About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, February 13, 2014

Aku dan Kasut Tumit Tinggi

Assalamualaikum

Dulu masa bujang aku suka gile dengan kasut tumit tinggi.
Padahal memang dah dilahirkan tinggi tapi tetap suka pakai kasut tinggi
Abah aku memang pelik sungguh dengan minat aku yang 1 ni.


Dah la tinggi pakai lagi heels
Tak mendongak orang nak tengok aku
Kawan2 yang pendek tu kan selalu la cakap
Cah, ko duduk la, sakit ar leher aku sembang ngan ko


Kalau gi ukur baju wat baju kurung kan pun sama
Makcik ngukur tu mesti kata cam ni
Adoii....lenguh tangan acik nak ukur tinggi kamu ni
Labuh baju pun panjang, labuh kain pun panjang
Sakit pinggan nak bongkok sakit kaki nak jengket
Hihihihihi....


Masa zaman sekolah pakai heels masa pegi kenduri kendara atau hari raya je la
Sebab mana ada duit beb
Semua pak tanggung lagi
Masa nak raya je la abah bagi duit suh beli pakaian raya siap kasut semua.
Pastu kasut tu la duk lenjan pakai kenduri segala sampai la lunyai.


Pastu bila dah sambung belajar, dah ada duit poket sendiri walaupun tak banyak mana pun.
Nak2 pulak memang aku stok kene jimat sebab famili bukan orang senang nak masuk duit tetiap bulan.
Aku pulak memang payah nak minta duit kat mak ayah
Rasa segan, macam tak patut aku minta sebab dah de ptptn kan
Bila abah call tanya ada duit tak, cukup nak beli makanan, buku semua?
Abah aku paling risau bab makan ngan buku je
Takut sangat aku tak cukup duit nak beli makan atau nak bayar duit buku.
Tapi Alhamdulillah berkat didikan abah sepanjang membesarkan supaya menghargai duit sangat2 aku amalkan sampai lah dah jadi mak orang.

Ok...back to topic :)

Tapi masa belajar pun aku tak banyak beli heels gak
Aku juz beli bila aku rasa teringin je.
Sebab utama adalah saiz aku amattttt susah nak cari
Tak paham betul la aku.


Tinggi aku 172cm, tapi saiz kaki bapak beso
Aku kata bapak beso sebab ramai orang bile tengok kasut aku semua kata besonyeeeee
Bukan la beso tapi panjang
Saiz aku biasa pakai saiz 10
Saiz 9 tu ada jugak tapi tengok cutting dan pattern la
Biasa kalau kasut flat saiz 9 muat dah
Tapi kalau heel memang kene pakai saiz 10

Bila difikir balik, ada hikmah la aku susah nak cari kasut ni
Cer kalau kaki aku saiz 6 7 gitu tak penuh rumah ngan heel je???
Keje nak labur duit beli heel....ko dah gile???

Jadi bila susah nak mencari kasut tu kan, aku banyak jenjalan cuci mata je la
Bila ada berkenan tu tanya paling beso saiz apa, kebanyakkan saiz 8
Saiz 9 tu ada la beberapa jenis je tu pun limited gila
Saiz 10 memang tak de la
Tu masa zaman belajar la.

Bila belajar kat Shah Alam, lagi banyak la tempat nak cari kasut
Macam2 pesen pulak tu.
Tapi masalah yang sama tetap la ada kan
Tetap susah nak cari kasut.
Mudahnya sebab Shah Alam bandar beso pastu banyak mall, banyak butik kasut

Aku biasa terjah Nose je la
Sebab nose je la ada kasut sampai saiz 10 dan ada beberapa pattern saiz 11.
Masuk Vincci memang tak de saiz aku
Memang ada beberapa kasut dia saiz 10 tapi limited sangat2 dan cutting die kecik sikit dari saiz 10 standard yang aku pakai.

Telinga aku ni memang dah biasa sangat dengar budak2 salesgirl cakap
Ishhh...kaki awak ni kaki oversea
Kene beli kat butik KLCC kak, banyak kasut saiz oversea.
Huhhhh....semata-mata nak terjah KLCC memang bukan aku la

Tapi bila aku tengah usha tu, ada pulak berkenan kan
Lepas tu tanya saiz ada pulak saiz 10
Lepas tu test sarung sedang elok kat kaki
Catwalk sat depan ceromin, rasa confident aku lawa bila sarung heels seksi itu
Memang tak cakap banyak confirm akan beli
Sebab memang tahu payah dah nak jumpa lepas ni
Tengah ada tu elok la beli...haha

Begitulah juga bila dah mula pegang duit sendiri
Dah mula bekerja
Aku rasa cam lagi seronok membeli guna duit hasil titik peluh sendiri.
Dan yang seronok tu boleh beli yang mana kita memang idam-idamkan selama ni
Tapi sebab pikir duit tak dak masa tu tahan kan je la
Dah pegang duit sendiri rasa cam mampu la beli

Makin lama makin mudah nak cari kasut saiz besar
Mungkin permintaan untuk kasut saiz besar ni semakin bertambah kot kan
Atau zaman la ni ramai pompuan tinggin-tinggi kot...haha
Jadi kat mana2 kedai dah ada sampai saiz 12 pun ada.

Jadi masa nak kahwin urusan cari kasut pun jadi senang
Kasut kat butik pengantin memang bukan saiz aku la
Paling beso pun saiz 7 je
Huhuhuh....


Pas kahwin 1 container heels aku angkut bawak ke kuala selangor
Tapi semua tak pakai kecuali heels yang 2 inci tu je
Heels tu aku guna masa majlis kahwin
Terus wat pakai jalan2 sebab rasa sedap di kaki.


Tapi sejak dah berkahwin perasaan aku terhadap kasut heels makin kurang.
Last aku sarung heels masa Alauddin 5 6 bulan macam tu
Masa tu pergi kenduri kawin ex roomate aku.
Tu pun heels yang 2 inci kegemaran aku tu la.


Sampai la sekarang aku tak sarung heels dah
Langsung tak bernafsu tengok heels
Kasut yang aku pakai skang tapak rata je
Itu pun berkenan time raya tahun lepas
Jalan2 kat IOI Mall, tengok ada sandal Hawkeye
Tanya2 ada pulak saiz 10
Bila pakai rasa selesa sangat plus tapak die lembut.
Jadi hak milik la lepas tu kan :)


Jadi sekarang ni itu la kasut yang disarung setiap kali keluar ke mana-mana
Semua heels aku memang tak berusik sejak setahun setengah yang lepas
Tak tahu macam mana rupa dia dalam container tu.
Nas dah tanya banyak kali dah apa nak buat dengan kasut aku tu
Kalau memang tak pakai elok la bagi kat orang
Nas suh bagi kat adik2 aku
Sebab kasut aku memang dalam keadaan yang elok
Sebab banyak kasut jadi setiap jenis tu jarang pakai
Ada 2 3 pasang tu memang sekali 2 je la pakainya
Jadi keadaan dia memang elok sangat
Kecuali yang heels 2 inci tu je yang memang dah lusuh
Sebab aku selalu lenjan yang tu.....huhu


Tapi kalau ikutkan memang tak elok amalkan pakai heels selalu
Sebab pemakaian yang berterusan boleh memberi kesan pada tulang belakang kita
Lagi pula dah jadi isteri dan mak ni, lagi la tak elok untuk struktur badan kita yang semakin meningkat usia in.
Kira ada bagusnya juga la aku dah tak pakai heels kan.


Dalam adik beradik pun aku sorang je la yang ada kegilaan dengan heels.
Adik perempuan yang lain tak de pun minat heels
Syikin suka sandal dan sneakers je.
Farah dan Syuhada ada masanya suka heels tapi die lebih minat wedges
Deme lagi banyak wedges dari heels.
Ila pulak suka sandal je
Yang 2 orang pompuan lagi tak nampak lagi minat arah mana
Tapi nasib baik juga adik badik aku memang semua stok kaki beso2 dan panjang
Dah kata semua tinggi2 belaka
Syikin je la kaki kecik sikit saiz 7
Ila dan Syudaha macam aku la, saiz 10
Farah saiz 8.

Itu je la kisah aku dan heels
Hihihi

Lama dah peram entry gi Penang ari tu, tapi pic banyak dalam hp Nas pulak
Nanti la baru publish ye

Wassalam :) :)


Monday, February 3, 2014

KES DUIT

Assalamualaikum

Hari ni baru la boleh menarik nafas dengan lapangnya.....
Setelah menanti selama 19  hari
Dengan penuh sesak
Dengan penuh tanda tanya
Dengan penuh debaran
Dengan penuh kerisauan
Selesai juga perasaan tak tenang dan libang libu aku ni
Alhamdulillah....


Alkisahnya begini....

Ada seorang customer aku berbangsa cina
Dia mula2 beli bulan 12 tahun lepas.
Lepas tu dia rasa best lepas dapat barang so dia repeat order pada bulan 1 baru ni

Dia kata nak pakai untuk raya cina
Aku pun bagi la invois kat dia kan.
Masa awal minggu bulan 1.
Kira lambat lagi la nak raya cina kan.

Lepas tu seminggu dia diam je tak de respond apa2 lepas aku bagi invois.
Tak lama lepas tu dia mesej aku tanya pasal order dia masih ada lagi tak
Aku cakap ada 2 kod yang dia nak dah sold

Dia ok je sebab dia paham bisnes aku memang tak amik booking
Jenis bayar dulu dia punya la sebab kebanyakkan item selling fast
Jadi dia pilih kod lain dan aku bagi invois baru.
Total dia beli rm200 semuanya.

Dia kata dia memang confirm nak beli sebab nak pakai masa raya cina
Jadi dia minta aku simpankan
Nanti dia dah bank in dia inform

Hari yang sama dia mesej tanya akak sempat tak nak pos hari ini
Masa tu jumaat petang 10.1  pukul 3 lebih macam tu.
Aku cakap sempat kalau bank in sekarang sebab akak tengah packing barang.
Dah bank in inform akak then bagi siap2 alamat nak pos

Lepas tu dia mesej lagi kata alamat tu dia tak confirm nak guna alamat rumah mak dia atau kawan die
Sebab esok tu (sabtu) dia kene outstation ke kota kinabalu, dalam 3 minggu.
Aku cakap macam tu bagi alamat ofis suami je la
Dia kata dia dan suami dia sama2 outstation ke KK sebab company sendiri.
Ohhh....baru la aku paham.

Sudahnya dia tak sempat nak bank in hari tu sebab tak sempat nak ke mesin atm masukkan duit.
Dia tak de maybank dan cimb
Jadi kene kuarkan duit dari bank die then masuk guna mesin deposit.

Petang esok dia call kata dia akan bank in secepat mungkin.
Hari itu juga dia dah nak gi KK dah
Dia kata KK susah mau cari bank
Sebab dia kene keluar ke bandar baru ada bank
Tempat dia tinggal tu pedalaman sikit.

Ok la....aku kata nanti apa2 inform je sebab masih ada 3 minggu lagi nak raya cina
Jadi sempatlah nak pos baju2 anak dia.

Selasa 14.1 dia call aku tanya dapat payment tak
Aku cakap berapa amount masuk
Dia kata rm200
Aku cakap belum ada terima
Dia kata dia ada inform sepupu dia minta tolong masuk duit kat aku
Pastu dia tanya ada tak sepupu dia mesej aku
Aku cakap belum terima apa2 mesej
Jadi dia kata mungkin sepupu dia belum bank in lagi.
Nanti dia tanya sepupu dia

Khamis 16.1 aku cek maybank aku ada bayaran rm200 guna mesin ATM.
Jadi aku juz tunggu dulu kot2 ada yang akan mesej aku pasal bayaran tu
Tungu punye tunggu sampai 4 hari tak de juga orang mesej pasal bayaran rm200 tu.

Aku pun call la customer aku ni
Tapi dia tak angkat
3 kali call 3 kali tak angkat
Ringing phone tu ada tapi sampai 5 kali ringing terus senyap.

Aku pun sms dia tanya pasal sama ada dah buat bayaran atau belum.
Pun dia tak balas
Aku pun pelik jugak sebab biasanya dia jenis balas mesej segera.
Tak pernah pula ignore mesej2 sebelum ni.

Jadi aku ambil keputusan tunggu lagi dalam beberapa hari
Kot2 ada sepupu dia mesej aku

Aku confident dia yang bayar sebab tak de urusan dengan customer lain untuk nilai rm200
Hanya dengan dia je yang totalnya rm200 untuk transaksi minggu tersebut.

Dan selepas terima rm200 tu tanpa pemberitahuan dari siapa2 memang aku amat berjaga-jaga nak menggunakan duit dalam akaun aku.
Sebab dalam akaun aku ada duit orang yang tak diketahui siapa punye
Memang asing siap2 la rm200 tu sampai la aku tahu siapa tuannya
Punye la risau sapa la bank in kat aku tapi tak kabo
Jenis aku kalo boleh lepas bayar nak terus pos je
Selesai dah urus niaganya kan.


Minggu akhir sebelum cuti raya cina aku masih usaha call lagi customer ni
Tapi macam selalu tak berangkat dan mesej juga tak berjawab.
Aku hantar mesej kata Jumaat 25.1 last aku pos barang untuk sampai sebelum raya cina tu.
Kot2 la dia perasan mesej aku tu kan
Mesti dia akan respond sebab kata nak pakai untuk raya cina.
Tapi nan hado......senyap tak berbalas.


Aku menunggu lagi dengan penuh kerisauan dan ketakutan sebab duit orang dik oiiii
Gila ko tak cuak!!
Aku sampai dah abis ikhtiar dah
Aku cakap dengan diri aku
Kalau sampai bulan 2 ni tak de orang inform pasal payment rm200 tu aku nak masuk dalam wakaf atau sedekah je la.
Simpan lama2 risau pulak sebab aku berurusan dengan duit setiap hari
Nak beli stok bagainya kang terguna terpakai terusik memang jenuh la
Dah la bukan hak aku pun sebab tak tahu sapa bayar dan untuk urusan apa kan.

Akhirnyaaaaa....
Pada hari ini aku tergerak hati nak call dia untuk kesekian kalinya.
Aku call pagi tadi tak berangkat
Tapi ringing dia berbunyi panjang sikit macam kebiasaan kita call orang.
Lepas tu kalau tak berangkat akan ada suara awek kata suh masuk voice mail je kan.

Kalau sebelum ni bila aku call ringing 5 kali je lepas tu terus senyap tak de bunyi apa
Suara awek suh tinggal pesan kat voice mail pun tarak

Jadi bila aku call 2 kali tak berangkat aku pun fikir
Tak pe la....sat gi aku mesej dia tanya pasal payment tu kan
Sebab pagi tadi aku call dia sambil vacuum rumah
Hahahhahahaa....jadi pikir lepas siap vacuum aku mesej la dia

Tak lama lepas tu ada mesej masuk kata may i know who u are?
Aikkk.....biasa dia memang kenal setiap kali aku mesej tu.
Aku pun terus call dia cakap ini kak aisyah yang u beli barang baby

Terus dia kata
Akaaaakkkk....sorry banyak2
Ada banyak mende jadi pada saya
Sampai saya hilang terus semua mesej2 saya dengan akak

Dia pun cerita la apa yang jadi kat dia
Dia kata masa sampai KK line internet teruk
Jadi dia tak dapat nak online transfer
Lepas tu barang2 dia kene rompak termasuk la handphone dia
Dan sekarang pun dia masih di KK lagi selesaikan kerja mereka suami isteri dan company selepas kejadian rompakan itu.
Sambut raya cina pun kat KK dia kata....huhu

Jadi dia lost no aku
Nak online internet tak de langsung
Kalau boleh online dia boleh ambil no phone aku kat fb kan

Jadi dia macam hilang arah la
Dia kata dia memang berharap aku akan call dia atau sms dia
Sebab baru semalam dia dapat no lama dia balik
Tapi tak de maklumat apa2 la....kosong

Kiranya hari ni memang bertuah la dapat bercakap dengan dia
Boleh meleraikan kekusutan yang melanda jiwa dan sanubari aku ni.

Aku pun tanya pasal order dia
Dia kata akak....sepupu saya tak de inform akak ke kata sudah bayar
Sebab dia kata dia sudah masuk atm mesin beberapa hari selepas saya inform akak itu
Dia kata dia masuk mesin duit bukan transfer
Dia masuk mesin lain terus maybank akak

Aku tanya dia ingat tak bila dia masuk duit
Dia kata sepupu tak ingat cuma dia kata belas2 macam tu.
Dia kata dia masuk rm200

Aku pun kata ok la.....akak ada terima bayaran rm200 tu pada 16.1
Dan maklumat itu pun memang cakap melalui mesin deposit dan bukan mesin deposit maybank masuk akaun maybank.
Jadi, maklumat dia bagi sama la macam maklumat yang aku ada.
Dah jelas la semuanya

Jadi, aku rasa lega yang amat sebab masalah duit tu dah selesai.
Petang ni aku akan pos semua barang2 dia direct ke ofis gdex xpress Melaka
Sebab dia masih di KK jadi dia minta kawan dia tolong ambilkan kat ofis gdex je.
Alhamdulillah.....selesai dah masalah
1 bahagian orang lain dalam hasil perniagaan aku dah diketahui dan diselesaikan
Legaaaaaa.....

Selepas melalui perkara ini,  terpikir la dalam kepala hotak aku ni
Macam mana ye perasaan orang yang biasa menipu orang di alam maya ni?
Yang jenis suruh orang bank in duit dalam akaun die lepas tu senyap membisu tanpa khabar berita
Yang jual barang tu mana barang yang dijual?
Atau kalau main kutu mana duit kutu bila sampai giliran?
Senyap begitu je
Dan kebanyakkan kes tu langsung tak dapat dikesan.
No phone dah tak dapat dihubungi
Bagi alamat pulak palsu
Tak tahu hilang ke mana

Deme tak de rasa apa2 ke dalam hati deme lepas kebas duit orang?
Tak rasa bersalah ke?
Tak rasa takut ke?
Tak rasa jahat gile babeng ke amik duit orang lepas tu wat bodo cam tak pape je?

Mungkin betul la kot kata ustaz ustazah dan para alim ulama

Kalau dah biasa makan mende haram
Dah memang jadi darah daging
Buat lah dosa apa sekalipun memang tak de rasa apa dalam hati
Sebab iman itu memang dah tak de, dah hilang, dah lenyap dalam diri dia.
Jadi memang hati kosong, hati kering je la bila buat dosa hatta memakan hasil titik peluh orang lain tanpa izin atau dengan cara yang batil macam mencuri.

Ada orang suka berprasangka begini
Salah penjual la jahat, suka makan duit orang
Memang online seller jenis berniaga nak makan duit orang
Online seller paling senang tipu orang, makan duit orang

Kan habis semua online seller dia cop jahat suka makan duit orang
Memang ada tapi bukan semua
Kalau ada 1000 orang penjual mungkin suku tu ada yang niat jahat dan baki lagi tu ikhlas dan memang berniat baik dalam berniaga.
Kesian kat penjual yang memang niat baik lagi murni untuk berniaga tu.
Macam diriku ini....huhu

Tapi aku belum lagi berhadapan dengan situasi orang tanya kak....akak pernah tipu orang tak?
Hahahaha...selamba kan soalan dia
Ada beberapa kawan aku pernah kene aju soalan macam tu.
Nak salahkan atau marahkan dia tak boleh juga
Sebab dia pun sedang berjaga-jaga juga
Cumanya soalan dia agak bombastik sikit ja

Aku biasa customer yang baru2 nak beli la
Tak pernah beli online
Depa ada la tanya kak....memang confirm akak pos barang saya kan?
Nanti akak bagi tracking no ye
Sebab saya tak pernah beli online lagi
Takut juga ni.....hihi

Ayat macam tu biasa la aku hadap
Bila tanya pernah kene tipu ke?
Dia kata tak pernah
Tapi ada kawan / sedara mara / ofismate pernah kene tipu
Tu yang saya risau juga

Biasa aku cakap in shaa Allah....akak berniaga jujur.
Memang berniaga barang
Orang bayar akak terus pos
Kalau barang tak de akak inform awal2 then boleh decided nak tunggu barang sampai baru bayar then pos
Atau nak bayar dulu, then sampai barang akak terus pos
Pilih la mana2 yang rasa senang pada dia.

Biasalah.....aku sendiri yang suka beli online pun memang amik langkah berjaga-jaga
Sampai la aku sendiri rasa yakin baru aku mula berjual beli.
Aku kalau survey memang amik masa jugak
Tak de jenis tengok je minat terus beli

Dan kebanyakkan yang beli dengan aku pun yang pernah membeli sebelum ini
Dan yang baru membeli sebab kawan2 duk promote kat dia
Kiranya ada la rasa yakin tu kan sebab kawan2 dah pernah beli sebelum ni

Ok la....merepek banyak sangat dah aku ni
Hahahahhaha....


As-salam  :) :) :)















Sunday, February 2, 2014

RAWAK :)

Assalamualaikum

Minggu ni aku rasa banyak beno cutinye
Nas pun kata gi pejabat cam main-main je...haha
Ye la, gi Penang hari Ahad sampai Selasa.
Rabu pulak dia mesyuarat kat Kajang dari pagi sampai petang.
Khamis sibuk dengan urusan pejabat.
Lepas tu Jumaat dah cuti raya cina pulak.
Keje pejabatnya bertimbum-timbum.
Sudahnya sabtu ahad ni kami berkampung lagi la kat ofis dia.

Sejak ditukarkan ke unit baru ni selepas balik dari kursus 6 bulan dia tu, kerja dia bertambah sibuk.
Sebab unit die besar dan antara unit utama dalam urusan pejabat tanah.
Tapi yang bagusnya dia jarang kerja luar atau lawat site macam sebelum ni.
Kiranya life dia banyak dalam pejabat.
Tu yang macam2 kelengkapan dia belikan untuk bilik dia
Konon nak bagi feeling macam kat rumah sendiri la.
Hahahaa...

Khamis ari tu mama call kata nak mari sini
Tak de sebab lain confirm rindu cucu nan sorang ni.
Tapi mama mungkin tido semalam je la kat sini sebab sabtu pagi mama ada order makan dari cikgu sekolah lama.
Dia order makan untuk sedara mara je bukan untuk majlis kahwin tu.
Dia nak buat kenduri kahwin pastu jemput mama sekali datang kenduri die tu.
Jadi esok mama kene balik untuk prepare barang2 masak la

Proses bukak restoran mama pun dah banyak siap
Tunggu kelulusan dari majlis perbandaran sepang je
Lepas cuti raya cina ni boleh la beroperasi kata mama.

Minggu lepas balik Manjung
Sabtu balik tido semalam
Ahad tu kami gerak ke Penang.

Mak abah nak pindah ke rumah lain
Sebab nak rasa suasana baru katanya.
Plus abah kata dah 10 tahun dah abah menyewa kat situ.
Tapi pindahnya tak jauh pun
Taman seberang jalan rumah lama ni je.

Jadi balik baru ni rumah memang dah banyak yang berbungkus segala barang2
Kami sempat la angkut suku barang bawak masuk rumah baru.
Wan balik Isnin ari tu nak tolong abah angkat barang2 besar.
Barang besar tak banyak pun cuma barang2 niaga abah la
Wan kudrat beso jadi mudah la kerja mengangkat tu
Tadi call kata tinggal dapur kulit kat belakang rumah tu je lagi tak berangkat
Yang lain dah abis angkat dah

Deme pun dah dekat seminggu dah tido rumah baru.
Ok katanya rumah baru tu
Aku ari tu sempat angkat peti ais je.
Bukan la aku yang angkat.
Nas ngan abah la angkat...haha
Jumaat baru ni last la angkat semuanya
Sabtu dah boleh cuci rumah lama.

Alauddin skang ada beberapa perangai baru.
Memang asalnya dia suka dengan buku.
Dia suka menulis
Nak2 kalau menulis bersama-sama aku kat atas meja jepun tu.
Dan barang wajib ada bersama beliau adalah calculator.

Sambil menulis tu sambil menekan calculator.
Lepas tu minta form poslaju tu konon nak tulis alamat.
Nanti time aku packing barang dia akan cari balik form poslaju yang dia conteng tadi
Pastu minta plastik poslaju, amik barang2 yang aku tengah kumpulkan tu
Pastu masukkan barang dalam plastik, amik form, masuk dalam poket plastik tu.
Then kumpulkan kat tepi pintu rumah sebelum aku packing semua masuk dalam plastik besar.
Begitula rutin budak sorang ni.

Jadinya, masa balik Manjung baru ni kami ke Econsave
Tengah jalan2 tu Alauddin nampak buku mewarna otomen.
Terus la becok nak jugak buku tu.

Aku bagi dia pegang sendiri buku bawak ke depan.
Sambil berjalan tu dia bercakap2 la dengan otomen dia.
Pesen dia suka panggil orang yang dekat ngan dia ketika tu then tunjuk apa yang tengah tengok
Masa dia pegang buku tu, abis la dia cuit abah dia
Abah...abah...ni..ni...tomen...
Lepas tu cuit mama
Ma...ma...tomen...hiiiyyahhhh
Lepas tu cuit Mak Su Jannah
Bah...bah...iiiyyyahhhh

Mula2 nas kata tak yah la beli buku sebab takut hangat2 taik ayam je sukanya
Sat gi ntah mana dia campak buku tu.
Tapi tengokkan minat dia tu beria sangat belikan je la

Sampai rumah abis dia tunjuk kat atuk opah makcik2 dan pakcik die otomen die
Pastu mak su jannah plak bawak kuar pensil warna ajak mewarna sekali dengan dia.
Mak teh pun join sekaki.
Jadi 3 sekawan mewarna bersama-sama

Memang ralit sungguh
Berejam-jam sesi mewarna deme
Aku dan paknya duk lepak je la
Dapat la merasa rehat lama...haha

Langsung dia tak cari mak pak dia
Suka sangatlah mewarna tu
Dekat pukul 11 malam, mak su jannah nak simpan pensil warna dah sebab dah nak tido
Tapi dia marah, kata tak boleh, dia nak lagi.
Layankan je la

Dah dekat pukul 12, opah pun dah bentang toto nak tido kat luar sebab bilik tengah kemas2
Mula2 marah gak orang nak simpan buku ngan pensil warna
Tapi bile tengok opah mari bawak toto, dia suka nak guling pulak
Baru bentang separuh dah bergolek atas toto.

Jadi, masa kami ke Penang, kami angkut sekali buku otomen tu dalam beg tangan aku
Dalam bilik penginapan dia duk sambung ralit tengok otomen la
Tapinya kami tak beli pensil warna
Dia biasa tulis dengan pen je
Tapi sebab malam tadi die guna pensil yang berwarna warni, jadi dia tak nak pen dia nak pensil warna.
Buku tu dia tak conteng pun.

Kami ni asal keluar je konon nak beli pensil warna tapi asyik tu jugaklah terlupanya.
Sampai la sekarang ni masih belum beli lagi.
Nas kata nak beli lagi la buku mewarna kalo memang dia suka mewarna tu.
Lepas tu beli pensil warna biar dia conteng atas buku tu.
Bila ada minat baru ni seronok la sikit
Sebab dia biasa main bola dan block lego dia je
Lain dia tak minat sangat.

Aku nak cari buku mewarna upin ipin
Sebab dia suka 2 benda ni je
Upin ipin dan otomen.
Lain katun dia tak layan pun
Boboiboy pun dia tak minat

Ada tengok beberapa blogger dia ajar anak main tepung
Tepung tu wat warna warni
Kira main sambil belajar la kan
Aku pernah buat untuk Alauddin
Masa tu bancuh nak buat donut, tapi asing sikit untuk bagi dia main

Tapi Alauddin ni penggeli la pulak
Dia tak suka mende lembik2
Mainan lembik2 dan lembut gebu pun dia geli
Bagi dia pegang tepung tu, dia kata eeeeeee....
Pastu aku saja la main gentel2 tepung tu
Dia iku tapi asal pegang sikit kesat tangan kat baju cam orang geli terpegang taik plak
Main2 jugak tapi asyik duk kesat tangan kat baju je

Pegang pun hujung jari je
Pastu kalau ada sisa tepung kat tangan
Ma...ma...eeeeeee....annak
Memang kene buang cepat2 kalau tak selagi tu la duk eeeee...eeeee

Sudahnya aku pikir tak sesuai la tepung tu dengan dia.
Tapi aku rasa kalau aku wat keras sikit boleh kot
Masa tu mungkin bancuhan tepung aku lembik pada dia
Lepas ni kene wat kental sikit.


Blocks pun dia dah pandai main
Dulu masa awal2 beli dia tak usik pun
Bila aku ajak main, dia tengok je aku bina2 ikut kad dalam block bagi
Lepas tu bila aku kata siap dahhhh
Dia tepuk tangan lepas tu robohkan
Tu je la keje dia

Aku pasan sejak minggu lepas dia suka main block tu
Aku susun blocks tu kat atas palang  rak giraffe dia
Jadi agak tinggi la dia nak amik sebab bawak kotak blocks ada kotak mainan lain
Jadi setiap kali nak main blocks dia akan minta la

Jadi 2 minggu ni duk main blocks je la
Lepas tu tengok buku otomen dia
Lepas tu main bola
Lepas tu main block balik

Cumanya sekarang ni dah pandai susun blocks sendiri
Dia tak bina la apa2
Cuma dia suka susun blocks tinggi2
Sampai la blocks tu jatuh sendiri sebab susunan senget atau sebab susun tak sama saiz
Tapi mulut die mengomel sengsorang la
Susun 1....yeayy...andai...susun 1 lagi...yeayy...andai
tepuk tangan....aku layankan dia tepuk tangan je la sebab sian tengok tepuk tangan sengsorang
Hahahaha

Cuma whiteboard je belum disentuh secara total oleh Alauddin
Mungkin tak sampai seru lagi kot
Ada je whiteborad tu kat sebelah rak toys dia tapi tak disentuhnya.

Nas pernah bebel jap tengok aku beli whiteborad
Sebab dia kata mesti mahal tu sebab kalo beli kat kedai alat tulis murah je
Dia nak beli yang siap lekat kat dinding
Yang aku beli ni berkaki, boleh lipat kalau tak nak guna
Kira sandarkan je la kat dinding kan
Boardnya ada 2 muka, 1 papan hijau 1 papan putih
Jadi boleh guna kapur dan marker.
Tak pe la...dah selamat beli dah pun....hoho

Hari Ahad yang damai ni pun masih berkampung di pejabat nas.
2 minggu ni dia akan berkursus kat Tanjung Malim.
Mana urgent kene siapkan awal.

Hujung minggu  kebelakangan ni aku tak masak sarapan
Pagi sabtu dan ahad kami akan beli nasi lemak kat gerai2 dekat2 sini lepas tu makan kat ofis nas
Dalam pukul 2 ke 3 petang kami balik la
Tapi biasanya memang akan keluar berjalan-jalan pula.
Tak la shopping ke hapa....juz jenjalan 3 beranak.
Kadang2 tu nas saje2 ajak makan luar
Ada gak masanya 2 hari berturut dapur tak berasap
Rasa best plak ada aktiviti macam tu sekali sekala.
Tapi hari ni aku nak masak
Rasa rindu lama tak masak...haha
Tadi dah shopping sayur2 segar kat pasar
Excited la nak masak kan :)

Ok la.....
Saje nak ngomel2 hujung minggu

Selamat bersantai untuk korang semua :)

As-salam :) :) :)