About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, January 16, 2014

Bersama Membantu ADRA AFIEYA

Assalamualaikum

INI AKU COPY PASTE DARI FB FYNN JAMAL - https://www.facebook.com/FynnJamalMusic

adra afieya-- macam ramai anak2 lain, lahir dengan jaundice. tapi ditaqdirkan, hati adra rosak kerananya. 

adra afieya adalah anak kepada kawan baik salah seorang pembaca di sini. dia sendiri tak sangka benda boleh jadi. yelah. selama ni dia sama2 kawan bantu juna, hari ini jadi ke kenalan sendiri.

dia tulis:
last week adra have done the biopsy untuk doc amek sampel hati die,and semalam went for a surgery untuk tengok hati die. saya ni xpandai sgt ckp pasal masalah hati yang adra sakit tu but smlm doc ada ckp sblm surgery adra hanya ada bout 10% chances to live. and after the surgery, ktorg dapat tahu dari her aunty yang adra punya hati dah damage. if xde donor akan jadi cancer. and its costing is about RM1juta. saya dengar pon terduduk pikir how to help dorang.

satu juta.
kalau aku pun terduduk.

tapi aku yakin dengan qada' dan qadar tuhan.
macammana kita berjaya dapatkan rm40k untuk juna dalam satu malam,
aku yakin kalau telah tuhan takdirkan usia adra akan memanfaat, dia akan izinkan.

kun fa yakun.

tidak ada seringgit pun yang tidak berharga. berapa pun kalian ada lebih, aku yakin-- seperti aku-- ibubapanya akan merasa begitu berterima kasih.

adra sekarang masih berada diwad ICU, Pusat Perubatan Universiti Malaya. bantuan boleh di salurkan terus ke account Suliza Ismail (ibunya)

Maybank Acc : 1620 2137 9341 [SULIZA ISMAIL]

dijemput PM beliau di page ini in case mau bertanya terus. dan aku tak pasti akaun yang diberi adalah akaun semasa atau simpanan. sebab kalau simpanan FOR SURE akan kena block. aku dah pesan agar dibuka akaun semasa.

so kalau transfer tak lepas, cuba esok lusa. atau kumpul sama2 kawa2n2. bagi sejelepuk kepada dia. pass by hand. entah. hendak seribu daya.

syafakillah, adra.



INI PAGE MENGUMPUL DANA UNTUK ADRA
https://www.facebook.com/pages/Donation-for-ADRA-AFIEYA/1457103587845903



Sama-sama menderma untuk sesama umat Islam
Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya
Kita hanya mampu berusaha
Kuatkan semangatmu Adra Afieya sayang...



S.A.B.A.R

Assalamualaikum

S.A.B.A.R

Mudah untuk diungkapkan tapi agak susah untuk dilaksanakan terutama bila berada dalam situasi tersebut.
Lagi senang pada yang bercakap tu
"SABAR je la....."

Aku nak fokus pada SABAR dengan anak je la.
SABAR dengan mende lain tak mau campur...haha

Lately ni selalu dengar banyak kes dera budak kan.
Tak kira la pengasuh dera anak jagaan dia ke, mak tiri dera anak tiri ke, mak kandung dera anak sendiri pun ada.
Bapak dera anak pun ada, tak terkecuali.
Tak berlaku dalam Malaysia, tetap berlaku di negara lain, merata dunia ada.

Kadang-kadang terfikir, ngapa deme sampai sanggup mencubit, menampar, menumbuk, memukul dan sepak terajang pada seorang budak lebih2 lagi yang kecik halus mulus tu?
Yang memang dah tahu nyata depan mata memang tak akan melawan malah tak de kudrat langsung nak selamatkan diri sendiri dari  dibelasah sesuka hati?

Memang tak de langsung perasaan SABAR dalam diri sendiri ke hape?
Atau memang SYAITAN itu selalu menang ketika manusia tu dalam keadaan baran, marah, geram dan sakit hati?

Aku cuba relatekan dalam kehidupan aku seharian.
Aku malas nak sentuh perihal orang lain.
Aku nak sentuh perihal aku je.

Alauddin semakin besar semakin banyak akal, semakin lasak dan semakin ligat, malah nakalnya juga bertambah la seiring dengan perkembangan otak dia.
Itu normal :)

Ada masanya dia buat hal dia.
Ada masanya dia memang langsung tak nak bagi kerjasama.
Ada masanya dia tak kesah langsung dengan mak dia atau abah dia.
Dia elok je main sengsorang berejam-jam tanpa cari mak atau abah dia.
Sampai aku dah siap wat kerja pun dia masih dengan permainan dia.

Tapi ada masanya juga dia memang langsung tak nak berkompromi.
Nak duduk atas riba sahaja, tak mau mende lain.
Tak mau tengok tv, tak mau makan, tak mau minum, tak mau main, tak mau semua mende.
Dia nak duduk atas riba sambil menung je
Atau pun nak mama dia baring sama2 dengan dia atas toto sambil menyusu.
Sambil menyusu sambil main mata dengan mama, sambil gentel pusat, sambil main jari sendiri, sambil sengih, sambil kejap hisap kejap lepas kejap gelak kejap hisap balik.
Nak begitu berejam-jam tanpa mama boleh buat apa2 kerja pun.

Ada kalanya aku sibuk memasak, mengemas dapur, basuh pinggan, dia pun sama sibuknya.
Aku baru susun tupperware elok2 ikut saiz bertingkat2, aku pusing badan mengadap pinggan mangkuk.
Dia datang senyap2 terus angkut tupperware yang baru bersusun tadi ke depan.
Bukan takat ke ruang tamu, dia akan letak barang2 tu di mana2 saja dia berehat seketika dalam proses mentawaf kawasan rumah.
Bukan takat tupperware, senduk, sudip, sudu garfu, pinggan cawan, periuk segala mak nenek yang ada kat dapur memang dia akan angkut selagi dia larat.
Lepas 1, 1 dia akan angkut sehingga rak pinggan bahagian bawah tu kosong dah tak de apa nak diangkutnya.

Nasib baik la dia memang tak usik mangkuk, pinggan dan gelas kaca.
Yang tu memang aku terpaksa gunakan suara yang maha keras untuk larang dia JANGAN SENTUH BARANG KACA, TAKUT NANTI PECAH KENE KAKI BERDARAH!!
Itu la ayat yang selalu aku duk ulang setiap kali melarang dia buat.
Tapi tu masa dia dalam setahun lebih dulu la.
Jadi lepas dah larang begitu, dia tak sentuh langsung kaca.
Yang pelik tu tahu pulak tu barang kaca ke barang plastik.

Bila selesai mengemas dapur, masak segala, aku ke ruang tamu pula.
Sekali tengok suasana serupa titanic karam, aku dah urut dada dah.
Angkut la balik segala mak nenek barang dapur yang dibawa dek anak bujang.
Susun la balik dengan gigihnya sambil tangan dan mulut sama je bekerjanya.
Nak membebel apa pun...sebab memang tahu bukan anak paham pun kan
Tapi tetap gak membebel.
Pastu pesan kat anak, lepas ni tak mau sepahkan lagi ye, tolong mama kemas rumah ok.
Paling hebat pun dia angguk kepala then cakap...haaaa..
Pastu dia sambung balik aktiviti dia.

Kalau tengah packing barang pula.
Datang rajin memang dia rajin sungguh2 la.
Tak de yang paling rajin melainkan dia sorang je la.

Aku kumpul barang2 kat ruang tamu.
Lepas siap kumpul barang, letak 1 tempat plastik courier poslaju dan gdex.
Lepas tu letak 1 tempat segala invoice customer supaya senang aku nak packing sambil rujuk invoice.

Aku memang dah tahu Allah kurniakan aku anak yang maha rajin ni, jadi aku bagi siap2 plastik poslaju sekeping kat dia.
Bagi yang paling beso sekali.
Dia memang suka copy apa sahaja yang aku buat.
Yela, dari kecik die tengok kan, memang dah hafal sangat dah.
Dari gaya menulis, memegang pen, mengoyak slip, susun parcel sampai la sain kat borang masa poslaju dan gdex mari collect barang.
Semua dia ikut sebijik sejibot.
Sampai pakcik gdex dan adik2 poslaju tu gelak je tengok gelagat dia.
Orang cop borang dia pun nak cop jugak.
Layannnnzzzz

Ada ketikanya barang2 tu hilang seketika di tempat aku kumpulkan tu.
Berpusing2 aku mencari sebab nak packing tapi barang tak cukup atau tak jumpa.
Lepas tu jumpa la bawah toto, dalam seat basikal dia, dalam plastik poslaju dan bawah meja atau kerusi.
Ada 2 3 kejadian, aku terjumpa mainan dia dalam parcel yang dah siap tunggu masa nak collect je.

Barang nak pos tu bean bag.
Aku packing guna plastik hitam yang paling besar.
Bean bag tu memang bantal besar dan lembut, jadi memang kalo pegang lembut dan lembik je la.
Jadi, masa pakcik gdex tengah sain kat borang, aku pegang bean bag tu.
Sekali aku perasan aku mende seketul keras kat bahagian atas bungkusan tu.
Aku tekan nak pastikan amenda la tu.

Sekali aku koyak sikit plastik tu
Tengok2 mainan lego si bujang aku ni.
Tergelak pakcik gdex ni tengok muka aku.
Sabarrrrrrr je la kan.

Poslaju pun macam tu.
Plastiknya tak de la besar macam gdex, jadi senang aku nak tahu ada mende asing  dimasukkan dalam tu.
Tetap juga membuatkan darah aku nak naik
TAPI sabarrrrrr

Ada kalanya, invoice atau borang alamat aku dah cantik2 aku tulis, aku pelekat kat bungkusan
Mari si bujang dia bantai conteng atau koyakkan tanpa rasa bersalah langsung.
Mana yang teruk diconteng gagahlah aku bukak borang baru then tampal semula.
Kalau alamat masih boleh dibaca aku teruskan je la.

Ada masanya aku nak ke bilik air pun punya lah payah.
Keras kejung dah perut aku menahankan sisa nak tunggukan masa die tido baru aku membuang.
Begitulah juga dengan sisa tinja.
Sampai ke 1 tahap aku terpaksa juga tinggalkan dia dengan menangis meraung kat depan pintu bilik.
Ingat tenang ke aku nak melayan sesi membuang tu???
Mulut aku dalam jamban tu berbakul-bakul memujuk dia suh sabar kejap
Tapi haram tak diendahnya....
Lagi kuat meraung ada lah.
Pelik la orang keliling aku....berak pun bising ke?????

Tapi sejak dah besar sikit ni dah mula paham mak ke bilik air sebab apa.
Kalau mandi memang tak leh la nak mandi sorang melainkan ada bapaknya kat rumah.
Bapaknya jaga anak, aku boleh la menikmati masa2 perseorangan aku dalam tu.
Nak layan spa pun boleh dalam tu babe.

Tapi kalau berdua dengan anak, memang mandi bersama-sama lah jawabnya
Sebab dia tahu aku nak mandi atau nak buang hajat je.
Jadi kalau aku ada hajat, dia rileks je main ke tengok tv ke
Tak de dah melalak macam dulu2
Lega sikit dah.

Bila malam pula, ada masanya dia memang masih segar, masih aktif dan masih nak bermain lagi.
Pak ngan maknya dah tunggu masa nak lelap je nih.
Tapi sebab anak, layankan je la.
Pastu bila dah nak tengah malam, dia masih lagi ajak main.
Paknya nak kerja esok tapi nak juga ajak pak main.

Pujuk elok2 dia tak layan.
Merengek ajak main juga.
Lepas tu layan lagi.
Sudahnya aku upah nenen.
Tapi kalo nenen time masih belum nak tido, itu juga cabarannya.
Aku dah berapa kali terlelap dah tapi dianya tak tido2 jugak.
Duk ubah kiri kanan kiri kanan sampai aku sekali letih sebab aku pun berubah jugak duk layankan aksi menenen dia.

Tapi bila time dia senang tido, tak yah menenen pun elok je dia pusing then peluk bantal dia terus tido.
Tak sempat nak dodoikan ke apa pun.
Sedar2 dah lena dah.

Ok....situasi-situasi di atas, memang kebanyakkannya akan menguji keSABARan seorang ibu.
Betul tak?
Ada juga antara korang yang hadap lebih banyak kerenah anak kan, lebih2 lagi ada 2 3 4 orang anak.
Lebih hebat yang ada anak yang usianya tidak jauh antara kakak, abang dan adik.
LAGIIIIIII banyak kerenah nak dihadapi kan.

Memang aku akui, ada masanya memang badan ini menggeletar menahan MARAH atas perlakuan si anak.
Tapi SABAR itu masih ada walaupun sedang hampir menipis dan risaunya jika terus lenyap dan MARAH itu lebih berkuasa dalam hati.
Bahasa mudahnya.....besar kecik besar kecik je aku tengok budak ni kannnn...
Cenggitu la perasaannya menahan amarah yang sedang menggunung.

Ada ketikanya aku terduduk juga
Melihat seketika barang seminit dua perlakuan anak aku yang buat hati ini nak meletop.
Suara tu ditahan supaya tak berubah menjadi naga atau helang
Kang terkejut lak jiran tetangga aku kan.

Tapi ada juga terlepas kadang2 tu.
Sampai pernah Nas kata dia dengar suara aku panggil nama ALAUDDINNNNNN
Rumah aku tingkat 1, ada 4 tingkat semuanya.
Bawah blok ada parking.
Dia bukan dengar suara aku kat tangga ke hape
Tapi suara aku kat tempat parking.

Aku kalau mula nak marah, suara yang naik dulu.
Maklumlah vokal bukan sekadar rupa lebih menyerlah dari segalanya.
Bini tarzan dengar pun confirm dia datang menuntut ilmu dengan aku.
Confirm!!

Kadang2 terpikir juga kenapa ada mak2 yang sanggup pukul anak sampai tahap mendera?
Marah sangat ke dengan anak atau macam mana?

Pukul?
Aku pernah pukul Alauddin tapi bukanlah pukul benci.
Ada masanya aku bab bontot die, ada pampers apa dia rasa.
Bantai gelak lagi ada la.
Tapi bila bab sekali ngan suara yang keras sikit, dia paham la dia buat silap dan mama sedang marah dia.

Cubit?
Pun ada juga
Aku cubit kat pergelangan tangan dan peha dia.
Tapi tak kuat pun
Gaya pusing je beria.
Cubit tu memang dia paham aku tengah marah
Dan dia lagi takut kene cubit dari kene bab bontot
Mungkin sebab cubit tu lebih terasa dari bab bontot kot.

Cumanya..
Aku bersyukur sebab Alauddin belum lagi sampai tahap menangis tak berhenti
Atau mengamuk 1 hari sampai tak leh buat apa
Atau mengamuk menghempas diri, bergolek sana sini
Atau menyepah rumah dengan minyak, bedak, tepung, sabun, pecahkan barang atau main air abis banjir 1 rumah.
Akan datang aku tak pasti la perangainya bagaimana
Harap tak de la...haha :)

Pernah tak time tengah rehat2 atau tengok tv ke, wat keje sendiri ke
Anak datang hempuk kepala dengan mainan?
Atau anak hempuk dengan tab atau handphone?
Atau anak datang sepak muka tetibe...kuat plak tu?
Atau tumpahkan air atas baju atau kertas kerja atau kat barang yang kita tengah kusyuk layan tu?
Atau hantukkan kepala dia kat bibir, pipi, mata, atau perut?

Lepas kene tu rasa apa???
Tak rasa nak hempuk, belasah, ketuk, tampar, gigit, picit si kenit ni???
Kalau dah namanya manusia mesti akan ada sikiiiiiiit rasa geram da marah tu kan

Tapi kalau masih waras
Akan fikir ITU ANAK AKU
Akan kata ANAK AKU KECIK LAGI
Akan rasa TAK GUNA MARAH SEBAB DIA KECIK LAGI

Kalau tak waras atau tahap kewarasan semakin hilang....
Apa nasib budak tu???
Lu pikir la sendiri!!

Pernah kawan aku anak dia main tin susu pekat manis tu
Duk bawak ke hulu hilir sekali terjatuh atas ibu jari kaki dia.
Ko rasa tak terkencing mak dia kat situ??
Sakit nak mati wooo kene kat ibu jari kaki ni
Meleleh air mata tu tahan sakit.
Tapi anak duk sengih je sambil sapu air mata mak yang duk meleleh tu
Sampai hati ke nak marah????

Ada setengah kes dera ni, sebab hati memang jahat.
Cam kes mak tiri dera anak tiri
Mungkin kene jaga anak yang bukan darah daging dia, dia pukul budak tu.
Mungkin marah atau benci pada mak budaknya ke
Atau marah bapak budaknya ke
Atau dia memang benci dengan budak tu.
Atau dia memang nak kan bapaknya je, bukan anaknya.

Yang kes pengasuh atau taska pulak lain
Ada cerita sebab budak nangis tak berhenti-henti
Ada juga sebab budak suka berdukung
Ada juga sebab memang tak suka budak kecik, tapi dah tak de keje, terdesak nak cari keje, keje la kat taska jaga bebudak, jadi layan budak pun tak ikhlas la
Ada juga memang buat kerja sebab duit, jadi bebudak ni sebagai alat untuk dapatkan duit je la.
Ada juga sebab rasa renyah jaga budak, jadi ditunjal-tunjal je la kepala budak, dicubit ikut rasa je la bebudak tu....dah meraung bagai dia sumbat susu pulak, paksa tido.
Bila budak lagi menangis, lagi bertambah ragamnya, itu yang amik hanger ke tali pinggang ke rotan.
atas alasan nak bagi diam sebab menangis je manjang.
Ada juga budak yang dikurung sampai petang dalam bilik gelap
Meraung la budak tu ketakutan kan
ALASANNYA HANYA SEBAB MENANGIS TAK BERHENTI-HENTI.
Logik ke????

Ada juga budak dibiarkan kelaparan atau kehausan sebab TENSION dengan perangai budak yang bikin panassss je.
Memang menangis la budak tu sebab lapar dahaga kan.
Tu belum lagi yang jenis kaki lepuk, tangan tu ringan nak memukul mencubit budak je kejenye.
Pantang silap sikit laju je tangan tu nak lepuk anak orang.
Ko rasa ke macam mana mak die beranak kan dia???
Suka hati pulak nak lepuk cubit sepak terajang anak orang???
Kene kat ko boleh tahan tak agak2???

Semua perlakuan di atas berpaksikan pada sifat SABAR
Kalau memang SABAR itu sangat2 menebal dalam diri memang takkan sampai ke tahap yang teruk.
SABAR iu memang benteng kemarahan
Tapi sampai tahap mana SABAR tu mampu bantu orang yang tengah marah?

AKAL yang waras juga bertindak seiring dengan EMOSI yang berkecamuk.
Kalau tengah MARAH, AKAL pula masih membantu untuk berfikir subject matter yang sedang kita hadapi tu, in shaa Allah SABAR akan datang membantu dan menenangkan hati yang tengah MARAH.

Tapi kalau AKAL berkecamuk, tak dapat berfikir seperti sediakala, membayangkan subject matter adalah musuh yang perlu dihapuskan, MARAH akan mula berkuasa dalam hati, lalu SABAR semakin jauh atau terus lenyap tanpa dapat dikesan.
Akibatnya.........terjadilah perkara2 yang kita semua taknak atau takuti itu.

Masa MARAH, kalau ada IMAN lagi boleh la mengucap ke berzikir atau baca surah amalan harian halau SYAITAN yang tengah tiup API KEMARAHAN tu
Tapi kalau IMAN pun dah ke laut, memang CAKI MAKI dan CARUTAN je la yang terbit dari bibir.

KUDRAT yang ada digunakan seiring ketika MARAH
Tu yang sampai bantai budak pun tak sedar langsung kan.
Sepenuh hati dan tenaga selagi hati tak merasa puas!!
Mana nak datangnya SABAR masa tu???
AKAL boleh membantu ke masa tu??

Pokok pangkal adalah SABAR
Aku pun sentiasa cuba untuk hebatkan tahap KESABARAN aku.
Bagi level SABAR tu semakin tinggi
Sentiasa cuba untuk TERSENYUM dan menerima dengan penuh KERELAAN atas segala perlakuan si anak kecil.

Itu baru seorang
Memang niat untuk menambah 5 6 orang
Jadi, kalau seorang sudah tidak mampu dikawal MARAH dan dipupuk SABAR dalam diri, bagaimana mahu melayan dan menjaga 5 6 orang nanti???

Anak-anak itu UJIAN
UJIAN menjadi ibu bapa yang terbaik
UJIAN mendapat REDHA ALLAH
UJIAN kebahagian
UJIAN mengajar manusia memupuk sifat2 mulia dalam diri
UJIAN melahirkan khalifah yang baik sifat dan akhlaknya
Yang paling penting
UJIAN untuk menjejakkan kaki ke dalam SYURGA ALLAH S.W.T.

Allah sudah menJANJIkan PAHALA yang sangat BESAR dan sangat BANYAK
Untuk hambaNya yang memelihara zuriatnya dengan sebaik-baik pemeliharaan
Yang berbuat baik dengan kanak-kanak tanpa mengira siapa warisnya
Yang menjaga penghuni syurga ini dengan sebaik-baik penjagaan sehingga menjadikan mereka khalifah yang berakhlak mulia yang juga 1 hari nanti akan menyambung memelihara dan mendidik keturunan manusia dengan hasil didikan yang diperoleh dari keturunan terdahulu.

Ayuh!!
Mantapkan tahap SABAR kita semua
Kerana SABAR itu makanan IMAN
Hilang SABAR, hilang lah separuh IMAN kita

Wassalam






Wednesday, January 8, 2014

Tudung Bawal AidiJuma

Assalamualaikum

Mesti korang pernah dengar Tudung Bawal Aidijuma kan.
Orang panggil bawak AJ kan.
Mak aku pun suka tau, tapi suka tengok je la
Tak suka pakai pun sebab katanya corak banyak bebeno
Mak aku mesti la suka tudung awning tu kan, tudung express katanya.

Aku pada asalnya duk tengok2 je la orang pakai.
Memang lama sungguh aku tak berbawal pun
Duk pakai tudung sarung je.

Sekali tertengok fb sorang kawan ni dia jual tudung AJ dan Fareeda ni.
Cara dia susun pic tudung AJ tu betul2 buat aku tertarik.
Lawa giler tengok corak AJ ni.

Lepas tu kalo korang perasan tudung  AJ ni boleh guna dengan baju pelbagai warna
Sebabnya corak tudung dia separuh warna lain separuh corak lain
Ada yang plain dan corak batik
Ada yang plain dan polkadot
Ada plain dan bercorak tumbuhan, bunga atau haiwan.
Colour block pun ada.
Jadi sesuai lah 1 tudung tu digayakan dengan pelbagai warna baju yang berbeza.

Murah rupanya tudung AJ ni.
Dulu beli bawal berbatu bermanik segala lagi mahal dari tudung AJ ni.
Kain pulak nipis je
Harga white label RM15 je.
Dah murah tu aku borong la 6 helai terus.
Tapi tudung AJ ni memang bagus, tak nipis bila dah pakai.
Tudung bawal style lama tu dah lipat 2 pun still jarang nampak anak tudung.

Lagi 1 yang bagusnya TAK PAYAH GOSOK!!
Memang terbaik la tudung AJ ni.
Selama aku pakai memang tak pernah bergosok pun even dah kene lenjan dalam mesin basuh tu.
Yang pastinya abis je mesin tu berputar, aku sidai dengan cara lipat 2 tapi longgar2 kan lipatan tu then gantung.
Lepas tu bila dah kering aku lipat elok2 tapi dalam keadaan petak besar
Kalau lipat kecik kan kene lipat banyak kali so akan ada kesan petak2 yang banyak.

Tapi tudung AJ ni yang aku perasan memang takde kesan petak terang2 macam bawal lama tu.
Senang nak hilangkan kesan petak tu.
Juz gosok dengan tangan je masa kita cantumkan bucu dengan bucu untuk pinkan kat bawah leher tu kan.
Gosok 2 3 kali guna tapak tangan je lepas tu tak de dah nampak petak2 tu.
Mudah kan?? Mak Esah memang suka sangat kalo yang mudah giler babeng ni

Lepas tu bila pakai kat kepala pulak, tak perlu dah nak hembus2 bagai konon nak bagi bulat la, tak nak lembik kelewek la..
Alaaa...macam zaman kome2 sekolah dulu...sikit2 fuhhh...sikit2 fuhhh...

Tapi tudung AJ ni letak je atas kepala, centre kan then terus pin.
Betulkan sikit2 je nak bagi kemas then terus la buat apa gaya yang kome suka.
Siapppp!!






Nampak tak....tak kedut2 ke kesan lipat2 ke
Tu tudung aku amik yang aku dah lipat berminggu dah..haha

Seminggu selepas dapat 6 helai tudung yang aku order tu, aku tengok owner fb ni upload pulak AJ black label.
Apa lagi beli 5 helai lagi.
Harga mahal sikit je dari white label, RM45 sehelai.
Yang black label ni kain tebal sikit dari white label dan lebih kepada konsep colour block dan plain.
White label lebih kepada bercorak2 bunga dan tumbuhan gitu.
Kiranya kalau kita pakai baju berbunga atau bercorak, boleh pakai tudung AJ blak label side plain tu.
Kalau kita pakai pakaian yang plain hari tu, boleh gayakan side yang bercorak atau colour bock tu.
Style kan :)

Seronok pulak dah ada 11 koleksi tudung AJ ni
Ohhh...lupa nak bagi tahu
Bidang AJ ni besar tau.
Memang sah2 tutup dada dan sesuai untuk bf mom macam aku ni.
Buat la style apa pun tetap labuh dari dada...gitewww

Biasa aku beli dengan suhaini sahar - ni nama fb dia la.
Dia ni mak kutu plus jual tudung Fareeda dan AJ juga.
Lepas tu semalam aku duk scroll fb nampak la kawan Nas sama2 kerja kat sekolah cina dulu jual tudung AJ jugak.
Aku pun skodeng la fb dia - Hannah Adam Zaqwan

Rupanya dia memang ejen AJ yang jual tudung ni sepenuh masa.
Aktif join booth AJ kat mana2 event pun.
Aku usha album tudung dia.
Banyak seh pilihan tudung AJ yang aku belum ada lagi.

Nak pulak design yang aku nak masa beli ngan Suhaini Sahar ari tu dah sold out, tapi kat Hannah Adam Zaqwan ada pulak....ermmm....memang tak pikir panjang dah la kan
Apalagi, kasi sambar la kan 6 helai jugakkkkkk
Black label 3 helai, polkadot selai stripe 1 helai.
Polakdot dan Stripe masing2 RM35 sehelai
Dia pos semalam dah sampai dah petang tadi.

Corak songket pun ada tapi warna yang aku nak dah abis
Kot2 dia restock nanti aku nak sambar la.
Katanya dalam minggu ni nak release new design 2014
Tak sabar plak nak tengok mana rupa dia kan.
Teaser dia pun dah mengancam oullsss!!
Hari2 la aku duk usha fb makcik ni ha..
Hahaha...

Nas pun perasan tengok aku tak usik pun tudung awning yang bergantung lemau kat bilik belakang tu.
HAHAHAHAHA...
Tapi yang dia suka aku dah tak amik masa yang lama untuk bersiap.
Lepas tu dia dah tak de dengar dah rungutan aku malas nak bersiap bila ajak keluar jenjalan tu kan.
Bukan merungut apa...MALAS nak gosok tudung segala..haha

Sekarang ni semua senang
Sekejap je dah siap
Sama siap dengan Nas lagi..tu yang suka bebeno tu.

Tudung AJ pun boleh pakai style lilit jugak ala2 shawl gitu kan
Lagi nampak cun sebab kain senang bentuk kan.
Lagi 1, pakai tudung bawal ni nampak la keremajaan sikit kan.
Boleh la perasan iolss masih masih student lagi
Gitewwww :)



Ni antara koleksi AJ yang aku ada.
Tu je yang aku rajin nak susun...haha
Kebetulan sampai yang baru beli semalam aku snap je la sekali


MOTIP???


Korang yang mempunyai minat yang sama seperti aku, boleh la shopping dengan Hannah Adam Zaqwan tu.
Banyak lagi tau stok die 
Dia rajin updated stok :)

Ok..tu je nak share :) :)

Wassalam :)






Sunday, January 5, 2014

Ke Genting Lagi

Assalamualaikum

Bersiaran dari Genting Highlands....bbbbrrrr
Sejuk gile seh atas ni
Selalu gi tak de la sejuk cam ni
Tapi aku memang jenis tak tahan sejuk sangat.
Cepat menggeletar kadang2 sampai rasa anggota badan aku keras kejung.

Pernah sekali masa berjalan ke Kota Bharu
Time tu peknenkan Alauddin dalam 6 bulan macam tu
Bilik hotel tu sejuk gile
Nas plak aku dah kata sejuk die kata mana ada...biasa je

Dia memang kebal..badan memang tak lut dengan suhu sejuk ni.
Payah yang amat nak tengok die berselubung dalam selimut walaupun aku memang dah mengrekot dah ni dalam comforter.

Pastu masa tu nak mandi
Aku suruh la slow kan aircond tu
Dia kata dah slow dah
Aku mandi air panas masa tu...elok je keluar dari kawasan air pancut tu aku rasa sejuk nak mati!!
Aku cakap tutup la aircond tu sebab aku nak keluar ni
Dia kata tak pe..die bukak tingkap sebelah atas bagi kurang rasa sejuk.
Tutup aircond cam lemas plak die kata.

Aku ni dari tadi duk berendam bawah air panas sebab langsung tak tahan sejuk bila tak kene air panas
Memang menggeletar abis dah mulut aku.
Pastu ingat dah ok la...selangkah je dr pancutan air panas tu mari sejuk beku.

Tapi masa ni memang aku tak rasa apa2 dah kat badan aku
Aku rasa jari2 aku kebas...tak leh gerak
Pastu terus terduduk kat bucu bilik air tu sambil air panas kene kat aku
Masa ni  baru nak menggelabah laki aku kan
Tengok bini kejung plak kat celah tu

Terus tutup aircond bawak tuala 2 lapis bungkus aku bawak kuar.
Tak boleh jalan kome!!!
Jenuh aku nak paksa kuar dari bilik tu

Bercakap memang tak boleh langsung
Bibir aku tak dapat bercakap
Cuma mampu terketar-ketar je
Elok je kuar terus masuk dalam comforter bungkus cam kuih ketayap

Terdiam terus nas....hapa tak berbunyi
Hahaha...
Lebih 10 minit gak aku berbungkus tu
Baru rasa tapak tangan panas sikit lepas tu slow2 die rasa nyaman.

Tu kisah 2 tahun lepas la..haha..kisah kesejukan
Sama la sejuknya macam kat Genting skang ni
Nas memang suka gi tempat sejuk mejuk cam ni
Dalam setahun tu mesti pegi Cameron dan Genting...bulan 4 ni dah booked Cameron dah..adoiii

Nak gi Bukit Fraser aku lak rasa tak yakin
Sebab jalan nak naik tu lagi berbelit dari nak naik Genting ni.
Tak sanggup plak aku sebab aku cepat pening pastu karang mula la nak muntah.
Jadi aku rasa belum bersedia la nak naik Bukit Fraser untuk kali kedua selepas honeymoon lepas kahwin ari tu.

Sebut pasal mabuk jalan bengkang bengkok ni, rupenya Alauddin ngikut perangai mak dia.
Tadi masa dah dekat nak sampai puncak, Alauddin muntah.
Mula2 nampak die cam tak duduk diam.
Duk sandar kejap kanan kejap kiri tapi gaya cam nak baring mengiring la.

Pastu muka die berkerut dan tak bermaya.
Panggil nama die pun dia wat tak layan jem
Macam orang tengah pening2 lalat.

Sebelum ni pernah gak jadi macam ni.
Masa tu nak turun dari Cameron tahun lepas.
Dia diam je lepas tu duk wat bunyi cam nak muntah.
Aku ingat kot ada mende sangkut kat tekak ke hape.
Sekali die muntah 

Lepas tu muntah tu nampak die cergas balik.
Nangis la kejap sebab terkejut kan.
Lepas tu baru nampak bertenaga balik.
Ye la..dia muntah sebab pening dan sebu perut kan
Jadi dah lepas muntah rasa lega la

Sama la jugak masa nak sampai tadi.
Tengok gelisah je rupe dia
Lepas tu nampak gaya die macam tercekik mende..duk uweek 2 3 kali.
Aku dah standby dah tuala kecik die.
Tak lama lepas tu muntah la dia.

Elok je lepas muntah die panggil mama then bebel2 konon bagi tahu die muntah la.
Aku pun pujuk2 la.
Nas park tepi jalan sat..bawak die kuar bagi tenang sikit.
Lepas tu elok dah la.

Bila sampai je lobbu hotel, tengok lampu lip lap, orang ramai terus riuh balik mulut die.
Lupa terus la dia muntah tadi tu kan.
Haiiii la anak..huhu

Datang Genting nak bawak anak bujang mandi kolam air panas tu.
Memang dah tahu yang outdoor punye dah lama tutup sebab nak bina mende lain yang katanya bakal menjadi taman tema terbesar Asia.
Mana rupenya nanti tak tahu la kan.

Jadi kami nak main indoor je la.
Saje je nak bawak Alauddin jenjala.
Dia dah pernah mandi tahun lepas.
Tapi masa tu tak pandai la main sangat.
Skang dah beso sikit nak bawak la lagi.

Punye la semangat kami 3 beranak sekali sampai kat pool dia tutup.
Alaaaaaa....haha
Bukan takat tutup..siap dah pecah dah pool tu 
Ada pembinaan sedang dijalankan kay kawasan situ.
Kami hanya melihat kawasan sekitarnya melalui cermin sahaja..huhu

Nas kata nasih baik Alauddin dah merasa pergi..haha
Lepas ni kita gi yang baru la pulak
Kot ada banyak mainan baru kan..

Jadinya abis berjalan2 dalam tu kami balik ke bilik.
Tak lama lepas tu melingkar la 2 beranak ni tido...
Senang beno deme ni tido..haha
Macam biasa la tinggal aku je terkebil-kebil wat hal aku.

Ok la

Nanti cerita lagi

Wassalam :)

Saturday, January 4, 2014

Teman Suami dan Cempedak

Assalamualaikum

Hari ni teman Nas buat kerja kat ofis.
Bukan teman apa pun.
Dia yang ngajak, katanya jom la lepak2 kat ofis dia.
Aku on je :)

Kuar rumah pukul 9 pagi, singgah beli nasi lemak kuih muih segala.
Kira berpiknik kat ofis je la ni
Nas beli mihun dan ketiau goreng.
Aku punye spesel sikit, beli nasi kerabu lauk ikan tongkol masak lemak cili api dan mee goreng.
Alauddin pula aku beli kuih pau kacang 1, seri ayu 1, karipap 3, pau sambal 1 dan apam coklat 1.

Konon kata nak stay kat ofis sampai petang dalam pukul 2 cam tu.
Tu yang beria beli nasi bagainya aku ni
Maklumlah orang cepat lapar la katakan.

Alauddin ni plak menggelupur bila sampai bilik abahnya.
Kemain melompat segala.
Aku mmg dah bawak siap bola sepak 2 biji dan bola kecik 5 biji.
Takde mende lain yang menjadi kegemaran dia selain bola aje.

Bilik boleh tahan luas, memang sedang elok la dia nak main tu kan.
Nas sibuk dengan kerja dia, aku pulak sibuk ngan hal aku
Sibuk ke ko mak esah???!!
Tak de la sibuk pun....biasa la...surf internet je kejenye.



Sibuk nak duk sebelah abah.
Apa abah buat dia pun nak buat jugak.
Abah pegang pen, dia nak pen jugak.
Abah letak file sebelah sana, dia pun sibuk bagi kat abah suruh letak sana.




Skang ni tengah sakan nyopping baju anak bujang kat website oversea.
Tak leh blah kan....hahaha...oversea kata ko!!
Nanti aku story lebih panjang ye bila dah sampai baju2 yang aku beli tu.
Skang tengah on da way nak sampai Malaysia
Harga???? Memang jauh lebih murah la dari beli butik or mall kat sini kan.
Nak2 plak dioerg wat sales krismas...memang meletopsss harganya..
Meroyan aku duk pilih2 tu..hak..hak..

Memang betul la pun Nas settle kerja die lebih kurang jam 2.
Ada 2 orang staff dia buat kerja gak kat ofis.
Mungkin ada kerja yang perlu urgent kot minggu ni kan, tu yang datang settle hari sabtu.
Nas plak sebab Isnin die cuti, jadi dia selesaikan apa yang patut sebab selasa tu ada mesyuarat katanya.
Jadi ada beberapa surat yang perlu dihantar pada Isnin tu.

Sampai rumah, Nas kata tak rasa nak makan nasi.
Jadi, aku tengok ada pisang. Lepas tu 2 3 hari ni Nas asyik nak makan cempedak je.
Jadi aku rasa nak goreng cempedak dan pisang la untuk wat makan ganti nasi.
Habis la jugak separuh lebih dari sebiji cempedak tu dia makan.

Sekarang ni pulak 2 beranak ni dah tido.
Sejak Alauddin dah mula tido dalam pelukan abahnya, setiap kali nak tido mesti Nas panggil nak ajak peluk.
Tido siang pun sama.
Aku ingat tido malam je Alauddin nak, rupenye tido siang pun dia mau ngan abahnya.
Lega dah aku tengok perkembangan ni.

Bukan apa, Alauddin memang manja dengan aku.
Dengan abahnya dia banyak main je, tapi banyak masa die dengan aku la.
Mungkin sebab Nas rasa masa dia banyak dihabiskan dengan kursus 6 bulan tu, jadi dia berusaha ambil hati anak bujang dia skang.

Pada aku bagus juga dengan situasi sekarang ni.
Kalau dulu nak apa2 mesti ngan aku.
Kalau abahnya pakai smart2, baru la tergedik2 lari kat abah.
Kalau abah bukak pintu baru balik kerja, barulah dia berlari kejar abah.
Time abah makan, mesti akan menyempit kat abah.
Time mandi pun kalo nampak abah ambil tuala, dia akan lari kat abah dia la.
Kiranya time2 cam tu la dia dengan abahnya.

Selain dari situasi kat atas, dia dengan aku je.
Aku paham sebab dia bf dengan aku, jadi dah tentu dia banyak bermanja dengan aku.
Jadi bila Alauddin mudah tido dengan abahnya, aku rasa sangat seronok.
Maksudnya dia tak bergantung dengan aku je.
Memang nampak sangatlah Nas banyak layan Alauddin, dari anak tu bangun sampai la nak tido.
Aku memang tak tahu apa perasaan dalam hati Nas, tapi yang aku nampak dia memang rindukan sangat masa dengan anak bujang dia.

Teringat aku masa die mengadu dia rindu sangat dengan Alauddin masa berkursus dulu.
Sampai suara die sebak dan aku tahu dia sedang menangis.
Masa aku dan mama ke Kluang time bulan puasa ari tu, masa kami nak balik, air mata die jatuh depan aku.
Dia sedih sangat tak dapat balik dari 7 ramadhan tu sampai la lagi 5 hari nak raya baru dapat balik
Mau kawan tu tak sedih.
Duk cium la anak berkali-kali sebab rindu sangat2.

Biasanya bila dah tido dengan Nas, tak de la dia menyusu dengan aku.
Jadi dia mula kurang bergantung untuk menyusu dengan aku time nak tido.
Kalau bangun tido atau gerak2 dalam tido baru dia cari aku untuk menyusu lepas tu dia nyenyak la balik.
Lama jugak die tido ngan Nas.
Dah 2 jam tido ni tak bangun lagi.
Bestlah tu bapak ngan anak tido kan...
Aku pun adalah masa aku sendiri...wahhh...lama tak bersendirian gitewww...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Ohhh...lupa nak share pic


















Isi cempedak yang lazat berkrim lagi sedap manisssss sangat!!
Kat Tanjong Karang memang ada pasar FAMA yang jual buah-buahan tempatan dan sayur2 kampung.
Memang kami suka beli kat situ je, harga pun murah.

Nanti sembang lagi ye :)


As-salam