About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Monday, January 26, 2015

Alauddin Dah Putus Susu :)

Assalamualaikum

Alhamdulillah...Aku kini dah 16 weeks dah, dalam 4 bulan macam tu la.
Syukur masih diberikan kesihatan yang baik.
Masih diberi peluang menggendong janin ini sehingga ke hari ini.

Dah mula rasa gerak2 ke?
Hihihi....yang sebenonya aku memang lupa masa bila Alauddin mula bergerak.
Tapi yang pastinya masa tu dah masuk 4 bulan dan ke atas la.
Masa 4 bulan nak masuk 5 bulan jugaklah aku dah tahu jantina anak bujang aku ni.
Masa tu perasaan seronok memang tak tahu la nak kata macam mana.
Seronok sangat2 sebab pertama kali melaluinya.

Untuk pengalaman mengandung kali kedua ni aku macam dah lebih bersedia
Lepas tu dah mula banyak membaca dan join group2 yang berkaitan kat FB.
Ilmu2 breastfeeding, maternity, parenting dan solid food.
Mana2 file yang penting tu aku siap2 compiled dalam folder khas.
Nanti senang aku nak rujuk kemudian hari.

Aku mula rasa pergerakan baby masa minggu ke12 lagi.
Tapi rasa light2 ja, cam dia gerak sekali lalu ja.
Gosok2 tekan sikit dah tak rasa dah.
Cuma ada sekali je masa tu duduk menunduk sikit sebab tengah suap Alauddin makan, kira macam tertekan sikit la kat bahagian perut tu.
Tetiba macam tendangan kuat pulak kat tepi perut tu
Sampai aku terjerit kecil...hihi
Tanjat mama tau..
Abang baby pun tanjat tau dengar mama jerit.

Masuk minggu ke-15 mula rasa 1 hari 2 kali gerakan dalam perut.
Tapi setiap kali cek up masih belum scan lagi selepas scan yang nak tengok janin kat dalam rahim awal minggu dulu tu.
Cek nadi baby pun belum lagi
Doktor kata masuk minggu ke18 baru leh scan dan cek nadi.
Sebab masa tu baby dah agak besar dan in shaa Allah cukup sifatnya.
Tak lama dah pun, selasa minggu depan je.....hihi

Alauddin pun dah lama berenti mengusu badan.
Alhamdulillah mudahnya proses dia berhenti menyusu tu.
Tak perlu nak rasa stress, rasa sedih, rasa down, rasa penat kene cuba itu ini, sapu itu ini.
Itulah hikmah agaknya aku mengandung pada usia dia 3 tahun tahun.

Bersyukur dapat susukan Alauddin sehingga genap 3 tahun.
Lagi sebulan Alauddin nak masuk 3 tahun, aku dan Nas dah mula sembang2 dengan Alauddin pasal dia nak ada adik nanti.
Duk cakap dengan dia, dalam perut mama ada baby tau.
Susu ni untuk baby pulak, Alauddin dah besar.
Kene minum air masak je.
Boleh tak?

Setiap kali sembang dan tanya, dia akan jawab boleh mama....pahamlah agaknya tu
Masa awal2 minggu memang aku sensitif sangat kat bahagian dada.
Rasa pedih sangat kalau Alauddin menyusu.
Tapi selalu cakap kat Alauddin mama sakit la. Ada darah ni. Luka la. Mama nak sapu ubat boleh tak?
Reaksi Alauddin Sian mama, sakit ye. Ok tak mau nenen.
Aku kata kalau Alauddin dahaga Alauddin minum air tau.

Dalam seminggu macam tu setiap kali dia nak menyusu aku akan cakap macam tu
Dan setiap kali tu jugaklah dia akan berhenti minta susu.
Botol air dia memang Nas sentiasa isi air masak penuh sebelum masuk tidur tu.
Letak botol air kat hujung kepala dia.
Malam2 kalau dia terjaga nak susu aku kata Alauddin minum air masak ye sebab nenen mama ada darah.
Jadi dia akan ambil botol air dan minum terus sambung tidur.

Tak lama selepas tu dia dah tak minta nak susu dah.
Tidur pun dah tak bangun tengah malam cari susu.
Nyenyak je sampai ke pagi.
Bangun pagi tu baru cari botol air masak.
Minum air banyak2....hihi...

Cumanya ketagih dia tu ada lagi.
Dia bukan nak apa pun, just nak cium2 je
Kalau malam2 mengigau ke aku tarik dia kat aku, pastu nanti dia pusinglah peluk aku tapi hidung tu cium gesel2 kat dada....rindu bau kot...hihi
Kalau siang tu dia tengah main ada masa dia datang dekat dia peluk aku pastu cium dada
Pastu kata ermmm wangi nenen mama....
Nanti aku usik la Alauddin nak nenen ke
Dia kata taknak....mama luka ada darah kesian mama....mama sakit...
Tak kesah pun kalau dia peluk ke cium ke...buatlah Alauddin
Mama paham sangat2 sebab 3 tahun kan Alauddin melekap kat dada mama takkan la semudah itu Alauddin nak lupa kan.

Bab alahan pun Alhamdulillah dah semakin berkurangan.
Dah mula boleh makan macam2 makanan
Bau pun tak de alahan apa2.
Cuma masa awal2 minggu tu aku tak boleh bau nasi masak.
Tapi masa awal2 minggu banyak beli lauk je.
Aku just masak nasi.
Sebab tak larat sangat nak berdiri lama2, kepala rasa pening berat macam nak pitam.
Ada masa tu berdiri kat dapur rasa macam terhuyung hayang pastu berpeluh2 1 badan.
Cepat2 aku duduk ambil nafas kejap.
Lepas tu elok la balik, sambung masak tapi banyak duduk2 la.

Dah mula masuk minggu ke 13 aku dah kurang pening2 loya2 tu
Banyak mende aku dah boleh makan.
Awal2 minggu ikan tak boleh makan.
Nak makan mende masam je.
Tomyam tu memang kene sangat la dengan tekak aku.
Duk ratah tomyam je la

Ayam pun tengok tak sedap
Telur pun tak sedap
Lama jugak aku tak sentuh telur.
Tapi masuk 3 bulan perlahan2 aku dah mula makan ikan, daging, telur dan boleh dah bau nasi tengah masak tu.
Sekarang ni masalah tu dah hampir tak de langsung.
Aku dah boleh makan apa saja, masak apa saja dan larat dah buat kerja rumah mana yang tidak memudaratkan aku la.
Alhamdulillah....:)

Ok....nanti jumpa next enry ye
Wassalam :)


No comments:

Post a Comment