak menjawab soalan deme spenuhnya. Mak esah suruh deme cari sendiri.

 Sebab apa? Sebab semua mak esah dah kabo dah...sila rujuk...Kalau setiap kali mesej wasap email duk tanya mende yang sama...kak..berapa harga drophip ni? kak berapa harga dropship tu? Letih la mak esah nak layan...mende simple cam tu berusaha la.

Nota dah ada, blog pun dah cite semua, rujuk je. Ada beberapa ejen mak esah yang jenis memang serius nak berbisnes ni, dia siap copy paste info semua then dia save kat phone dan laptop dia. Dia buat la cara yang dia mudah nak guna, terpulang. 

Bila nak rujuk kan dah senang. Kalau yang bekerjaya, deme letak kat pc deme info tu, nanti senang nak selak. Tak yah tanya2 dah...deme cume tanya ada barang tak, confirm harga betul then terus bank in kat mak esah, terus mak esah pos pada hari yang sama.

Ni setiap kali tu la duk tanya harga, padahal dah kabo dah mana nak dirujuk, pastu tanya kos pos pulak, padahal dah suap dah info tu kat note, mende basic ni buat letih je. Kalau time tu mak esah sibuk dengan hal mak esah, lewat reply, line internet slow ke hapa...wasap kome tak sampai, sapa nak jawab?

Ada juga beberapa ejen yang mak esah direct kabo je apa2 refer note...jangan malas nak refer, penat mak esah taip panjang lebor kalau odeme malas nak jenguk.  Sebab deme dah la malas nak refer, pastu nak kite jawab cepat2...ingat mak esah duk atas sofa ngadap laptop 24 hours ke hapa? Orang lain pun mak esah nak layan jugak ye kome2 :)

Usaha kene ada dari pihak ejen juga, bukan berharap sepenuhnya pada mak esah. Memang nampak beberapa orang ejen mak esah yang komited, rajin, berdikari, pandai berniaga, memang bagus depa ni..kerja mak esah pun senang je...hihi..mak esah sayang uuollsss...muax

Ni mak esah tak marah ye, mak esah nak kabo, nak ingatkan bersama2..apa2 kerja pun usaha diri sendiri kene ada...tak boleh nak duduk saje, tanya2 orang then siap kerja..nampak pemalas sangat...

Tapi dalam banyak2 kes, ramai yang berhadapan isu barang ori ke tak..hoho..yang ni mak esah pun rasa agak kelakar la. Mak esah dah kabo siap2 pada ejen mak esah, inform customer semua barang dari China, jadi sendiri boleh fikir la.

Kalau rasa toyrus better, beli je kat toyrus. Kalau rasa jusco better, beli kat jusco. Tak de sape kesah pun sebab duit masing2. Yang penting puas hati kan. Tapi duk komplen plak mahai sangat la kat jusco ngan toyrus tu....pulak dahhhh...jadi ukur lah baju di badan sendiri yeee...hahaha..

Janji barang yang kome beli berfungsi dengan elok, sampai kat kome dalam keadaan baik, boleh digunakan seperti yang dinyatakan dan bermanfaat pada kome yang membelinya...udah la tu...apa nak dihebohkan.

Ok la...mak esah nak berehat la...barang dah siap collect semua, baru boleh landing2 sama Alauddin. Tapi dak tecik ni ajak main bola plak...mama tendang ngan tangan aci la ye...hihi
Semoga maju jaya dunia dan akhirat untuk semua umat Islam atas muka bumi tak kira apa sahaja yang kita semua usahakan, semoga diberkati oleh Allah S.W.T. hendaknya...

Amin


As-salam :) :) :)





No comments:

Post a Comment