About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, December 18, 2013

Kenduri Sepupu di Kuantan

Assalamualaikum

Banyak sangat nak cerita tapi semua simpan dalam draft je sebab gambar ada dalam hp suami...huhu...ceritanya banyak guna gambo..jadi kene la tunggu suami free nak amik gambo tu...

Dua minggu lepas kami ke Kuantan, ada kenduri kahwin anak Ayah Lang. Lepas tu abah ajak sekali mama sekeluarga datang kenduri, Ayah Lang pun memang ada jemput.

Aku sewa homestay kat Taman Indera Sempurna. Asalnya nak sewa homestay yang sama tahun lepas time raya tu tapi dah fully booked plak untuk minggu kami nak pegi tu.

Kira memang rezeki la sebab kebanyakkan yang aku call semua dah penuh untuk minggu 6-8 hb Dis tu.
Bila tahu masih kosong plus owner tu cakap ada 3 orang duk tanya2 pasal rumah tu, aku terus kata confirm booked then terus bayar deposit.

Rumah tak mahal sangat, biasa2 je,  1 malam RM130, jadi amik 2 malam, dapat malam ke-2 rm110, owner bagi diskaun rm20...Alhamdulillah..

Abah sekeluarga pegi dulu, Jumaat pagi abah dah gerak ke Kuantan. Sampai dalam petang pukul 4 petang macam tu. Kami laki bini gerak dengan mama 2 buah kereta subuh sabtu tu. Sebab nas (suami) sampai dari Kluang pukul 11 malam. 
Jadi nas kata elok gerak subuh esok la.

Kami sampai dalam pukul 11 pagi cam tu. Perjalanan dari pagi sampai la kami dah sampai hujan tak berhenti2. Tapi separa lebat je la. Alauddin pulak dari mula masuk kereta sampai ke Kuantan tido aje.
Bila dah sampai tu memang segar bugar la dia kan, melompat main tak ingat apa...haha

Rumahnya cantik dan dalam keadaan baik semuanya. Taman pun cam taman baru, jadi rumah cantik la dalam die tu kan. Nak kata besar sangat tak de la..standard rumah semi D kan. 
Bilik pun sedang elok la...tak de besar sangat, sesuai la untuk kami 3 beranak ni.
Mama duk bilik master sebab bawak tok. Mak abah aku kat bilik no.3 kami plak kat blik tengah.
Adik2 aku semua pakat tido kat ruang tamu je.

Garaj pun luas, boleh masuk 2 mpv tapi nas je boleh buat...cam ne dia buat tak tahu la..hahaha...memang ngam2 je  masuk pun. Van abah park kat luar je.

Famili kami ni memang suka memasak, jenis tak gemar nak makan luar sangat. Abah aku memang dah cakap sedap lagi makan masak sendiri dari beli2 ni, tak puas makan katanya.

Jadi, memang aku cari homestay yang lengkap barang2 dapur die. Mak aku pun bawak barang2 masak sikit. Kebetulan, nas masa kat Kluang minggu akhir tu, ada buat program masterchef, jadi bahan2 masak tu banyak lebihnya. 
Siap ada daging 5 kg lagi..bapak beso daging die bawak balik malam tu.
Jenuh la subuh2 sebelum bertolak tu aku kerat 2 bahagian daging tu.
Subuh2 dah kelentang kelentung ketuk anak lesung batu kat pisau...seksa hoii nak potong..
Dari petang nas on da way balik tu, sampai la ke subuh tak masuk peti ais, tapi masih keras kejung lagi...aihh
Separuh bawak ke Kuantan separuh lagi simpan kat rumah la.

Mak aku pulak bawak pulut, bawang cili segala, lepas tu masa kami baru sampai tu, deme baru balik dari pasar basah, beli talapia 2 ekor, bapak talapia kot, beso sungguh, dengan ayam sekor.
Sayur pun ada dibeli siap petik terung bulu kat rumah Mak Lang, adik mak.
Mak Lang duduk kat taman depan kami je.

Sudahnya makanan memang la banyak gile
Ate, ada 2 chef dalam rumah tu macam2 la menunya kan.

Asalnya, kenduri ni berlangsung sabtu dan ahad. Jumaat malam akad nikah.
Sabtu kenduri belah perempuan, ahad kenduri belah lelaki pulak.
Tapi kuasa Allah tu mengatasi segala perancangan manusia.

Taman tanah putih baru dilanda banjir yang agak teruk juga pada hari Rabu.
Tak pernah2 taman pakcik aku kene banjir, tapi tahun ni kene banjir dan air naik sehingga paras pinggang.
Boleh bayang tak perasaan bakal pengantin yang majlisnya akan berlangsung dalam 2 hari lagi?

Memang semua barang hantaran dan decorasi lain2 musnah dalam banjir.
Sebab banjir tu secara tiba2 je datang dan sekelip mata air naik ke paras pinggang.
Tak sempat deme nak bawak barang2 keluar.

Kereta 4 buah tenggelam dalam banjir. 1 van, 1 vois, 1 myvi dan 1 grand livina.
Huisshhh....boleh tahan la kos selepas banjir cam ne kan....dugaan untuk pakcik aku sekeluarga..

Abah cerita, malam rabu lepas abah balik niaga, ayah lang call abah, sambil nangis2 kata rumah masuk air, tinggi, abis barang2 die kene banjir semua, tak sempat nak selamatkan.

Abah pun nak kata apa kan, mende dah jadi dan semua bukan dalam kawalan kita sebagai manusia.
Aku tanya abah, cam ne mula2 tahu banjir tu.

Abah cakap, si hafiz, anak ayah lang, baru lepas siap buat bola tepung untuk canai kulit murtabak tu.
Masa tengah kemas2 tu, dia tengok ada aliran air kat kaki dia.
Laju jugak la, tapi masa tu paras pergelangan kaki je.

Dia pun tak pikir la akan naik tinggi, dia ingat air lalu nanti surut la.
Dia bagi tahu ayah die, then terus masuk bilik konon nak berehat la, sekali tertido.

Tak lama pun lepas tu, air makin laju...tak sempat langsung la nak bawak kereta keluar dari situ sebab dapat khabar dari orang yang kawasan luar taman dah penuh air paras pinggang dah.
Memang tak sempat la nak buat apa pun.

Katil pengantin, barang hantaran semua abis kene banjir.
Yang selamat pun hantaran yang masih belum siap cam sireh junjung, makanan dam bag goodies untuk keluarga dan saudara mara je selamat.
Goodies bag untuk tetamu abis hanyut dek banjir

Jadi, ayah lang sewa homestay kat kawasan tak de banjir, dan bertanggak je la di situ sementara nak tunggu surut.
Kira majlis untuk hari sabtu terpaksa dibatalkan pada saat2 akhir dan buat semua kat rumah pengantin lelaki.
Nikah dan bersanding la kiranya

Keluarga lelaki memahami, dan majlis berlangsung dengan meriah dan sempurna.
Alhamudulillah...
Ayah lang sempat berseloroh, duit catering belah perempuan yang dah bayar kat caterer boleh la buat repair kereta2 die..huhu..

Jadi, kami pada hari sabtu tu kira free la, duk di rumah je la.
Hujan sepanjang hari, sampai la ke malam.
Ingat nak berjalan tapi semua lemau sebab hujan je...huhu...

Tapi tido memang sedap la
Nas bantai tido dari kul 2 sampai la 5 petang tu, maklumlah penat malam tadi tak ilang lagi.

Apa menu waktu hujan tu....?
Mak masak pulut kuning, rendang ayam, masak nasi putih, buat sambal terung bulu, goreng ikan masin, daging masak kicap, mihun sup daging.
Mama pulak ada bawak lauk siap masak dari rumah, gigih mama bangun 4 pagi masak kari kepala ikan, dan ayam goreng berempah.

Penuh 1 meja ngan makanan je...memang lapor je la kejenya...dah kata hujan kan
Pulut kuning tu mak niat nak buat sebab kami berkumpul ramai2 kan, jadi nak sambut besday Alauddin sekali.
Cuma aku tak de beli kek sebab makanan banyak sangat plus mana nak cari kek kat Kuantan, bandar pun banjir...tak penting pun kek tu..haha..

Niatnya nak sambut besday je....aku jenis tak suka beria, janji semua orang ingat tarikh Alauddin dilahirkan cukuplah...Alhamdulillah..

Malam tu, suami ajak jalan2...tengok hujan dah rintik2 halus je
Nas ajak pegi kedai cowboy lama kat jalan gambang tu.
Kami kalo ke kuantan, memang akan singgah kedai cowboy ni sebab banyak barang2 murah
Ala2 borong la gitu..dari barang dapur, barang plastik sampai la makanan cekedis jeruk segala.

Tapi masa kami masuk kedai tu, tengok pekerja die tengah basuh2 dan lap2 pinggan melamine.
Patut la...kedai kene banjir, tinggi jugak paras pinggang
Barang2 serap air cam tuala, alas kaki, sarung2 segala abis basah lencun, kotor2 selut...

Masa kami jalan2 dalam kedai pun ada part yang die tutup tak bagi lalu sebab ada air bertakung
Ada juga yang masih berlecak lagi.
Kesian kan, dugaan banjir untuk mereka..

Hari ahad tu, masih lagi penuh dengan masakan sedap2...haha..
padahal tengah hari nak makan kenduri, tapi kalo dah jenis makan ikut waktu ni memang sentiasa ada makanan la.
Makan pagi mak masak sardin, talapia 3 rasa, ayam goreng dan sambal belacan
Abah tak leh tak de sambal belacan..haha

Aku kan masa kecik selalu balik Kuantan, jadi nasi minyak tu memang feveret aku la kalo balik sini
Aku rasa tak de lagi aku jumpa nasi minyak yang sedap macam masa aku makan kecik2 dulu
Masa kecik, hari2 sarapan aku nasi minyak, ayam sambal die sedap gile..haha
Nasi minyak taman tanah putih baru kata deme...

Jadi pagi tu, aku minta abah cari nasi minyak, teringan pulak nak makan
Abah beli 2 bungkus je, nak bagi aku rasa katanya
Sebab semalam (sabtu) abah dah sarapan nasi minyak dan nasi berlauk untuk mak dan adik2
Hari ni saje nak bagi aku merasa je la..

1 bungkus tu memang sedap gile ayam merah dan jelatah mentah die
Terimbau kenangan makan nasi minyak masa kecik2, lebih kurang macam tu la rasa ayam merah dia
Yang sebungkus lagi tu sambal die hangit.
Terus putus selera aku..haha..

Dalam pukul 12 tengah hari, kami check out, terus ke homestay ayah lang
Berkumpul ramai2 sebelum ke rumah pengantin lelaki.
Homestay ayah lang ni beso, corner lot lagi...memang luas la
Alauddin pulak siap main lari2 sepak bola lagi
Menunggu orang semua sampai sebelum gerak ke rumah pengantin lelaki dekat sejam la jugak.



Lepas sementara menunggu sedara mara lain sampai


Goodies bag untuk sedara mara je yang selamat 








Kalau dapat bola, memang tak main lain dah
Ngadap tu je la
Tapi kalau dia tak dapat bola, majuk kejap tapi tak nangis la
Dia buat hal die je, tak layan bile abah panggil ajak main sama
Konon majuk la ngan abah kan
Abahnya pulak suka nyakat anak....
Mamanya yang tengok ni sabo je la ngan 2 beranak ni

Habis makan kenduri dalam pukul 2 lebih cam tu.
Terus je kami gerak balik sebab abah nak terus balik ke Manjung
Esok tu nak berniaga so kene balik nak rehat cukup la.

Masa balik ni cuaca mendung je, hujan kejap2 tapi rintik2 je la.
Mama terus balik ke Puchong.
Aku ajak abah rehat jap kat Kuala sambil makan2 nasi kan
Lauk sarapan pagi tadi ada lagi, memang mak ngan mama pakat2 bawak balik sikit sorang
Senang bila sampai rumah, badan penat tak yah nak singgah2 beli makan atau nak masak dah

Aku cuma masak nasi je la, sebab nasi lebih pagi tu sikit je
Lepas tu panas lauk semua, dah ready untuk makan.
Dalam pukul 8 malam macam tu, abah terus bergerak balik ke Manjung.

Kami melepek je la malam tu
Tu je la pun na cerita....kisah kenduri sepupu aku yang dilanda musibah banjir
Tapi majlisnya tetap berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

Ok la...nanti nak cite pasal mandi manda kat Sungkai Hot Spring

As-salam :)












No comments:

Post a Comment