About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Thursday, March 26, 2015

Malam APC dan Aroma Ikan Bakar Jeram

Assalamualaikum

Malam tadi pejabat Nas ada Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang untuk tahun 2014
Depa buat kat Aroma Ikan Bakar kat Jeram
Alaaa....restoran seafood yang popular kat Kuala Selangor tu kan
Kat restoran ni ada sediakan 1 tempat khas untuk buat apa2 majlis atau keraian la
Dia ada dewan khas dia yang kapasiti lebih kurang untuk 100 orang macam tu

Deco dewan cantik sebab ala2 suasana kampung gitu maklumlah restoran ni tepi pantai kan
Jadi dia deco ala2 kampung tepi pantai la
Ada hiasan buluh, lampu dia letak dalam bubu, dinding pun dari hiasan kayu2 macam tu, keseluruhan memang menarik dan cantik
Tapi agak berpeluh la sebab takde aircond kan.....tapi ada banyak kipas dinding so kira just nice je keadaan dalam tu.


Ni gambar aku google je
Tak terfikir pun aku nak snap gambo dewan deme
Lebih kurang macam ni la keadaan dalam dewan tu


Tema majlis depa ni Tradisional Klasik
Hari ahad baru Nas kabo tema dia
Nasib la tema nya simple je idok la merepek meraban temanya kan
Tapinya disebabkan Nas akan naik pentas untuk ambil anugerah, jadi dia berfikir untuk cari pakaian yang sesuai tapi tak over....hahha
Suami i tak suka over...huhu

Bila Nas kasi tahu temanya, aku cuma terfikir pakaian pengantin je la
Sebab pakaian pengantin kan siap tanjak, keris dan eksesori ala2 zaman dahulu tu kan
Tapi memang idok la Nas ni nak pakai pun
Dia dah kabo siap2 dewan tu nanti panas, jadi tak mau pakai yang panas2 sebab dia tak suka berpeluh
Haaaaaa cerewet sikit suami i...mihmihmih
Nak2 kalau kene sewa bagai kat kedai pengantin kan....MEMBAZIRRR kataya
Untuk pakai gi majlis tempat koje je punnn
Itu la katanyaaaa

Jadi aku kene fikirkan idea pakaian yang lain
Sekali gugel aku kata abang pakai la style 3 abdul ni
Dia ada blazer kelabu, slack kelabu dan kasut putih
Aku kata pakai la set tu then letak bowtie kat leher
Baju kat dalam kemeja putih
Kalau takmau pakai coat pakai vest pun ok dah



tapi dia kata tak mauuuuuu sebab kene pakai 2 lapis nanti panassss
Hooooooo isu berpeluh dan panas menjadi topik utama kami
Jadi cancel coat set



Aku tunjuk pulak gambo sarip dol samseng kampung dusun
Dia macam berkenan pulak
Dan2 la masuk bilik baju pilih kemeja putih, t shirt putih ala singlet dan slack cotton
Aku kata pakai songkok pun ok tapi kene senget sikit, baju kemeja tak yah butang

Boleh jugak pakai ala2 orang kampung zaman dulu kan
Pakai kemeja, dalam singlet, tak butang kemeja, lepas tu slack cotton hitam atau kelabu, then pakai kain pelikat kat luar buat sampin
Haaaaaa klasik sangat kan
Nas memang dah confirm dah nak pakai style tu

Pastu aku kata kalau abang nak simple pakai style p ramlee tu
Baju kemeja plain atau kotak2 warna pastel pastu slack biasa then kasut hitam.
Tapi lengan baju tu lipat sikit
Kalau tak segan pakai spek mata hitam, perghhhhh ada gaya kan
Nas kata ok jugak
Jadi dia suka style simple atau orang kampung tu la

Tetiba pagi selasa boleh pulak bangun pagi tu cari baju melayu kata ayang pakai baju melayu la sampin kat dalam
Pulak dahhhhhh
Aku kata kenapa
Dia kata macam kelakar je abang pakai macam tu...taknak la malu je
Hurmmmmm dah kata mengikut tema kan

Jadinya aku tanya la banyak kali confirm ye baju melayu sebab aku nak gosok siap2 la
Pukul 8 malam dah kene gerak ke sana
Kene la prepare awal2 kan
Dia kata confirmmmm...haha

Aku ni tak payah la ikut tema sangat
Dah kata mak buyung nak bertema buat apa sangat kan
Pastu gi majlis orang pulak tu

Jadi aku cari la dress yang masih boleh masuk kat badan aku
Dengan keadaan yang sedang mengandung  6 bulan lebih dan perut yang terlebih beso ni ada 1 dress je yang masih muat...hahah...sadis kan
Itu pun sebab dress tu cutting A princess jadi loose la kat pinggang kan

Kebetulan pulak baju melayu Nas warna purple, Alauddin pun ada baju melayu purple sebab tu tema raya kami tahun lepas, jadi selesai dah 2 beranak ni
Dress aku pulak jenis 2 tone kaler, atas sampai pinggang dark purple, pinggang ke bawah warna baby blue
Aku pun terpikir Nas ada sampin warna baby blue, Alauddin pun ada sampin masa dia kecik dulu warna baby blue, cuma kene tetas sikit bagi labuh sebab masa dia baby tu labuh sangat sampinnya jadi mak mertua jahit bagi nampak pendek.
Jadi dah selesai baju melayu dan sampin 2 beranak ni

Aku nak bagi matching la dengan dress aku kan
Ala2 tema purple baby blue la gituuuu


Ini masa aku tengah prepare baju2 deme  ni
Masa ni sampinnya belum bukak tetas lagi
Tu nampak senteng je
Mula2 konon nak pakai macam ni
Lepas tu Nas kata pakai sampin kat dalam la 
So mak esah ikut je la 


Malam tu aku tak tengok sangat pun cite teman lelaki upahan tu
Sibuk la aku siapkan diri aku maklumlah perempuan kan amik masa banyak dari lelaki kalau nak bersiap tu kan
Tapi bukan la nak bersiap sangat pun
Dah kata pukul 8 nak terus gerak aku la kene siap dulu

Jenis aku yang memang bukan kaki make up jadi tak de la kelam kabut sangat
Masuk azan terus la solat sebab 7.35 macam tu baru masuk maghrib kan
Aku cuma pakai foundation naturator, tak de oles bedak then terus sapu lip balm
Sarung tudung then siappp

Sampai sana deme tengah baca doa untuk mula makan
Hahahaha...terlambat sikit rupanya
Ntah pukul berapa la deme standby kat sana kan
Masuk2 terus la bersantap kekdahnya
Tapi ramai je lagi rupenya yang baru sampai

Menu memang penuh meja la
Sampai ada yang dilanding atas jug air je
Hohoho...tak pe la rezeki kan

Antara menunya Ikan bakar, air asam kicap, air asam belacan, tomyam campur, kepah masak sos berlada, ketam telur masin, kailan ikan masin, siakap 3 rasa, udang butter, sotong goreng tepung, ulaman dan sambal belacan, satay, puding caramel, buah tembikai dan honeydew, kuih bakar , air limau dan oren. 

Haaaaa jenuh otak aku nak mengingat menunya....hahaha
Dari segi rasa aku boleh bagi 3 bintang je dari 5 bintang
Kiranya sedang2 je la nak kata sedap sangat pun tak jugak nak kata tak sedap tu ok la terima dek tekak
Tomyam dia agak masam dan kurang rasa serainya lepas tu lengkuas agak kuat rasanya
Udang dan sotong pun overcooked dalam tomyam tu

Udang butter pulak hiasan lawa gile memang tengok rasa macam sedap gile tapi indah rupa je la dari rasanya
Rasa tawar baik dari segi udang atau kerak2 telur dan planta tu
Lepas tu udang tu terlebih masak dan agak tak fresh la
Sotong goreng tepung ok just nice sebab sotong tu elok bersalut, garing dan lembut bila di makan, so kira sedap la makan ngunyah2 sambil tengok penyampaian anugerah kan

Sayur kailan ikan masin aku suka sebab cukup rasa semuanya, jadi aku banyak makan sayur je...haha sebab sayur macam kurang orang makan je kat meja tu
Lepas tu ikan siakap 3 rasa pun biasa ja rasanya dan lebih pada manis je
Pada aku kurang la sebab aku pernah makan siakap 3 rasa cara masakan lain dari yang kat Jeram ni
Minyak pun terlalu la banyaknyaaaaa...huhu

Ikan bakar aku tak makan pulak tapi aku pernah makan sebelum ni dengan mak abah aku minggu lepas
Kisahnya Nas bertugas bahagian makanan untuk majlis anugerah pejabat dia ni
Jadi dia ada la nak buat ala2 food testing sebab nak booking untuk majlis tu nanti
Kebetulan mak abah aku datang Kuala Selangor minggu lepas, cuti sekolah lagipun kan jadi deme saja la datang ke rumah aku nak main dengan cucu kekdahnya
Jadi petang tu Nas kata tak payah masak malam, kita dinner kat luar je

Rupanya dia nak bawak kami ke Aroma Ikan Bakar Jeram ni la
Kami bertujuh kira buat food testing la kononnya
Tapi tak de la food testing pun sebab selesai makan tu Nas nak booking dewan tu la kan
Jadi menunya kami order based pada yang pejabat Nas akan order nanti

Cuma sebab kami hanya 7 orang dan adik aku 2 orang jenis makan ciput agak tak berbaloi la nak ambil menu terlalu banyak sangat kan
Jadi aku dan mak aku pilih la 4 ekor sotong, seekor siakap masak 3 rasa, 2 ekor mabong sederhana besar untuk bakar dan 4 ekor ketam untuk masak bercili
Nas pulak order tomyam ayam semangkuk dan tomyam seafood semangkuk sebab mak aku tak makan ayam dan Nas tak makan seafood.
Sayur kami pilih sayur campur







Nas booked makan kat bamboo tu, letaknya tepi pantai
Selesa tempat makannya tapi agak berpasir la atas pangkin tu kan
Dari segi deco biasa2 je la
Tapi restoran ni ramai orang sesaja tak tahu la kenapa
Tekak orang lain2 kan rasa, ada yang kata sedap ada yang kata biasa2 je
Bab harga pulak aku tak tahu la nak kata mahal ke tak sebab Nas yang bayar 
Dia kata untuk staf pejabat tanah ada harga lain...huhu...

Jadi sebabkan beza hanya seminggu je dari hari aku dah makan dengan mak abah aku, jadi ada beberapa2 menu yang masa pegi majlis Nas ni aku tak sentuh pun
Sebab dah tahu rasa dia macam mana kan...seperti siakap 3 rasa dan ikan bakar aku tak sentuh pun.
Kepah masak sos berlada pun tak berapa sedap pada tekak aku
Kepahnya macam berbau sikit dan masaknya ala kadar sahaja
Kepahnya pun comel lote beno
Kepah sedap yang beso2 tu, manis je rasa isi dia. 
Kepah aku hanya makan buat rasa je, ada la 4 ketul je aku makan...huhu

Ketam masak telur masin pun aku tak makan
Sebabnya masa aku makan dengan mak abah aku minggu lepas ketam tu macam hanyir sikit
Bukan hanyir apa, dia rasa macam ketam yang disimpan dalam peti ais yang tak on elektrik
Haaaa macam tu la rasa ketamnya...memang tak de la rasa manis isi ketam tu

Jadi disebabkan pengalaman minggu lepas, malam tadi aku tak sentuh langsung ketam
Trauma la kononnya tapi memang aku tak de rasa nak pun bila tengok tergolek je ketam tu depan mata aku kan.
Kuih bakar pulak baisa2 je dan tak macam kuih bakar pun sebab buat macam terpaksa je
Ehhh ntah la...tapi agak tak menarik kuih bakarnya...tak rangup dan tak gebu dalamnya

Satay pulak sedap cuma agak kering je kalau lembab sikit2 lagi sedap
Satay je la aku duk ngap2 sepanjang majlis ni pun
Kuih bakar aku gigit 2 kali je lepas tu Nas abiskan...haha
Puding caramel pun sendu je rupa dan rasanya...kira puding caramel aku lagi sedap la dari tu
Hahahaha...telur kurang gamaknya sebab udah jadi macam kek sebab caramel tu tak lembut la 

Jadi keseluruhan menu pada malam tadi aku boleh bagi 3 bintang je la
Sebab banyak lagi yang boleh diperbaiki dari segi persembahan dan rasa makanan tersebut
Mungkin sebab terlalu ramai pelanggan jadi cara memasak pun buat secepat dan sesimple yang mungkin.
Untuk kenyang boleh la tapi untuk kepuasan bagi peminat makanan laut ni rasanya restoran lain lebih sesuai dengan selera mereka berbanding aroma ikan bakar.

Ok balik kepada cerita majlis anugerah ni...hihi
Selesai Tuan DO dan Dato' KSU Selangor bagi ucapan dan merasmikan majlis, penyampaian sijil kepada pekerja yang berkenaan diteruskan.
Nas kemain la senyum je mukanya sebab dia dapat anugerah pekerja cemerlang untuk tahun 2014
Alhamdulillah....aku rasa idaman mana2 orang yang bekerja lah kan mesti nak sesuatu yang menghargai penat lelah mereka bekerja dan setimpal dengan usaha mereka juga.
Tapi aku memang rasa Nas berbaloi la dapat anugerah tu sebab aku tahu dia memang komited sangat dengan kerja dia dan susah nak tengok dia main aci ngelat dalam kerja dia.
Kadang2 dia buat jugaklah kerja orang lain sebab dah Tuan DO nya minta dia uruskan 
Salah satu sebab Tuan DO nya nampak penglibatan Nas dalam kerja pejabat macam mana jadi dia lebih suka berharap pada Nas, macam tu la kekdahnya
Tahniah la ye encik suamiku.....sebagai isteri mesti la aku bangga dan tumpang seronok dengan kejayaan pertama dia sepanjang bekerja.
Bulan 4 ni genap la 5 tahun dia bekerja sebagai penjawat awam yang berhemah
Semoga terus berjaya di masa akan datang ye...In shaa Allah


Yang berbaju songket purple tu Tuan DO nya
Kemain segak kome
Tuan DO memang mengikut tema sungguh....terbaikkkkk





Aku ni tak tahu la pulak Alauddin ni ada babysitter
Hahahaha...Nas la kabo
Masa aku tengah makan, ada beberapa orang duk panggil Udin...udin...
Aku toleh tengok staf Nas duk panggil dia
Tak lama lepas tu elok dia bawak Alauddin ke meja deme




Tengok la tu kemain joren dia main dengan uncle dan aunty dia
Ramai melayannya pun
Yang aku dengo suara dia buat bunyi raksasa pastu lawan2 dengan ultraman
Pastu Nas kabo 2 orag tu babysitter Alauddin bila Nas bawak gi pejabat
Deme la melayan kerenah Alauddin, layan main otomen dia
Main lawan2 la siap buat suara gaduh2 lagi
Malam tadi pun macam tu la...kemain kuat suara dia main lawan2 otomen tu
Melangut je la aku kat meja ni sebab anak dah rempat dek orang...huhu

Masa staf Nas hantar balik Alauddin kat aku, dia nak ikut lagi unclenya tu
Nampak beno nak main lagi
Padahal dah lama dah dia main
Sejam lebih la jugak deme ni melayan kerenah dia

Majlis disudahi dengan cabutan bertuah dan anugerah untuk pakaian terbaik yang mengikut tema majlis
Ada 10 pemenang 5 lelaki dan 5 perempuan
Memang betul2 support semua pekerja pejabat tanah ni
Datang dengan pakaian yang mengikut tema.
Ada sarip dol, ada dang anum, ada dayang senandung, ada hang tuah, ada panglima jawa, ada pendekar ada ala2 putera raja tapi ramai yang pakai pakaian songket
Memang warna warni dan cantik2 semuanya

Majlis selesai pada jam 11.30 malam
Kira awal la tu sebab tiada sesi hiburan macam nyanyi2 ke karaoke ke apa
Tuan DO  ni tak menggemari sangat hiburan2 macam tu
Kira bagus la Tuan DO ni....aku suka suasana majlis macam ni

Ok la panjang dah ceritanya pun
Jumpa next entry ye

Wassalam :)









Monday, March 23, 2015

Ketagih Tablet / Ipad

Assalamualaikum

Hari ini aku baca perkongsian dari salah seorang blogger kegemaran aku Adlil Rajiah pasal anak ketagih tablet  / Ipad.
Entry yang super bagus sebab berkaitan dengan antara permasalahan yang dilalui oleh parents zaman kini.
Korang boleh baca di link ni ye http://saatakukaupilih.blogspot.com/2015/03/8-cara-kawal-anak-daripada-ketagih-tab.html
Adlil Rajiah ni mostly post dia lebih kepada ilmu keibubapaaan.
Apa2 post dia pasal parenting mesti aku akan baca buat tambah ilmu di dada, maklumlah awok pun ada anak jugee...hihi

Antara point yang blogger Adlil Rajiah senaraikan tu, memang aku amalkan pada Alauddin
Sebab aku pun memang ada perkenalkan Alauddin dengan tablet dan mesti ada kawalan bukan tablet tu jadi perkara utama dia akan cari bila celik je bijik mata.

Ada ke kawan2 yang mengeluh anak mereka terlalu addicted dengan tablet / ipad?
Mestilah ada sampaikan separuh hari anak2 mereka hanyalah mengadap tablet / ipad
Boleh mengamuk kalau tak dapat tengok tablet / ipad 1 hari tu
Dasyat kan???...hihi

Alauddin kenal tablet masa 7 8 bulan. Masa tu Nas banyak download video lagu ABC 123 nasyid dan bunyi2 haiwan.
Tapi yang paling Alauddin suka nasyid Ya Hanana tu, memang sentiasa diulang tayang nasyidnya.
Dalam masa yang sama kami juga masukkan video tu dalam pendrive dan tengok di tv.
Jadi aku banyak mainkan video di tv dari guna tablet.
Sambil dia merangkak duduk bertatih dan main tu dia akan terenjut2 tengok video2 yang ditayangkan di tv.
Memang masa dia kecik aku jarang layan drama2 tv...huhu...
Bila dia dah tidur baru tukar ke channel tv

Jadi tablet tu memang bukan jadi barang mainan dia la
Kami bawak tablet bila travel ke mana-mana atau ikut Nas pergi kursus.
Dalam hotel sambil melayan dia main tu aku akan bukak tablet dan aku sekali main dengan dia.
Maklumlah duk hotel apa koje nak buat pun kan
Tak sama la macam kat rumah
Aku tak de la biarkan dia melayan tablet dia sengsorang
Dan memang dia tak tahu pun nak on off tablet dia.

Bila dia makin besar setahun lebih nak ke 2 tahun dia dah mula mengenal huruf dan tahu beberapa lagu yang dia dengar di tv.
Aku tak de amalkan mengajar dia seperti seorang guru.
Aku hanya join dia sebut apa2 yang cuba sebut bila tengok video
Dia mula kenal apa yang dia tengok apabila dia sendiri tunjuk huruf dan sebut
Jadi aku mula paham dia dah mula kenal huruf tu

Aku memang dah sedia beli flash card dari dia baby lagi
Jadi aku rasa boleh la keluarkan flash card tu sebab dia dah mula tunjuk minat mengenal tu kan
Aku pun tunjuk la huruf2 dan nombor dan dia mengenal hampir ke semua huruf dan nombor tersebut
Nombor tu dari 1-10 sahaja la

Tablet ni salah satu aku kurangkan sebab takut ganggu fungsi mata dia macam rabun ke kan
Dah la kami ni laki bini rabun...haha
Tapi bila dia semakin besar sekarang dah 3 tahun lebih, fungsi tablet tu dah jadi lain
Aku mula install games sambil belajar, bagi mengenal perkara2 lain
Tapi Alauddin ni memang suka sangat dengan superhero jadi aku install juga games superhero dia bagi dia masa bermain
Aku rasa memang normal la budak boys zaman ni suka sangat dengan superhero kan
Alauddin ni memang suka sangat dangan Ultraman, spiderman dan transformers.
Mainan dia yang paling banyak pun 3 jenis superhero ni la

Tapi seiring dengan umurnya juga aku lebih kurangkan aktiviti dia dengan tablet dna banyakkan dia bermain dengan mainan.
Alauddin ni tak de la hantu games pun
Kadang2 dia main games kat tablet tu sekejap sangat
Dia lebih suka tengok video kapal terbang naik ke turun ke, helikopter atau jet2 tengah perang ke, jet tembak2 ke...haa video macam tu dia suka la tengok dari main games
Jadi dia banyak la bukak utube untuk tengok video macam tu
Video artis memang aku tak bagi tengok...huhu...tak elok pun gambarnya kan nak2 pulak omputih tu kan terkinja-kinja je belum lagi pesen videonya yang ntah apa2 tu

Kartun pun dia suka juga tengok dan sakan gelak even tengok pocoyo bahasa latin
Dia paham gamaknya
Kartun dia suka pun upin ipin, pocoyo dan ultraman je la
Itu je la die duk ulang tengok pun
Tapi pesen dia memang tak ngadap lama2 pun
Abis 1 cerita dia terus main mainan dia

Tapi dari kecik memang aku suka lambakkan mainan untuk dia jadi dia memang kuranglah mengadap tablet tu
Dan kalau aku ajak dia main pun, dia boleh je tinggalkan tablet dia tu
Tak de la nak jugak tablet dan susah pulak nak pujuk untuk kita simpan tablet tu
Alauddin jenis kita cakap sekali dan dia paham
Ada masa aku tengok macam terlebih masa pulak dia ngadap tablet dia aku panggil dia main mainan pulak
Dan dia boleh turut kata aku dan tinggalkan tablet tu
Kalau aku minta untuk cas pun dia akan bagi
Jadi kuasa mengawal memang kat tangan aku

Tapi kalau balik rumah mak atau mak mertua tablet memang dia tak cari la melainkan tak de orang melayan dia main
Sebab dia banyak bermain dengan pakcik dan makcik dia
Main badminton la, basikal la, bola sepak la, mandi air, melukis menulis mewarna dan banyaaaaak lagi aktiviti diaorang
Ada sekali tu dia tanya kat aku
Mama...nak tab...
Aku kata kenapa
Dia kata nak tengok otomen
Aku masa tu dalam bilik kemas2 baju apanya
Sekali aku keluar bilik tengok tak de sapa pun ruang tamu
Baru la aku teringat hari tu Isnin, hari orang ke sekolah
Jadi adik2 aku memang ke sekolah la
Jadi mati kutu la anak aku ni kan tak de geng nak main

Ayah Udanya ada tapi pagi2 kene tolong atuk buat kerja kat belakang sebab kami kan famili berniaga
Jadi bila hari sekolah waktu kerja berubah la orang sekolah petang take over kerja pagi dan orang sekolah pagi take over kerja petang.
Begitulah rutin kami adik beradik dari kecik dulu pun

Jadi bila keadaan macam ni memang kene sediakan mainan untuk Alauddin supaya dia tak teringat pun kat tablet dia
Jadi kami dah tinggalkan basikal kat rumah atok Manjung untuk dia main kat sana
Ni pun aku dah mula fikir nanti masa aku berpantang pun kene bawak mainan yang dia suka ke sana untuk dia main tanpa rasa boring

Sekarang pun Alauddin masih juga dengan tablet dia
Tapi dah tak berapa mengadap pun
Dia banyak main dengan cars dan robot2 dia ja
Ngadap tablet ada la beberapa minit lepas tu cari ultraman dia
Kadang2 main lego la bina kapal terbang katanya
Dia banyak main lawan2 antara otomen spiderman dan tansformers

Haaa....semalam aku baru belikan dia set masak2...hihi
Sapa kata anak laki tak boleh main masak2
Mestilah boleh kan
Sebab aku selalu tengok dia buat lego dia jadi cawan, flash card jadi pinggan, piring atau tempat memasak.
Lepas tu dia letak lego yang kecik2 atas flash card then kata mama abah...nah makan
Konon lego kecik tu makanan la
Jadi Nas kata Alauddin tengah main masak2 kot mama
Jadi elok kalau belikan dia set masak2
Bawak dia gi tesco dan dia pun suka sangat bila tunjuk set masak2 tu
Hurm apa lagi terus la beli kan

Masa bermain dia lagi banyak dari mengadap tablet jadi aku tak de la menghadapi masalah anak ketagih tablet ke apa
Lagi 1 yang aku pelik juga dengan parents sekarang kan
Anak bila tak dapat tablet atau ipad dia akan cari hp mak ayah dia
Udah smapai ada yang terpaksa share pulak dengan anak
Kesian betul.....ish3

Tu belum lagi sampai anak ada terdelete info kat phone la, anak send pic kat fb or wasap la, anak tertaip la anak gi install atau remove apps kat phone dan paling sadis anak baling phone hancur lebur rosak apa tak leh buat dah
Aduuuiiii kesian sungguh kat depa

Alauddin???
Memang tak pernah la sentuh hp kami laki bini
Dari dia baby lagi dah memang larang dia sentuh hp mak abah
Dan paling utama kami tak mengadap hp depan dia
Kalau dia datang ke arah kami, kami terus stop layan hp
Lepas tu fokus pada dia

Lagi 1 hp tu ada tempat khas dia
Kami tak de suka2 letak hp merata rata atas lantai ke karpet ke
Lepas tu kalau nampak dia mula nak pegang hp kami, kami mula tegur kata tak mau main dengan hp
Memang cakap kat dia itu bukan mainan dan tak mau sentuh hp mama dan abah
Bila dah larang sekali 2 budak akan dengar juga
Jadi dari dia kecik sampai la besar sekarang dia tak pernah godek2 hp abah dan mama dia

Sekarang ni kalau suruh ambilkan hp pun dia hanya ambilkan dan bagi kat kami
Tak de pun tergoda nak godek2 hp kami
Kan senang cam tu...hihi

Jadi apa2 pun kuasa kat tangan mak ayah la kan
Bukan anak yang kontrol mak ayah ye
Terbalik pulak dah mak ayah kene ikut cakap anak
Pastu bila anak dah tak leh kawal baru nak menggelabah kan dah susah macam tu
Sampai tak tidur sebab layan tablet ipad jenuh la kome
Yang pak nak koje esok pagi
Yang mak pun banyak koje jugak esoknya
Mula2 bagi sebab konon nak bagi budak tu main sendiri atau tak ganggu mak ayah kan
Sekali dah jadi masalah pulak
Tu belum lagi yang berdepan dengan masalah anak lambat bertutur dan tak reti berinteraksi sebab banyak masa dengan tablet tanpa pemantauan mak ayah yang hanya bagi je tablet then semua urusan selesai
Kesian kat anak kene macam tu

Ok la..apa2 pun masih belum terlambat nak perbetulkan keadaan kalau parents mula perasan ada masalah dengan anak
Selagi anak tu masih kecil dan dalam jagaan kita, kita boleh ikhtiar macam2 cara untuk perbaiki kesilapan kita sebelum ni
Ilmu keibubapaan ni kan tak pernah habis dan tak de kesudahannya
Jom mantapkan ilmu kita ye mak2 ayah2 semua :)

Ok jumpa next entry
Wassalam :)










Friday, March 20, 2015

Rawak Jumaat :)

Assalamualaikum

Isnin baru ni aku cek up bulanan untuk minggu ke 24 - Alhamdulillah dah 6 bulan baby aku ni
Entry lepas aku cerita pasal tak mau minum air gula tu kan
Alhamdulillah nurse pun tak de kata apa
Aku kata aku terlupa nak pegi minum air gula
Lepas tu aku kata alaaa nurse..nanti mingu 28 saya kene minum air gula jugak kan.
Buat sekali harung je la...hihi
Jadi nurse pun sengih je la layankan kerenah aku tu kan
Selesai jumpa nurse terus la balik sebab tak perlu jumpa doktor untuk bulan ni
Doktor dah remark siap2 jumpa dan scan pada minggu ke 28 a.k.a 7 bulan

Pastu  nurse tengok last cek up rupanya doktor suruh repeat air kencing juga sebab katanya ada protein dalam ujian bulan lepas.
Tapi sebab bulan ni punya result cantik so tak de isu apa la dah
Sebelum pukul 10 dah selesai urusan kat KK

Aku sempat la tanya nurse tu waktu sesuai buat 3D 4D scan tu
Bapaknya tak abis2 duk tanya bila nak buat scan
Agaknya sebab sampai sekarang belum tahu jantina kot
Masa Alauddin 4 bulan dah tahu boy jadi kami tak de la kesah nak scan banyak kali
Tapi yang kali ni doktor tak dapat nak tahu apa jantina pulak
Ada yang kata girl la tu kot sebab biasa girl ni lambat nak tahu jantina sebab susah nak nampak
Hurmm....mana2 la pun
Aku tak de letak pun nak girl ke boy ke
Udah dapat mengandung pun udah bersyukur bebeno dah

Jadi nurse tu kabo minggu ke 20 dah boleh buat detail scan tu
Sebab masa tu baby pun dah cukup sempurna
Jadi aku rasa aku dah berada pada waktu yang sesuai la
Bapaknya kata tunggu gaji bulan ni la kita gi scan...hihi

Minggu lepas balik ke Manjung
Mak ngan abah duk la tanya dah tahu jantina ke
Aku kata belum lagi, bulan depan boleh la wat scan lebih detail sikit
Aku mula la kabo nak cari sarung tilam dengan bantal baby ni
Lepas tu nak buat sekali bantal kepala untuk Alauddin ni sebab bantal dia dah mula lisut
Nak tempah hat tebal sikit la sebab dia pun dah beso kan

Lepas tu kemain la berangan mak aku
Mak aku kata kalo boy lagi boleh la amik warna hijau pulak sebab boy ni warna apa2 pun tak pe
Masuk je semua kaler kecuali pink...haha
Masa Alauddin ari tu set tilamnya warna purple
Itu pun mak abah aku jugak yang beria-ria nak belikan
Konon hadiah untuk cucu sulung la
Aku dah tak terlarang dah...tak ngapa la deme tengah seronok kan

Yang kali ni aku kabo tak payah la mak abah aku belikan lagi
Biar aku pulak belikan sendiri
Lagipun tilam dah sedia ada yang Alauddin punya
Jadi nak cari sarung tilam dan bantal je la
Mak abah aku pun ok je

Lepas tu mak aku pulak kata kalau girl buat set semua pink
Aku kata la apasal kalau girl mesti pink
Warna lain pun boleh jugak sebab girl tak de kaler yang tak kene macam boy kan
Mak aku kata ehhhh pink la lawa....baru pompuan..
Hohohohoho....nampak tak girly sangat mak aku kan

Hari ni pulak aku saja la wasap gambo set tilam dan comforter yang comel2 gitu
Saja nak tengok gelagat mak aku
Aku dah kata dah
Mak aku suka beno warna pink tu
Mak aku kabo selimut tu warna pink lawo
Bantal amik warna hijo lawo
Aku kata udah berwarna warni pulak dah set cucunya kan
Gelak je mak aku pun
Nanti la dah tahu jantina baru rasa semangat nak membeli itu ini kan

Haaa....aku punye cloth diaper dah sampai malaysia dah
Seller tu dah kabo dah CD aku order ada yang dah sampai
Tunggu 1 set je lagi yang belum sampai
Aku kata tunggu yang belum sampai tu la pos sekali je kat aku
Senang koje seller tu kan
Tapi dalam hati memang melompat2 la nak tengaok design sebenar depan mata kan
Hihihi...maklumlah tak pernah ada CD kan
Teruja lain macam jadinya

Cuma lepas ni nak cari lampin dan insert je la
Insert nak banyakkan yang bamboo insert tu untuk serapan lebih dari yang microfiber punya insert
Katanya untuk penggunaan malam dan ketika outing memang elok sebab tahan lama macam pampers
Insert tu tak mahal macam CD pun...dalam rm10 atau belas2 macam tu
Aku beli CD pun yang unisex je setakat ni
Aku kira dah ada 20 keping CD dah
Kira cukup la dulu nak tambah
Nanti dah tahu jantina baru aku beli yang ikut jantina punya
Wahhhh.....seronok kan :)

Bulan depan dah nak mula GST kan
Aku pun tak tahu macam mana keadaan selepas GST tu
Banyak barang dah mula naik harga even belum GST lagi
Tak paham la aku kenapa harga barang naik pulak

Ok la jumpa next entry ye

Wasaalam :)

Wednesday, March 4, 2015

Tak mau minum air gula aci tak?? :)

Assalamualaikum

Semalam kan sepatutnya aku kene minum air gula
Puncanya sebab berat aku naik 4 kg dalam masa 2 minggu
2 minggu sebelum tu aku ada scan dengan doktor, jadi rutin cek up macam urine, amik tekanan darah dan berat tu still kene buat la macam biasa
2 minggu lepas tu aku ada monthly cek up pulak
Tu yang deme kira dalam 2 minggu naik 4kg

Tapi aku punya la tak nak minum air gula tu sebab masa minggu ke12 aku dah minum air gula dan result pun ok tiada masalah apa
Dalam buku tu pun dah kata 28 minggu nanti kene minum air gula lagi untuk 7 bulan pula
Jadi alang beza 5 6 minggu je apa la salahnya aku minum je masa 28 minggu tu
Bukan lama pun bezanya sebulan lebih je

Ehhhhhh....tak boleh jugak
Nurse macam tak boleh bagi keputusan deme suh aku jumpa doktor tengok apa katanya pulak
Aku dah kata aku ni dari awal peknen tak naik2 pun berat badan
Duk la kat 69-70-71 kg
Itu je la dari awal minggu sampai la minggu 20 genap 5 bulan
Apa yang pelik baru nak naik setakat 4 kg je
Aku pun baru nak dapat selera makan....ishhh payah bebeno

Bila dah jumpa doktor memang akan suruh jugak la kan
Sebab deme kan pesen membaca buku
Rajin la tunjuk kat aku belakang buku pink tu dah kabo berat yang sepatutnya naik untuk 20 minggu pertama *sigh*
Itu ok la lagi

Sekali dia bukak kisah banyak kes baby mati dalam perut sebab kencing manis la, sebab baby terlalu besar la sebab mak2 gained weight banyak sangat la
Sampai macam tu sekali nak suruh aku minum air gulanya pun
Aku bukak mulut untuk tangguh minum air gula je sampai kes mati2 pun dia tebar depan aku

Ngapa aku minta tangguh minum air gula??
Sebab 2 minggu lagi tu aku kene datang KK lagi untuk monthly cek up
Jadi apa kejadah lah aku nak kene datang KK 2 kali sebulan?
Banyak lah pulak masa aku nak ke KK sesaja
Aku dah tanya dah tak boleh ke saya minum masa datang cek up bulanan je kan ke senang
Beza 2 minggu je pun....alahaiii
Date cek up 16.3 pastu suh datang minum air gula 3.3
Alasan doktor tu kita takut lambat sangat pulak....kelakar la
Beza 2 minggu je pun kata lambat

Lagi 1, aku tanya aku naik berat baru sekali ni
Kenapa tak tengok berat aku untuk next month?
Ntah naik ntah turun balik
Sebab berat aku ni bukan konsisten pun
Baru la boleh kata aku ni naik berat sesaja
Kang bulan depan turun atau naik sikit je seperti dalam buku deme tu atau maintain dah menyeksakan aku pulak dah minum air gula bagai minggu ni
Kan ke kes aniaya tapi apa deme peduli ye dok

Balik tu aku kabo kat Nas pasal kene minum air gula tu
Nas kata tak payah la datang nanti nak datang lagi
Nanti masa datang yang cek up biasa suh minum masa tu
Senang selesai 1 hari je terus
Aku memang pikir nak wat gitu je
Pandai2 la aku bagi alasan nanti
Tapi semalam Nas ada meeting kat Shah Alam
Sedang elok la pun aku tak yah gi KK tu

Lagipun aku timbang berat aku 75.5kg je pun
2 minggu lepas 75 kg...so naik 500g
Ek eleh kan aku dah kata berat aku ni tak konsisten pun
Aku nak tengok kalau masa 16hb nanti kalo berat aku maintain je memang aku nak sengih senget je doktor tu sebab berat aku maintain je nasib baik aku tak datang untuk minum air gula
HEHEHEHEHEHEHE

Aku tak kesah pun nak minum air gula tapi biarlah bebeno sikit
Ni kang minum minggu 22 kang minggu 28 minum lagi
Alasan sebab 7 bulan wajib
Tak larat dah aku nak ikut sangat cakap deme ni
Kalau lorat sangat aku gi cek up kat klinik swasta je
Lagipun Nas ada nak buat scan 4D pulak katanya
Tunggu lepas cek up biasa kat KK je la

Kalau aku cek up memang Nas take over Alauddin, dia bawak ke ofis sampai la aku selesai
Kadang2 dia ada orang nak jumpa atau bos dia nak jumpa, dia akan tinggal Alauddin dalam bilik dia je
Tapi staf dia ramai kat luar biliknya tu, ada yang rajin melayan
Ada yang melayan mewarna la, layan melukis la, orang photostat dia pun sibuk nak photostat jugak
Paling suka mesin shredder tu, masuk kertas crettttt kertas hancur kan....suka la sangat pun
Ada masa kalau lama gila aku kat KK, sampai ke tengah hari la Alauddin kat ofisnya
Nanti pak dia wasap la tanya mama lama lagi ke Alauddin dah ajak balik dah ni
HOHOHO

Anak aku tu cepat boring orangnya
Selesa lagi kat rumah sendiri agaknya banyak mende dia boleh main ke nak buat apa ke kan
Kalau tak de meeting luar Alhamdulillah
Kalau ada urgent meeting terpaksa lah dia hantar Alauddin kat aku

Nas yang nak buat macam tu sebab dia kata senang aku nak buat urusan aku terutama bab nak amik urine test tu
Kalau bawak anak dia kesiankan aku pulak nanti nak jaga Alauddin
Alauddin ok je bukan jenis tak duduk diam ke melompat2 ke
Cuma dia cepat boring....tahu je KK macam mana kan...kang penat je dia menunggu aku nak siap segala
Lagipun pejabat Nas dekat je pun, depan sikit dari KK je
Nak bagi aku bawak kereta takde sebab katanya
Dia ada buat apa nak bawak kereta bagai
Lainlah kalau dia de meeting jauh ke memang terpaksa la bawak kereta jugak
Tapi setakat ni tiada masalah apa2 la

Pada minggu ke-18 lagi aku dah mula rasa baby sangatlah aktif
Tak kira waktu dia akan bergerak dan menendang
Tapi paling aktif malam bawak ke tengah malam la
Lepas tu rehat kejap tidurla gamaknye tu...hihi
Lepas tu Subuh tu dia aktif balik sampai la nak ke tengah hari
Kalau aku lepas makan kemain laju dia menendang
Lapo ye baby....hihi
Aku lambat sarapan sikit dia tendang kuat 2 3 kali
Elok aku lepas sarapan dia tendang2 manja je

Dari tengah hari sampai ke petang dia slow sikit
Tidur siang la tuu...hihi...kang lewat petang dia aktif la balik sampai la ke malam
Begitulah aktiviti baby mama ni kan
Perut pun dah mula senget2 dah mula bergegar kalau dia tendang atau memusing tu
Tak lama lagi boleh la bagi Alauddin tengok atau rasa..hihi

Jantina pun belum tahu lagi
Nak kata teruja sangat nak tahu tak de la teruja sangat tapi tak de la taknak tahu
Perasaan tu terkawal je tak de menggelupur tak tentu hala
Aku masih rasa terlalu awal lagi pun
Banyak lagi masa
Perasaan tu kawal la jugak sebab mengandung ni antara perkara yang belum pasti selagi anak tu tak lahir kat dunia lagi
Macam2 boleh terjadi sepanjang tempoh kehamilan tu kan
Yang penting teruskan berdoa yang baik2 dan jangan terlalu seronok tak tentu hala sampai kita tak sedar mengguriskan perasaan orang lain sekeliling kita yang juga sedang menunggu zuriat
Mana tahu dalam kalangan kawan2 kita atau sedara mara atau jiran tetangga yang menanti zuriat tapi kita pulak kemain over excited macam kan dia sorang je yang pregnant dalam dunia ni hoiiii
Rilekssss dan bersederhana lah :)

Nas dah bagi hint "mama....bulan 4 nanti dah mula GST, bila kita nak beli barang baby?"
Abah ko cuak dengan GST nak oiii...hahaha
Sabo la abah oiii....maknya tak bersedia pun lagi nak soping....masih awal lagi pongggg :)
Ke abah ko yang excited bebeno ni
hahahaha

Ok....tu je nak bebel

Wassalam :)