About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Wednesday, March 26, 2014

5 Hari di Wad

Assalamualaikum

Alhamdulillah
Syukur Rabu 26 Mac aku dapat jugak discharge dari Hospital Sungai Buloh setelah berkampung selama 5 hari.
Admitted wad pada Sabtu dan discharge hari Rabu.

Tempoh yang sama ketika aku bersalinkan Alauddin 2 tahun yang lepas.
Admitted wad pada Khamis dan discharge pada Ahad.

Rindu dan risau pada Alauddin membuak2
Sabtu malam nas kata Alauddin ok, tiada masalah untuk tidur.
Tidur malam juga nyenyak
Cuma terjaga jam 3 pagi nak nenen katanya
Selak baju nas tengok tak de nenen merengek kejap
Pujuk2 sambung balik tido
Pastu bangun sekali lagi jam 6.30 pagi rengek kejap sambung tido balik

Petang sabtu lepas confirm kene admit wad untuk pemantauan dalam tempoh 48 jam aku terus call mak aku
Cerita masalah apa aku kene admit wad
Biasalah mereka akan risaukan Alauddin yang tinggal berdua dengan Nas
Lagi pula Alauddin masih menyusu lagi

Malam sabtu pukul 10 lepas abis berniaga abah terus bertolak ke Kuala Selangor
Dalam kul 12 abah sampai
Masa tu Alauddin dah tido dah
Abah beli satay hut, makan jap ramai2 baru tido

Aku memang risau dan kesian tengok nas jaga Alauddin
Ye la...biasa memang aku yang jaga
Nas biasa mandikan suap makan ajak main perkara biasa seorang bapa lakukan dengan anak2 kan
Tapi nak tinggal berdua dengan nas aku rasa kesian dan sedih sebab terpaksa susahkan dia.

Walaupun sungguh2 die kata dia ok je
Tak de masalah nak jaga Alauddin
Dia tak kesah pun sampai la masalah aku selesai
Tapi aku tetap rasa kenapa lah aku kene susahkan dia
Tapi dugaan Allah bagi nak uji tahap iman dan kasih sayang kami suami isteri

Pagi ahad Alauddin bangun tido die terus keluar dari bilik
Tengok2 kat depan ada ramai orang
Ada atuk opah mak ngah mak anjang ayah uda mak teh dan mak su tengah tunggu die bangun tido
Kemain melompat2 dia tengok orang ramai
Terus main tak ingat mama die
Mama tak sedih sangat janji Alauddin hepi tak termenung ingatkan mama
Itu mama lagi risau

Nas ada cerita
Last nas melawat sabtu malam pukul 8 macam tu
Budak2 bawah 12 tahun tak leh masuk wad. Hanya jumpa di lobi saja
Aku minta izin nurse untuk jumpa anak dan suami sekejap sebab suami datang berdua je dengan anak tak leh tinggal anak kat bawah
Lagipun nas datang nak anta beg baju aku
Jadi aku bertemankan sorang nurse untuk ke tingkat 2
Wad aku kat tingkat 6

Procedure sini ibu2 yang pakai baju pink kene guna wheelchair untuk keluar lebih dari wad
Jumpa Alauddin dari jauh die dah lari2 nak peluk mama
Pastu belek2 jarum kat tangan mama
Nurse bagi jumpa 15 minit je
Alauddin tarik tangan mama ajak keluar
Mama kata mama kene tidur sini 2 malam
Dia diam je

Masa nak balik tu nas bagi die tengok aku kene tolak dengan wheelchair
Dia babai tapi tak lama lepas tu nak minta turun dari dukung nak gi kat mama
Tapi nas pujuk
Makin lama makin jauh mereka 2 beranak
Air mata aku berjurai tak leh tahan
Nurse yang tolak memahami
Dia tanya anak sorang ye kak
Aah...anak baru sorang
Nurse biar je aku melayan perasaan sengsorang

Sampai rumah nas cite Alauddin diam je
Die jenguk bilik tidur kami
Die macam tunggu seseorang tapi die tak cakap apa2
Nas ajak die main then layan kartun
Dia ikut je
Tapi ada masa die memerhati sekeliling macam cari sesuatu tapi die tak luahkan
Nas cepat2 ajak die buat something tak bagi die hanyut dengan perasaan dia
Maafkan mama ye Alauddin sebab tinggalkan Alauddin seketika
Abah ada, abah pun boleh jaga Alauddin macam mama jaga

Masuk malam kedua cabaran bermula
Ahad siang tu Alauddin sangat aktif main dengam ayah uda dan mak su
Tengah hari tu deme datang melawat aku
Aku minta kebenaran untuk bawak Alauddin naik atas sebab nak menyusukan
Sampai kat bilik tetamu je nurse bagi
Jadi kami melepak di bilik tetamu

Masa ni Alauddin tak menyusu lama pun
Sebab die dah makan banyak mak kata
Padahal malam tadi punyela sakit nenen ni sebab penuh sangat
Dia engorge macam mula2 bersalinkan Alauddin dulu
Pukul 6 pagi aku terpaksa perah untuk kurangkan bengkak susu
Tapi susu tu Alauddin tak nak pun sebab die tak pernah minum susu dalam cawan
Memang dia tolak la
Jadi buang je la susu tu

Ahad malam tu nak tido tak de masalah
Tengok pocoyo dengan nas lama2 die terlelap
Ada la sikit merengek2
Video call ngan aku kejap
Tengok die merengek cam ngantuk je
Abah dah balik petang ahad tu
Sebab isnin abah niaga
Asalnya doc kata nak wat minor operation tapi sudahnya ditunda dulu sebab nak pantau keadaan aku

Jadi abah balik la dulu
Aku pun paham abah ada komitmen lain
Abah dah datang semalaman jauh2 pun dah syukur dah
Melayan alauddin, bagi dia happy semua kan
Tapi ikin dengan ikah tinggal kat umah aku Tolong jagakan alauddin dengan nas
Jadi kawan main alauddin
Ikin cuti sampai rabu je sebab bos dia kata tak leh cuti lama2 sebab ikin sorang je staff yang wat keje tu
3 hari ni pun dah banyak keje menunggu
Ikah je la tunggu sampai jumaat sebab skang masih cuti sekolah kan
Jumaat pulak abah nak ke kuantan ada kenduri anak mak lang, adik mak
Kira ikah ikut abah masa ari jumaat tu la
Abah singgah kuala jap

Ahad malam tu alauddin mula berjaga 2 3 kali
Dia panggil mama
Dia ajak nas kuar dari bilik cari mama
Nas cuba pujuk
Bawak die ke peti ais tunjuk air susu kotak
Dia minum sampak habis
Anak mama lapar.......:( :(

Lepas minum bawak ke bilik
Pujuk2 tido balik dia
Tapi bila nak letak atas tilam die nangis balik
Nak tido berdukung pulak
Nas layankan tido atas bahu
Dengan nas sekali tido bersandar sampai la ke subuh
Pukul 6.30 cam tu dia merengek lagi
Nas bagi air masak
Lepas tu die sambung tido atas tilam
Nas baru bole rehat sepenuhnya
Baring sambil betulkan lenguh2 di badan
Aku yang dengar ni rasa sedih sangat
Maafkan ayang ye abang
Terpaksa susahkan abang
Semuanya di luar kemampuan ayang
Pahala besar menanti abang sebab memahami masalah isterimu

Masalah atau penyakit apa yang aku sedang lalui nanti lah aku kongsikan ye
Tunggu semua isu ni dijelaskan sepenuhkan oleh doktor baru aku buat 1 entry pasal ni ye

Penuh kesabaran aku menanti jam 2 petang nak balik ke rumah
Tak sabar sangat
Alhamdulillah tiada yang serius

Nanti kita borak lagi ye

Wassalam :) :)

Sunday, March 23, 2014

Berpisah Seketika

Assalamualaikum

Tak pernah terfikir akan melalui pengalaman sebegini
Perkara pokok yang masih menjadi teka teki
Sebelah sini kata begitu
Sebelah sana kata begini
Yang pasti isinya sama
Huraiannnya sahaja yang berbeza

Aku??
Hanya berserah pada yang Maha Kuasa
Segala apa yang bakal diperkatakan aku sebolehnya akan berusaha untuk menerimanya
Mencuba untuk menelannya
Hanya mengharap mustajabnya doa seorang suami, mak abah dan keluarga mertua.

Suami mula menggalas tugas si ibu
Di samping melaksanakan tugas hakiki sang bapa
Anak menunjukkan sikap yang baik dan beri kerjasama pada si bapa
Ibu di sini sibuk bertanya itu dan ini
Semua pasal anak
Bagaimana keadaan anak?
Dah makan ke anak?
Makan apa dia?
Dah mandikan?
Bagaimana jika bangun malam hari mencari ibu?

Belum masuk pesanan setiap waktu
Mandikan anak sekian2 jam
Jangan lupa tukarkan pampers anak sebelum tidur
Jangan marahkan anak kalo die tanya mana ibu
Ohhhhh.....perasaan ini sangat2 menyesakkan rongga nafasku

Suami updated anak dah tido
Layan upin ipin golek2 terus lena
Perasaan aku sentap sunguh2
Pertama kali anak tido tiada ibu di sebelahnya
Yang mengharukan tiada susu ibu buat peneguk sebelum lena

Ikatan ibu dan anak itu kuat
Lekapannya selama 2 tahun 3 bulan tidak pernah diputuskan walaupun sekejap
Hari ini terasa kosong tiada dakapan hangat si anak
Tiada renungan romantis si anak sambil mulut menghisap syahdu
Tiada rangkulan tangan kecilnya di pinggang, mencubit lemak2 degil si ibu
Mencuit dan menggigit geram mengusik si ibu
Allah hu Akbar

Aku masih lagi terkebil2
Berbekalkan sehelai baju si anak di tangan
Mata masih belum mahu lelap
Menanti si anak dan suami tidur nyenyak
Mungkin hatiku lebih tenang begitu

Esok kita bertemu lagi sayangku
Harapnya tidak lama kita berpisah begini
Ibumu tidak kuat menahan rindu
Isterimu merintih2 keseorangan tiada teman disisi

Kuat ya anakku
Allah sedang menguji kasih sayang kita
Mungkin dengan berpisah seketika
Perasaan kasih dan rindu kita kian menebal

Tidurlah sayang
Tidurlah intan
Nyenyaklah kamu dalam dakapan abah

Wassalam



Wednesday, March 19, 2014

Online Makanan Yang Sedap - AQILAH ZAIDEE

Assalamualaikum :)

Kan aku dah kata aku ni kaki shoppng online tegar
Dari bab pakaian, kasut, tudung, gadget, buku, wallet, jam, ubat-ubatan sampai ke bab makanan kebanyakkannya adalah aku beli secara online ajo
Alhamdulillah.....nasib baik masih menyebelahi aku :) :)

Kali ni nak share pasal 1 FB ni yang jual makanan yang maha sedap
FB belia nama AQILAH ZAIDEE
Perniagaan makanan beliau dikenali sebagai LITTLE KITCHEN HALAL BAKERY AND PASTRY
Bisnesnya hanya beroperasi di rumah sahaja.
Yang pasti service adalah TIP TOP
Mak Esah kasi 10 bintanggggggggggg

Aku memang dah jadi regular customer cik aqilah ni dah
Asal dia open je order untuk diposkan pada sekian2 hari aku la antara orang yang akan PM dia untuk order
Sampai cik aqilah ni dah paham bebeno dah dengan aku
Hihihi

Kami mula berurusniaga pada 20.9.2013
Masa ni cik aqilah open order untuk dessert dan pelbagai jenis cake dan brownies je.

Aku order Butterscoth Brownies  rm17 / pek


Pertama kali merasa tu memang sedap sangat2
Aku mengadap berdua je dengan Alauddin 1 pek tu
1 lagi simpan kat Nas
Rasa die lemak manis, kek yang gebu, berminyak cantik, memang melting abis la dalam mulut
Yang best air tangan Cik Aqilah tidak terlampau manis, lemak2 manis gitu




Selepas tu bermula la episod mengorder apa sahaja dessert yang boleh diposkan

Antaranya



Riquisimo Mars Chocolate Bar - RM16 / pek
Wajib order 2 pek ye....hihi

Yang ni paling aku suka
Cik Aqilah guna chocolate bar Mars tu untuk buat lapisan atas choc rice tu
Pastu yang bestnya simpan kat luar 2 3 hari pun masih dalam keadaan yang elok
Nas suka sangat dessert yang ni



Le Dulche Brownies rm18

Kek yang penuh dengan almond dan choc chips
Alauddin duk kutip almond ja


Soft marble nutella rm20 / pek

Yang ni baru sampai semalam
Sebelum ni Cik Aqilah just amik order untuk customer yang datang ambil di rumag atau COD sahaja
Baru minggu lepas beiau mencuba untuk edisi pos pula
Alhamdulillah, sampai dalam keadaan yang elok, tidak pecah atau terbaik keknya
Lega Cik Aqiah selepas mendengar perkhabaran dari customernye ini....hewhewhew

Rasa yang mengasyikkan seperti rupanya juga :) :) :)
Yang petak2 atas tu wafer dan taburan choc chips
Ada juga versi starberry ditabur atas brownies ni
Memang sedapppppp!!!


Selain dessert, Cik Aqilah ada juga buat masakan lain

Ibu sambal rm5 / pek (150g)


IBU SAMBAL

Sesuai dimakan terus dgn nasi lemak atau di buat pes masakan goreng2an 
Nasi goreng,mee goreng,kue tiaw goreng
 Masakan lauk pauk ( ayam masak kicap, sambal ayam,sambal kerang dan sebagainya)
TIADA BAHAN PENGAWET


Ibu sambal ni aku beli 5 pek
Sambal ni dimasak dalam tempoh waktu yang lama jadi jangan risau ye kalau takut sakit perut ke apa ke
Memang ibu sambal ni boleh simpan lama dalam peti sejuk
Kalau simpan dalam tempat beku boleh tahan sampai 6 bulan
Sebab cara memasak sambal sangat2 terjaga dan dititikberatkan supaya tahan lama





Daging Dendeng
RM22/250g


Keistimewaannya, daging segar dari ladang, daging batang pinang
Daging terbaik lagi empuk dipilih untuk dibuat dendeng ni
Tak silap aku makanan ni asal dari Nogori Sombilan
Tapi Cik Aqilah buat tak de la pedas mana, jadi boleh la makan seisi keluarga bersama anak-anak juga

Daging dendeng ni aku dah rasmikan semalam
Buat lauk dinner
Nas kata sedapppp....rasa macam aku masak 
Tapi bila aku kata bukan aku masak, beli kat online je
Dia kata...lorhhhh
Sebab dia tahu aku tak de beli daging pun....hahaha
Tapi makan dengan nasi panas2 memang terangkat




Keropok Lekor rm4 sepaket

Keropok lekor ni Cik Aqilah tak buat sendiri
Tapi ada pembekal keropok kat area Bangi tu yang buat
Jadi Cik Aqilah juz open order kepada yang suka makan keropok lekor
Rasa dia memang asli kopok Ganu la
Sedap, rangup dna yang penting tak bau hanyir
Goreng pun tak de meletop2 
Jadinya tak de la aku melompat-lompat kat dapur tu tanjatkan minyakkan panas
Pastu bukan jenis kopok hat banyak tepung, memang sedap
Sekali goreng sepeket tu boleh la makan untuk 2 orang dewasa dan seorang budak



Setakat ni itu aje la yang aku pernah order dengan Cik Aqilah ni
Dia memang buat banyak jenis dessert, tart, cake, brownies, cookies, kuih muih, masakakn tradisional dan segala macam jenis masakan tapi hanya beberapa jenis makanan sahaja yang boleh diposkan

Jadi, kalau yang duduk area BANGI tu lebih senang terjah je la rumah dia 
Cik Aqilah ni selalu terima order untuk apa2 event hatta dari agensi kerajaan pun ada order dengan beliau.
Tapi untuk makanan yang menggunakan pos, biasanya Cik Aqilah akan announce kat FB dia
Jadi masa tu la kita kene submit order kita

Biasanya bukan semua makanan Cik Aqilah buat dalam 1 hari
Tengok pada permintaan pada hari tersebut
Kalau ada order berskala besar untuk sesuatu event, Cik Aqilah akan open untuk order
Kiranya dia buat sekali harung je la
Mana2 yang tak leh pos tu memang kene amik kat rumah dia atau COD di kawasan sekitar tempat tinggal dia.
Mudah sangat berurusan dengan Cik Aqilah ni
Yang pasti mesti kome akan puas hati sangaaaaaat
Macam yang Mak Esah rasakan......muaahahahaha...

Jangan lupa lawat FB Cik Aqilah ye

AQILAH ZAIDEE

Nak order juz PM kat FB pun tak de masalah
Cuma kene bawak bersabar la ye menunggu respond dari empunya badan
Ada msanya beliau sibuk dengan tempahan
Ada masanya beliau sibuk dengan kelas masakan yang beliau anjurkan atau beliau sertai
Cik Aqilah ada buat kelas masakan jugak tau
Dan Cik Aqilah juga jenis yang tak segan menuntut ilmu baru dunia masakan sebab beliau seorang yang sangat passionate dalam bidang masakan dan memang impian beliau untuk bukak sebuah kedai bakery dan pastry 1 hari nanti
Semoga impian beliau dipermudahkan oleh Allah S.W.T. 
In shaa Allah :)



Jangan lupa singgah FB Cik Aqilah Zaidee ye :) :)

Wassalam



Tuesday, March 18, 2014

Lepak Di Morib

Assalamualaikum

Ahad lepas 9.3 kami bercuti ke Morib
Nas booked Rumah Peranginan Persekutuan, macam biasa la :)
Tak silap aku RM50 je semalam.
Kami amik 3 hari 2 malam asalnya.
Ahad sampai Selasa la kan

Lepas tu tup2 Nas kata dia ada seminar kat PJ pulak
Dan tak boleh nak tolak
Jadi, kami decided balik Isnin malam la dah alang2 amik 2 malam kan


Rumah Peranginan style rumah kayu
Sejuk je kawasan sekitarnya
Ada 2 jenis rumah, kecik dan besar

Rumah Kecik
2 rumah bersambung di bahagian beranda.
2 bilik, setiap bilik ada 2 katil bujang
Ada dapur untuk memasak siap kelengkapan memasak macam periuk, kuali, sabun pinggan, pinggan mangkuk, sudu garfu, periuk nasi, sudip pisau segala.
Peti ais pun disediakan dan yang penting peti ais tidak berbau dan memang bersih sangat.
Aku memang puas hati dengan servis kat sini

Rumah Besar
Kira 2 kali rumah kecik keluasan dia.
Kalau rumah kecik tu berkembar kan jadi 2 rumah bersambung di beranda
Tapi rumah besar ni tak de berkembar
Sepanjang rumah kecil berkembar tu la besarnya rumah die
Memang luas sangat
Ada 4 bilik, 1 master bedroom, 3 bilik ada 2 katil bujang
Dapur dia berkotak pulak cam bilik kecil 
Tapi kawasan sekitar macam bahagian penyediaan masakan luas sungguh
Kiranya ketika memasak je la dalam kawasan berkotak tu
Sinki juga ada 2 tempat
Kat dapur dan ruang tengah




Parking kereta yang selesa untuk apa jenis kenderaan pun
Setiap rumah ada parking khas



Keadaan dalam rumah
Lengkap dengan meja makan
2 bilik tidur, setiap bilik ada 2 katil bujang





Disediakan juga kawasan untuk berBBQ
Memang selesa dan bersih 



Keadaan dalam rumah besar
Sesuai untuk yang datang dengan keluarga yang ramai
Kami pernah menginap di rumah besar sekali je
Masa tu dengan famili belah mama
Mama sekeluarga, Mak Na sekeluarga, keluarga adik ipar Mak Na dan kami laki bini
Masa tu kami baru 2 minggu jadi suami isteri
Gitewwww




Rumah ni berhadapan dengan pantai
Bila air laut surut jauuuuuuuhhhhh sangat nampak laut tu
Seronok la main2 pasir dengan si bujang ni

Petang Ahad tu memang ramai orang
Ada yang main layang-layang
Kutip kepah, ketam segala mak nenek yang ada dalam pasir tu
Haaaa....kat sini ada banyak belangkas tau
Ramai gak duk kutip belangkas tepi pantai ni

Malam tu kami just kuar cari makan je la
Tapau je tomyam campur, daging paprik, dan sup ekor.
Masakan Alhamdulillah, memang kene dengan selera.
Nasi aku masak siap2 
Juz beli lauk je

Hari Isnin pun tak de ke mana-mana
Juz duk lepak je depan tv
Kami sampai Morib masa hari ke-2 kehilangan MH370
Jadi hanya mengadap Astro Awani je la menunggu perkembangan kes tersebut

Tengah hari sikit kuar cari lauk untuk lunch pulak
Tengah mencari kedai makan, Nas singgah pulak kedai kerepek
Sebelum ni memang pernah pergi kedai kerepek ni
Memang banyak pilihan kerepek 
Dan antara tarikan utamanya adalah jelly kelapa
Nas suka sangat jelly kelapa kedai kerepek sini
Murah pun murah, RM1 je sebekas
Bekas cam dadih tu
Isi kelapa pun boleh tahan banyak
Selain tu Nas beli rempeyek berempah 2 paket, biskut kapit sepeket dan cucur meneram 1 paket

Bab lauk pulak kami terbeli kat kedai yang salah
Kira langkah kiri la kami ari tu
Lauk kurang sedap la tapi tang ayam goreng berempah tu agak sedap dari lauk2 lain yang aku beli
Aku beli paru sambal, daging kari, dan daging kering goreng bawang
Cari lauk dekat pukul 3, memang la tak banyak choice dah
Hahaha....

Petang tu baru la kuar ke pantai macam petang Ahad tu
Bezanya petang isnin xde orang macam hari Ahad
Maklumlah hari orang bekerja kan.






Bola ni memang kami akan bawak ke mana-mana sahaja kami pergi
Balik umah atuk dan opah wajib bawak
Pergi holiday pun bawak
Ikut Nas kursus pun bawak
Lepak kat ofis Nas pun bawak jugakkkk
Asal kuar rumah je mesti bawak la bola dia ni
Dia sangat2 suka main bola



Muka geli dengan pasir
 tapi REDHA je la maknya tanamkan kaki dia 
Merayu-rayu kat abah suh tolong dia
Abaaaahhh


Penat dan bosan nunggu mak kambus pasir tu
Sambil tu tengok kapal terbang duk melintas kat atas tu
Kalau kapal terbang lalu
Dia pun maa...maa...tuuu....uuuuummmmm....
Konon bunyi kapal terbang



Lama-lama dia pulak over dari mak paknya
Sibuk duk baling2 pasir bagai kan



Restoran mama betul2 kat laluan kapal terbang
Sebab dekat je dengan KLIA.
Tu yang dia suka sangat tengok kapal terbang
Siap buat  bunyi enjin, macam2 bunyi
Bunyi harimau pun balun sekali
Setiap 10 minit mesti kapal terbang lalu dan masih terbang rendah la
Sebab kami nampak jelas kapal terbang tu


Malam tu pukul 9 lebih kami dah siap2 nak balik dah
Sampai rumah dalam pukul 12 lebih macam tu
Bawak kete pun rileks ja, tak de rushing nak kejar apa pun


Walaupun bercuti bertiga je tapi tetap seronok sebab ada kualiti time dengan suami dan anak.
Asalnya Nas nak rehatkan badan sebab 2 3 minggu ni dia banyak stress dengan kerjanya
Tetiba dia kata Isnin dan Selasa depan abang amik cuti, kita gi holiday
Nak rehat otak, letih sangat la
Aku ok ajewww
Orang nak bawakkan :)


In shaa Allah bulan 5 nak pegi lagi
Dah booking tapi tengok planning kita macam mana

As-salam :) :)





Friday, March 14, 2014

Si Pusar 3

Assalamualaikum

Masa Alauddin lahir, atuk opah tok wan dan tok sibuk belek kepala dia.
Opah kata ada 2 pusar, tok kata 3 pusar.
Atuk tengok ehh...3 pusar la
Tok wan tak tahu berapa pusar sebab mata tok wan tak nampak...huhu

Lepas tu opah mengurut aku tu tengok kepala Alauddin
Opah kata 3 pusar ni
1 besar, 2 lagi kecik dan bersambung
Opah kata in shaa allah terang hatinya ni
Aminn....

Bila Alauddin makin besar, pusarnya makin jelas
Ada 3 dan sama seperti opah tu cakap
Aku pun tak sangka budak ni ada 3 pusar
Selalu tengok 2 pusar je

Orang tua2 kata budak ada 2 pusar suka dengan binatang berbulu
Mesra dan mudah membela binatang macam kucing, arnab, hamster, apa2 yang berbulu la
Binatang pun mudah dekat dengan deme2 ni
Orang tua kata la

Lepas tu orang tua kata orang 2 pusar ni serasi membela lembu ke kerbau ke kuda macam tu
Kira kalau membela tu menjadi la ternakannya
Lembu kerbau sihat, gemuk, cukup makan semua, tak renyah la nak menjaga.

Tapi bela kambing ada yang pusar 2 tak menjadi atau tak serasi
Ada yang kambing mati la, tak gemuk kurus kering je la, ada yang susah nak tahan lama la
Kata deme la

Tapi orang yang ada pusar 3 ni serasi dengan 3 binatang ni
Lembu, kerbau dan kambing
Paling serasi kambing
Sebab aku pernah tanya orang yang bela kambing ni susah ke bela kambing
Deme kata bukan lah susah tapi tak berapa serasi
Lepas tu bela kambing ada yang cerewet tapi bukan la susah
Ada caranya la nak bela kambing bagi menjadi
Kome kene tanya lah kat gembala kambing untuk lebih lanjut
Sebab aku tanya sampai kat situ je

Pakcik sebelah Nas memang ada ladang membela lembu
Kami panggil Pak Ngah
Dia membela lama dah la, bertahun dah
Ohhh..Pak Ngah ada 2 pusar

Pak Ngah pernah bela kambing dan lembu
Tapi yang menjadi lembu aje
Kambing banyak yang mati
Ada yang baru amik baka kat penternak
Bela dalam beberapa bulan mati kambing tu
Setelah 2 kali percubaan Pak Ngah dah tak nak bela kambing
Katanya tak serasi la tu

Tapi lembu Pak Ngah sampai sekarang makin membiak
Tiap2 tahun kalau buat Qurban memang lembu Pak Ngah antara orang cari
Kami pun senang nak buat Qurban sebab memang tahu tiap2 tahun Pak Ngah bukak untuk Qurban keluarga2 kami.








Nampak tak pusar dia
Yang kanan 2 tu selari dan bersambung
Yang 1 lagi belah kiri dan besar sikit dari yang 2 tu



Macam Aluaddin aku pun tak nampak suka binatang sangat ke apa ke
Tapi yang pastinya dia suka kucing
Tu je la pun

Kalau nampak kucing die tak takut.
Dari dia kecik die tak takut kucing 
Siap dia datang dekat kucing tapi kucing yang lari pulak

Dari segi terang hati ke bijak pandai ke aku tak nak la komen apa2
Itu rezeki dan bahagian untuk Alauddin
Aku cuma mampu beri khidmat sebagai mak yang terbaik untuk dia
Selebihnya kuasa Allah S.W.T dalam menentukan keseluruhan kehidupan seseorang manusia itu

ok...jumpa lain entry ;)

Wassalam