About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, December 26, 2013

Sungkai Hot Spring

Assalamualaikum

Nak kongsi mende dah berlaku bulan lepas...haha...tak pe la...kata untuk kenangan masa hadapan kan :)

Kami 3 beranak pergi ke Sungkai Hot Spring. Ni kira planning secara tiba-tiba je.
Nas tetibe nak bawak anak mandi manda, lama beno katanya tak bawak anak jenjalan.

Kami gerak 8 pagi. Sempat la sarapan kat rumah dulu.
Pastu wat sandwich sardin untuk makan2 kat sana nanti.

Dalam pukl 11 pagi kami sampai sana.
Mula2 jenjalan kawasan sekitar dulu.

Memang cantik tempatnya, sebab kawasan kampung kan.
Ada homestay jugak, kiranya kalau bawak family besar pastu nak mandi lama2, elok sangat lah sewa homestay tu.

Tapi Alauddin tak sabonya nak mandi je
Pantang tengok air kome!!

Layan gambo je la ye







Mula-mula takut nak masuk air.
Bukan takut air, tapi geli nak pijak lantai kolam tu
Punya la merengkot kaki tu bergayut kat badan mak die ni

Jenuh la aku cakap tak de apa pun, cer pijak...cer pijak..
Tapi die duk annak...annak...annak...

Lepas tu aku masuk air sekali, duduk2 ngan dia
Bagi kaki die biasa pijak, lepas tu tengok die ralit tu
Aku pun lepaskan die, slow2 aku bangun, tinggalkan die kat situ

Mula2 dia panggil la sebab geli tak ilang lagi
Duk terjengket2 dalam air tu
Aku biar je sambil pujuk2 die suruh jalan kat aku.

Nas masa ni tukar baju then simpan barang dalam locker.
Aku la melayan kerenah anak bujang ni

Tak lama pun gelinya.....lepas tu galak la plak..
Hahahahaha...layannnn










Ko rasa anaknya yang suka ke maknya yang terlebih excited??
Haaaa......kome tengok la sendiri....hahaha...











Sampai ke aras leher die redah air kolam tu
Tapi aku pantau la
Cuma Alauddin jenis tak menggelepur bila dalam air
Dia juz jalan2 je dalam air, kocak2 air
Jadi, aku tak de la gelabah nak pantau die dalam air sangat kan

Budak2 boleh tahan ramai
Tapi kawasan luas jadi selesa nak main
Tapi kami lupa nak bawak bola Alauddin

Lepas ni kene ingatlah, sebab bila tengok Alauddin gelak2 tengok budak2 main baling, rasa kesian pulak.
Tapi die ada la tunjuk nak bola cuma dia tak de mengamuk nak juga bola.
Masih makan pujuk dan layan mak abah dia main ngan dia.

Nas selalu kata, die tengok Alauddin jenis cool
Tak senang nak mengamuk, nak merajuk kalau tengok apa2
Pastu kalau bercampur dengan budak2 dia banyak tengok dan sengih2 je
Kalau main ramai2 pun die amik elok2 pastu kalo orang amik mainan die tengah pegang dia tengok je
Lepas tu kata alaaaaa....haha...
Dia tak de nak rampas mainan ke, nak tolak2 ke

Aku risau jugak kalau dia bersikap begitu
Sebab orang kan selalu kata, budak kalau banyak duk umah lepas tu mak je jaga 24 jam tak berapa mesra dengan orang, pastu nanti jadi kasar sebab tak biasa bergaul dengan budak2 cam yang anta kat taska kan.

Bukan aku yang kata....beberapa ibu2 yang anta anak deme ke taska la kata kat aku kan
Maklumlah mak esah kan SURIRUMAH TANGGA yang berjaya...kuikuikui...
Tapi ada aku kesah???

Sebab yang  membentuk anak2 itu adalah ibu dan bapanya jugakkk
Elok bentuknya elok la akhlaknya....In shaa Allah

 Ok...abis dah membebel

Sebelum nak tukar baju, kami lepak jap makan sandwich 
Dalam tu ada jugak orang jual nasi lemak, air minum segala.
Kira mewah jugak la makanan dalam tu

Kami tak terpikir ada jual nasi2 segala...haha
Lepas ni tahu dah la
Biasa theme park ni jual mende2 remeh je..mende tak kenyang la orang kata

Masa pergi tu, kami park kete kat pintu masuk then naik train yang akan bawak kita ke dalam kawasan theme park
Boleh juga nak jalan kaki je, dalam 1km je jaraknya.
Jadi, masa nak balik kami jalan kaki je nak ke parking tu

Sepanjang berjalan tu kami lalu la kat kawasan air panas
Siap jual telur ayam pada sapa2 yang nak rebus telur kat situ

Tapi kami juz rendam kaki je dalam kolam air panas tu
Sedap wooo...memang terapi la

Tapi suami tak tahan lama2....aku rileks je letak kaki dalam tu...hoho




Bagi Alauddin celup sikit dalam tu
Sengih je dia...haha...pastu cakap annak....panas ko!!

Memang sekitar tu kolam air panas je la pun
Ada kecik ada beso
Lepas tu kawasan memang tak boleh masuk sebab air terlalu panas, ada antara 100 hingga 130 darjah celcius...berasap je
Nas memang teruja gila la

Pastu ada tempat jalan kaki atas batu2 kecik, ala2 refleksologi la
Batu2 tu suam2 je rasa...sedap sangat jalan atas tu
Pastu ada aliran sungai kecik je...lalu kat tapak kaki
Suam2 gitu rasa die...

Masa kami hampir nak sampai ke pintu masuk, lalu kat kawasan kolam air panas yang boleh mandi
Tengok ramai gak orang mandi
Pastu ada 1 kawasan berbatu, tu tempat orang nak berendam dalam air panas la...
Tak de la panas juz suam2 sesuai untuk badan la
Tapi dia dah bagi amaran berendam di situ tidak lebih 15-20 minit tak silap aku

Sekitar kawasan berbatu tu boleh mandi la, tak de rasa panas
Tapi kawasan die agak tersorok dari tempat kami mandi tadi
Sapa2 nak ala2 privasi leh la mandi kat kolam kecik sikit ni



Yeayyy....dah abis dah jalan2
Nas kata nak pegi lagi sebab suka dengan kawasan sekitar die plus sesuai untuk budak2 besar Alauddin ni nak bermandi manda.

Daaa....
As-salam :)


No comments:

Post a Comment