About Me

My photo
Seorang anak sulung kepada pasangan Mohd Yusof Pandak Abdul Rahman dan Hasnah Yusuf. Seorang kakak kepada 9 orang adik-adiknya. Seorang isteri kepada Nasrul Faiz Firdaus. Seorang ibu kepada seorang anak lelaki, Muhammad Alauddin. Seorang suri rumah sepenuh masa dan sepenuh tenaga ('',). Seorang businesswomen kecil-kecilan aje untuk mengisi masa yang terluang. Seorang yang simple dan mudah didekati. Terima kasih sudi menjengah blog saya yang tiada apa ini..
Powered by Blogger.

Friday, February 19, 2016

Perjalanan Menyusukan Sumayyah

Assalamualaikum

Lamanyaaa tak kongsi kenangan di sini
Banyak sangat nak kongsi nak cerita tapi masa banyak tertumpu pada anak2 dan keluarga sampai blog kenangan pun susah nak jenguk
Hurm nak buat macam mana kan...baru anak 2 mak esah oiiii

Ok nak share pasal Sumayyah punya breastfeeding journey.
Setiap kelahiran mesti lain rasa dan keadaannya kan
Sama la juga dengan perjalanan menyusukan anak2



Waktu Alauddin Alhamdulillah aku lalui kebanyakkan apa yang ibu2 selepas melahirkan lalui
Habis je kesan ubat bius terus rasa breast bengkak dan bila dipegang memang tengah sarat dengan susu
Tak lama lepas tu basah lenjun baju pink aku dalam keadaan aku tak sedar
Sangat banyak alirannya dan sentiasa penuh
Pertama kali merasa aku macam gelabah sebab takut anak tak sempat nak minum yang sedia ada nanti breast penuh lagi untuk susu baru pulak
Padahal bukanlah macam tu pun sebenarnya



Tapi bengkak susu aku tiada rasa sakit
Hanya bengkak susu semata mata
Cuma untuk pertama kali menyusu aku kekok dan agak bermasalah sebab puting kecil
Itu sahaja masalah besar yang aku hadapi
Yang lain Alhamdulillah lancar perjalanannya

Sumayyah pula berbeza dan amat lain sekali perasaannya
Selepas lahirkan Sumayyah, sambil ditolak ke wad aku rasa breast aku macam kosong ringan macam takde tanda pun baru lepas melahirkan anak
Ye la sebab masa Alauddin aku rasa bengkak tapi masa Sumayyah tak ada langsung
Aku mula urut perlahan lahan dan set dalam kepala susu ada sebenarnya cuma tak bengkak je



Sumayyah lahir2 je terus meraung menangis sekuat hati dan kebetulan pagi tu aku je yang baru lepas bersalin
Jadi 1 kawasan labour room tu penuh dengan suara nyaring Sumayyah je
Memang sangatlah kuat suaranya sampai doktor pun terkejut mendengarnya..haha

Jadi bila nurse bawa sumayyah pada aku masih lagi tengah menangis
Nurse kata susukan anak untuk bagi anak tenang
Masa ni aku pegang breast Allah kenapa breast aku macam takde apa2 ni
Keadaan dia macam masa aku tengah mengandung
Kosong ringan macam takde isi



Jadi aku mula mengiring nak susukan Sumayyah
Disebabkan aku ada pengalaman menyusukan Alauddin jadi aku dah tak alami masalah puting kecil
Sumayyah terus boleh menyusu untuk pertama kalinya
Tapinya ada masalah lain pulak
Breast aku kosong jadi aku kene lekap lebih kat mulut sumayyah
Dia macam lembik tau so sumayyah macam susah nak maintainkan puting tu kat paras sepatutnya
Kalau breast kita bengkak jadi macam penuh macam tu kan so bila letak mulut anak terus lekap kat situ anak menyusu pun tak tercabut atau tertarik
Bila lembik dia macam bergerak2 jadinya Sumayyah duk la nangis sepanjang aku ditolak ke wad tu



Sampai wad aku ambil posisi lain pulak dan sendalkan sumayyah bagi tinggi sikit
Lepas tu baru dia diam dan dapat menyusu dengan betul
Tapi dalam hati tetap terfikir ada ke susu ni sebab breast rasa kosong dam ringan je
Maklumlah kita mudah rujuk pada pengalaman yang lepas kan sebab sebelum ni memang tegang je selepas bersalin dan kali ni pulak lembik mahu tak pelik rasa

Keadaan tu berterusan selama seminggu
Maknanya selama seminggu tu aku tak rasa breast yang bengkak yang penuh dengan susu dan tak rasa baju basah dengan air susu dan pengalaman lain2 seperti kebanyakkan ibu menyusu
Tiada langsung
Tapi sepanjang tu jugak aku memang usaha positif sehabis daya untuk mengatakan memang ada susu cuma caranya bukan dengan bengkak dan sebagainya



Pastu keep borak dengan kawan yang sealiran dalam support natural birth ni then mereka kata memang normal untuk breast rasa kosong dalam tempoh seminggu 2 minggu pertama kelahiran
Since baby pun bukan menyusu dalam kadar yang banyak
Kalau baby ok nyenyak tidur kencing berak pun ok tak perlu nak risau apa2
Jadi bila aku selalu dapat kata2 positif dari mereka yang positif perkara itu berlalu begitu sahaja
Means aku tak beratkan kepala nak fikirkan pasal susu dan kenapa ia begitu tak seperti sebelum ini

Alhamdulillah syukur sangat aku dapat positifkan fikiran aku dalam waktu berpantang sebab perkara paling penting yang aku memang belajar selama terlibat dalam penyusuan anak2 adalah the power of mind set
Paling utama kuasa kawalan minda
Memang kene tenang, tak boleh terlalu berfikir perihal susu cukup ke tak, tak perlu nak harap asal menyusu anak je mesti rasa macam ni mesti rasa macam tu
Ibu menyusu memang kene tenang santai gembira tak rasa terbeban rasa kasih sayang dan rasa disokong oleh suami
Wajib suami untuk sokong perasaan isteri yang menyusukan anak sepanjang tempoh penyusuan itu berlangsung

Minggu pertama berpantang aku usaha ke arah itu
Nas memang biasa tanya macam mana susu ok ke ada apa2 masalah ke apa kan
Aku biasa jawab ok takde apa masalah
Beberapa hari tu baru aku cakap kat dia kenapa breast aku tak rasa macam penuh susu keras macam masa Alauddin dulu
Tapi Nas biasa tenang je
Dia tanya susu kalau picit ada tak
Aku kata kalau picit ada susunya
Dia cakap kira adalah tu cuma tak tegang je la
Pastu setiap kali Sumayyah lepas menyusu dia akan tepuk belakang Sumayyah dan tak lama lepas tu ada bunyi sendawa
So Nas pujuk kata kalau takdak susu takkan anak sendawa
Pastu tengok pulak sumayyah kerap kencing dan berak
Sehari tu lebih dari 5 kali berak sesaja dan najisnya agak banyak sekali dia membuang tu
Jadi Nas pujuk lagi kata memang ada susu sebab anak berak kerap dan banyak



Sehinggalah pada 1 malam Sumayyah muntah
Sangat banyak mungkin sebab terlalu kerap menyusu
Muntah tu sampai memancut mancut
Berdebar jugak aku tengok sebab tak pernah anak muntah sampai macam tu
Tapi sumayyah dalam keadaan biasa sahaja
Takde menangis ke apa dia diam je terkebil kebil
Kami pun cuci bersih lap segala
Selesai semua tidurkan sumayyah balik

Dalam suasana sunyi tu aku kata kat Nas memang sungguh susu aku ada dan banyak
Bukti dia Sumayyah muntah sangat2 banyak dan yang keluar tu susu pekat yang masih segar
Bukan muntah keluar susu yang berketul ketul macam susu basi tu
Memang lega seleganya la aku selepas kejadian tu



Perasaan aku mula tenang tambah rasa seronok sebab aku dah dapat jawapan pada rasa pelik aku tu
Walaupun aku tak rasa bengkak susu atau susu melimpah tapi aku yakin memang ada susu
Kadang2 ada fikir ada ke susu anak aku hisap ni
Memang sungguh ada dari hari pertama lagi dia menyusu dengan aku
Alhamdulillah

Masuk minggu kedua dan ketiga dan seterusnya Alhamdulillah aku dah mula rasa bengkak susu
Lagi la rasa lega dan seronok dan lama2 dah tak fikir dah perkara pasal susu ni
Perjalanan yang baik sehingga usia sumayyah 6 bulan kami diuji sekali lagi



Bulan lepas aku kene cirit birit dan muntah
Hari pertama badan aku lemah
Nasib baik isnin tu Nas memang ambil cuti sebab konon nak rehat selepas balik dari Penang
Dia la mengkesahkan hal rumah dan bebudak ni ha
Yang paling aku risau takut susu drop la kesan cirit birit tu
Sebab memang perasan breast pun tak penuh dan engorged macam selalu
Keadaan dia sama macam selepas aku lahirkan Sumayyah
Kosong lembik dan macam bukan orang tengah menyusukan anak
Tapi aku keep minum air untuk elak dehidrat dan kerapkan membuang sisa makanan yang tak elok dalam badan
Makan pun aku makan bubur je



Dalam 3 hari tu Alhamdulillah susu tetap ada dan Sumayyah still menyusu macam biasa
Aku risau kalau dia resah macam tak cukup susu ke tapi tak de pulak macam tu
Hari pertama je aku muntah dan cirit birit kerap
Hari kedua dah kurang sekali 2 je dan hari ketiga hanya kepala ja rasa pusing2 pening lagi
Lepas tu dah back to normal balik Alhamdulilah
Walaupun ujian tu datang sekejap je tu pun dah buat aku rasa risau jugak tapi syukur ujiannya yang mudah untuk kami anak beranak nak lalui

Sumayyah dah nak masuk 8 bulan hujung bulan ni
Sekejap sangat masa tu berjalan
Sedar2 dah laju dah anak aku merangkak dah mula meniti tepi sofa dah anak dara aku ni



Bab bagi solid food aku belum bagi secara serius pun lagi
Saja lewat lewatkan sama macam masa Alauddin dulu
Lagipun dia bukan makan beria mana lagi setakat 3 4 sudu macam tu je
Makanan utama dia susu badan je la pun

Begitulah perjalanan penyusuan sumayyah setakat ini lah
Sungguh2 berharap dan berdoa kali ni mampu untuk susukan dia selama yang mungkin selagi dia mau menyusu
Harapnya tiadalah ujian yang berat2 untuk kami anak beranak
Tapi sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya..Inshaa Allah



Wassalam 😊😊