About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Tuesday, April 29, 2014

Mengandung Luar Rahim @ Ectopic 3

Assalamualaikum

Minta maaf ye....lambat nak sambung kisah ectopic pregnancy tu :)
Mari sambung bahagian akhir

Aku pergi terus ke bahagian emergency
Bagi staff situ surat rujukan die minta aku refer bahagian bilik bedah sebelah belakang bangunan emergency
Sampai di sana, aku bagi nurse di kaunter pendaftaran surat
Terus aku dibawa ke bilik rawatan untuk doktor periksa

Prosedur yang sama juga aku lalui seperti 2 buah klinik sebelum ini
Tapi kali ni doktor buat pemeriksaan lebih terperinci
Dia godek sungguh2 dan dia sendiri tak boleh nak bagi jawapan yang konkrit
Jadi doktor muda seorang lagi diminta ambil darah aku untuk cek kandungan beta hcg
Result darah akan diketahui dalam tempoh 4 jam dari waktu ambil darah

Aku tanya doktor aku kene admit wad ke atau boleh balik selepas tahu result darah
Doktor kata kalau kandungan darah aku menunjukkan bacaan 400 dan ke atas kemungkinan memang aku pregnant jadi memang kene admit wad untuk pemantauan 48 jam

Doktor juga minta aku buat urine test
Dan hasilnya positive dengan 2 line terang
Doktor kata ada kemungkinan untuk admit wad
Jadi pada ketika itu aku memang dah rasa aku akan kene tahan di wad

Aku terus cerita kat Nas
Dia pun dah pasrah je kalo memang aku kene admit hari itu
Risaunya pada Alauddin sebab tak pernah sekali pun berjauhan dengan aku
Dan yang paling kesian die masih menyusu badan
Macam mana la keadaan dia tidur tanpa susu??
Tengok muka anak memang tak terluah tapi gelagat dia macam tiada apa yang berlaku

Nas tunggu sama2 result darah tu walaupun aku kata aku mungkin kene admit
Tapi dia kata tak pe la....kalau betul2 kene admit baru dia balik rumah
Dalam pukul 4 lebih, nurse panggil aku masuk sebab aku lepak kat bahagian pendaftaran kat tempat menunggu tu.
Walaupun nurse dah sediakan katil untuk aku berehat tapi aku tak rasa nak berehat pun
Aku nak duduk dengan Nas dan Alauddin

Masa nurse panggil tu, doktor yang ambil darah bagi tahu
Aku kene admit di wad 6  pukul 5 lebih nanti di tingkat 6
Nurse pun tengah siapkan katil untuk aku
Sebelum masuk wad, aku kene ke tingkat 6 juga untuk scan lagi sekali
Kali ni doktor pakar pulak nak scan aku
Doktor yang scan mula2 tadi bagi tahu nanti my boss nak scan u kat tingkat 6
Kat situ mesin scan die lagi better dan jelas dari mesin kat bawah
Nanti i ikut u sekali ya
Memang baik doktornye
Cair menusuk kalbu aku mendengo suaranya....hikhik

Aku minta izin dengan nurse untuk jumpa Nas sebelum dia balik petang tu
Aku peluk cium Alauddin gaya macam nak pergi jauh je
Tapi memang jauh pun, jauh dari mata aku...huhu
Aku pesan bawak kete elok2 sebab Nas berdua dengan dia dalam kete, risau pulak aku
Nas kata lepas maghrib nanti dia datang balik anta pakaian dan makanan aku

Tak lama lepas tu nurse datang bawak baju untuk tukar pakaian
Tengok baju pink terus teringat masa aku kene warded nak bersalinkan Alauddin
Lepas tu nurse bawak naik tingkat 6 kat bilik scan
Seorang doktor cina dah tunggu aku
Bersama dengan doktor yang scan aku kat tingkat bawah tadi

Perbualan 2 orang doktor tu aku dengar sungguh2
Dan yang bestnye doktor cina bercerita segalanya pada aku siap kata apa2 puan tak paham tak tahu boleh tanya sebab puan ada hak untuk tahu
Berdasarkan hasil scan tu doktor 1st kata dia scan tadi memang ada something like spotted kat belah kiri
Then bila dia tekan sikit aku kata ada rasa sakit sikit
Sebelah kanan die tekan aku kata tak de rasa sakit
Jadi dia kata sebelah kiri itu die perlu kaji lebih lagi

Jadi dia buat analisa
Ectopic tu memang betul tapi nak pastikan sama ada sudah gugur atau kantung sedang membesar
Kalau sudah gugur, kes tidak begitu rumit, juz buat pembedahan kecik iaitu tebuk dan buang kantung
Kalau kantung sedang membesar itu bahaya sebab saluran tiub oleh pecah sendiri dan kesannya sangat merbahaya pada diri dan nyawa pesakit
Tapi doktor cina kata kawasan sekitar luar rahim aku memang ada bendalir dan die kata itu kemungkinan besar adalah darah
Dan jawapan die lebih terarah kepada keguguran luar rahim
Tapi pemantauan 48 jam itu yang akan memberikan jawapan yang paling tepat

Jadi kembalilah aku ke katil di wad sepatutnye
Melangut la 2 hari sementara nak tunggu isnin untuk ambil darah kali kedua

Dalam pukul 8 malam, datang doktor india
Dia beri penerangan pasal result darah aku
Dia kata bacaan beta hcg aku tak terlalu tinggi tapi cukup untuk mengatakan aku memang pregnant
Bacaannya 432. Doktor kata awak pregnant tapi mungkin dah gugur
Jadi disebabkan kantung tu masih ada di dalam membuatkan bacaan tu tak turun pada paras sepatutnya seorang itu disahkan gugur
Doktor kata kalau keguguran atau kantung dah turun bersama darah bacaan sepatutnya 200 dan ke bawah

Aku tanya tujuan pemantauan 48 jam tu untuk apa
Doktor kata untuk pantau keadaan kantung
Selepas 48 jam darah akan diambil semula untuk tengok bacaan beta hcg yang terkini.
Jika memang betul pregnant kantung tu akan membesar dalam tempoh 48 jam, dan bacaan beta hcg akan meningkat.
Jika makin meningkat dari yang pertama, memang aku pregnant dan langkah susulan akan diambil iaitu emergency minor operation
Kalau bacaan menurun, aku sudah keguguran dah perlu ditebuk atau minor operation jugak
Kalau bacaan sama seperti yang pertama langkah susulan juga adalah minor operation

Aku cakap kalau macam tu kenapa tak buat operation terus je?
Sebab pengakhiran dia adalah aku perlu dbedah
Doktor kata kita kene pantau keadaan kantung dan perlu ambil langkah susulan yang terbaik

Jika serius kemungkinan tiub sebelah kiri akan dibuang dan telur sebelah kiri juga rosak
Kebiasaanya untuk kes pregnant dan kantung sedang membesar lalu pecah dalam tiub
Jadi kebanyakkan kes perlu pembedahan terbuka dan tidak boleh ditebuk

Jika hanya bengkak tiub, dan telur tidak ada apa2 masalah, pembedahan hanya buang tiub sahaja
Jadi hanya perlu ditebuk sedikit sahaja dan tidak perlu pembedahan terbuka seperti biasa

Tiub tetap kene buang sebab ianya sudah rosak dan jika dibiarkan mungkin boleh dijangki kuman
Dan risiko ectopic untuk berulang di masa akan datang juga tinggi

Jadi doktor nak pastikan aku hanya dibuang tiub sahaja dan telur sebelah kiri aku selamat dan tidak rosak
Aku dah mula paham situasi diri sendiri
Bagus doktor kat sini sebab tak kedekut nak bercerita apa2 yang aku nak tahu

Ada 2 cara pembedahan untuk kes ectopic pregnancy.
Korang leh refer link sebelum ni ye
Aku ada ceritakan pasal pilihan pembedahan

Isnin pagi doktor ambil darah sekali lagi.
3 jam selepas ambil darah aku kene scan sekali lagi
Kali ni doktor India dan agak garang air mukanya tapi sangat soft spoken

Doktor ni aku rasa mesti pakar dalam bidang dia
Sebab dia tengok je skrin tu terus dia kata akak, u kene operate hari ini jugak
Kita akan arrange u untuk pembedahan petang ni
Pukul berapa akak last makan?
Aku kata pukul 10 pagi
Saya mau akak mula puasa sekarang sampai kami panggil akak petang nanti ye
Akak kene pastikan perut kosong 6 jam dan ke atas untuk kita  buat operation.

Aku tanya apa cerita doc hasil scan tadi
Doc kata memang akak memang ectopic pregnancy dan kantung akak sudah takde apa
Akak sudah keguguran tapi luar rahim
Bacaan beta hcg dalam darah akak juga tidak beubah iaitu 432 seperti hari sabtu
Jadi kita perlu segera buang kantung itu sebab tiub akak sudah membengkak
Kita takut tiub sebelah kiri akak pecah nanti tak boleh buat pembedahan tebuk
Kalau sudah pecah kita kene bukak akak punye tempat czer then jahit semula

Tapi kejayaan pembedahan tebuk juga bergantung pada akak punye keadaan dalam perut
Sebab akak ada sejarah czer kan sebelum ni
Jika semasa pembedahan tebuk tu kita susah untuk cari jalan atau urat atau isi dalam perut akak berlapis2 sehingga mengganggu proses tebuk, kita akan buat pembedahan terbuka juga di tempat czer akak
Jadi kami berharap akak kawasan dalam perut akak tiada masalah

Aku sempat tanya doc kenapa 2 doc sebelum ni kata sebelah kanan aku ada benjolan macam cyst?
Doc India ni kata saya tengok bukan cyst akak
Tapi lebih kepada keadaan isi dalam rahim akak
Normal keadaan dia berlekuk-lekuk sebab akak pernah czer kan sebelum ni
Jadi itu hanya pandangan biasa apabila kita scan
Ia bukan 1 masalah apa2
Tapi kita akan lebih tahu selepas camera dimasukkan nanti

Cam terpana kejap aku lepas doc tu cerita
Aku mula la terpikirkan cam manalah keadaan dalam perut aku ye
Memang sepanjang nak menunggu giliran tu doa aku tak putus-putus berharap aku hanya menjalani laparskopic dan bukan pembedahan terbuka.

Balik ke katil kepala dah runsing
Terus call Nas, mak dan mama inform keputusan yang doc cakap tadi
Nas kata dia datang petang nanti masa aku kene operation dengan mama

Sampai jam 5 masih belum ada tanda2 aku akan dipanggil untuk pembedahan
Mama dan Nas pun dah datang, sama2 menunggu sampai la jam 8 malam juga masih belum dipanggil
Aku tanya nurse aku kene operate malam ni juga ke
Nurse kata kemungkinan malam ni atau esok pagi
Sebab pada waktu itu banyak kes emergency untuk ibu bersalin dan kemalangan maut

Aku terus call Nas inform apa yang nurse bagi tahu
Aku kata balik la umah dulu
Nanti aku inform balik kalau jadi operation

Pukul 10 malam datang sorang student medic dari uitm puncak alam
Dia ni nak masuk bilik pembedahan sebab nak tengok pembedahan laparskopic ni
Jadi disebabkan dia perempuan aku benarkan lah dia masuk sekali
Dia inform aku bilik operation tengah penuh
Sebab ada kes kemalangan petang tadi sampai cedera parah kat kepala dan kaki
Pastu ada kes ibu bersalin yang alami pendarahan teruk kene operation pula
1 lagi ada kes ibu bersalin czer.
Kira bilik bersalin untuk aku digunakan untuk kes emergancy dulu

Lepas tu mari sorang doc wanita melayu dia nak scan aku sekali lagi
Dia kata kalau aku jadi operate malam ni, dialah doktor bedahnya
Doc ni Islamic, suka aku kalau dia yang handle aku nanti
Cerita yang sama juga seperti doctor India pagi tadi
Dia kata nanti dia akan inform nurse sama ada aku perlu operate malam ni juga atau esok pagi

Dalam 20 minit macma tu, nurse datang kat katil aku
Dia inform aku dah boleh bukak makan atau minum tapi selepas tu kene puasa semula
Sebab operation aku esok pagi
Jadi aku hanya buat apa yang disuruh dan berharap esok aku akan dioperate jugak
Sebab pikirkan dah 3 malam aku kat hospital
Kesain sangat kat Alauddin

Esok pagi tu pukul 7 nurse datang minta aku ready untuk masuk bilik pembedahan
Aku pun siap apa yang patut
Dalam setengah jam tu aku dah ditolak ke bilik pembedahan
Hospital besar sungguh rasa jauhnya nak sampai ke bilik pembedahan

Sampai bilik pembedahan, pakar bius doc wanita cina bagi info pasal prosedur pembedahan
Pembedahan ni guna bius penuh, kiranya aku tak sedar apa-apa langsung
Pastu 1 wayar akan dimasukkan melalui hidubg untuk pernafasan dan bernafas menggunakan mesin
Wayar akan melalui kerongkong dan apabila aku sedar nanti aku akan rasa sakit kerongkong dan mungkin perit sikit untuk bercakap, batuk atau bersin dan makan atau minum.

Jadi, ini kali pertama aku kene bius sepenuhnya
Masa bersalinkan Alauddin bius separuh badan je
Kepala boleh gerak dan dalam keadaan sedar
Tapi yang ni langsung tak sedar apa
Bila tengok punye la ramai doc yang kerumun aku jadi seram gila

Doc letakkan corong oksigen kat hidung dan minta aku sedut gas yang tengah keluar banyak2 tu
Sedut 5  6 kali terus aku tak sedar apa dah
Sedar2 suara doc wanita panggil nama aku aisyah....aisyah....
Aku pun juz sahut gitu2 je tapi dalam mata tak berapa bukak lebar tu aku perasan aku masih di bilik pemdedahan
Doc tu cakap sudah selesai ye
Nurse akan tolak aisyah masuk wad balik
Sampai situ aku terus tak sedar balik

Aku sedar semula masa Nas datang pukul 2
Dia kejut aku pastu cakap dia singgah kejap sebab dari Shah Alam ada meeting
Lepas tu terus nak balik rumah dan akan datang petang nanti
Aku dalam mamai2 tu aku cakap ye je kot sebab aku dengar suara dia sayup2 ye
Tapi lepas kene kejut tu, aku mula sedar perlahan-lahan
Dah mula menelan air liur
Memang perit yang amat
Aku terus minta air sebab rasa sakit sangat tekak ni
Bila masuk je air rasa mual2 nak muntah pula

Reaksi biasa selepas operation adalah mual2, pening nak muntah.
Nurse pun datang tanya nak ubat tahan muntah tak
Aku cakap nanti dulu la sebab aku nak berehat dulu
Nurse kata kalo rasa nak muntah panggil je nanti die masuk ubat

Aku banyak tidur selepas operation tu
Sedar balik masa pukul 4 lebih macam tu
Tetiba rasa lapar dan pening still ada lagi
Usaha nak bangun tapi sebab kepala makin berat terus sambung tidur balik

Dalam pukul 5 mama datang dengan Nelly
Rasa bersyukur sangat dapat mak mertua yang sayang aku macam anaknya sendiri
Dari aku mula masuk wad, hari2 mama datang tengok aku
Risau sangat kalau anak menantu ada masalah
Alhamdulillah :)

Tapi petang tu tak berapa rancak bersembang sebab aku masih mamai lagi
Sampaikan aku tak perasan bila aku terlelap masa tengah sembang tu
Memang kuat betul kesan bius ni
Rasa lapar aku makan roti je
Tu pun rasa nak keluar balik
Panggil nurse nak ubat tahan muntah
Lama-lama dah boleh makan walaupun tak banyak pun

Aku pesan kat Nas tak yah datang petang ni
Datang esok petang je masa aku nak discharge tu
Senang terus balik je. Datang 2 3 kali rasa susahkan dia pulak

Pagi Rabu doktor bedah dan doktor bertugas hari tu datang untuk periksa keadaan aku
Tempat jahit pun dah dibuka pelekatnya
Bila tengok parut tu, laaaa....kecik je pun
Tapi tetap la ada peritnya bila nak bangun duduk tu kan
Cuma tak sesakit selepas czer

Doktor yang bedah doktor India kelmarin yang bagi keputusan aku perlu dibedah kelmarin
Dia kata dalaman aku ok, tiada masalah
Tiada isi melekat2 di sekeliling kulit perut
Cuma doktor kata ada sedikit tempelan di bahagian pundi kencing tapi sangat minimal
Kalau pembuangan air kecil aku ok sepanjang selepas czer ari tu, ianya bukan 1 masalah
Kiranya pembedahan berjalan dengan lancar

Penerangan doktor buat aku rasa tenteram sangat
Sebab mesti la risau la keadaan dalam macam mana
Dah la pernah kene czer kan, lepas tu banyak pula kes isi menempel kat usus dan kulit perut
Mau aku tak kecut sebelum operation ni

Aku ingat lagi kata-kata doktor sebelum aku kene tolak dalam bilik pembedahan
Aku tanya ada kemungkinan tak untuk aku kene pembedahan terbuka
Doc tu kata kalau ada kesukaran untuk tebuk perut atau kamera yang dimasukkan tak boleh bagi view yang baik sebab isi-isi dalam perut yang berselirat pakar bedah terpaksa juga buat pembedahan terbuka untuk keluarkan tiub itu

Bila dah selesai semua ni rasa lega dah
Masalah dah selesai
Tiub membengkak dengan teruk
Tapi bernasib baik sebab masih belum pecah
Jadi doc potong tiub dan bawa keluar tiub bersama kantung
Telur aku juga dalam keadaan yang baik
Tiada kerosakan di sebelah kiri dan kanan
Semua dalam keadaan yang baik
Alhamdulillah

Bila aku tanya ada kemungkinan ke peluang untuk aku mengandung lagi akan berkurangan
Doc kata peluang sama je sebab telur aku masih berfungsi dan aku masih ada tiub sebelah kanan
Doc siap kata ada yang selepas 3 bulan operation dah mengandung semula
Tapi doc pesan kat aku siap2
Rehat dulu 6 bulan untuk mula mengandung semula bagi dalaman kita berehat secukupnya

Aku kan jenis mendengar kata orangnya
Memang jenis patuh pada arahan doc
Kalau doc kata rehat 6 bulan memang aku ikut punye la
Sebab aku sangat sayangkan badan aku

Walaupun ada beberapa kawan2 yang kata depa selepas 3 4 bulan operation atau gugur dah lekat baby tapi tak de masalah apa2 pun
Itu kamu bukan aku
Kau dan aku 2 manusia yang berbeza, jadi tolong jangan nak samakan ye
Pleaseeeeeeee

Mama datang tengah hari bawak bubur ikan bilis
Sedapnya bila nikmat makan tu dah datang balik
Aku makan 2 mangkuk jugak lah
Rupanya mama bawak 1 tupperware besar bubur
Mama kata senang nanti sampai rumah panaskan bubur je
Tak yah masak2 dah
Memang banyak gile bubur masak
Terima kasih banyak2 mama
Sayang mama ketat2 :) :)

Rabu petang 27.3.2014 aku dah discharge
Alauddin tengok je aku terus depang tangan nak peluk
Sedih campur gembira sebab dah tak yah jauh dengan Alauddin lagi
Memang melekap je la dia ngan mama kan
Kesian anak mama rindu sangat la tu

Sudah sebulan kejadian itu berlaku
Tempat jahitan pun dah tinggal parut sahaja
Mudah saja menjaganya sebab pembedahan hanya di sekitar lapisan atas
Langsung tak sentuh bahagian rahim
Benang di pusat juga sudah ditanggal
Pergerakan dah seperti biasa
Sakit juga sudah lama hilang

Yang paling rasa seronok sangat, period aku dah kembali seperti sedia kala
Pada tarikh yang sepatunya dia datang
Aku risau kalau2 selepas operation kitaran period aku terganggu
Alhamdulillah...urusan aku dipermudahkan
Cuma sekarang kene berjaga-jaga selama 6 bulan sahaja

Ramai kawan2 yang bagi kata-kata semangat
Tak kira yang bersama-sama semasa aku mula2 menghadapi masalah
Yang bersama ketika aku menunggu saat-saat pembedahan
Dan yang sama2 selepas pembedahan
Terima kasih banyak2 sebab kamu2 semua memang sayangkan saya  :) :)

Nanti sembang lagi ye

Wassalam :) :)





Thursday, April 24, 2014

Restoran Upin Ipin

Assalamualaikum

Hari ni nak buat review pasal Restoran kartun paling popular kat Malaysia ni
Apalagi kalau bukan Restoran Upin Ipin kannnnnn

Asalnya aku saja duk godek2 Groupon
Tengah ralit scroll terperasan lah coupon voucher 50% dine-in kat restoran upin ipin
Kupon tu untuk makan sebanyak rm30 tapi dapat diskaun 50% kiranya bayar rm15 saja la
Aku kalo pasal upin ipin memang teringat kat Alauddin je la
Dia suka sungguh dengan upin ipin ni
Aku pun tak pikir banyak terus la beli kupon voucher untuk 2 orang
Expired dia hari n -  24.4.2014

Sabtu lepas kami tak de ke mana-mana
Jadi aku ajak Nas jalan2 nanti leh makan kat restoran upin ipin
Nas pun ok je

Kami kuar dalam pukul 2 macam tu
Kami berjalan ke Paradigm Mall dulu
Saja seret kaki jenjalan sambil window shopping ajo
Tapi terbeli la jugak bila masuk Daiso tu
Bukan beli apa pun, beli wet tissues untuk mop lantai, bekas wat eskem dengan plastik bungkus bahan mentah nak simpan dalam peti ais tu ja

Pastu melayan kerenah Alauddin nak main mesin telan duit tu
Lebuh la jugak RM9 nukar kan token tu
1 token rm1, main sekali rm2
Ada balance rm1 wat tukun la kat rumah
Ada balance pun sebab ada sorang akak ni dia main mesin yang 3 token
Jadi dia ada lebih 1 token die bagi Nas
Itu yan terlebih 1 token tu






Ngelejat je rupe die dapat main mesin telan duit tu
Layannnnnzzzzz

Lepas jalan2 buang masa buang duit, kami ke Giant USJ
Memang tala ke situ je sebab tahu nak makan kat restoran upin ipin kan
Masuk ke kawasan parking, Alauddin dah nampak dah gambo kartun upin ipin tu
Terus la riuh mulut die bagitahu kat kami
Ma..ma..ma..bah..bah..bah...tuuuu...tuuu...fuyoooo
Dia kalau teruja macam tu la
Pastu paksa orang teruja sekali macam dia
Bahagian tu Nas la pakar
Tapi bapak biasa lah....
Kalau ngajuk anak dia lagi over dari anak kan
Redha je mak


Cari manusia tersembunyi
Hihihihi

Turun je dari kereta dia dah meluru lari nak pegang dinding tu
Suruh bergambar suka beno tapi memang payah la nak duduk diam
Dia excited nak sembang ngan kawan2 die
Duk borak la dengan susanti ngan ehsan padahal kawan tu kartun ja situ
Bukan orang betul pun
Mulut tu tak abis2 cakap wahhhh....wahhhh....orang tengah excited

Disebabkan kami ada kupon makanan bernilai rm60 tapi perut hanya ada 2 sahaja
Nas kata kita kene makan betul2 ni sebab nilai rm60 tu banyak makanan boleh dapat
Kang makan 1 set dah kenyang memang tak padanlah dengan nilai tu

Tapi jauhari lebih mengenal manikam
Aku kata dia sendiri pun makan tahap naga apa nak risau
Confirm memang licin leh sebat punye
Pastu dia balun aku balik
Kata selera aku pun sama naga dengan dia
Hahahaha

Itu memang kenyataan......SELERA NAGA
Tapi aku selalu kata
Dia makan banyak gemuk
Aku makan sama banyak ngan dia tapi maintaiiiinnnnn.....baca ala2 uncle muthu ye..hihi
Nas biasa pasrah je sebab dia memang akui kata2 aku tu
Hakhakhak

Jadi, apa pilihan menu kami??
Jeng...jeng...jeng


Ini set utama aku
Nasi putih lauk ayam percik
Ada sambal belacan yang sedap tau

Sup dia agak kuat perasa, tapi makan ngan nasi kira boleh la
Kalau wat hirup tak lalu nak telan kot sebab kat beno aji dia

Portion nasi pada aku lebih sikit dari kebanyakkan restoran2 kalau kita order makanan bernasi
Dia punye skop mangkuk tu besar
Biasa aku tengok nasi tu tak de la besar macam kat sini
Untuk makan kenyang memang berbaloi
Ayam juga masak elok, sedap dan besar.
Nasi dah abis dah tapi ayam ada lagi...haha
Dia guna bahagian peha, memang feveret aku la kiranya 

Hasilnya???
Lincinnnnn


Ini set utama Nas
Nasi putih lauk ayam masak black pepper
Sambal belacan sedap pun aku bedal 
Errrr....sebab Nas tak makan sambal belacan
Hihi

Nas kata lauk daging dia sedap dan pedas
Lembut dagingnya dan portion juga banyak sesuai dengan nasi
Aku kalo nas kata sedap tu memang sedap la sebab dia agak susah nak kata sesuatu makanan kedai itu sedap dan kene dengan selera dia.
Biasa kalau bab daging biasa jumpa daging potong beso2 la, liat pastu keras la, rasa ala kadar je wat cukup syarat katanya
Tapi yang ni dia kata sedap dan memang betul2 kene dengan namanya lauk daging black pepper

Nora kasi 4 bintangggggggggg!!



Ini menu kedua Nas
Nasi goreng kampung
Telur kuning die gile marvelousssss
Tapi untuk peminat telur mata yang cair la
Kalau jenis tak suka memang tak makan la telur tu kan

Sampai menu pertama, kami terus order menu kedua
Tips nak makan banyak dari kami yang berselera naga
Kene makan semua secara berturutan tanpa berhenti
Kalau berhenti rehat konon nanti sambung memang takkan tersambung la
Memang terus melepek la tak leh masuk dah

Nasi goreng juga sedap dan terasa pedas cili apinya
Cili api tumbuk juga bersepah2 tapi sayangnya Nas bukan pemakan cili api hatta cili merah pun
Tergigit cili merah pun dah bising cam hirup 1 sudu sambal belacan inikan pula cili api
Mende pertama dia akan buat bila dapat makanan sebegini dia akan kirai nasi cari cili api dan sayur sawi
Asingkan jauh2
Lepas tu baru dia makan


Ini side dish aku
hahahah...side sangatttt
Mihun soto

Mihun soto boleh tahan sedap 
Aku cakap bole tahan tu bukan pasal tak sedap tapi sedap dia seperti kebiasaan kita makan mihun sup kat kedai2. Sebab aku pernah makan tempat yang sup die memang umppphhh!!
Jadi aku bagi 3 star untuk rasa sup dia
Bahan2 juga banyak dalam mihun ni
Portion memang puas hati. Banyak dan in shaa allah kenyang untuk selera normal
Hakhakhak
Mangkuk besar tau bukan mangkuk sedang tu


Ini menu untuk anak bujang aku nan sorang
Mix combo namanya
Ada 3 sosej koktail, 3 ketul nugget, 3 ketul chicken popcorn dan fries
Tapi dia makan hanya fries sahaja
Yang lainn???
Pak ngan mak dia sebat jugakkkk


Secara keseluruhan makanan adalah sedap, berbaloi dan sangat berpuas hati
Layanan juga baik dan mesra
Suasana yang selesa. Background yang memang buat kanak-kanak ralit nak explore
Tayangan cerita upin ipin sepanjang masa
Masa kami datang, cerita SEDIA MENYELAMAT - cerita bomba tu kan
Jadi masa makan kami berlangsung dengan penuh ketenangan sebab Alauddin ralit tengok cerita tu

Semua menu yang diorder selamat dah dikekahkan berdua aje
Alhamdulillah....kenyang sampai malam la tu
Sampai rumah orang kata terus tidur ajo lah

Ada 14 outlet restoran upin ipin di seluruh malaysia
Korang bukak je website die leh tahu mana lokasi yang terdekat dengan korang
In shaa Allah korang akan suka :)

Nas kata boleh la kita pegi lagi
Uikkksss!!
hihi

Wassalam










Monday, April 7, 2014

Mengandung Luar Rahim @ Ektopik 2

Assalamualaikum

Mari sambung kisah ye :)

Balik je dari Klinik Pakar Wanita Kuala Selangor, aku terus makan ubat yang doctor bagi tu
Masih lagi bleeding tanpa surut sehinggalah hari ke 18.
Pada hari ke-19 darah dah tak de
Aku rasa macam ye ke darah dah stop???
Atau ada kat dalam lagi tapi tak mengalir keluar??

Jadi aku memberanikan diri memasukkan jari telunjuk untuk memeriksa ada darah tak kat bahagian dalam
Sekali tengok memang banyak darah dan kali ini macam lendiran
Warna merah pekat dan agak cair
Biasanya aku nampak warna di pad merah fresh blood tu
Tak de warna merah gelap atau coklat seperti darah period kebiasaannya
Jadi aku anggap darah masih ada cuma tak turun pada pad
Begitu juga pada hari ke 20, darah tak de kat pad, tapi bila aku cek bahagian dalam ada darah lagi dan agak banyak juga

Masa ni juga aku pesan kat Nas minta belikan pregnancy test
Nas beli 3 pek dari brand yang berbeza
Petang khamis aku test lagi sekali
Masa ni ketiga-tiga test kata POSITIVE dengan 2 line terang!!
Aku dah memang rasa ini confirm ektopik

Terus wasap Nas cite semua
Dia tanya nak gi klinik bila dan kalau boleh klinik pakar wanita lain
Kalau jauh sikit pun tak pe la dia kata
Nas nak ajak pegi UMRAA kat Shah Alam sebab kami pernah wat scan kat situ masa pregnantkan Alauddin
Tapi aku rasa tak mau pegi situ
Nak pegi tempat lain
Dalam kepala aku duk ingat SALAM tu je

Aku ajak pegi sabtu je senang sebab kalau aku ada apa2 masalah, Nas boleh jaga Alauddin
Aku leh ngadap doktor tanya apa2 yang patut
Jadi kami setuju nak pegi sabtu pagi
Aku kene cari klinik yang aku nak pegi
Nas tukang bawak je.....huhu

Ubat masih ada untuk dimakan 2 hari
Aku stop makan ubat tu sebab dah rasa memang kene check doktor lagi sekali

Aku pun mulakan perncarian klinik pakar wanita untuk rujuk kes aku
Aku mula tanya kawan2 yang biasa wat check up kat mana2 klinik kat area Shah Alam
Aku wasap Mai tanya SALAM cam ne, ok ke tak
Mai inform Dr. Siti memang pakar O&G dan senang refer pada dia je
Mai memang suggest refer SALAM sebab dia kata service bagus plus rate pun berpatutan
Mai dah biasa dengan SALAM sebab anak ke-3 dia check up dan bersalin kat situ
Jadi, aku dah nampak mana hala tuju aku sabtu ni
Terima kasih banyak Mai ambil berat pasa aku
Hugssssss for u :) :) :)

Beberapa kawan suggest DEMC, KPJ, UMRAA dan Pusat Pakar Wanita Hospital Bersalin Razip
Tapi aku rasa nak ke SALAM je la
Sebab dah memang tahu doktornya wanita

Jumaat malam, masa ni hari ke-21, kami 3 beranak keluar ke IKEA.
Saje jalan2 sebab rasa lama tak pegi window shopping
Masa tengah siap2 tu aku rasa macam sengal2 je bahagian kiri perut
Aku urut dan tekan pelan2 ada rasa senak sikit
Tapi tak de la sakit beria sangat

Sampai kat IKEA pun masih ada rasa sakit tapi tak mengganggu pergerakan aku
Rasa sengal2 tu bahagian kiri je.
Belah kanan tak de rasa apa2
Aku tekan pun ok je, tak de rasa sakit

Kami sampai rumah jam 11 malam
Masa tu aku rasa sakit tu dah tak de pun
Aku tekan belah kiri pun tak de rasa apa
Tapi tak lama lepas tu aku rasa cam ada aliran panas kat bahagian bawah

Sekali tengok darah mengalir laju tanpa henti sampai ke pangkal lutut
Laju macam air dan warna fresh blood
Aku terus ke toilet dan cuci apa yang patut

Masa ni Alauddin dah tido pun
Dia tido dari dalam kete lagi
Dapatlah aku berehat dan tenangkan fikiran aku yang memang serabut gile masa tu
Nas amik positive side
Doakan takde apa2 yang membahayakan berlaku

Dah cek siap2 waktu operasi SALAM untuk sabtu
Sampai pukul 1 tengah hari je
Jadi pukul 8 pagi kami dah bersiap
Dalam perjalanan rasa memang tak tenang
Tak tahu apa doktor akan cakap
Memang takut sungguh-sungguh
Nas ajak singgah sarapan pun rasa tak lapar
Sudahnya dia beli roti ikan bilis wat alas perut

Sampai SALAM terus daftar then tunggu dr panggil
Aku inform kes aku masalah period, jadi dieorang terus refer pakar O&G
Masa dia bawak ke bilik rawatan tu, tengok nama Dr. Siti....Alhamdulillah :)
Menunggu dalam 20 minit juga sebab ada ramai preggy mom wat check up masa tu
Alauddin pun tak de meragam apa sebab ada sudut untuk budak2 main

Sampai giliran aku, Dr. Siti sambut dengan senyuman manis
Tenang rasa hati nak ceritakan masalah aku
Lepas cerita terus Dr. Siti kata kene baring sebab nak scan tengok apa masalah

Sempat Dr. Siti puji parut czer aku cantik sangat
Halus katanya, lepas tu tak nampak macam parut pun
Tak renti mulutnya kata alahaiiii....comelnye parut
hihihi.....kembang mak esah kejap

Dr. tanya mana buat czer ni
Aku kata kat hospital seri manjung
Ohhhh.....mesti doktor ni pandai jahit....cantik

Ok....back to topic :)
Scan dari perut, Dr. Siti banyak scan sebelah kiri sebab aku kata sakit di situ
Dr kata memang ada something gelap di sebelah kiri tapi tak berapa jelas

Jadi kene buat vaginal ultrasound untuk lebih jelas
Masa scan dari bawah, Dr Siti banyak diam dari bercakap
Tak macam masa dia scan perut.
Aku tanya ada masalah ke Dr.?

Dr Siti tenung muka aku lama2
Then die kata saya scan lagi sekali ye
Sebab ketulan yang saya nampak di sebelah kiri awak tidak menggembirakan saya
Allahu Akbar.....


Kali ni Dr tunjuk screen sambil cerita pada aku
Dr. kata memang ada sesuatu ketulan di bahagian tiub fallapio kiri aku
Ketulan tu tak kecik dan tak besar tapi dah mula pecah
Sebab sekitar rahim aku penuh darah
Dr tunjuk darah yang masih ada dalam rahim aku, yang belum turun lagi tapi penuh dalam rahim
Dr kata kalau lambat sangat2 bahaya

Aku tanya Dr
Jadi memang saya kene EKTOPIK???
Dr Siti kata betul dan confirm EKTOPIK

Solution Dr?
Kene operate untuk buang sebelah tiub yang rosak
Sebab tiub yang rosak memang kene buang, tak boleh dibuang ketulan sahaja tapi tiub dijahit atau dibaiki
Untuk mengelakkan terjadinya ektopik di masa akan datang

Berapa lama operation tu?
Bergantung pada jenis operation yang awak pilih
Kalau kaedah LAPAROSKOPI  dalam 15-20 minit dah selesai

Kalau tiub dah pecah teruk kene buat operation terbuka means operate perut macam biasa la
Dr. Siti kata akan buat kat tempat czer aku tu dan bukak pendek sikit dari parut czer

Jadi ada 2 kaedah la untuk membuang tiub dan ketulan tersebut
Laparoskopi atau pembedahan terbuka

Dr. Siti tengok aku termenung lama depan dia
Macam susah nak buat keputusan
Aku sebenarnya terkejut sebab tak sangka pengakhirannya begitu
Aku tanya Dr. bila nak buat pebedahan tu
Dr kata nak buat operation pada petang tu juga
Sebab kes aku dah kategori emergency
Tak leh lengah2 dah

Lepas tu aku cakap cepatnya Dr
Dr kata mesti cepat sebab ketulan awak dah pecah
Takut tiub awak pulak pecah
Kalau tiub awak pecah memang sangat2 bahaya
50-50 risiko nyawa awak

Dr. Siti tanya nak refer hospital ke?
Aku cakap aah....saya nak refer hospital dulu
Masa tu jugak ada pembantu sorang masuk kata ada patient dah pecah ketuban dan sedang tunggu masa untuk bersalin
Dr Siti kata ok, boleh, saya buat surat rujukan dulu ye
Dr pesan kata pergi terus ke emergency dan kata awak kene buat pembedahan segera
Tak leh lewat ye sebab dah pecah
In case hospital penuh atau tak boleh buat hari ni, boleh datang sini ye
Kami buka 24 hours untuk emergency

Dapat je surat rujukan dari Dr. terus aku cerita kat Nas
Dia pun terkejut selepas aku cerita semuanya
Nas kata ok la kalau operate petang ni

Tapi aku kata aku minta refer hospital dulu
Sebab rasa macam........entah lah
Nas tanya hospital mana
Aku kata Sungai Buloh, Dr dah buat surat rujukan pun
Aku kata biar hospital buat check up lagi sekali la
Sebab rasa macam cepat sangat nak operate terus

Nas pun tak kata apa tengok muka aku gitu je
Pembantu Dr tu sempat pesan kat Nas kata encik terus pegi ye hospital sg buloh,tak yah singgah2 balik rumah amik barang ke apa
Refer terus kat bahagian emergency, bagi surat dr tu ye
Nas angguk paham

Masa dalam perjalanan tu Nas tanya nak beli apa2 makanan tak untuk lunch
Sebab tahu aku tak makan apa pun, just makan roti ikan bilis seketul pagi tadi
Waktu ni dah pukul 1, mesti la lapar kan
Tapi aku tak de selera pun nak makan
Jadi Nas terus je la k hospital sungai buloh

Sampai hospital sungai buloh, terus ke emergency
Bagi surat kat kaunter depan, dia suruh rujuk ke bahagian dewan bersalin
Aku pergi dulu sebab Nas nak cari parking, Alauddin dengan dia sekali
Sampai bahagian dewan bersalin, aku bagi surat rujukan tadi pada nurse kat depan tu
Dia baca kejap lepas tu refer Dr bertugas
Lepas tu nurse suruh masuk untuk jumpa doktor

Doktor buat pemeriksaan yang sama macam kat SALAM tadi
Buat scan perut dan vaginal ultrasound
Tapi doktor kata memang ada seketul darah kat sebelah kiri aku
Dan ada bendalir dalam rahim tapi tak banyak sangat
Sebelah kanan ada bendalir tapi doktor kata macam air yang memang normal ada dalam rahim

UPT juga dibuat, dan positive dengan line terang
Doktor letak kat file aku ECTOPIC PREGNANCY
Doktor ambil 4 botol darah kecil untuk ujian darah

Ujian darah akan mengukur tahap hormon chorionic gonadotrophin (hCG). Ia akan memberitahu bukan sahaja samada anda hamil atau tidak, malah akan menunjukkan samada tahap hCG anda lebih rendah daripada yang normal, yang mana ia merupakan satu tanda kehamilan di luar rahim.

INFO : http://www.babycenter.com.my/a1052719/kehamilan-di-luar-rahim#ixzz2yA3li9Il



Ujian darah mengambil masa 4 jam lebih kurang untuk tahu keputusan
Jadi kami 3 beranak kene tunggu sampai petang la
Doktor juga inform mungkin aku kene admit ward untuk 2 hari jika bacaan ujian darah menunjukkan tanda2 pregnant sebab kene pantau selama 48 jam selepas ujian darah yang pertama
Jadi kami menunggu dengan penuh debaran keputusan selepas ujian darah tersebut.

Nanti aku sambung cerita kat hospital pula ye :)

Wassalam





Thursday, April 3, 2014

Mengandung Luar Rahim @ Ektopik 1

Assalamualaikum

Hari ke-9 selepas pembedahan kecil di perut
Alhamdulillah.....Semakin sihat
Semakin bertenaga dan mampu nak buat kerja2 rumah yang ringan
Sebab pembedahan kecil saja dan hanya permukaan atas perut
Tidak seperti ketika bersalin secara czer

Aku nak kongsi apa yang terjadi pada aku sehingga terjadinya pembedahan kecil itu
Salah satu kenangan dalam hidupku :) :)

Asalnya lewat datang bulan 3 hari dari tarikh kebiasaan
Jadi malam kedua lewat aku buat UPT result die NEGATIVE
Jadi tidaklah mengharapkan apa2

Malam ke-3 pulak aku rasa cam memulas2 kat kawasan bawah perut
Orang panggil ala-ala senggugut kot
Aku tak tahu sebab tak pernah hayat kene senggugut pun

Tapi sakit tu tak menggangu rutin aku pun
Kiranya tak de la sakit sangat sampai mengrekot atas tilam ke atau sakit sampai tak leh bangun
Aku still boleh main2 dengan Alauddin, boleh buat kerja rumah semua la
Dia macam sengal2 gitu je la

Lepas je sakit dalam sejam macam tu, aku perasan ada mende mengalir
Aku cek ada darah macam biasa datang bulan
Jadi aku anggap aku sudah datang bulan setelah lewat 3 hari itu

Berterusan la sehingga hari ke 11 aku masih bleeding lagi
Aku mula perasan masa hari ke 7 lagi sebab kebiasannya aku datang bulan hanya 7 hari sahaja
Tak pernah melarat lebih dari 7 hari
Jadi ini memang pelik dari biasa

Tapi aku amik pendekatan nak tunggu sehingga 14 hari la
Sebab normal datang bulan 14 hari kan
Aliran pun agak pelik
Biasanya aliran banyak pada 1-3 hari pertama je
Tapi aku mengalami aliran yang sama banyak setiap hari

Pada hari ke-12, bleeding tu stop kejap
Kiranya 1 hari tu langsung tak de darah apa
Aku fikir ohhh....ni kira dah hujung2 la ni

Tapi malam ke 13 tu, lebih kurang pukul 8 lebih aku rasa sengal2 balik kat bawah perut aku
Rasa dia agak senak sikit dan kuat sikit dari sakit masa hari pertama nak datang bulan tu
Masa ni kami 3 beranak tengah melepak baring atas tilam dalam bilik je
Jadi aku just baring2 je la
Tapi sakit ni aku rasa kat bahagian kiri ja
Belah kanan tak de apa
Jadi aku baring mengiring ke kanan untuk kurangkan rasa sakit tu

Nas dah perasan aku diam je masa tu
Pastu die tengok muka aku cam tengah tahan sakit
Dia tanya kenapa, sakit perut ke
Aku kata macam sakit tapi bukan sakit sangat, macam senak2 je
Masa ni Nas tak tahu pun aku dah bleeding berbelas hari
Sebab aku tak fikir apa2 yang tak kene pun
Mungkin la bulan tu aku datang bulan lebih dari biasa
Mana la tahu begitu kan

Lepas sakit2 tu dalam pukul 11 lebih aku rasa cam basah je
Sekali cek bleeding balik
Tapi yang ni warna merah pekat lepas tu banyak sangat2
Kejap je dah penuh 1 pad.
Dan yang aku perasan lagi ada seketul darah sebesar 20 sen
Memang kecik je tapi jelas sebab de seketul tu je

Dalam masa yang sama aku terpikir nak google pasal masalah period di kalangan wanita ni
Lepas tu aku perasan pasal MENGANDUNG LUAR RAHIM @ EKTOPIK
Aku pun baca la sepaham-pahamnya
Lepas tu aku ajak Nas gi beli pregnancy test
Sebab aku terpikir aku lewat datang bulan tu mungkin salah satu puncanya juga

Lepas tu baru la cerita kat Nas apa yang jadi
Dia pun ajak pegi klinik esok tu wat check up apa masalah sebenarnya kan
Dia nak pegi Jumaat pagi tu
Masa tu Khamis. Aku ajak pegi sabtu je la senang
Sebab aku malas nak kacau waktu kerja dia
Duk tanya 2 3 kali aku kata Sabtu je la senang

Jumaat petang aku still beeding dan masih banyak juga
Jadi Jumaat malam tu aku ajak jugak la Nas gi klinik
Sebab tahap kerisauan aku menggila malam tu

Malam tu juga sebelum pegi ke klinik aku wat UPT dan result dia POSITIVE
Dengan 2 line yang sangat2 terang
Aku wat 2 kali test guna brand yang berbeza dan hasilnya juga sama

Kami pegi Klinik Pakar Wanita kat Kuala Selangor ni je
Doc wanita India yang incharge masa tu
Jadi dia buat scan perut macam biasa
Dia kata rahim aku kosong
Tak ada apa2 kantung atau ketulan darah kalau kata aku pregnant la

Lepas tu doc buat transvaginal ultrasound
Untuk tengok rahim dari bawah sebab lagi jelas dari scan perut
Doc kata tak de apa yang pelik sebab laluan pun kosong

Aku cerita pasal UPT aku tu
Dia kata normal jika masa period bila cek upt result adalah positive sebab hormon ketika itu.
Tapi kene tengok warna line tu jugak.
Biasa warna tak terang atau 1 line terang dan 1 line samar2 saja
Tapi aku cakap 2 line aku terang macam pegnant betul pulak

Aku cerita juga ada kuar seketul darah tapi kecik je
Tapi aku memang perasan la
Jadi mugkin keguguran ke atau macam mana
Atau mungkin ektopik??

Doc kata mungkin juga tapi macam terlalu awal dan kene buat kajian lebih lagi
Tapi doc kata rahim aku memang kosong
Dan kalau betul gugur kemungkinan dah turun bersama darah sebab aku cakap ada ketulan tu
Jadi doc cuma minta aku pantau bleeding tu dan cek UPT seminggu selepas tu
Kalau betul keguguran, line UPT tu akan samar2 atau ada 1 line sahaja
Sebab bagi kes keguguran, hormon pregnant tu amik masa dalam 2 minggu untuk hilang bila buat UPT kemudiannya

Kalau line masih positive dan masih bleeding kene datang buat check up lebih terperinci
Kemungkinan kes ektopik jadi kene ambil sample darah untuk  tahu kandungan beta hcg
Jadi doc just bagi ubat stop bleeding untuk makan dalam 5 hari
Doc pesan kalau selepas 5 hari masih bleeding lagi dan cek UPT masih positive kene datang klinik lagi la

Cuma doc ada cakap kes aku macam nak kepada ektopik
Sebab aku bleeding lama dan result upt aku positive
Tapi bila scan tak nampak apa2
Sebab kes ektopik memang kebiasaan akan bleeding lepas tu upt memang positve tapi scan perut tak de kantung sebab kantung duduk di tiub fallapio sama ada belah kiri atau kanan
Dan disertai rasa sakit
Ada rasa sakit yang sampai tak leh bangun atau berjalan
Jika sehingga ke tahap itu, perlu pembedahan segera sebab kemungkinan kantung tu sudah pecah dan sangat2 membahayakan nyawa si ibu
Bila pecah pendarahan dalam rahim akan berlaku sehingga kehilangan 2-3 liter darah dan menyebabkan ibu pengsan dan boleh membawa maut

Penerangan doctor memang sama seperti yang aku baca dalam internet
Risiko2 yang bakal terjadi dan simpton2 ektopik
Hampir2 sama dengan keadaan aku bezanya aku tidak rasa sakit melampau
Muka aku pun doc kata tak nampak pucat macam orang kehilangan darah sebab aku dah bleeding hampir 14 hari
Jadi aku perlu pantau keadaan ini di samping bersedia dengan sebarang perubahan pada badan aku

Urusan dalam 15 minit aje klinik tu pau aku RM190
Hohohoho.....redha je la mak esah masa tu

Balik je rumah aku terus makan ubat yang doctor bagi
Dalam hati memang dah risau sangat
Sebab hati aku kuat mengatakan aku memang sedang megandung luar rahim
Sangat pasti

Penantian 5 hari sungguh lama bagi aku
Sebab selepas 5 hari tu la baru aku tahu apa langkah seterusnya aku perlu ambil
Selepas 5 hari itulah aku akan tahu hala tuju masalah aku

Nanti aku sambung kisah selepas 5 hari makan ubat stop darah tu ye

Wassalam